Pratite nas

Politika

GODINE IZNJEVJERENIH NADANJA

Objavio

u

Кada je 2018. godine Milorad Dodik glasovima preko 360.000 građana Srpske izabran za člana Predsjedništva BiH mandat je, kao i svaku svoju političku etapu, započeo spektakularnim obećanjima, entuzijazmom, energijom i oduševljenim pogledima naroda koji je, treba biti iskren, takvu Dodikovu priču rado prihvatao.

Pričao je tako Milorad o srpkoj „reprezentaciji“, o dignitetu obilježja RS, pa je čuvena njegova „borba“ za zastavu Srpske u zgradi Predsjedništva BiH, kako je diplomatski da „matira“ Кomšića i Džaferovića….i tako prođoše tri godine mandata. Sada je već vrijeme da se podvuče linija i da se pokuša sagledati šta je od Miloradove priče bilo i ostalo.

Кao i obično, ostalo je ništa, a ponegdje smo i u „minusu“. Zastave, naravno, nema niti se o tome više priča. Ona je samo na Miloradovom reveru, ali kako nema ni Milorada od toga je slaba vajda. Naime, Dodika na njegovom radnom mjestu – čak i prije krize koju je stvorio Incko nametanjem odluka – jednostavno nije bilo. Od sastanaka sa ambasadorima i državnicima takođe nije bilo ništa. On je državnik sa ubjedljivo najmanje sastanaka, kontakata i službenih putovanja. Naš srpski „reprezentativac“, centarfor naše političke reprezentacije, fudbalskim riječnikom rečeno, kad ga je on već uveo u ova poređenja, nije ni prišao golu, a kamoli poentirao.

Predrag Duronjić uzalud čeka obećani novac za liječenje Žurnal - Jedina  slobodna teritorija
Povremeni susreti sa ambasadorom Ruske Federacije, te srdačan susret sa mađarskim ministrom spoljnih poslova bukvalno su sve čime se Dodik može pohvaliti, a i to više svjedoči o tome da Milorad baca sve karte samo na jednu opciju, jer on lično nigdje drugdje više i ne može „dobaciti“, nego o nekoj promišljenoj spoljnoj politici kakvu, na primjer, vodi Aleksandar Vučić.
Dakle, svoj osnovni posao za koji je biran, Dodik završava sa ocjenom nedovoljan (1).

Ali zato je naš Milorad bekrija itekako bio aktivan u nekim drugim aktivnostima, za koje istina nema nikakvu zakonsku nadležnost. Dodik je sebi instalirao kabinet na vrhu zgrade Vlade Republike Srpske pa tu svakodnevno prima tajkune i ugovara „poslove“ koje će ti tajkuni imati sa budžetom Srpske. Poslije Dragana Vasiljevića, velikog eksperta poznatog po operaciji „Farmland“, sada Dodik savjetuje drugi velikan ekonomske misli – Кristijan Кrezić koji se merecedesom vrijednim milion maraka parkira na ulaz Vlade Srpske i onda sa Dodikom natenane o trošku naroda jede, pije i odlučuje šta će biti sa budžetom.

Кada ima neki sastanak koji smije da ide u javnost Milorad se spusti na prvi sprat i sastaje se u Кabinetu predsjednika Vlade RS, a Radovan Višković za to vrijeme gleda u tablet i prati pomoću GPS lokatora gdje su njegova tri kamiona koja su angažovana u prekograničnom transportu. Кada kamioni stanu Višković zove vozače i pita ih za razlog zaustavljanja, a ovi izvještavaju premijera i komandanta republičkog Štaba. Кad već ne smije da pita Zoru Vidović ništa, bar može od svojih vozača da dobije izvještaj.
Кada ima stranačke obaveze Dodik pali državni avion i helikopter i leti letjelicama Republike Srpske kad hoće, gdje hoće i koliko hoće. I on i svi njegovi. Milorad, član Predsjedništva BiH, na račun naroda RS jede, pije, vozi se, leti, ljetuje, zimuje, sipa gorivo, nabavlja kućne potrepštine. I tako sve to vrijeme. Milorad se sastaje sa načelnicima i gradonačelnicima, najavljuje infrastrukturne projekte, obećava pare, povećanje plata i penzija, odlučuje o zaduženju u Londonu od skoro 6% efektivne kamatne stope, ne govori kome ide provizija i kamata….a nema nijedno ovlaštenje da to radi, jer su to sve jasne nadležnosti organa RS plaćene novcem naroda Srpske.

Milorad Dodik: Bošnjaci su arogantniji u BiH nego što su Srbi bili u  Jugoslaviji - Večernji.hr
Mnoge finansijske tokove prebacio je na sina Igora koji vrijeme, kada državnim avionom ne leti u Dubai, provodi između kancelarija Infiniti Grupe, Prointera i kabineta ministra finansija Zore Vidović. Igor je svaki dan kod Zore i Igor odlučuje koje plaćanje ide, a koje ne. Igor dobija izvještaje Poreske uprave RS iz kojih gleda koje firme ostvaruju veću dobit, pa potom „juriša“ na njihove poslove i preuzima ih. Ako neće da mu daju vlasništvo, onda Igor osniva svoju firmu koja se bavi istom djelatnošću i polako „pritišće“ putem institucija sve klijente u toj oblasti da sarađuju samo sa njegovom firmom. Tako Igor, osim direktnih ugovora sa budžetom, koji se podrazumijevaju, putem pritisaka dobija i poslove sa privatnim firmama, jer malo ko od vlasnika može sebi da priušti problem sa inspekcijama i drugim kontrolnim organima.

I tako, korak po korak, iskoristio je naš Milorad i posljednje tri godine da nastavi putem slaganja jedne velike slagalice koja se zove „SVE JE MOJE“. I zaista, kada bi danas neko neupućen došao u Srpsku bilo bi mu teško objasniti da smo mi parlamentarna demokratija, a ne privatna despotija jednog čovjeka i njegove porodice. Svi poslovi, svi budžeti, svi ministri, sve stranke „srpske reprezentacije“, svi pomoćnici, a Boga mi pogotovo „pomoćnice“….sve je to Miloradovo. Braneći Srpsku, naš Milorad, naš čuvar, postade truli bogataš….nekada, ne tako davno banka mu je plijenila kuću jer nije mogao da vraća kredit…danas, teško da može nabrojati gdje sve ima kuće i stanove. Srpske je nekada, ne tako davno, imala milion i dvjestopedeset hiljada stanovnika, danas, kažu, manje od devetsto hiljada…. Da li ćemo i dalje slušati varalicu, ili uraditi sa njim ono što su čestiti ljudi uvijek radili sa takvima – pokazati im njihovo mjesto, daleko od bilo kakve moći i novca – e to je već do nas. Prilika da ga se kotarišemo će brzo doći, valjda ćemo je ovaj put i iskoristiti.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

MIROSLAV POKRENUO BURU Ko je harmonikaš kojeg je Dodik doveo u zgradu Predsjedništva BiH

Objavio

u

Nastup veselog haromonikaša u kabinetu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika izazvao je lavinu komentara.

Muzičar koji je danas zasvirao i zapjevao s Dodikom u Sarajevu je Miroslav Matić iz Banjaluke.

Matić je član orkestra folklornog društva “Masleša”, te dio benda “Matić Orkestar”, koji nastupa na različitim svečanostima.

– Matić Orchestra će vaše slavlje učiniti posebnim i nezaboravnim. Žanr folk, pop, rock, traditional, svadbe, krštenja, rođendani itd. – glasi reklama Matić Orchestra.

Srpski član Predsjedništva BiH raspjevao se juče u zgradi Predsjedništva BiH, pa se na repertoaru našao i poznati hit pjevača Halida Bešlića “Romanija”.

U veselom raspoloženju Dodik, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i članovi Kabineta srpskog člana Predsjedništva pjevali su poznate hitove, među kojima su i “Srpkinja je mene majka rodila”, “Raširi ruke majko stara”.

srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Harmonikaši kolo vode, a korona uzima danak

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana prostor Bosne i Hercegovine ispunjen je brojnim političkim, često i nekorektnim porukama koje se gotovo pa uvijek uspiju zasjeniti brojne druge probleme s kojima se država u cjelini ili jedan njen dio suočavaju.

Uprkos brojnim aferama koje su “na stolu” i čije su žrtve građani Bosne i Hercegovine, politička prepucavanja i potezi osoba koje se u teoriji predstavljaju kao predstavnici naroda u BiH gotovo pa uvijek uspijevaju skrenuti pažnju s aktuelnih pitanja koja se tiču zdravlja i života građana BiH.

Osoba koja vjerovatno u ovom trenutku predstavlja “specijalistu” kada je riječ o ovoj političkoj disciplini jeste predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.

Posljednjih nekoliko dana, Dodik i kadrovi SNSD-a gotovo pa je “ugušila” aferu “Kiseonik” koja će tako, kao i brojni drugi predmeti, ostati u sjeni političkih besmislica bez jasnog cilja i plana.

Međutim, i pored brojnih političkih poruka koje Dodik u ovom trenutku upućuje, afere koje potresaju Srpsku daleko su od završenih, a posljednja koja se veže za nabavku kiseonika u bolnicama i dalje je ostala nerazjašnjena.

Vlast u Srpskoj tvrdi kako je kisik testiran te da se on može koristiti u liječenju pacijenata.

S druge strane, opozicija i dalje “sipa” optužbe prema vladajućim strukturama UKC RS i vlade Republike Srpske te poručuju kako se bave “izvlačenjima, lažnim i bezveznim objašnjenjem i skretanjem pažnje javnosti na neke druge stvari”.

I pored afere “Kiseonik”, podaci koji dolaze iz Republike Srpske, a koji se tiču zdravstvene i epidemiološke situacije u ovom dijelu Bosne i Hercegovine nikako ne mogu biti optimistični.

Ukoliko se analiziraju samo podaci za posljednja 24 sata, može se primijetiti kako je od 225 laboratorijskih uzoraka na koronavirus zabilježeno 86 novozaraženih.

Ipak, ono što predstavlja mnogo veći problem jeste broj preminulih. Samo u posljednja 24 sata u Srpskoj preminulo je 15 osoba srednje i starije životne dobi od kojih najviše dolazi iz Banje Luke (3).

Ukoliko se analiziraju podaci za posljednjih 15 dana, tačnije od 4. pa sve do 18. oktobra, dolazi se do poražavajuće činjenice – Republika Srpska je siromašniji za 289 građana koji su preminuli od koronavirusa.

Podaci koji bi u civilizovanim i uređenim društvima upalili sve alarme, u Bosni i Hercegovini, postaju samo “obični” dio svakodnevnih zdravstvenih izvještaja koji se javnosti i medijima šalju svakodnevno od početka pandemije.

U međuvremenu, član SNSD-a i “šef svih procesa” unutar Republike Srpske Milorad Dodik, okrenuo se “relaksiranju atmosfere”. Ocijenivši kako je situacija u državi previše napeta, te da se bespotrebno potenciraju sukobi, Dodik je u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine doveo harmonikaša.

Potez koji je Dodik protumačio kao relaksiranje atmosfere, članovi opozicije u Srpskoj, ali i predstavnici vlasti u drugom dijelu BiH ocijenili su kao ponižavanje institucije Predsjedništva, države, a na kraju i građana.

Dok društvo i dalje opterećavaju afere, koje se direktno odražavaju na zdravsteni sistem u Republici Srpskoj, Dodik “harmonizuje” stanje harmonikom.

Instrumentom čiji zvuk, još uvijek uspješno, zaglušuje zvukove zdravstvenih afera koje su i dalje prisutne, koje nisu razriješene, a čije su žrtve građani Republike Srpske.

(Klix  Foto:Klix)

Nastavite čitati

Politika

Danas sjednica Kolegijuma Narodne skupštine Republike Srpske: Šta se treba desiti do 28.oktobra?

Objavio

u

Kolegijum Narodne skupštine Republike Srpske danas bi trebalo da utvrdi termin održavanja 22. posebne sjednice parlamenta Srpske i prijedlog dnevnog reda.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je ranije da očekuje da će do kraja oktobra u parlament stići prijedlozi izmjena i dopuna zakona u vezi sa vraćanjem nadležnosti Republike Srpske, nakon čega će vrlo brzo biti zakazana posebna skupštinska sjednica.

U Banjaluci je u ponedjeljak održana posebna sjednica Vlade Republike Srpske na kojoj je razmatrana “usmena informacija o zaštiti ustavnih prava Republike Srpske, garantovanih Dejtonskim mirovnim sporazumom”

Ekspertski timovi iz različitih oblasti, imaju za cilj da do 28. oktobra pripreme prijedloge zakona u vezi sa zaštitom ustavnih prava Republike Srpske garantovanih Dejtonom, o kojima će se izjasniti Narodna skupština Republike Srpske, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Posebnoj sjednici Vlade prisustvovali su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Kako prenosi BN, na sjednici je bilo riječi o materijalima za posebnu sjednicu, na kojoj je Dodik najavio povlačenje saglanosti na Oružane snage BiH, OBA- UIO BiH, kao i set novih zakona kojima će biti stavljeni van snage zakonska rješenja o Oružanim snagama BiH, OBA- UIO BiH, Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH

Prema informacijama poslanika Nebojše Vukanovića od veoma pouzdanih izvora iz Vlade Republike Srpske, na sjednici Vlade se trebalo raspravljati i o Nacrtima Zakona o pasošu, ličnoj karti, državljanstvu Republike Srpske, koji će po hitnoj proceduri početkom novembra biti upućeni u parlamentarnu proceduru i naći se pred poslanicima NSRS

Buka

Nastavite čitati

Trending