Pratite nas

Politika

GODINE IZNJEVJERENIH NADANJA

Objavio

u

Кada je 2018. godine Milorad Dodik glasovima preko 360.000 građana Srpske izabran za člana Predsjedništva BiH mandat je, kao i svaku svoju političku etapu, započeo spektakularnim obećanjima, entuzijazmom, energijom i oduševljenim pogledima naroda koji je, treba biti iskren, takvu Dodikovu priču rado prihvatao.

Pričao je tako Milorad o srpkoj „reprezentaciji“, o dignitetu obilježja RS, pa je čuvena njegova „borba“ za zastavu Srpske u zgradi Predsjedništva BiH, kako je diplomatski da „matira“ Кomšića i Džaferovića….i tako prođoše tri godine mandata. Sada je već vrijeme da se podvuče linija i da se pokuša sagledati šta je od Miloradove priče bilo i ostalo.

Кao i obično, ostalo je ništa, a ponegdje smo i u „minusu“. Zastave, naravno, nema niti se o tome više priča. Ona je samo na Miloradovom reveru, ali kako nema ni Milorada od toga je slaba vajda. Naime, Dodika na njegovom radnom mjestu – čak i prije krize koju je stvorio Incko nametanjem odluka – jednostavno nije bilo. Od sastanaka sa ambasadorima i državnicima takođe nije bilo ništa. On je državnik sa ubjedljivo najmanje sastanaka, kontakata i službenih putovanja. Naš srpski „reprezentativac“, centarfor naše političke reprezentacije, fudbalskim riječnikom rečeno, kad ga je on već uveo u ova poređenja, nije ni prišao golu, a kamoli poentirao.

Predrag Duronjić uzalud čeka obećani novac za liječenje Žurnal - Jedina  slobodna teritorija
Povremeni susreti sa ambasadorom Ruske Federacije, te srdačan susret sa mađarskim ministrom spoljnih poslova bukvalno su sve čime se Dodik može pohvaliti, a i to više svjedoči o tome da Milorad baca sve karte samo na jednu opciju, jer on lično nigdje drugdje više i ne može „dobaciti“, nego o nekoj promišljenoj spoljnoj politici kakvu, na primjer, vodi Aleksandar Vučić.
Dakle, svoj osnovni posao za koji je biran, Dodik završava sa ocjenom nedovoljan (1).

Ali zato je naš Milorad bekrija itekako bio aktivan u nekim drugim aktivnostima, za koje istina nema nikakvu zakonsku nadležnost. Dodik je sebi instalirao kabinet na vrhu zgrade Vlade Republike Srpske pa tu svakodnevno prima tajkune i ugovara „poslove“ koje će ti tajkuni imati sa budžetom Srpske. Poslije Dragana Vasiljevića, velikog eksperta poznatog po operaciji „Farmland“, sada Dodik savjetuje drugi velikan ekonomske misli – Кristijan Кrezić koji se merecedesom vrijednim milion maraka parkira na ulaz Vlade Srpske i onda sa Dodikom natenane o trošku naroda jede, pije i odlučuje šta će biti sa budžetom.

Кada ima neki sastanak koji smije da ide u javnost Milorad se spusti na prvi sprat i sastaje se u Кabinetu predsjednika Vlade RS, a Radovan Višković za to vrijeme gleda u tablet i prati pomoću GPS lokatora gdje su njegova tri kamiona koja su angažovana u prekograničnom transportu. Кada kamioni stanu Višković zove vozače i pita ih za razlog zaustavljanja, a ovi izvještavaju premijera i komandanta republičkog Štaba. Кad već ne smije da pita Zoru Vidović ništa, bar može od svojih vozača da dobije izvještaj.
Кada ima stranačke obaveze Dodik pali državni avion i helikopter i leti letjelicama Republike Srpske kad hoće, gdje hoće i koliko hoće. I on i svi njegovi. Milorad, član Predsjedništva BiH, na račun naroda RS jede, pije, vozi se, leti, ljetuje, zimuje, sipa gorivo, nabavlja kućne potrepštine. I tako sve to vrijeme. Milorad se sastaje sa načelnicima i gradonačelnicima, najavljuje infrastrukturne projekte, obećava pare, povećanje plata i penzija, odlučuje o zaduženju u Londonu od skoro 6% efektivne kamatne stope, ne govori kome ide provizija i kamata….a nema nijedno ovlaštenje da to radi, jer su to sve jasne nadležnosti organa RS plaćene novcem naroda Srpske.

Milorad Dodik: Bošnjaci su arogantniji u BiH nego što su Srbi bili u  Jugoslaviji - Večernji.hr
Mnoge finansijske tokove prebacio je na sina Igora koji vrijeme, kada državnim avionom ne leti u Dubai, provodi između kancelarija Infiniti Grupe, Prointera i kabineta ministra finansija Zore Vidović. Igor je svaki dan kod Zore i Igor odlučuje koje plaćanje ide, a koje ne. Igor dobija izvještaje Poreske uprave RS iz kojih gleda koje firme ostvaruju veću dobit, pa potom „juriša“ na njihove poslove i preuzima ih. Ako neće da mu daju vlasništvo, onda Igor osniva svoju firmu koja se bavi istom djelatnošću i polako „pritišće“ putem institucija sve klijente u toj oblasti da sarađuju samo sa njegovom firmom. Tako Igor, osim direktnih ugovora sa budžetom, koji se podrazumijevaju, putem pritisaka dobija i poslove sa privatnim firmama, jer malo ko od vlasnika može sebi da priušti problem sa inspekcijama i drugim kontrolnim organima.

I tako, korak po korak, iskoristio je naš Milorad i posljednje tri godine da nastavi putem slaganja jedne velike slagalice koja se zove „SVE JE MOJE“. I zaista, kada bi danas neko neupućen došao u Srpsku bilo bi mu teško objasniti da smo mi parlamentarna demokratija, a ne privatna despotija jednog čovjeka i njegove porodice. Svi poslovi, svi budžeti, svi ministri, sve stranke „srpske reprezentacije“, svi pomoćnici, a Boga mi pogotovo „pomoćnice“….sve je to Miloradovo. Braneći Srpsku, naš Milorad, naš čuvar, postade truli bogataš….nekada, ne tako davno banka mu je plijenila kuću jer nije mogao da vraća kredit…danas, teško da može nabrojati gdje sve ima kuće i stanove. Srpske je nekada, ne tako davno, imala milion i dvjestopedeset hiljada stanovnika, danas, kažu, manje od devetsto hiljada…. Da li ćemo i dalje slušati varalicu, ili uraditi sa njim ono što su čestiti ljudi uvijek radili sa takvima – pokazati im njihovo mjesto, daleko od bilo kakve moći i novca – e to je već do nas. Prilika da ga se kotarišemo će brzo doći, valjda ćemo je ovaj put i iskoristiti.

Politika

Novac iz budžeta troše na PROMOCIJU STRANAKA: Kako spriječiti zloupotrebu javnih resursa za izbore

Objavio

u

By

Zloupotreba javnih resursa kod izbornih kampanja – tema je koja se proteže u javnosti pred svake izbore, a ništa se ne radi na tome da se toj praksi stane u kraj.

Oizmjenama Izbornog zakona BiH govori se već godinama, a koplja se najviše lome oko izbora hrvatskog člana Predsjedništva BiH i delegate u domovima naroda BiH i FBiH.

U sjenci tih prepucavanja ostaje mnogo drugih bitnih pitanja koja se moraju riješiti ako želimo da imamo fer i poštene izbore. Osim već poznatog problema sa “preletačevićima”, još veći problem predstavljaju zloupotrebe javnih resursa u predizborne svrhe.

Od otvaranja javnih objekata, dionica magistralnih ili regionalnih puteva, autoputeva, kružnih tokova ili seoskih ulica, puštanja u rad lokalnih vodovoda, povećanja plata i penzija, davanja jednokratnih pomoći, novih zapošljavanja u javna preduzeća i ustanove, pa do intenzivnih posjeta školama, bolnicama, fabrikama – sve su to već uobičajene vijesti koje javnost sluša i gleda pred svake izbore u BiH.

Prilika za slikanje

Vlast, naravno, tvrdi kako to nema veze s predizbornom kampanjom, opozicija tvrdi suprotno, a građani za to vrijeme zadovoljno trljaju ruke jer su se izbori pokazali kao jedinstvena prilika da i oni malo profitiraju u cijeloj priči, pa makar u vidu seoskog vodovoda.

Istraživanje koje je radila nevladina organizacija Transparensi internešnel u periodu pred lokalne izbore 2020. godine, pokazalo je da je od 1.057 događaja u organizaciji javnih institucija i javnih preduzeća, na 727, ili 69 odsto, bili prisutni kandidati na lokalnim izborima koji su se obraćali medijima i građanima.

– Podatak da je na 69 odsto događaja primjećeno prisustvo kandidata na lokalnim izborima dovoljno govori koja je bila svrha organizacije ovakvih događaja, koji su u najvećoj mjeri korišteni za izbornu promociju i dovođenje funkcionera vlasti u dominantan položaj – navodi TI BiH u svom istraživanju.

Napominje da pojam upotrebe javne funkcije u predizborne svrhe zakonski u BiH i dalje nije precizno regulisan. U istraživanju se navodi da nosioci javnih funkcija koji se kandiduju na izborima koriste svoju poziciju za ličnu ili stranačku promociju.

TI BiH odavno upozorava kako su se partijske funkcije u potpunosti “stopile” s javnim funkcijama tokom izborne kampanje, što dovodi do neravnopravnosti između vlasti i opozicije.

Transparentna korupcija

Vehid Šehić iz Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” ističe za Srpskainfo da već dugo zagovaraju donošenje pravila u izbornom zakonodavstvo koja će regulisati zloupotrebu resursa u predizbornoj kampanji, ali da njihova inicijativa za sada ne prolazi.

Dodaje da zloupotreba javnih resursa na izborima rezultira prednošću aktuelnih političkih stranaka i kandidata, te narušava kvalitet demokratije.

– Svjedoci smo da je danas sve podređeno predizbornoj kampanji. Zloupotrebljavaju se javni resursi, vozaju službena kola i slično. Predlagali smo da se kroz izmjene Izbornog zakona zabrani bilo kakvo stranačko djelovanje prilikom obavljanja službenih radnji. Između ostalog smo tražili da ministri, premijeri, predsjednici i drugi funkcioneri za stranačke aktivnosti koriste isključivo lična ili stranačka kola, a ne službena vozila – kaže Šehić.

Navodi da nije rijetkost da parlamentarci, ministri i drugi javni funkcioneri odlaze u inostranstvo gdje promovišu svoju stranku, iako tamo nisu otišli o ličnom ili stranačkom trošku već o trošku javnog budžeta.

– Više i ne kriju da zloupotrebljavaju javne resurse. Kod nas je i korupcija postala transparentna – zaključuje Šehić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Jedini rezultat Jelene Trivić je kompenzacioni mandat

Objavio

u

Koliko zaista Trivićeva kila ima u politici?

Jelena Trivić, poslanik PDP-a u Narodnoj Skupštini, tamo se zadesila igrom slučaja.

Nakon što je iz SDS-a trebala preći u SNSD i već dogovorila taj transfer, počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić je svoju kolegicu prevukao u PDP.

Dao joj je i kompanzacioni mandat kako bi ušla u Skupštinu. To praktično znači da Trivićeva nije imala dovoljan broj glasova za ulazak u Skupštinu, već je ušla sa kompenzacione liste.

Jelena Trivić u političkim krugovima važi za veoma isključivu osobu.

To se može i pretpostaviti kao glavni razlog što je opozicija predložila više kandidata – Selak svoga, Nešić svoga,  čak se kandidaovao i Jelenin bivši ,,saborac” Begić (koji je najviše govorio o nemogućnosti saradnje bilo koga sa Trivićevom), umalo i SDS svoga i tako redom.

Njen, mnogo mlađi stranački kolega Stanivuković je igrao politički mudru utakmicu na Lokalnim izborima 2020.godine, pa je tako osigurao trku 1 na 1, dok to Trivićevom nije pošlo za rukom.

Čak se u javnosti pojavila i informacija da je Trivićeva tražila od Stanivukovića da se ne pojavljuje u njenoj kampanji.

Koliko Trivićeva zaista ima kila u politici ostaje da vidimo u oktobru, ako je suditi po političkoj mudrosti – lagana je kao perce guske.

Nastavite čitati

Politika

VOJNIK O SKRAĆENJU Borenović o poštenju!

Objavio

u

Predsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović uputio je oštre riječi lideru Demokratskog narodnog saveza (DNS) i donedavnom “kolegi opozicionaru” Nenadu Nešiću.

Ništa tu ne bi bilo čudno da upravo taj isti Borenović nije bio u Dodikov vladi i da prije samo godinu dana Borenovićev potrčko Slaviša Marković nije potpisao koalicioni sporazum sa mrskim mu Dodikovim SNSD-om.

Ono što je jedino istinito i tačno u svemu ovome jeste da ni Borenović, ni Nešić, ni Selak, ni Trivićeva, ni pola SDS-a nisu trčali za Dodikom, ne možda po briselskim hodnicima, ali jesu po Bakincima.

Nastavite čitati

Trending