Pratite nas

Društvo

Golićeva zbog smeća zatražila nadzor nad Komunalnom policijom u Banjaluci

Objavio

u

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske zatražilo je od Republičke upravne inspekcije da izvrši upravno-inspekcijski nadzor nad radom Komunalne policije i Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka, nakon što su banjalučke ulice i parkovi bili zatrpani smećem.

“Još uvijek pod utiskom nemilih slika komunalnog otpada koji se, doslovno, valjao po centralnim banjalučkim ulicama i parkovima, zahtijevam od nadležnih organa, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou, da savjesno i odgovorno obavljaju dužnost i da vode računa prije svega o zdravlju i interesima građana, koji su važniji od bilo kojeg političkog interesa”, rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, kada je davalac komunalne usluge, kojeg je Grad angažovao ugovorom, navodno samoinicijativno, prekinuo da obavlja djelatnost, nadležni organi grada Banjaluka bili su samo nijemi posmatrači koji nisu ništa preduzeli da bi ove nedopustive radnje bile spriječene ili otklonjene, saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju.

Ona je istakla da je Komunalna policija grada Banjaluka, shodno odredbama Zakona o komunalnim djelatnostima, bila dužna da kontroliše da li se komunalne usluge vrše u skladu sa propisanim uslovima, ali nije preduzela mjere u skladu sa svojim nadležnostima i ovlaštenjima.

“Zato sam, kao resorno nadležni ministar koji vrši upravni nadzor nad primjenom Zakona o komunalnim djelatnostima, morala pisanim putem zahtijevati od njih da rade svoj posao”, pojasnila je Golićeva.

Ona je naglasila da Komunalna policija grada Banjaluka nije postupila u skladu Zakonom, čime su u uslovima pandemije izazvane virusom korona dodatno ugroženi životi i zdravlje građana.

“Zato smo podnijeli zahtjev Republičkoj upravnoj inspekciji da u što kraćem roku, u skladu sa Zakonom o upravnoj inspekciji, izvrši upravno-inspekcijski nadzor nad radom Komunalne policije i Odjeljenja za komunalne poslove grada Banjaluka, te da donese odluke u skladu sa odgovarajućim propisima Republike Srpske, cijeneći da je riječ o javnom interesu”, rekla je Golićeva.

Ona je još jednom apelovala da nadležni organi na lokalnom i republičkom nivou u uslovima vrlo izazovne higijensko-epidemiološke situacije savjesno i odgovorno obavljaju dužnosti, naročito kada je riječ o komunalnim djelatnostima od posebnog javnog interesa.

Golić je istakla da građani Republike Srpske imaju pravo da imaju čiste javne površine u svojim mjestima, jer je to komunalna djelatnost od posebnog javnog interesa i predstavlja djelatnost zajedničke komunalne potrošnje.

“Tu zajedničku komunalnu potrošnju plaća svaki vlasnik nekretnine, bilo da je pravno ili fizičko lice, kroz komunalnu naknadu, i zato imate pravo da od svoje lokalne uprave zahtijevate čiste i uredne ulice, uredne zelene površine, javnu rasvjetu, kao i sve ono što je predstavlja zajedničku komunalnu potrošnju”, navela je Golićeva.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending