Pratite nas

Politika

Golićka o Stanivukoviću: Iznio je laži, on je nažalost gradonačelnik!

Objavio

u

Radi objektivnog i istinitog informisanja javnosti, koju Draško Stanivuković bezočno laže i truje neistinama i obmanama, i radi čuvanja integriteta institucije i zaposlenih u njoj, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je dužno da demantuje jučerašnje navode gradonačelnika o navodno nelegalno izdatoj građevinskoj dozvoli za rejonsku kotlovnicu na Starčevici u Banjaluci, koja je, kako tvrdi Stanivuković, izgrađena na privatnom zemljištu i zbog čega, navodno, Grad treba da isplati milionsku štetu jer je tako odlučio Okružni sud u Banjoj Luci! Iskreno sumnjamo da je bilo ko ozbiljan u Stanivukovićem “timu za reviziju”, ukoliko taj tim uopšte i postoji, plasirao gradonačelniku ovu informaciju onako kako ju je on protumačio, jer takvo tumačenje je slika apsolutnog neznanja, nepoznavanja zakona i već poslovične površnosti, odsustva logike i obrazovanja, ali i svjesnog plasiranja laži u javni prostor.

Naime, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju je 29.7.2014.godine, investitorima Gradu Banja Luka i “Toplani” a.d. Banja Luka izdalo građevinsku dozvolu za izgradnju rejonske kotlovnice što predstavlja prvu fazu izgradnje društvenog centra na Starčevici, na osnovu dokaza o riješenim imovinsko-pravnim odnosima, koju je Grad kao investitor na zakonom propisan način dokumentovao, dostavivši zemljišno-knjižne izvatke, posjedovne listove i kopiju katastarskog plana, te notarski ovjeren Ugovor o zasnivanju stvarne službenosti u svrhu izgradnje društvenog centra na Starčevici u Ul. Sime Miljuša, na zemljištu označenom kako k.č. br.2158/3 k.o. Banjaluka. S obzirom da se radilo o zvaničnim dokumentima, izdatim od nadležnog organa, Ministarstvo je 2014.godine izdalo građevinsku, a potom, 2015.godine i upotrebnu dozvolu.

Želeći da, po ko zna koji put beskrupuloznim lažima uvrijedi ministra, služeći se, pri tom, nimalo inventivnom igrom riječi, gradonačelnik je iznio gomilu laži i besmislica, koje su plod njegovog neznanja, nepoznavanja zakona i procedura i neobjašnjive potrebe da od svega napravi performans. Konstrukcije koje je on juče iznio su pretjerane i za komšijske svađe, a kada ih izgovori osoba koja, nažalost, obavlja veoma visoku funkiciju, onda predstavljaju klasičnu manipulaciju i obmanjivanje javnosti.

U Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo ekologiju na došenju dozvola potrebnih za građenje rade vrsni inženjeri i pravnici, sa dugogodišnjim radnim iskustvom u javnoj upravi, koji rješenja donose na osnovu zakona, a ukoliko trenutni gradonačelnik Banje Luke vrši pritisak da njegovi saradnici donose rješenja koja su nezakonita i “kako njemu klikne”, neka takav način rada ne imputira drugima.

Umjesto što beskrupolozno laže i optužuje sve i svakog bez ikakvih dokaza, Draško Stanivuković treba da objasni javnosti zašto je on, kao samoproglašeni borac za pravnu državu, bez građevinske dozvole izdate od nadležnog organa i suprotno regulacionom planu, započeo gradnju u parku Mladen Stojanović, koji je Odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH definisan kao zaštitna zona nacionalnog spomenika.

Pošto gradonačelnik, očigledno, ne zna šta radi, Ministarstvo zahtijeva od republičke građevinske inspekcije da izvrši inspekcijski nadzor na svim gradilištima gdje se Grad Banjaluka pojavljuje kao investitor i utvrdi da li postoje dozvole, da li su usaglašene sa prostorno-planskim dokumentima i da li ih je izdao nadležni organ. Na osnovu nelegalno iskopane rupe u Parku Mladen Stojanović, koja je tek na zahtjev Ministarstva propisno ograđena, imamo puno pravo da sumnjamo da se ne radi po zakonu nego kako gradonačelniku Stanivukoviću klikne.

RTRS

Politika

TUŽAN VIDEO: Stevandić u pokušaju da se rukuje sa Vučićem

Objavio

u

Proslavi Dana srpskog jedinstva koja je održana na Savskom trgu u Beogradu prisustvovao je ceo državni vrh Srbije i rukovodstvo Republike Srpske, a malu neprijatnost doživio je Nenad Stevandić, poslanik u BiH i lider Ujedinjene Srpske, piše NOVA S.

Na njegovu pruženu ruku, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije odgovorio.

Proslava se održavala ispred spomenika Stefanu Nemanji. Tamo su se „postrojili“ članovi visoke delegacije Republike Srpske, među kojima je bio i Stevandić.

U trenutku kad im je prišao predsjednik Srbije, rukovao se sa članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, predsjednicom RS Željkom Cvinajović i premijerom Radovanom Viškovićem. Međutim, kad je došao red na Nenada Stevandića, Vučić je samo mahnuo, tako da je njegova ispružena ruka ostala bez stiska. Čini se bez loše namjere.

Snimak je ipak u kratkom roku postao viralan.

Pogledajte video:

Nastavite čitati

Politika

“Zeljkovića su hapsili oni koji su protiv srpskog jedinstva”

Objavio

u

“Kao bliski prijatelj i saradnik gospodina Zeljkovića, ali u potpunosti poštujući odnos sudske i zakonodavne vlasti, ne mogu dopustiti da se njegovo ime blati, pogotovo zato što je proces i dalje u toku”, rekao je predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić komentarišući hapšenje Branislava Zeljkovića.

“Ovde je jasno da je u pitanju spektakl i haranga, u pokušaju zasjenjivanja onog što se dešavalo u Republici Srpskoj, proslava 15. septembra. Jasno je da se ovde radi o ciljanom hapšenju, a ne o sudskom procesu, jer sva dokumentacija koja je u Institutu oduzeta, bila je do sad više puta provjeravana, što od MUP-a Republike Srpske, što od SIPE, te ni u jednom slučaju do sad nije podignuta optužnica”, navodi Stevandić.

“Gospodina Zeljkovića neće biti teško braniti, jer ne sumnjam u njegovu pravičnost, ali i Ujedinjena Srpska ima izvrsne pravnike koji su mu na raspolaganju. Veći će problem biti onim ljudima što su ga uhapsili, kako će opravdati ovaj skandal što su napravili, jer gospodin Zeljković nije pobjegao, on se nalazio na lječenju u Srbiji, i bio je u stalnom kontaktu sa MUPom i Tužilaštvom, i na svoj rizik je došao ranije i sam se prijavio. Ujedinjena Srpska neće i nema pravo da se mješa u rad pravosuđa, ali ima pravo da reaguje na političke i medijske optužbe i laži koje su upućene gospodinu Zeljkoviću”, saopšteno je.

(Banjaluka.net)

Nastavite čitati

Politika

Stanivuković poručio SNSD-u: Ako je Vlada odgovorna za povećanje budžeta Banjaluke šta je sa ostalim gradovima? (VIDEO)

Objavio

u

Ako je povećanje budžeta došlo sa nivoa Republike Srpske, kako se budžet nije povećao u drugim lokalnim zajednicama? Šta je sa Dobojem, Prijedorom i slično? – rekao je gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković komentarišući današnje tvrdnje SNSD.
On je istakao da imamo povećanje svih prihoda i smanjenje svih rashoda, ta da je nacrt tako koncipiran da realan čovjek ne može da ima ništa protiv njega.

-Slušamo prijedloge i o svemu što je rekla skupštinska većina smo vodili računa. Podrška porodiljama ostaje, kao i podrška zdravstvenim radnicima, a uvrstili smo i mnoge druge prijedloge. Kritikovali su što u prvobitnom prijedlogu budžeta nema infrastrukturnih projekata, poput puta u Šargovcu, Motikama, Priječanima. Danas, kada se oni nalaze u Nacrtu rebalansa gradskog budžeta, oni kažu kako ne valja – rekao je gradonačelnik.

On se osvrnuo i na kritike SNSD o zaduženju. Кaže da, iako je budžet sada 166 miliona KM bez bilo kakvih obveznica, želi da za tih 6 miliona KM uradi dodatne bitne stvari za građane.

-Želimo da napravimo jedan sportski kompleks. Ako Srbija daje milion, mi ćemo dodati milion. I to je u emisiji obveznica. Hoćemo da u emisiju obeznica, kao važne projekte stavimo i put Petrićevac – Motike. Neko ima nešto protiv toga? Protiv puta u Šargovcu? Započećemo i završitimono ono što oni nisu uradili, a po prvi put ćemo raditi put i kroz Debeljake i Кuljane, isto kroz emisiju obveznica. Ko može da odbije takav prijedlo? – rekao je gradonačelnik.

Кada je u pitanju kamatna stopa ističe da je mogla biti puno manja da nije bilo enormnog zaduženja Republike Srpske, ali da su uslovi i dalje puno povoljniji u odnosu one po kojima je to uradila Vlada Republike Srpske.

-Jeste kamatna stopa 4 odsto. Znate koja je kamatna stopa po kojoj se Republika Srpska zadužuje? 4,7! Mi bismo imali mnogo povoljniju kamatnu stopu, tačnije, 3, 5 odsto, da se Republike Srpska nije enormno zadužila po najgoroj mogućoj kamatnoj stopi. I pored toga, opet imamo povoljnije uslove od onih koji nas kritikuju. Gdje je problem? – rekao je gradonačelnik.

Ističe da će Grad za ovih 17 miliona КM povećanja uraditi mnoge dodatne projekte.

– Sufinansiraćemo vrtiće, biće povoljniji javni prevoz, daćemo podrška Domu zdravlja, uložiti u mnoge infrastrukturne projekte i u prve dvije godine ispunimo sto odsto datih obećanja. Ne znam kome to smeta? – upitao je Stanivuković.

Obećanje Dodika

Gradonačelnik Banjaluke tvrdi da je uzrok svih problema rečenica lidera SNSD sa početka mantada, kada je rekao – i da Ajnštajn predloži, nećemo usvojiti.

– Ja nisam Ajnštajn, ali odgovorno tvrdim da smo predložili najkvalitetniji budžet. Neko će reći da je zbog ovog ili onog, ali činjenica je da je veći. Ako se rebalans budžeta ne usvoji, to će značiti da je skupštinska većina odlučila da višak od 17 miliona ne da građanima, nego da ga ostavi po strani, uslovno rečeno, u frižideru – zaleđen – rekao je Stanivuković.

Dodaje da to ne smije biti opcija, ali da su sa druge strane razgovor i dogov uvijek opcija.

-Moja dužnost kao gradonačelnika jeste da razgovaram i naravno da ću razgovarati sa predstavnicima skupštinske većine. Ako treba da razgovaramo u više navrata, razgovaraćemo – zaključio je on.

Nastavite čitati

Trending