Pratite nas

Društvo

Grad hoće most u aprilu: Rok dva puta probijen, a izvođač radova TRAŽI JOŠ NOVCA

Objavio

u

Foto: Goran Šurlan / RAS Srbija

Izgradnja mosta u Srpskim Toplicama počela je prije više od godinu dana, a iz Grada Banjaluka poručuju da će insistirati da novi rok za okončanje ovog značajnog infrastrukturnog projekta bude april, umjesto kraj maja, kako je tražio izvođač.

Prvobitni datum za završetak izgradnje ovog mosta je bio 31. decembar i probijanje tog roka nije jedina poteškoća s kojom se suočava realizacija ovog projekta.

Prema dostupnim informacijama, na adresu Grada je stigao zahtjev izvođača radova za dodatnim finansijama, kako bi se ovaj projekat okončao. Prvobitna vrijednost ovog projekta je bila 3,5 miliona KM i ovim dodatnim zahtjevom se povećava izdvajanje za izgradnju ovog mosta za nekoliko stotina hiljada konvertibilnih maraka. Time se vrijednost ove investicije u konačnici može približiti iznosu od skoro četiri miliona KM.

Nedostaci u projektu

Gradnja novog mosta u Srpskim Toplicama počela je 12. februara 2020, a za radove je zadužen konzorcijum koji čine preduzeća Kozaraputevi, Prijedorputevi, ABS solution i Metaling.

Direktor Prijedorputeva Radenko Crnogorac je rekao da su oni dio ovog konzorcijuma, ali da više detalja “o stanju na terenu, te zašto su potrebni dodatni radovi” znaju u preduzeću Kozaraputevi.

Tehnički direktor Kozaraputeva Dejan Gaković je naveo da su imali dosta poteškoća u funkcionisanju zbog korone.

– Pojavio se i višak radova, kao i određeni nedostaci u projektu, koje smo rješavali u toku izvođenja. Trenutno smo u fazi betoniranja ploče, nakon toga ostaju nam hidroizolaterski radovi, završne aktivnosti na pristupnim saobraćajnicama i mostu, ivičnjaci, asfalt, ograda i slično – naveo je Gaković.

Dodaje da su zbog svega toga tražili produženje roka do 31. maja.

– S time je saglasan nadzorni organ, projektant, kao i projekt menadžer iz Gradske uprave. Predmet je trenutno kod gradonačelnika, ali smatramo da neće biti problema oko toga – kazao je Gaković.

Pregovori o cijeni

Gradonačelnik Draško Stanivuković je rekao da će Grad u budžetu obezbijediti dodatna sredstva za završetak projekta, ali da ne pristaju na predloženu cijenu i novi rok.

– Naši inženjeri su me upoznali sa cijelom situacijom i da je prvobitno postavljen rok, da se sve završi za 10 mjeseci, bio nerealan. Prvobitni rok je bio decembar prošle godine, a prethodna administracija je to pomjerila za kraj januara, početak februara. Međutim, i taj rok je probijen. Sada izvođač traži da se on ponovo pomjeri za kraj maja. Za nas je to predugo, tako da će Gradska uprava tražiti kraći rok – objasnio je Stanivuković i dodao da je za Grad optimalno da ti radovi budu završeni u toku aprila.

Naglasio je da će, pored kraćeg roka za završetak radova, insistirati i na smanjenoj cijeni za dodatne radove.

– Za dodatne radove traže još 425.000 KM. Grad ne planira da odobri traženu sumu, to je za nas neprihvatljivo. Moraće se ući u dodatne radove, jer želimo završiti izgradnju tog mosta, ali pregovaramo o minimalnoj cijeni –rekao je Stanivuković i napomenuo da je u dodatne radove uključena izgradnja oborinske kanalizacije.

Novi most u Toplicama je raspona 65 metara i širine 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra, ovaj prelaz treba imati i pješačke staze širine po dva metra. Pored gradnje samog mosta, u ove radove je uključena i izgradnja pristupne saobraćajnice, proširenje ulazno-izlaznih traka na magistralnom putu, te uređenje obaloutvrde.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending