Pratite nas

Hronika

Hapšenje u Mrkonjić Gradu: Vozio automobil sa više od 2,6 promila alkohola u krvi

Objavio

u

Policija u Mrkonjić Gradu juče je uhapsila S.K. iz tog grada, zato što je mrtav pijan vozio automobil, rekli su u PU Mrkonjić Grad.

Nakon što je policija zaustavila njegov automobil, oni su ga testirali i utvrdili da ima više od 2,6 promila alkohola u krvi, poslije čega je uhapšen, prenosi Srpskainfo.

Nastavite čitati
1 Comment

1 Comment

  1. Nada

    28. Januara 2021. at 13:39

    Ljudi ovoga iz mrkonjica treba streljati – koliko je dece mogao zgaziti i vi stavljate njegove inicijale – kako ste ga uopste izvukli iz auta sa toliko promila alkohola u krvi – smrad odvratni

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Hronika

Puške prodavao na pijaci u Banjaluci

Objavio

u

Tokom obavljanja redovnih poslova policija je uočila da P. B. na prodajnom štandu pijace u Ulici Braće Podgornika u Banjaluci izložio i prodaje dvije vazdušne puške, rečeno je u PU Banjaluka.

Oni su dodali da je izvršenim provjerama utvrđeno da on nema odobrenje nadležnog organa, kao ni dokumentaciju za navedeno oružje.

Od  P.B. oduzete su puške, te će isti biti sankcionisan zbog počinjenog prekršaja iz Zakona o oružju i municiji.

(Srpska info)

Nastavite čitati

Hronika

Građani Srpske još vraćaju milione koje je opljačkao Dodikov savjetnik

Objavio

u

Građani Srpske već godinama otplaćuju kredit od pet miliona maraka koji je uzelo Javno preduzeće (JP) „Nikola Tesla“ za nikad pokrenutu masovnu proizvodnju električnih automobila u Krajini i propalu tekstilnu industriju u Hercegovini, a otplaćivaće ga još najmanje tri godine jer preostali dug po tom osnovu iznosi 2,1 milion maraka.

Iz Konsolidovanog izvještaja o izvršenju budžeta Republike Srpske za prošlu godinu vidljivo je da je lani iz Budžeta plaćeno 679.517 KM na ime obaveza po osnovu aktivirane garancije za kredit preduzeća „Biteks“ Bileća, ranije „Nikola Tesla“ Banjaluka.

„Na osnovu Odluke Narodne skupštine od 25. aprila 2013. godine, u junu iste godine Vlada je izdala garanciju Republike Srpske za kreditno zaduženje JP „Nikola Tesla“ kod „Banke Srpske“ u iznosu od pet miliona KM. Navedena garancija aktivirana je u julu 2014. godine, a stanje duga sa 31. decembrom 2020. godine iznosi 2,1 milion KM“, navedeno je u Konsolidovanom izvještaju koji se nalazi na dnevnom redu sjednice Narodne skupštine RS koja je počela danas.

U Konsolidovanom izvještaju se još navodi i da se na kontu potraživanja za zatezne kamate u zemlji evidentira potraživanje u iznosu od 1,7 miliona KM koje se odnosi na zateznu kamatu obračunatu „Biteksu“ zbog neizmirenja obaveza po kreditu za koji je garantovala Srpska.

Dodaje se i da je za dio potraživanja po osnovu ugovorenih i zateznih kamata, koja nisu naplaćena u roku dužem od 12 mjeseci od datuma dospijeća, izvršena korekcija te da su kao nenaplativa klasifikovana potraživanja za kamate obračunate „Biteksu“ u iznosu od 1,3 miliona KM.

Kao ostala kratkoročna potraživanja evidentiran je dug „Biteksa“ u iznosu od 679.517 KM, što je iznos godišnje rate za kredit.

Tu nije kraj stavkama koje se odnose na „Biteks“ u Budžetu Srpske, pa su tako među spornim ostalim kratkoročnim potraživanjima u zemlji evidentirana potraživanja od „Biteksa“ u iznosu od 3,4 miliona KM.

Podsjećamo, JP „Nikola Tesla” osnovano je 2012. godine sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila.

Za direktora je imenovan Dragan Vučetić, koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS.

Obećavao je masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od „Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu“.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla“.

Tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije.

Na pitanje novinara CAPITAL-a zašto na poziciju javnog preduzeća Vlada postavlja direktora koji iza sebe ima niz propalih privatnih firmi, Tegeltija je odgovorio da ako je Vučetiću propao privatni biznis, ne znači da neće biti uspješan sa javnim preduzećem, te da garantuje za njega i da će snositi ličnu odgovornost.

Tegeltija nije snosio bilo kakvu odgovornost, a njegovu procjenu i zalaganje za Vučetića, građani plaćaju godišnje blizu 700 hiljada KM.

Kako je i šta Vučetić radio najbolje znaju istražni organi pod čijom je lupom bio duže vrijeme zbog brojnih malverzacija koje su RS koštale milione maraka.

Uprava kriminalističke policije MUP-a Republike Srpske podnijela je još u junu 2015. godine izvještaj tadašnjem Specijalnom tužilaštvu RS protiv Vučetića zbog osnova sumnje da je kao v.d. direktora JP „Nikola Tesla” zloupotrijebio službeni položaj i izvršio poslovnu prevaru, čime je ovom preduzeću uzrokovao štetu od 1,1 milion KM.

Prema posljednjim informacijama, nalazi se u Njemačkoj čije državljanstvo ima i nedostupan je domaćim organima gonjenja, o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Njemačka odbila da izruči Dragana Vučetića, bivšeg Dodikovog savjetnika“.

Nakon neuspjelog biznisa sa elektromobilima, u 2016. godini došlo je do promjene naziva i sjedišta preduzeća, nakon čega posluje kao „Biteks“ Bileća, ali bezuspješno. Od 2019. godine blokirani su im računi.

CAPITAL: Svjetlana Šurlan

Nastavite čitati

Hronika

Banjalučka inspektorka otkupljuje kaznu zatvora za korupciju

Objavio

u

Banjalučki Okružni sud je inspektorki Jeleni Florjan, koja je u aprilu osuđena na godinu dana zatvora zbog traženja i primanja mita, odobrio otkup kazne, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) iz ovog suda.

Jelena Florjan, inspektorka osuđena za traženje i primanje mita u istrazi, iskoristila je mogućnost otkupa kazne do godinu dana, koja je predviđena nedavnim izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske (RS). Ona je, nakon sporazumnog priznanja krivice, osuđena na kaznu zatvora od godinu dana. Za ovo krivično djelo predviđena je kazna od dvije do deset godina zatvora.

Prema presudi, ona je u svojstvu policijskog službenika, zajedno sa još jednim kolegom, iskoristila svoj položaj i istragu na kojoj je radila da bi zahtijevala i primila mito u iznosu od 20.000 KM od Branislava Vidića, direktora Srednjoškolskog doma u Banjaluci.

Sudija Branimir Jukić je tokom izricanja presude rekao da dokazi koje je predstavilo Tužilaštvo ukazuju na to da je priznanje krivice istinito, a Sud je kao olakšavajuće okolnosti naveo ranije nekažnjavanje, priznanje krivice i to što je majka malog djeteta.

Miljkan Pucar, advokat Jelene Florjan, ranije je za “BIRN BiH” potvrdio da će njegova klijentkinja tražiti otkup kazne i tako iskoristiti mogućnosti koje su date izmjenama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Odbrana je zahtjev za otkup dostavila 6. maja, potvrdio je Okružni sud u Banjaluci, koji ga je djelimično usvojio, uvažavajući period koji je osuđena provela u pritvoru.

“U preostalom dijelu, zamijeni novčanom kaznom u iznosu od 16.800,00 KM, računajući svaki dan zatvora po 50,00 KM, kao i da je novčanu kaznu osuđena dužna platiti u roku od tri mjeseca, po pravosnažnosti ovog rješenja, a ukoliko u tom roku ne plati novčanu kaznu, kazna zatvora na koju je osuđena pravosnažnom presudom će se izvršiti prema navedenoj presudi”, navodi se u odluci Suda, kao i da je odbijen zahtjev da se zamijenjena novčana kazna isplati u 24 jednake mjesečne rate.

Istom optužnicom sa Jelenom Florijan je bio obuhvaćen i njen kolega Nenad Grujić, kome je suđenje i dalje u toku i počelo je ispočetka.

Nezavisne

Nastavite čitati

Trending