Pratite nas

Politika

Hoće li Budimpešta PRODATI BANJALUKU: Evropski parlament traži sankcije Dodiku i ukidanje prava veta

Objavio

u

Evropski parlament pozvao je juče Vijeće za spoljne poslove EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku. Svoje viđenje problema u BiH u Brisel je poslala i Republika Srpska, a rasprava ministara spoljnih poslova zemalja EU zakazana je za 21. februar.

Nakon ovoga, najmanje tri su otvorena pitanja: treba li očekivati sankcije na nivou EU, da li će Mađarska odustati od najavljenog veta i da li je u dogledno vrijeme moguće očekivati ukidanje prava na veto u Vijeću za spoljne poslove EU, što takođe traži Evropski parlament.

– Mislim da bi zemlje članice, koje sugerišu da se ne slažu sa uvođenjem sankcija, mogle naći neki svoj interes na drugim poljima. Pa ako im se udovolji, da i one podrže uvođenje sankcija. Osim toga, Lisabonski sporazum uveo je model „konstruktivne abstencije“, koja dozvoljava članici da napravi formalnu deklaraciju kojom će se suzdržati od jednoglasne odluke, što joj dozvoljava da bude bez obaveze implementacije te odluke. Ostale članice tako mogu implementirati odluku. Primjer za to je bio 2008. i odluka da se uspostavi civilna misija EU na Kosovu – kaže za Srpskainfo Neven Anđelić, profesor međunarodnih odnosa na Regents univerzitetu u Londonu.

Naglašava da je zajednička spoljna i bezbjednosna politika EU problematično polje upravo zbog toga što se zahtjeva jednoglasno odlučivanje.

– To je nešto što je i sadašnja predsjednica Evropske komisije, Ursula fon der Lejen, istakla. Ona se zalaže za pomjeranje sa jednoglasnog odlučivanja na kvalifikovanu većinu u odlučivanju, da se izbjegne mogućnost veta – kaže Anđelić.

Slaže se da se Mađarska često pominje kao jedna od zemalja koja se protivi odlukama Unije.

– Oni mogu da konfrontiraju u EU zarad nekog svog interesa negdje drugo. Recimo, ako bi odustali od takve konfrontacije, da dobiju da im se ne forsira uvođenje vladavine prava, slobode medija… Ne vidim ja tu neku ljubavnu vezi između Budimpešte i Banjaluke, već vidim čisto interes Budimpešte, kojoj Banjaluka može poslužiti za dobijanje nekih sopstvenih prevaga i interesa – ocjenjuje Anđelić.

Igor Davidović, predsjednik Demokratskog centra i odličan poznavalac evropskih prilika, kaže da kohezije unutar EU o izricanju sankcija nema, iako se nova njemačka Vlada zalaže za njihovo uvođenje. Zbog toga smatra da će se, bar za sada, odustati od sankcionisanja i tražiće se neki efikasniji model, ne isključujući ni pregovore s Dodikom.

– EU ponavlja iskustva koja su nam poznata i rekao bih da iz njih nije naučila dovoljno o tome kako da se odnosi prema nama. Politika uslovljavanja nastavlja se politikom sankcionisanja. Sankcije neće biti očigledno efektivne kada je riječ o njemu i saradnicima, nego se sankcije emituju prema cijeloj Srpskoj, koja u principu ne može ni biti opterećena hipotekom da smo svi mi politika Dodika. Dolazimo u poziciju kada treba da vidimo kako da se odbranimo i od te politike i od sankcija EU – kaže Davidović za Srpskainfo.

Što se tiče prijedloga da se ukine veto, Davidović smatra da bi to bila Pandorina kutija u kojoj bi se EU našla u velikom problemu.

– Jedan od temeljnih principa EU je jednako pravo glasa svih njenih članica. Ukoliko se dogodi neko odstupanje, to znači promjenu kompletne bezbjednosne i spoljne politike EU, a to neće proći bez turbulencija u EU – zaključio je Davidović.

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending