Pratite nas

Društvo

Institut krio ugovore i podatke gdje troši milione maraka!

Objavio

u

Iako je direktor Instituta za javno zdravstvo RS (IJZ) Branislav Zeljković neuspješno pokušao da se opravda, zbog netransparentnog trošenja budžetskog novca i skrivanja naziva roba, usluga ili radova plaćenih novcem svih građana, CRMA se obratila i Agenciji za javne nabavke BiH. Naša konstatacija da je krio podatke koji bi, po Zakonu, morali da budu javni, za njega je neutemeljena, ali, ipak, od početka 2021. godine IJZ redovno obavještava javnost na šta troši novac iz budžeta

Šest godina, 3.388 direktno sklopljenih ugovora i više od dva miliona netransparentno potrošenih maraka bilo je potrebno Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske da shvati da se poslovi namijenjeni firmama putem netransparentnih direktnih sporazuma ne smiju podvoditi pod oznaku „kuf“, već da predmet javne nabavke mora da bude jasno definisan.

U nekim uređenim zemljama odgovorni za ovakve zloupotrebe vjerovatno bi završili pred sudovima, pa i iza rešetaka, a u Bosni i Hercegovini transparentniji rad IJZ zvaćemo uspjehom. I to uspjehom portala PratimoTendere, koji je konstantnim pritiskom izvojevao malu, ali vrlo važnu pobjedu u borbi protiv zloupotreba javnih nabavki.

U posljednjem u nizu dopisa Centra za razvoj medija i analize (CRMA), u okviru kojega djeluju istraživački Online magazin Žurnal i portal PratimoTendere, od 23. aprila ove godine od vršioca dužnosti direktora Instituta Branislava Zeljkovića, inače kadra Nenada Stevandića iz „Ujedinjene Srpske“, tražili smo pojašnjenje za skrivanje predmeta javnih nabavki, konkretne podatke za pojedine direktne sporazume, ali i podsjetili:

„Shodno članu 75. Zakona o javnim nabavkama BiH, a u odnosu na član 9. Uputstva o uslovima i načinu objavljivanja obavještenja i dostavljanja izvještaja u postupcima javnih nabavki u informacionom sistemu ‘e-nabavke’ predmet nabavke iz rječnika javne nabavke obavezna je informacija koju ugovorni organi u izvještajima moraju dostavljati, s obzirom na to da je transparentnost javnih nabavki osnovni princip na kojem se zasniva cijeli sistem javnih nabavki.“

U odgovoru CRMA-i javna ustanova dostavlja obavještenja o dodijeljenima ugovorima, navodeći da su tu svi traženi podaci. Međutim, u predmetima nabavki i dalje je stajala samo oznaka – „kuf“. Građani, čiji se milioni maraka godinama dijele podobnim firmama, i dalje nisu znali šta plaćaju.

ZELJKOVIĆ: KADA KRIJEM, LAKŠE MI JE PRATITI

CRMA se istovremeno ovim povodom obratila i Agenciji za javne nabavke, koja je od IJZ zatražila očitovanje. Naša konstatacija da je krio podatke koji bi, po Zakonu, morali da budu javni, za Zeljkovića je neutemeljena, jer, kako se navodi u odgovoru, kada se sakriju lakše ih je pratiti.

„Institut ne spori da je u prethodnom periodu, odnosno do 31. decembra 2020, prilikom unosa izvještaja za direktni sporazum u kolonu ‘naziv predmeta ugovora’ unosio broj kufa i fakture. Međutim, takvo postupanje ni u kom slučaju nije bilo motivisano željom za bilo kakvim izbjegavanjem uslova transparentnosti, kako se to neutemeljeno navodi u zahtjevu Centra za razvoj medija i analize, nego isključivo činjenicom da je Institut tako lakše pratio provođenje direktnih sporazuma“, navedeno je u odgovoru Agenciji za javne nabavke.

Zanimljivo, u istom odgovoru, Institut za javno zdravstvo RS navodi se ”da im do sada niko nije skrenuo pažnju da takvo postupanje nije ispravno“.

Evidentno je da, nakon pritiska portala PratimoTendere, od početka 2021. godine Institut za javno zdravstvo RS građane obavještava šta po direktnim sporazumima kupuje njihovim novcem, a Online magazin Žurnal je 23. marta ove godine sabrao Zeljkovićeva trošenja: 

„Posljednji niz od 19 direktnih sporazuma potpisao je u samo dva dana decembra 2020. Odabrao je 15 firmi i razdijelio im 8.849 KM, koje nije imao na umu dok je sastavljao plan javnih nabavki za prošlu godinu. Prethodno je u novembru 2020. na isti način potrošio oko 117.000 KM. Samo u subotu, 16. maja 2020, kada Institut nije radio, podijelio je 50 ugovora vrijednih 200.000. Početkom pandemije nabavljao je sve i svašta – 36 tendera vrijednih 16.094.074 KM“.

(Žurnal.info)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

BIH REKORDER U REGIONU PO INFLACIJI Izgubljena kontrola nad divljanjem cijena

Objavio

u

Inflacija u Bosni i Hercegovini ubjedljivo je najviša u odnosu na zemlje regiona, što i ne čudi, jer, kako tvrde ekonomisti, vlasti u Bosni i Hercegovini jedine su koje nisu adekvatno reagovale na divljanje cijena, prije svega energenata, ali i osnovnih životnih namirnica.

U Bosni i Hercegovini inflacija u maju iznosila je 14,4 odsto, u Srbiji 10,4, dok je u Hrvatskoj majska inflacija bila 10,8 odsto. Stopa inflacije u Crnoj Gori u maju ove godine u odnosu na maj prošle izonosila je 11,7 odsto, dok je u Sloveniji inflacija u maju bila 8,1 odsto, s tim da je u junu porasla za još 2,3 odsto.

Ovaj rast inflacije u Sloveniji za ekonomiste je znak da će junska inflacija u BiH biti daleko veća od sadašnjih 14,4 odsto.

– Mi imamo najdirektnije prenošenje inflacije. Jedino kod nas vlasti nisu preduzele mjere u pravcu smanjivanja cijena goriva i energenata niti su ograničavale rast cijena. Neki su pokušali bar malo ublažili, a mi nismo ni pokušali i to je ta neka razlika – rekao je za „Nezavisne novine“ ekonomista Marko Đogo.

Kada je riječ o inflaciji u Bosni i Hercegovini, jedan od najvećih uzroka je svakako cijena hrane, koja raste daleko brže nego u zemljama Evropske unije.

Primjera radi, zaključno s aprilom, cijena hrane u BiH za godinu dana porasla je za malo više od 20 odsto, dok je taj rast u Evropskoj uniji iznosio malo manje od devet odsto. Istovremeno, značajan uticaj na inflaciju u Bosni i Hercegovini imale su i cijene energenata, prije svega nafte, a u ovom trenutku Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja u tom smjeru nije intervenisala.

– Mnoge zemlje su pokušale da intervenišu na hranu, doduše nije Crna Gora, ali Srbija i Hrvatska su sigurno. U Sloveniji je, recimo, cijena nafte niža nego u Republici Srpskoj, što je dosta čudno, i značajno niža nego u susjednoj Austriji, što znači da su oni reagovali i što pokazuje da se mikropolitikama može napraviti nešto za sebe i građane – naglasio je Đogo.

Inače, kada je riječ o evrozoni, majska inflacija iznosila je 8,1 odsto i ono što zabrinjava jeste da i dalje raste, s obzirom na to da je u junu iznosila 8,6 odsto. Navjeća stopa inflacije zabilježena je u Estoniji – čak 22 odsto, a slijede je Litvanija sa 20,5 i Letonija sa 19 odsto. Najmanja inflacija zabilježena je na Malti i to 6,1 odsto, Francuskoj 6,5, Finskoj 8,1 itd.

Prognoze evropskih ekonomista kada je riječ o inflaciji nisu optimistične, a s ozbirom na to da Bosna i Hercegovina uvozi inflaciju, gotovo je sigurno da će se negativni trendovi nastaviti i u budućnosti.

Bruno le Maire, francuski ministar finansija, nedavno je rekao da je Evropa usred vrhunca inflacije, koja će trajati najmanje do kraja godine, ali da se očekuju visoki nivoi do kraja 2023, kada će čak i nakon 2023. godine inflacija biti strukturalno viša od onoga što doživljavamo posljednjih nekoliko decenija.

Stručnjaci u BiH, prije svih Centralna banka Bosne i Hercegovine, već jednom su revidirali svoje procjene u vezi s inflacijom i prognozirali su rast u prvom polugodišnu od 9,2 odsto, što će sasvim sigurno biti premašeno s obzirom na to da je inflacija u januaru bila 7,4 odsto, u februaru 8,7, martu 11, aprilu 14,1 i maju 14,4 odsto.

„Usporavanje inflacije očekujemo u drugom polugodištu, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2021. godine i pretpostavke odsustva daljeg intenzivnog rasta cijena hrane i energenata“, naveli su krajem marta iz Centralne banke BiH.

Visina inflacija

  • Bosna i Hercegovina 14,4%
  • Srbija 10,4%
  • Hrvatska 10,8%
  • Crna Gora 11,7%
  • Slovenija 8,

Nastavite čitati

Društvo

CIJENA PŠENICE I DALJE UPITNA U SEMBERIJI: Proizvođači očekuju cifru između 65 i 70 feninga

Objavio

u

Većina semberskih poljoprivrednika očekuje otkupnu cijenu ovogodišnje pšenice između 65 i 70 feninga po kilogramu i s tim će zahtjevom sutra na dogovor u Privrednu komoru u Banjaluci, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Nakon trećeg sastanka proizvođača žita i predstavnika mlinara u Bijeljini, Radić je rekao novinarima da su velike razlike u njihovim stavovima, neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa o cijeni koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj.

Radić kaže i da su neki semberski mlinari spremni da ispoštuju proizvođače i ponude cijenu od 65 feninga, a većina poljoprivrednika smatra da otkupna cijena pšenice treba da bude od 65 do 70 feninga po kilogramu.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je novinarima da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“, njenu cijenu još ne zna, a kaže da je obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje.

(SRNA)

Nastavite čitati

Društvo

VEČERAS Otvaranje ljetnjeg programa “Da nam živi grad”

Objavio

u

U Banjaluci od danas počinje bogat program za ljeto pod sloganom „Da nam živi grad“ u organizaciji Grada Banjaluka.

Grad Banjaluka pripremila je za sve svoje sugrađane bogat program za ljeto. Očekuje se pregršt kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u gradu na Vrbasu – istakli su iz Grada Banjaluka.

Tokom ove manifestacije građani i građanke Banjaluke moći će uživati u koncertima, radionicama i turnirima.

– Bitno je napomenuti i tradicionalnu manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“. Veliko porodično druženje koje ćemo ove godine imati na jezeru Manjača – rekli su iz Grada Banjaluka.

Besplatni časovi joge, fitnesa i plesa od sertifikovanih trenera održavaće se ponedjeljkom, srijedom i petkom u parku Mladen Stojanović.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending