Pratite nas

Društvo

Investitori sigurni, struka i dalje u nedoumici: Upitna spratnost i dimenzije „Bijelog dvora“

Objavio

u

Iako su radovi na izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa „Bijeli dvor“  u centru Banjaluke počeli, profesorima sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, kao predstavnicima stručne javnosti, i dalje je nepoznato kako će objekat izgledati, otkrivaju za BL portal.

Dok struka, prije svega, brine o spratnosti budućeg objekta i poštovanju zakonskih regulativa, iz „Tempo gradnje“ koja je glavni investitor ovog projekta, uvjeravaju da imaju sve dozvole koje im omogućavaju da nastave radove. U takvom „raspoloženju“ protekao je i njihov posljednji sastanak sa gradonačelnikom Banjaluke Draškom Stanivukovićem, na kojem se nije  čulo mnogo novih detalja, ali je, priznaju i jedni i drugi, barem otvoren dijalog.

Profesor sa Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i bivši gradski pejzažni arhitekta Ognjen Šukalo, ima zamjerku i na Ministarstvo za prostorno uređenje, koje, kako kaže, nije objavilo elemente projektne dokumentacije zbog čega je čitav projekat i dalje u domenu spekukacija.

„Kad se stvari pokažu vrlo jasno, kad se da nešto na uvid, vrlo lako se može zaključiti da li je prostor u dozvoljenim dimenzijama ili nije“, kaže Šukalo za BL portal.

Ognjen Šukalo

Objašnjava da je za struku „sporan“ novi objekat koji treba da se gradi iza stare „Čajavčeve“ zgrade upravo zbog toga što nisu poznate njegove konačne dimenzije.

„Stalno smo u nekoj zoni spekulacija. Mi tvrdimo, na osnovu nekog 3D modela od prije četiri godine, da nešto nije u redu, oni kažu da jeste – vjerujte nam na riječ. Otprilike tako ide. Mi i dalje sumnjamo, oni i dalje tvrde da je sve u redu“, objašnjava Šukalo i naglašava da bi Grad, akademska zajednica i šira stručna javnost, trebalo ozbiljnije da se pozabave ovim i sličnim projektima u Banjaluci koji se, kaže, tek spremaju.

Predstavnici investitora naglašavaju da su u dijalogu učinili prvi korak i izrazili spremnost da izgled fasade na već postojećem objektu koji će biti pretvoren u hotel, prilagode centru Banjaluke.

“Mi smo rekli da smo spremni da se koriguje fasada u nekom blažem obliku. Doduše, to neće biti na repertoaru bar za tri godine, dok ne dođemo do te faze”, kaže za BL portal Andrej Došenović, pravni zastupnik “Tempo gradnje” i dodaje da se radovi u centru grada nastavljaju planiranim kontinuitetom.

Da se u centru grada uveliko radi, vidi se i po kamionima koji svakodnevno odvoze velike količine šuta sa prostora iza “Čajavčeve” zgrade sa kojeg su već nestali nekadašnji objekti.

BL portal

Društvo

DRAMA KOD MOSTA U TRAPISTIMA: Dvojica prijatelja izvukli djevojku iz Vrbasa

Objavio

u

By

Prava drama odigravala se sinoć ispod mosta u Trapistima. Obična večernja šetnja sa drugom, priča Obrenko Slavnić, pretvorila se u borbu za tuđi život.

Da voda nekog nosi, vikali su im i signalizirali putnici i vozač iza autobusa na liniji koja saobraća preko mosta.

“Tad nismo vidjeli ko je i šta je u vodi, mi smo dotrčali do mjesta nesreće. Prvi je stigao moj prijatelj Saša, netom potom dolazim ja. Tu je bio jedan čovjek sa tom djevojkom, on je pokušavao da joj pomogne. Bio je poprilično star i nije mogao nikakvu pomoć da joj pruži. Mogu reći da smo stigli u zadnji čas, djevojka se već bila opustila, predala vodenoj stihiji, Vrbas je u ovo vrijeme poprilično visok. Saša i ja smo zajedničkim naprom uspjeli da je izvučemo”, kaže Obrenko Slavnić.

Dezorijentisanoj, uplašenoj, 28-godišnjoj djevojci pružili su prvu pomoć, pozvali Hitnu i policiju.

Drama je, priča Obrenko, nastavljena jer je djevojci pozlilo i na obali je pala u nesvijest. Ubrzo je stigla i hitna. Obrenko se raspitao, kaže, djevojka je u bolnici na liječenju.

Dan poslije – kažu drug i on, reagovali su instiktivno.

“Prva reakcija je bila da vidimo šta treba i da reagujemo u tom momentu, najbolje šta možemo, bez ikakvog razmišljanja da li treba ili ne treba. Jednostavno smo samo dotrčali i spasili smo je na svu sreću”.

“Kakvi ste plivači vas dvojica, kako se inače snalazite u Vrbasu”, upitan je on.

“Poprilično dobri, poprilično dobri”, kaže Obrenko Slavnić.

Sreća, pa se sve dobro i završilo, kaže Obrenko. Magistar ekologije, koji druguje sa Vrbasom, kaže – s njim treba oprezno, prenosi ATV.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

NAĐENO TIJELO MATEJA PERIŠA? Garderoba odgovara opisu odjeće, čeka se identifikacija

Objavio

u

By

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Naime, kako se saznaje garderoba na muškarcu odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Telo je, kako saznajemo, nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari jutros oko 9.30 sati. Kako se saznaje, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu belu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

Obdukcijom će biti utvrđen identitet muške osobe koja je nađena u vodi.

Policija je izvukla telo, a na terenu su i forenzičari.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

Društvo

PRIKUPLJENA SREDSTVA ZA LIJEČENJE: Mali Vukan na putu ka bolnici u Budimpešti

Objavio

u

By

Zahvaljujući humanim ljudima, prikupljena su sredstva za liječenje devetomjesečnog Vukana Stoiljkovića koji boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa i on danas putuje na liječenje u Budimpeštu.

Od prije dva mjeseca, od kada se saznalo da i devetomjesečni Vukan boluje od spinalne mišićne atrofije najtežeg tipa i da je za njegovo liječenje potrebno 2,5 miliona evra, pomoć su uputii mnogi humani ljudi, prenosi RTS.

Zahvaljujući njima, Vukan je krenuo gotovo u posljednjem trenutku za Budimpeštu, kako bi primio najskuplji lijek na svijetu i pobijedio spinalnu mišićnu atrofiju.

Za danas mu je zakazan prijem u bolnici u Budimpešti.

Prije dva dana na Fejsbuk stranici “Da i Vukan pobedi SMA” pozivali su za pomoć malom Vukanu, navodeći da je preostalo da se za dva dana prikupi još 360.000 evra.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Trending