Pratite nas

Društvo

Istragom otkrivene zloupotrebe i kod direktora “Tehnogasa” i UKC-a

Objavio

u

Pored velikih zloupotreba i činjenja niza krivičnih djela od strane direktora “TGT Tehnogas” Stanislava Čađe, otkrivene su i zloupotrebe i direktora UKC RS Vlade Đajića koji je zloupotrijebio svoj službeni položaj ili ovlašćenja kao odgovorno lice čineći niz velikih krivičnih djela, saznaje BN.

Izvor blizak istrazi, otkriva neke detalje u vezi sa nabavkom tehničkog kiseonika, jer UKC nije nabavljao medicinski kiseonik-lijek, što je nevjerovatno ugrožavanje zdravlja i života pacijenata, a što se potpuno jasno vidi iz sljedeće tenderske dokumentacije.

Ta tenderska dokumentacija broj 01-10582-4/20 iz oktobra 2020. godine na osnovu koje je UKC RS proveo nabavku medicinskog i tehničkog gasa nije pripremljena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i Uputstvom za pripremu modela tenderske dokumentacije i ponuda.

Iz Aneksa 15 Tehnička specifikacija je vidljivo 18 vrsta gasova koje UKC RS ima u planu da nabavi. U istom obrascu se nalaze i “tehnički” I “medicnski gasovi” (medicinski gas je lijek). Ako se uzme u obzir da se medicinski gas koristi kao lijek, odnosno da je lijek,  i za prometovanje istog su neophodne “posebne dozvole” ovako grupisane robe nisu u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima.

Prilikom objave obavještenja o nabavci ugovorni organ je dužan da koristi brojčanu oznaku iz jedinstvenog riječnika javnih nabavki. U ovom slučaju UKS RS je koristio oznaku Gasovi- 24100000-5. Oznaka za medicinsku opremu, lijekove i proizvode za ličnu njegu je 33000000-0. Ovako grupisani gasovi nisu srodni i iste je trebalo razdvojiti u različite predmete nabavke.

Takođe, u Aneksu 15 tenderske dokumentacije u obrascu postoji kolona u kojoj je ponuđač dužan da upiše broj potvrde iz Agencije za lijekove BIH za stavke koje su registrovane kao medicinski lijekovi u registar medicinskih lijekova BiH, što takođe upućuje na pogrešno grupisane predmete nabavke.

Tačkom 7.2.2. tenderske dokumentacije kao jedan od kvalifikacionih uslova predviđeno je da ponuđač posjeduje potvrdu kojom dokazuje pravo da obavlja profesionalnu djelatnost koja je u vezi sa predmetnom djelatnošću. Ako znamo da izabrani ponuđač nema dozvolu Agencije za lijekove BiH kojom se ovo parvo potvrđuje njegova ponuda je trebala biti kvalifikovana kao neprihvatljiva.

U skladu sa članom 103. Zakona o javnim nabavkama BiH kao bitna povreda zakona se upravo smatra neusklađenost tenderske dokumentacije za zakonskim i podzakonskim aktima, koja je dovela do narušavanja osnovnih principa zakona i nezakonite dodjele ugovora.

Kako saznajemo, postupajući specijalni tužilac Slobodan Ćelić sa inspektorima Uprave kriminalističke policije Republike Srpske radi na istrazi u ovom predmetu u aferi “kiseonik”.

Takođe saznajemo da je direktor UKC Vlado Đajić ostvario kontakte i sa pojedinim policijskim inspektorima i pozivajući se na “dobre lične odnose” sa glavnim specijalnim tužiocem, pokušava istragu odvesti na krivi trag i svu krivicu svaliti samo na Stanislava Čađu.

S druge strane, Stanislav Čađo intenzivno sarađuje sa svojim advokatom Miljkanom Pucarom u nastojanju da oštricu istrage usmjeri na odgovorne u UKC RS.

Iz svega ovoga, jasno je da je današnji performans Radovana Viškovića sa privatnom analizom kiseonika, koja nema nikakvu zvaničnu težinu, samo jeftin pokušaj skretanja pažnje. Ostaje da se vidi da li će tužioci podleći pritisku ili će do kraja istražiti očigledne zloupotrebe.

(BN Foto: Ilustracija)

Društvo

BIH REKORDER U REGIONU PO INFLACIJI Izgubljena kontrola nad divljanjem cijena

Objavio

u

Inflacija u Bosni i Hercegovini ubjedljivo je najviša u odnosu na zemlje regiona, što i ne čudi, jer, kako tvrde ekonomisti, vlasti u Bosni i Hercegovini jedine su koje nisu adekvatno reagovale na divljanje cijena, prije svega energenata, ali i osnovnih životnih namirnica.

U Bosni i Hercegovini inflacija u maju iznosila je 14,4 odsto, u Srbiji 10,4, dok je u Hrvatskoj majska inflacija bila 10,8 odsto. Stopa inflacije u Crnoj Gori u maju ove godine u odnosu na maj prošle izonosila je 11,7 odsto, dok je u Sloveniji inflacija u maju bila 8,1 odsto, s tim da je u junu porasla za još 2,3 odsto.

Ovaj rast inflacije u Sloveniji za ekonomiste je znak da će junska inflacija u BiH biti daleko veća od sadašnjih 14,4 odsto.

– Mi imamo najdirektnije prenošenje inflacije. Jedino kod nas vlasti nisu preduzele mjere u pravcu smanjivanja cijena goriva i energenata niti su ograničavale rast cijena. Neki su pokušali bar malo ublažili, a mi nismo ni pokušali i to je ta neka razlika – rekao je za „Nezavisne novine“ ekonomista Marko Đogo.

Kada je riječ o inflaciji u Bosni i Hercegovini, jedan od najvećih uzroka je svakako cijena hrane, koja raste daleko brže nego u zemljama Evropske unije.

Primjera radi, zaključno s aprilom, cijena hrane u BiH za godinu dana porasla je za malo više od 20 odsto, dok je taj rast u Evropskoj uniji iznosio malo manje od devet odsto. Istovremeno, značajan uticaj na inflaciju u Bosni i Hercegovini imale su i cijene energenata, prije svega nafte, a u ovom trenutku Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja u tom smjeru nije intervenisala.

– Mnoge zemlje su pokušale da intervenišu na hranu, doduše nije Crna Gora, ali Srbija i Hrvatska su sigurno. U Sloveniji je, recimo, cijena nafte niža nego u Republici Srpskoj, što je dosta čudno, i značajno niža nego u susjednoj Austriji, što znači da su oni reagovali i što pokazuje da se mikropolitikama može napraviti nešto za sebe i građane – naglasio je Đogo.

Inače, kada je riječ o evrozoni, majska inflacija iznosila je 8,1 odsto i ono što zabrinjava jeste da i dalje raste, s obzirom na to da je u junu iznosila 8,6 odsto. Navjeća stopa inflacije zabilježena je u Estoniji – čak 22 odsto, a slijede je Litvanija sa 20,5 i Letonija sa 19 odsto. Najmanja inflacija zabilježena je na Malti i to 6,1 odsto, Francuskoj 6,5, Finskoj 8,1 itd.

Prognoze evropskih ekonomista kada je riječ o inflaciji nisu optimistične, a s ozbirom na to da Bosna i Hercegovina uvozi inflaciju, gotovo je sigurno da će se negativni trendovi nastaviti i u budućnosti.

Bruno le Maire, francuski ministar finansija, nedavno je rekao da je Evropa usred vrhunca inflacije, koja će trajati najmanje do kraja godine, ali da se očekuju visoki nivoi do kraja 2023, kada će čak i nakon 2023. godine inflacija biti strukturalno viša od onoga što doživljavamo posljednjih nekoliko decenija.

Stručnjaci u BiH, prije svih Centralna banka Bosne i Hercegovine, već jednom su revidirali svoje procjene u vezi s inflacijom i prognozirali su rast u prvom polugodišnu od 9,2 odsto, što će sasvim sigurno biti premašeno s obzirom na to da je inflacija u januaru bila 7,4 odsto, u februaru 8,7, martu 11, aprilu 14,1 i maju 14,4 odsto.

„Usporavanje inflacije očekujemo u drugom polugodištu, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2021. godine i pretpostavke odsustva daljeg intenzivnog rasta cijena hrane i energenata“, naveli su krajem marta iz Centralne banke BiH.

Visina inflacija

  • Bosna i Hercegovina 14,4%
  • Srbija 10,4%
  • Hrvatska 10,8%
  • Crna Gora 11,7%
  • Slovenija 8,

Nastavite čitati

Društvo

CIJENA PŠENICE I DALJE UPITNA U SEMBERIJI: Proizvođači očekuju cifru između 65 i 70 feninga

Objavio

u

Većina semberskih poljoprivrednika očekuje otkupnu cijenu ovogodišnje pšenice između 65 i 70 feninga po kilogramu i s tim će zahtjevom sutra na dogovor u Privrednu komoru u Banjaluci, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Nakon trećeg sastanka proizvođača žita i predstavnika mlinara u Bijeljini, Radić je rekao novinarima da su velike razlike u njihovim stavovima, neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa o cijeni koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj.

Radić kaže i da su neki semberski mlinari spremni da ispoštuju proizvođače i ponude cijenu od 65 feninga, a većina poljoprivrednika smatra da otkupna cijena pšenice treba da bude od 65 do 70 feninga po kilogramu.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je novinarima da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“, njenu cijenu još ne zna, a kaže da je obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje.

(SRNA)

Nastavite čitati

Društvo

VEČERAS Otvaranje ljetnjeg programa “Da nam živi grad”

Objavio

u

U Banjaluci od danas počinje bogat program za ljeto pod sloganom „Da nam živi grad“ u organizaciji Grada Banjaluka.

Grad Banjaluka pripremila je za sve svoje sugrađane bogat program za ljeto. Očekuje se pregršt kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u gradu na Vrbasu – istakli su iz Grada Banjaluka.

Tokom ove manifestacije građani i građanke Banjaluke moći će uživati u koncertima, radionicama i turnirima.

– Bitno je napomenuti i tradicionalnu manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“. Veliko porodično druženje koje ćemo ove godine imati na jezeru Manjača – rekli su iz Grada Banjaluka.

Besplatni časovi joge, fitnesa i plesa od sertifikovanih trenera održavaće se ponedjeljkom, srijedom i petkom u parku Mladen Stojanović.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending