Pratite nas

Politika

Jedan bh. graničar pokriva 15,5 kilometara granice

Objavio

u

Iako migrantska kriza u BiH traje godinama i kraj joj se ne nazire, Granična policija (GP) BiH još nema dovoljno opreme koja joj treba da se izbori sa ovim izazovom, ali ni kadra, pa tako jedan graničar pokriva 15,5 kilometara granice.

“Dijelovi kopnene granice između graničnih prelaza, koji su posebno ugroženi s aspekta ilegalnih migracija, krijumčarenja ljudi i robe, nisu adekvatno pokriveni tehničkom opremom (video-nadzor, senzori, uređaji za noćno osmatranje i dr.)”, navodi se u Prednacrtu izvještaja o radu GP BiH za 2020. godinu.

Nije, međutim, oprema jedini problem graničara suočenih sa migrantskom krizom. Nedostaje im i kadra. Naime, krajem 2020. imali su 2.288 zaposlenih, dok je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji GP BiH predviđeno 2.646 zaposlenih.

“Trenutno je nepopunjeno 358 radnih mjesta. Nedostaju 334 policijska službenika”, ističe se u ovom dokumentu.

Manjak graničnih policajaca odlično odslikava i sama situacija na terenu.

“Prosječan broj angažovanih policijskih službenika dnevno u nadzoru državne granice iznosi približno 200, odnosno 100 u toku jedne smjene (12 sati). To bi značilo da je u jednoj smjeni na cjelokupnoj granici BiH (na kopnu i na rijekama) na lokalnom nivou u nadzoru granice radio jedan policijski službenik na prosječno 15,5 km”, naglašava se u ovom prednacrtu.

Kako se dodaje, trend rasta migracionog pritiska na granici nastavljen je i tokom 2020. godine. Na dijelove granice, zbog visokog stepena rizika, preraspodjeljivani su policajci iz drugih organizacionih jedinica, povećavana je prisutnost u graničnom pojasu i korištena su materijalno-tehničkih sredstava.

Angažovani su i policajci iz drugih policijskih agencija u BiH kao ispomoć. Međutim, ni to nije dovoljno.

“I pored toga, GP BiH sve teže uspijeva odgovoriti pojačanom migracionom pritisku i rastućem trendu ilegalnih ulazaka u BiH državljana zemalja visokog migracionog rizika”, upozoreno je u ovom dokumentu.

Marina Pendeš, članica Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost BiH, smatra da je i te kako bitno jačati nadzor istočne granice BiH, gdje se evidentiraju ilegalni ulasci.

“S obzirom na određene probleme, u smislu zapošljavanja ljudi, odnosno usvajanja novog pravilnika kojim bi se povećao broj pripadnika GP BiH, dok se to ne završi, treba raditi na modernizaciji GP BiH u smislu kupovine opreme koja će zamijeniti ljude, kao što su dronovi sa kamerama koji mogu granicu nadzirati i danju, i noću”, rekla je Pendešova za “Nezavisne novine”.

I Franka Vican, portparol GP BiH, ističe da je najveći problem GP BiH u borbi protiv nezakonitih migracija kadrovska nepopunjenost i nedovoljna materijalno-tehnička opremljenost, a posebno opremljenost specijalističkom opremom za nadzor granice i opremom za obavljanje graničnih provjera.

Prema njenim riječima, nedostatak kapaciteta dodatno otežava rad službenika koji se, kako kaže Vicanova, nadljudskim naporima bore da bi se adekvatno zaštitila državna granica.

“GP BiH kontinuirano prati stanje nezakonitih migracija na cjelokupnoj državnoj granici BiH te na osnovu procjene i analize rizika obavlja preraspoređivanje policijskih službenika na dijelovima državne granice gdje je zabilježen najveći migracijski pritisak. Kao ispomoć GP, angažiran je i određeni broj pripadnika MUP-a Republike Srpske, Državne agencije za istrage i zaštitu te Direkcije za koordinaciju policijskih tijela”, istakla je Vicanova za “Nezavisne novine”.

Duplo više otkrivenih u ilegalnom prelasku

U ilegalnom prelasku državne granice u 2020. godini otkriveno je 11.857 lica, što je više za 5.998 ili čak 102 odsto u odnosu na 2019. godinu (5.859).

U ilegalnom prelasku najviše je državljana Pakistana, Avganistana, Maroka, Bangladeša, Iraka, Irana, Sirije…

Prema podacima Granične policije BiH, tokom prošle godine evidentirana su ukupno 923 strana državljanina koji su deportovani iz BiH ili su samostalno napustili BiH u roku ostavljenom za dobrovoljno napuštanje.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Ko je Milorad Dodik?

Objavio

u

Jedan dan je partizan, drugi četnik, čas je reformista, čas socijaldemokrata, malo bi slavio slavu, malo bi goste slao u SDS na slavu, onda bi ljude slao u Hag, pa im dodjeljivao povelje, bio borac dok je u isto vrijeme švercao cigarete, krišom uvodi u NATO, javno slavi Rusiju, kaže da je poštenjačina, ali mu se omakne koji poklon sumnjivog porijekla…

On nije čovjek, on je kontradiktornost.

Nastavite čitati

Politika

Za čiji dobar apetit plaća narod Srpske?

Objavio

u

Jedna od najmisterioznijih budžetskih stavki u RS je ona za Ugostiteljski servis Vlade RS. Ono što bi u svakoj normalnoj zemlji bila sporedna služba sa sporednim značajem u SNSD-ovoj strukturi ima sve veću težinu i sve veći budžet i kadrovski uticaj. Stotine hiljada KM narodnog novca već godinama “nestaje” u raskošnim ovalima najboljeg mesa, probranih morskih specijaliteta, ribe list, orade, hobotnice, manga, avokada, najboljih vina i drugih pića i to u količinama koje bi bez problema zadovoljile vojsku neke manje države.


Javna je tajna da je direktor Zoran Čavić siva eminencija Dodikovog kabineta koji je za desetak godina prešao put od konobara do bogataša. Još je “javnija” tajna da je popularni Čava Dodikovu naklonost stekao tako što narodnim novcem plaća sva privatna druženja, slave, rođendane, krštenja i druge zabave Dodika i njegove porodice. Hrana i piće su narodni, konobari takođe, tako da je Dodiku preostalo samo da bude dobro raspoložen, a kada je sve džabe nije ni teško.


Naročitu naklonost Čava ima i zbog svega onoga što o navikama velikog šefa zna jer godinama poslužuje Dodika i u “najopuštenijim” trenucima. Poznate đurđevdanske proslave, kojima se Dodik tako često i rado hvali, organizuje i plaća…pogodite ko?!


Bilo bi veoma interesantno da Čava objasni otkud i za vrijeme korone gigantski računi i količine elitnih pića i jela? Još zanimljivije je propitati sve ministre, pomoćnike i druge rukovodioce u Vladi RS da li su bahanalije koje su potpisali na računima kao svoju reprezentaciju zaista pojeli i popili oni sa “gostima” u vrijeme korone ili su ovali završili na 16. spratu, u Bakincima, Kalderi, Keju i drugim mjestima za odmor člana Predsjedništva BiH koji nema nikakva prava da se gosti na račun naroda. Slijede slična pitanja i o putnim troškovima i obezbjeđenju velikog baje koje takođe, nezakonito, plaća narod Srpske!

Nastavite čitati

Politika

Na Manjači maršira Nato: Pogodite ko je znao za to!

Objavio

u

U emisiji “Puls naroda”, koja se subotom emituje u programu BN radija, slušaoci su iznijeli svoje viđenje u vezi predstojeće velike vojne vježbe NATO snaga na Manjači, ali i ulaska BiH u NATO savez.

Zanimljivo je kako slušaoci komentarišu Dodikovu, kako navode, predstavu za javnost kada je u pitanju NATO. Jedni osporavaju njegovu politiku da jedno priča a drugo radi, dok drugi opravdavaju njegove postupke.

Kakav je glas naroda, barem onih koji su se uključili u emisiju “Puls naroda” poslušajte u emisiji:

BN

Nastavite čitati

Trending