Pratite nas

Društvo

JESTE LI ZNALI DA BIH PORED IZVOZA I UVOZI OTPAD! Preko granice otišlo milion, a uvezli smo 36.000 tona

Objavio

u

Od stakla, plastike, metala, gume i tekstila, pa do otpada od sagorijevanja i otpada od papira i kartona – BiH je u prošloj godini izvezla 1,100.934 tone neopasnog otpada, najviše u susjedne zemlje, odnosno bliže okruženje, a pritom je vidljivo i kako navedena brojka predstavlja povećanje od 26,2 posto u odnosu na prethodnu godinu. 

Trendovi

Prema informacijama iz nedavne analize Agencije za statistiku vidljivo je kako informacije o izvezenim količinama neopasnog otpada u 2021. godini pokazuju trend rasta, što je uzrokovano povećanim izvozom nekih grupa otpada. Tako je do porasta izvoza došlo u kategorijama staklenog otpada, metalnog otpada, gumenog otpada, tekstilnog otpada i otpada od sagorijevanja, dok su otpad od papira i kartona te plastični otpad zadržali trend postupnog pada.

Analiza podataka o ukupnom prekograničnom prometu neopasnog otpada u periodu 2014. – 2021. godine ukazuje općenito na rast prometa sedam skupina otpada (metalni otpad, tekstilni otpad, gumeni otpad, plastični otpad, stakleni otpad, otpad od sagorijevanja i otpad od papira i kartona). Samo za neke vrste otpada zabilježen je umjeren pad. Istodobno, kada je riječ o uvozu, vidljiv je da je ukupna količina uvezenog neopasnog otpada u 2021. godini iznosila 36.909 tona, što je za 27,2 posto više u odnosu na prethodnu godinu.

Kada se analizira period od 2014. godine, jasan je trend pada uvezenih količina metalnog otpada, plastičnog otpada, otpada od sagorijevanja i gumenog otpada, dok je uvoz staklenog i otpada od papira zadržao trend rasta. U kontekstu izvoza metalnog otpada, u prošloj godini primjetan je rast od 46,1 posto u odnosu na 2020. godinu, dok je najveći dio (76,2%) izvezen u Tursku. Analiza podataka o izvozu staklenog također ukazuje na rast, i to od 5,1 posto u odnosu na 2020. godinu, dok je najveća količina izvezena u Hrvatsku.

Analiza podataka

Tokom 2021. godine najveće količine tekstilnog otpada izvezene su u Italiju, dok je, kada govorimo o izvozu otpadnog papira i kartona, količina manja za 15,1 posto u odnosu na 2020. godinu, a pritom je od ukupne količine 55,3 posto otpadnog papira i kartona izvezeno u Republiku Srbiju. Izvoz plastičnog otpada prošle je godine pao za 11,4 posto u odnosu na 2020., a od ukupne količine izvezenog otpada, 38,8 posto izvezeno je u Srbiju. Istodobno, analiza podataka o izvozu neopasne šljake i pepela iz toplinskih procesa pokazuje kako je u 2021. došlo do rasta od 38,9 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Tokom 2021. godine od ukupno izvezene količine neopasne šljake i pepela, 55,9 posto neopasne šljake i pepela izvezeno je u Hrvatsku. U kontekstu otpada kao nezaobilazna tema nameće se i pitanje iskorištavanja za proizvodnju energije, a napose u sadašnjim vremenima kada se govori o diversifikaciji izvora snabdijevanja.
Una

Društvo

CIJENA PŠENICE I DALJE UPITNA U SEMBERIJI: Proizvođači očekuju cifru između 65 i 70 feninga

Objavio

u

Većina semberskih poljoprivrednika očekuje otkupnu cijenu ovogodišnje pšenice između 65 i 70 feninga po kilogramu i s tim će zahtjevom sutra na dogovor u Privrednu komoru u Banjaluci, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Nakon trećeg sastanka proizvođača žita i predstavnika mlinara u Bijeljini, Radić je rekao novinarima da su velike razlike u njihovim stavovima, neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa o cijeni koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj.

Radić kaže i da su neki semberski mlinari spremni da ispoštuju proizvođače i ponude cijenu od 65 feninga, a većina poljoprivrednika smatra da otkupna cijena pšenice treba da bude od 65 do 70 feninga po kilogramu.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je novinarima da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“, njenu cijenu još ne zna, a kaže da je obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje.

(SRNA)

Nastavite čitati

Društvo

VEČERAS Otvaranje ljetnjeg programa “Da nam živi grad”

Objavio

u

U Banjaluci od danas počinje bogat program za ljeto pod sloganom „Da nam živi grad“ u organizaciji Grada Banjaluka.

Grad Banjaluka pripremila je za sve svoje sugrađane bogat program za ljeto. Očekuje se pregršt kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u gradu na Vrbasu – istakli su iz Grada Banjaluka.

Tokom ove manifestacije građani i građanke Banjaluke moći će uživati u koncertima, radionicama i turnirima.

– Bitno je napomenuti i tradicionalnu manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“. Veliko porodično druženje koje ćemo ove godine imati na jezeru Manjača – rekli su iz Grada Banjaluka.

Besplatni časovi joge, fitnesa i plesa od sertifikovanih trenera održavaće se ponedjeljkom, srijedom i petkom u parku Mladen Stojanović.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Društvo

,,Sramotno ponašanje Nenada Nešića i njegovog brata”

Objavio

u

Tokom sinošnjeg koncerta Ace Lukasa koji je organizovan povodom otvaranja ljetne sezone na Jahorini, predsjednik DNS-a Nenad Nešić, njegov brat Predrag Nešić i Mladen Lučić zajedno sa još 20-ak ljudi fizički su nasrnuli na lice iz publike.

Iz OC Jahorina navode da su Nešić i ostala ekipa na ovakvim manifestacijama uvijek bili gosti, ali da su sinoć odlučili da stvore lošu sliku OC Jahorina.

„Na koncertu Aca Lukasa u organizaciji OC Jahorina, na čije su manifestacije uvijek bili pozvani kao gosti, ovog puta su riješili da ruše ugled OC Jahorina, tako što su tokom koncerta, na kojem je prisustvovalao više hiljada ljudi, svih 20 članova u vidno alkoholosanom stanju grupe fizički nasrnuli na jednu osobu iz publike“, saopštili su iz OC Jahorina.

Navode da brzom reakcije obezbjeđenja i MUP-a Srpske nije došlo do većeg incidenta.

„Ovo je do sada prvi namjerno izazvan problem, iako je u organizaciji OC jahorina do sada održano preko 100 koncerata i manifestacija zabavnog karaktera. Svi prisutni su bili šokirani činjenicom da su napadači bili pod vođstvom osobe koja je kandidat za srpskog člana Predsjedništva i njegovog rođenog brata“, kažu oni.

Iz Olimpijskog centra Jahorina su se zahvalili MUP-u na brzoj i profesionalnoj reakciji te izrazili nadu da će učesnici incidenta biti adekvatno sankcionisani.

Oglasio se i pjevač Aca Lukas.

Na svom zvaničnom Instngram profilu objavio je dio atmosfere sa Jahorine.

Nastavite čitati

Trending