Pratite nas

Društvo

Još čekaju obnovu nakon zemljotresa: Tri mjeseca bez krova nad glavom

Objavio

u

Gotovo tri mjeseca nakon stravičnog zemljotresa u Petrinji, koji je i u nekoliko lokalnih zajednica na sjeverozapadu Srpske iselio građane iz njihovih kuća, oni još čekaju vlastiti krov nad glavom.

Primjera radi, svi alternativni smještaji u vlasništvu opštine Kostajnica su puni, potvrđeno nam je u toj lokalnoj zajednici.

“U alternativnim smještajima nam je 15 ljudi. Riječ je o 10 domaćinstava, pošto su uglavnom u pitanju ljudi koji su živjeli sami. Dok se ne naprave novi objekti, oni će tu ostati, budući da su njihovi objekti porušeni, odnosno nisu uslovni za život. Nekako ćemo se mi iznijeti s tim, bitno je da je glava živa”, rekao je za “Nezavisne” Nikola Janjetović, načelnik Kostajnice.

U toj lokalnoj zajednici pregledano je 2.857 objekata, a oštećenja su uočena na njih 935.

“Do kraja sedmice će se znati ukupna materijalna šteta. Sada sabiramo štetu na infrastrukturi. Ali možemo već reći da je šteta višemilionska. Do sada smo donacija dobili oko 630.000 maraka”, precizirao je Janjetović.

U Prijedoru je, kao posljedica zemljotresa sa epicentrom u Petrinji u decembru prošle godine, oštećeno više od 500 objekata. Toliko ih je, naime, prijavljeno Komisiji za procjenu štete.

Prema riječima Boška Stojančića, predsjednika ove gradske komisije, još se obrađuju zapisnici sa lica mjesta, tako da nema preciznijih podataka o ukupno procijenjenoj šteti. Sve podatke i fotografije sa terena treba elektronski obraditi, tako da je postupak procjene još u toku.

Stojančić nam je potvrdio da ima još građana Prijedora, pogotovo iz okolnih sela u sjeverozapadnom dijelu, koja su bliže epicentru, koji se nisu vratili u svoje stambene objekte jer su neuslovni za život.

“Ima i onih koji žive i dalje u svojim kućama iako ti objekti nisu sigurni za život”, rekao je Stojančić za “Nezavisne novine”.

Podsjetimo, razorni zemljotres je krajem prošle godine napravio brojna oštećenja i u Novom Gradu i Kozarskoj Dubici.

Nedavno je objavljeno da je šteta u Kozarskoj Dubici procijenjena na oko dva miliona maraka. Objavljeno je tada i da je kategorizacija štete izvršena na oko 800 objekta u Kozarskoj Dubici, te da sanacija više od 30 nije moguća.

Od javnih institucija najveću štetu pretrpio je objekat Centra za informisanje i kulturu, u kome su smještene biblioteka i RTV Kozarska Dubica, koja je preseljena u hol Doma kulture.

Snažan zemljotres od 29. decembra prošle godine sa epicentrom u Petrinji zadao je glavobolje i brojnim stanovnicima Novog Grada. U tom gradu prijavljena je šteta na više od 460 objekata, od čega ih je najmanje 20 neuslovno za upotrebu.

(Nezavisne)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Potvrda iz sudskog registra: Vlasnik ATV-a PROINTER

Objavio

u

Nakon jučerašnjih medijskih pisanja o vlasničkoj strukturi Alternativne televizije portal Insajder.in provjerio je šta kažu zvanični podaci.

Prema zvaničnim podacima kao vlasnici Alternatvine televizije vode se sljedeće firme: 

K-2 audio uslude d.o.o.

Alternativna televizija d.o.o.

Grand-trade d.o.o.

Integra inženjering d.o.o.

Prointer ITSS d.o.o.

Kao prethodni vlasnici vode se: Danko Matić, Darko Aleksić, Dragana Banjac, Nataša Tešanović i Slaviša Krunić.

Zanimljiva je činjenica, prema pisanju tog portala, da se jedan od vlasnika ATV-a vodi Prointer ITSS, kontraverzna firma koju često u javnosti dovode u vezu sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika.

„Nije vlasnik, ni ovlašteno lice ali jeste saradnik te firme, bavi se novim tehnologijama, sarađuje sa inostranim firmama i ima od toga prihode“, rekao je, između ostalog, Dodik odgovarajući opozicionim poslanicima u julu 2019. godine misleći na Prointer ITSS.

(BN) 

Nastavite čitati

Društvo

Nakon pisanja našeg portala Trbić ipak ostaje urednik na ATV-u!?

Objavio

u

Nenad Trbić, urednik informativnog programa ATV-a smijenjen je sa te funkcije ekspresno, nakon gostovanja Draška Stanivukovića u emisiji ,,1 na 1” ove televizije.

Do tih saznjanja je došao naš portal te jutros objavio tu informaciju.

Kako isti izvor tvrdi, nakon našeg pisanja sazvan je hitan sastanak na kome je zaključeno da bi negativne konotacije u javnosti imala Trbićeva smjena te je on ipak ostavljen na ATV-u.

Nakon naše vijesti stigla je reakcija iz ATV da Nenad Trbić nije smijenjen niti su o njegovoj smjeni zbog gostovanja gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića rukovodstvo i vlasnici ATV ikada razmišljali.

Takođe odbacuju i tvrdnju da je „vlasništvo nad ATV odnedavno zvanično preuzela firma Sirius d.o.o. Igora Dodika, kako  je to prenijela Banjaluka-24. com.

Izvori iz te kuće tvrde, da su gazde te kuće, ako ne zvanični, onda oni u sjeni, promijenili odluku o smjeni Trbića jer su mišljenja da im to donosi još više štete u javnosti.

Nastavite čitati

Društvo

Nastavljeno uređenje: Košenje trave u centru

Objavio

u

Foto: GUBL

U okviru pojačanih aktivnosti na uređenju grada, počelo je košenje trave u užem centralnom jezgru i parkovima.

Nastavljeno je i pojačano čišćenje grada, ali i pranje javnih površina i ulica, kako bi grad bio što uređeniji pred obilježavnje 22. aprila – Dan grada.

Nastavite čitati

Trending