Pratite nas

Društvo

Još uvijek nema obećane pomoći od Vlade za borce

Objavio

u

Izradu socijalne karte ugroženih demobilisanih boraca Republike Srpske koče lokalne zajednice koje nisu dostavile podatke, tvrde u resornom ministarstvu povodom dodjele jednokratne pomoći od 100 KM demobilisanim borcima. Nema iskrene namjere Vlade Srpske da se riješe probemi, odgovaraju predstavnici Boračke organizacije Sarajevsko-romanijske regije.

Zbog neorganizacije u lokalnim zajednicama od ukupno 14 757 boraca novčana pomoć uplaćena je za 2 197, kažu u ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite Srpske. 

”Da li vjerujete da iz lokalnih zajednica dobijam meni neshvatljive informacije poput ovih nalazi se referent na godišnjem odmoru ili je referent na bolovanju. Meni je neshvatljivo da postoji institucija koja ima radno mjesto na kojem nema zamjenika. Ne znam kako takva institucija može da funkcioniše”, izjavio je ministar rada i boračko-invalidske zaštite, Duško Milunović.

Projekat pomoći nezaposlenim i socijalno ugroženim demobilisanim borcima tokom raspisivanja izazvao je dosta nedoumica. Kriterijumi su nekorektni, smatraju u Boračkoj organizaciji Sarajevsko-romanijske regije. 

”Prvo nije korektna granica 60 godina. Ako pravimo socijalnu kartu šta ćemo sa ljudima preko 60 godina, koji nisu još ostvarili uslove za penzionisanje. Ako čovjek preko 60 godina prima samo borački dodatak i oni moraju ući u ovaj program socijalne kategorije. Mislimo da je to jedna čista prevara”, rekao je predsjednik Regionalnog odbora Boračke organizacije Sarajevsko – romanijske regije, Željko Lalić.

Mi smo svoje stavove iznijeli u novom Memorandumu i čekamo da vidimo odnos Vlade od koje očekujemo da uradi nešto pošteno i prestane sa diskriminacijama, poručuju borci Sarajevsko-riomanijske regije. Najavljuju i  da ukoliko se nešto ne promjeni idu u radikalnije mjere.

BN

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Povećanje minimalne plate u Srpskoj: Pogledajte koliko će sada iznositi

Objavio

u

By

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas da će od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznositi 650 KM, rekla je ministar finansija Zora Vidović.

Vidovićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite izašlo danas na sjednicu Vladu sa prijedlogom o iznosu minimalne plate s obzirom da Ekonomsko-socijalni savjet nije uspio da se dogovori.

“Mi smo utvrdili da od 1. juna minimalna plata u Republici Srpskoj iznosi 650 KM”, istakla je Vidovićeva.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

DRAMA KOD MOSTA U TRAPISTIMA: Dvojica prijatelja izvukli djevojku iz Vrbasa

Objavio

u

By

Prava drama odigravala se sinoć ispod mosta u Trapistima. Obična večernja šetnja sa drugom, priča Obrenko Slavnić, pretvorila se u borbu za tuđi život.

Da voda nekog nosi, vikali su im i signalizirali putnici i vozač iza autobusa na liniji koja saobraća preko mosta.

“Tad nismo vidjeli ko je i šta je u vodi, mi smo dotrčali do mjesta nesreće. Prvi je stigao moj prijatelj Saša, netom potom dolazim ja. Tu je bio jedan čovjek sa tom djevojkom, on je pokušavao da joj pomogne. Bio je poprilično star i nije mogao nikakvu pomoć da joj pruži. Mogu reći da smo stigli u zadnji čas, djevojka se već bila opustila, predala vodenoj stihiji, Vrbas je u ovo vrijeme poprilično visok. Saša i ja smo zajedničkim naprom uspjeli da je izvučemo”, kaže Obrenko Slavnić.

Dezorijentisanoj, uplašenoj, 28-godišnjoj djevojci pružili su prvu pomoć, pozvali Hitnu i policiju.

Drama je, priča Obrenko, nastavljena jer je djevojci pozlilo i na obali je pala u nesvijest. Ubrzo je stigla i hitna. Obrenko se raspitao, kaže, djevojka je u bolnici na liječenju.

Dan poslije – kažu drug i on, reagovali su instiktivno.

“Prva reakcija je bila da vidimo šta treba i da reagujemo u tom momentu, najbolje šta možemo, bez ikakvog razmišljanja da li treba ili ne treba. Jednostavno smo samo dotrčali i spasili smo je na svu sreću”.

“Kakvi ste plivači vas dvojica, kako se inače snalazite u Vrbasu”, upitan je on.

“Poprilično dobri, poprilično dobri”, kaže Obrenko Slavnić.

Sreća, pa se sve dobro i završilo, kaže Obrenko. Magistar ekologije, koji druguje sa Vrbasom, kaže – s njim treba oprezno, prenosi ATV.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

NAĐENO TIJELO MATEJA PERIŠA? Garderoba odgovara opisu odjeće, čeka se identifikacija

Objavio

u

By

Telo mlađeg muškarca nađeno je u Dunavu kod Ade Huje a na osnovu upoređivanja fotografija Mateja Periša i nađenog tela, pretpostavlja se da je reč o nestalom Splićaninu, potvrđeno je Kuriru.

Naime, kako se saznaje garderoba na muškarcu odgovara opisu garderobe koju je u noći nestanka nosio Splićanin Matej Periš.

Telo je, kako saznajemo, nađeno u fazi raspadanja, a našli su ga mornari jutros oko 9.30 sati. Kako se saznaje, muškarac na sebi ima farmerke, majicu sa aplikacijom i jednu belu patiku, što se poklapa sa garderobom koju je u noći nestanka na sebi imao Splićanin Matej Periš.

Obdukcijom će biti utvrđen identitet muške osobe koja je nađena u vodi.

Policija je izvukla telo, a na terenu su i forenzičari.

Izvor: Kurir.rs

Nastavite čitati

Trending