Pratite nas

Politika

Kako je Dodik postao ratni profiter

Objavio

u

Cilj današnje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske je stvaranje privida da se Milorad Dodik neće vratiti za pregovarački sto i da će ići do kraja sa namjerom vraćanja nadležnosti, smatra Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS i načelnik opštine Teslić.

U intervjuu za Srpskainfo, Miličević kaže da će sjednica parlamenta biti jedna velika predstava za javnost Dodika u cilju tobožnjeg zbijanja patriotskih redova uz uobičajene izlizane fraze koje smo već čuli bezbroj puta.

– Nakon nekoliko posljednjih licemjernih odstupanja od prividno čvrstih stavova o otcjepljenju, vraćanju VRS, neučestvovanju u radu zajedničkih institucija, otklonjena je bilo kakva dilema ako je ikada i bilo – da se radi o dizanju tenzija u cilju postizanja što bolje pregovaračke pozicije u relacijama sa akterima iz FBiH i međunarodne zajednice, kao i popravljanje pozicije u glasačkom tijelu, ozbiljno poljuljanoj brojnim aferama. Sjetimo se situacije iz 2011. sa prijetnjama referendumom o Sudu i Tužilaštvu, da bi ga zatim visoka predstavnica EU Ketrin Ešton „ubijedila“ da odustane od njega; zatim „referenduma“ o 9. januaru iz 2016. godine, sedam dana uoči lokalnih izbora, koji je proglašen za anketu, a pogotovo razne referendume o otcjepljenju – sve to ukazuje da će se sličan šablon ponašanja ponoviti i sa posebnom sjednicom NSRS i tobožnjim vraćanjem nadležnosti – kaže Miličević.

Kako komentarišete to što u budžetu RS za prošlu godinu nisu predviđene pare za vraćanje nadležnosti sa BiH na Republiku Srpsku, odnosno za nove institucije?

Upravo ta činjenica je jedan od najboljih dokaza da ne postoje ozbiljne namjere da se ide do kraja u najavljenom vraćanju nadležnosti. Ako nema predviđenih sredstava za Vojsku Republike Srpske, za posebnu Upravu za indirektno oporezivanje i druge institucije, ne postoji ni osnova ni način da se njihovo formiranje i realno vraćanje nadležnosti provede u djelo. Nema ni odgovora kako bi se provodili u praksi posebni zakoni, a da važeći zakoni na nivou BiH nisu stavljeni na legalan način van snage. Vidimo i iz materijala za posebnu sjednicu NSRS da se ta pitanja ne tretiraju, odnosno da sadržaj tih materijala drastično odstupa od onoga što Milorad Dodik govori u javnosti.

Da li je ova posebna sjednica, pored svega ostalog, i nova klopka za opoziciju, na način da glasate protiv nečega što Dodik smatra patriotskim činom, pa da vam opet prikači etiketu “izdajnik”?

Posebna sjednica će biti još jedno u nizu gaženja i ponižavanja institucija Republike Srpske, jer se na njoj neće naći i usvojiti ono što se par mjeseci unazad govori da će biti beskompromisno usvojeno i provedeno tj. vraćanje nadležnosti Republike Srpske. Ono što će se usvojiti biće potpuno razvodnjena varijanta onoga što je u tom pogledu obećavano u javnosti i nikada neće biti provedeno, poput referenduma tj. famozne ankete o Sudu i Tužilaštvu BiH. Etiketa ili bolje rečeno titula „izdajnika“ pripašće naravno onome ko tako usvojene dokumente ne bude proveo u djelo i pogazio u mjesecima pred nama.

Da li opozicija treba da pomogne režimu u namjeri da po ko zna koji put pogazi institucije Republike Srpske? Ja mislim da ne treba i da se jasno treba staviti do znanja javnosti da ono što se u skupštini bude pokušalo prodati pod vraćanje nadležnosti RS je neozbiljna podvala koju, niti je moguće, niti postoji namjera da se realizuje, već služe samo za trgovinu Dodika sa njegovim partnerima iz FBiH. Naravno, drugi cilj je zavaravanje naroda sa ekskluzivnim pravom na patriotizam nekoga ko je prenosio sve moguće nadležnosti. Sličnu smo priču imali sa ANP koji je podmetnut pod drugim nazivom, a onda imamo vježbe NATO snaga na Manjači tri, četiri mjeseca poslije. Šablon je vrlo poznat i ponavljan više puta – na početku ne prihvata ništa, na kraju prihvati sve u goroj varijanti nego na početku, ali predstavljenoj kao da je on, umjesto potpunog gubitnika, zapravo najveći pobjednik.

Uostalom, nismo tako kratkog pamćenja da zaboravimo ko je od ratnog profitera postao najveći patriota i još se usuđuje da drugima lijepi etikete izdajnika. Ta priča je odavno postala providna.

U nedavnim izborima u mjesnim zajednicama u Tesliću samo ste potvrdili dominaciju vas i SDS nad SNSD u toj opštini. Zašto je to moguće u Tesliću, a nije u većini lokalnih zajednica u RS?

U Tesliću je na lokalnim izborima ostvaren najbolji rezultat u okviru Srpske demokratske stranke, 2.000 glasova više nego u bilo kojoj drugoj lokalnoj zajednici. Na izborima za savjete mjesnih zajednica u Tesliću i u samom procesu kandidovanja jasno je bilo da SDS ima najbolju organizaciju, spoj mladosti i iskustva, a rezultat je potvrda kontinuiteta pobjeda koje imamo godinama. Osim zvaničnog slogana „Volja naroda“ za lokalne izbore, jedan nezvanični slogan bio je popularan, pogotovo među našim mlađim aktivistima: Jedan tim – srcem svim. To je ključ uspjeha, organizacija i tim koji je spoj odličnih i stranci odanih pojedinaca koji znaju da svi zajedno mogu dati svoj doprinos ukupnoj pobjedi. Mislim da taj recept nije nikakvo čudo, te da se može primjeniti i u drugim sredinama.

Da li u Šumskom gazdinstvu “Borja” Teslić i dalje kradu šumu?

Pod vladavinom SNSD živimo u zemlji apsurda, a jedan od njih je da javno preduzeće koje upravlja zaista ogromnim količinama sirovine, kojom je naša zemlja bogata i pokrivena u najvećem procentu u Evropi – oni posluju negativno i sa ogromnim minusom. Još veći je apsurd da za takve stvari niko ne odgovara, a Šumsko gazdinstvo „Borja“ Teslić drži nezahvalnu poziciju u „Šumama Srpske“ sa najvećim minusom i ne jednom, već desetinama milionskih afera za koje niko nije odgovarao.

Sve ukazuje na to da će se sve te afere, kao i do sada, zataškati. Po Ustavu i po zakonu bi svi trebali biti jednaki, ali očigledno da pojedinci budu kažnjeni za par kubnih metara ogrevnog drveta, ali ne i oni koju ukradu milione jer ih kradu pod pokroviteljstvom režima. Sve dok se ne promijeni pravni sistem i zaista primjeni pravna država na način da smo svi jednaki pred zakonom, ono što se dešavalo nastaviće se dešavati sa šumama, ne samo u Tesliću, već širom Republike Srpske. Ubijeđen sam, kada bi se ova oblast dovela u red, došlo bi do povećanja prihoda u budžet Republike Srpske, kao i prihoda u „Šumama Srpske“ i rasta plata zaposlenih. Sličan modus operandi dešava se i u drugim javnim preduzećima poput Elektroprivrede, Željeznica, a pogotovo sa milionskim dugovima u zdravstvu.

Kako vam izgledaju predložene izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi RS?

Neozbiljno je i neodgovorno ovako važan zakon donositi po hitnom postupku. Cilj koji SNSD želi na ovaj način postići je umanjiti nadležnosti gradonačelnika Banjaluke i Bijeljine i prenijeti ih na predsJednike gradskih skupština i na taj način staviti pod svoju kontrolu dva najveća budžeta u RS. Ono što Milorad Dodik nije uspIo na izborima, želi postići nasilnim nametanjem zakona. To je tipična SNSD-ova bahatost na djelu, po ko zna koji put viđena. Na isti takav bahat način se vrši raspodela sredstava iz republičkog budžeta za javne investicije, sredstva MMF namijenjena lokalnim zajednicama za sanaciju šteta od pandemije, kao i sredstva Vlade Republike Srbije. U raspodeli tih sredstava učestvuju opštinski odbori i komitet SNSD, a ne lokalne zajednice, a pogotovo ne one na čijem su čelu (grado)načelnici iz redova opozicije.

Da li će SDS dati kandidata za jednu od dvije pojedinačne funkcije na idućim opštim izborima i da li ćete vi biti kandidat?

Srpska demokratska stranka je najjača opoziciona stranka sa članstvom i glasačkim tijelom koje broji desetine hiljada odanih članova, simpatizera i glasača. Uz tradiciju i ulogu SDS u stvaranju Republike Srpske, realno je da ona ima kandidata za jednu od dvije najviše pojedinačne funkcije na sljedećim izborima. Naši glasači to od nas očekuju, a rukovodstvo stranke ima obavezu da opravda njihovo povjerenje. Sve drugo bilo bi neozbiljno za stranku kalibra SDS, te bi se negativno odrazilo po njen rejting i povjerenje glasača. Organi Srpske demokratske stranke će se blagovremeno izjasniti o kandidatima, a mimo organa stranke ja ne bih da prejudiciram o imenima.

U PDP je trka između Jelene Trivić i Draška Stanivukovića. Da li mislite da je takva konkurencija u opoziciji zdrava ili može dovesti do rascjepa?

Konkurencija je uvijek zdrava ako je usmjerena ka zajedničkom cilju da se sruši režim, ako dovede do promjena na bolje i iznjedri kandidata koji će ostvariti pobjedu, kojeg će podržati cijela opozicija. Oba pomenuta kandidata su sinonim borbe protiv nenarodne vlasti i oba imena mogu zadovoljiti kriterijume koje sam naveo. Na organima PDP je da donesu takvu odluku koja će nositi veliku odgovornost prema svim stanovnicima Republike Srpske. Ne mislim da može doći do bilo kakvog rascjepa, radi se o ozbiljnim ličnostima koje se svoju nesebičnost i posvećenost opštim interesima naroda i Republike Srpske pokazali na djelu.

Kako komentarišete ljutnju Nebojše Vukanovića koji ovih dana tvrdi da opozicija bez njega “pravi račun bez krčmara”?

Više puta sam rekao da je Nebojša Vukanović arhetip iskrenog opozicionara, koji kao takav uživa veliko povjerenje naroda. Samim tim smatram da njegovo mišljenje, koje zaslužuje poštovanje i uvažavanje, treba da se čuje na dogovorima opozicionih stranaka. Nisam neko ko misli da se dogovori na tom nivou mogu postići putem medija, a poznavajući Nebojšu, uvjeren sam da će on zajedno sa ostalim predstavnicima opozicije učiniti sve da opozicija na sljedećim izborima nastupi sa jedinstvenim frontom koji ima jedan cilj: promjene i rušenje režima.

Da li je Kristijan Šmit za vas visoki predstavnik i gdje vidite izlaz iz krize nastale nametanjem Inckove odluke?

Izlaz iz trenutne krize vidim isključivo u razgovorima, pregovorima i na kraju u dogovoru. Karte su podijeljene na taj način da jednostavno mora doći do neke vrste kompromisa, a vjerujem da je toga svjesna i međunarodna zajednica, kojoj je u interesu da BiH krene naprijed, da se razriješe sva konfliktna pitanja. Iza Kristijana Šmita stoje moćne države koje imaju određene interese u BiH, kako ćemo ga nazvati je manje bitno od uvažavanja stava zemalja koji stoje iza njega. Potrebno razgovarati, da bi se došlo do rješenja trenutne situacije.

Sankcije SAD prema pojedincima “zbog korupcije” su izvjesne. Da li ih podržavate, ako se na listi nađe neko iz RS i BiH?

Sama riječ sankcije podrazumjeva neku vrstu kažnjavanja, te ima negativne konotacije iz prošlosti na našim prostorima. Tu vrstu arbitrarnog kažnjavanja bez suda najviše je osjetila Srpska demokratska stranka i njeni funkcioneri. U isto vrijeme, podsjetiću da pojedinci koji se spominju u kontekstu tih sankcija nisu bili solidarni kada su u pitanju bili članovi SDS i predsjednik Republike Srpske Nikola Poplašen iz SRS, već su tu situaciju beskrupulozno iskoristili da dođu do vlasti, pozdravljajući te sankcije kao zaslužene.

Ja ne želim da SDS na isti način dođe na vlast. Želim da pobijedimo časno na izborima voljom naroda. Ukoliko se sankcije ipak dese, važno je da budu usmjerene prema korumpiranim političarima, a ne prema stanovnicima Republike Srpske koji ionako pod ovim režimom nose teret krize na svojim plećima.

Poslije lokalnih izbora prošle godine, javno ste izrazili nezadovoljstvo izbornim rezultatom SDS kao stranke i tražili analizu. Da li ste uradili išta po tom pitanju, zbog čega je SDS izgubila glasove?

Smatram da je jedan od najvećih razloga lošeg rezultata loša organizacija stranke u mnogim odborima. Stranka se mora konsolidovati od mjesnih odbora naviše, to je ključ uspjeha. Na tome se treba još dosta raditi i mislim da ima prostora da se stranka konsoliduje na vrijeme, te da na izborima sljedeće godine ostvari pobjedu.

Izvor: Srpskainfo.com

Politika

Dojave o bombama u školama širom zemlje

Objavio

u

By

Od jutros je više osnovnih, kao i jedna srednja škola dobila dojavu o bombi. Roditelji su nešto pre sedam časova obavešteni da danas njihova deca neće ići u školu upravo zbog ovih dojava.

„Zbog dojave o postavljenoj bombi u školi, molim vas da obavestite decu i roditelje da prva smena ne može imati nastavu, dok se ne proveri od strane MUP bezbednosti istinitost ovoga. Molim vas da svi pratite obaveštenja i mejlove kako biste bili u toku – navodi se u obaveštenju OŠ „Vladimir Rolović“.

Osim ove, dojave su stigle i u škole „Kralj Petar Drugi Karađorđević“ u Marulićevoj ulici, „Đura Jakšić“, „Danilo Kiš“, „Sveti Sava“, „Drinka Pavlović“, „Kosta Abrašević“, „14. oktobar“, „Dragan Lukić“, „Vladislav Ribnikar“, „Skadarlija“, kao i u OŠ „Vasa Pelagić“.

Prema pisanjima medija, dojave o bombama stigle su svim osnovnim školama u Beogradu, a roditelji dece koje pohađaju neke od ove tri oglasili su se na Tviteru.

Kako javljaju čitaoci Nova.rs, direktorka OŠ “Kralj Petar Drugi Karađorđević”, svi učenici treba da dođu u škol po redovnom rasporedu, gde će se nastavnicima u dvorištu škole sačekati pregled prostorija od strane policije.

Roditeljima učenika OŠ “14. okotbar” jutros u sedam časova se obratila učiteljica, sa istim obaveštenjem.

“Pola grada, a mi među njima je dobilo dojavu o bombi uškoli. Dok se sve ne proveri nema ulaska u školu”, napisala je učiteljica.

Osnovne škole nisu jedine, s obzirom na to da je dojavu dobila i srednja Poljoprivredna škola PK Beograd.

Kako je objavljeno na Instagram stranici Serbia live Beograd rezerva, dojava je stigla i u Tehničku školu GSP, a na objavljenoj fotografiji se vidi da su deca ispred zgrade.

Zvaničnih informacija o ovim slučajevima još uvek nema, s obzirom na to da pripadnike MUP-a nismo uspeli da dobijemo.

Nastava nije ni počela, a deca koja pristižu vraćaju se kući.

O dojavi su obaveštene nadležne službe i predstoji pretraga specijalizovanih ekipa, piše RTS.

Izvor: Nova.rs

Nastavite čitati

Politika

Dodik i Trivićeva zaratili zbog 100 maraka: Ko je histerični izdajnik i uzurpator?

Objavio

u

By

Histerija i bijes Milorada Dodika, agenta hrvatskih službi, pokazuju paniku u kojoj se ta individua nalazi, poručila je Jelena Trivić, potpredsjednica PDP i kandidatkinja opozicije za funkciju predsjednika Republike Srpske.

Panika je izazvana mojom kandidaturom za predsjednika Republike Srpske, kao i mojim ukazivanjem na njegove prevarantske pokušaje obmane naroda koji on više ne može, kao do sada, lagati i žrtvovati za one kojima služi – poručila je Trivićeva, reagujući na Dodikovu raniju objavu na Tviteru.

Naime, Dodik je nazvao Trivićevu “Marinikom Tepić Republike Srpske” i naveo da su “histerija i bijes njen odgovor na povećanja plata i penzija” kao i na najavu da će borci, penzioneri i mladi ljudi u Srpskoj dobiti pomoć.

Sve je, podsjećamo, počelo nakon što je Dodik najavio da će svim borcima, penzionerima i mladima u dobi od 18 do 30 godina iz budžeta biti podijeljeno po 100 KM, što je u PDP ocijenjeno kao “bezočan pokušaj kupovine naklonosti pre izbore”.

Odgovarajući na Dodikove reakcije, Trivićeva sada njega optužuje za bijes i histeriju.

– Histerični, bijesni i prestravljeni Dodik zaboravio je da su upravo on i njegova kleptokratska bulumenta dovela penzionere, borce, radnike, mlade i sve ostale građane gotovo do prosjačkog štapa – poručila je Trivićeva.

Ona se pita o kakvoj ekonomskoj politici priča Dodik, kojeg bi, kako kaže, “mogla poistovjetiti sa mnogim izdajnicima i slugama raznih okupatora koji su imali namjeru da unište srpski narod”.

– Mogla bih, ali to neću učiniti, jer sam ja, za razliku od njega, političarka, a ne agent opasnih djela – napisala je Trivićeva u svojoj reakciji.

Dodala je da bi Dodik “trebao da poradi malo na pismenosti”, te da je on, kako tvrdi Trivićeva “poodavno dešifrovan.”

– Dodik je prošlost, retrogradna snaga koja odlazi. Narod, a i ja sa narodom, idemo ka vremenu bez njega, najvećeg uzurpatora i izdajnika, predatora vlastitog naroda. Pred nama je budućnost, a pred Dodikom odlazak u nečistu političku prošlost- navodi Jelena Trivić.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

OPOZICIJA JOŠ UVIJEK BEZ DOGOVORA I ZAJEDNIČKIH KANDIDATA: Iz opozicionog SPS-a Gorana Selaka, traže konsultacije

Objavio

u

By

Branislav Borenović, nakon Glavnog odbora PDP-a, rekao je da je Јelena Trivić kandidat ove partije za predsjednika Republike, a da od SDS-a očekuju kandidata za srpskog člana Predsjedništva.

Iz SDS-a navode da će dati jednog kandidata, ali još neće da kažu da li će to biti za člana Predsjedništva ili predsjednika Republike. Istovremeno, Nenad Nešić podsjeća da DNS ima svoje kandidate. Ostali iz opozicije kažu da su im hitno potrebne konsultacije.

Da li je ovo definitivno podijelilo opoziciju u Republici Srpskoj?

Nekoliko mjeseci pred izbore, u opoziciji nema dogovora za zajedničke kandidate. PDP predložio je Јelenu Trivić za predsjednika, a od SDS-a očekuju prijedlog za srpskog člana Predsjedništva.

– Mi smo uradili kako mislimo da je najbolje – rekao je Borenović.

I SDS je upoznat sa ovim prijedlogom. Potvrdili su da će dati jednog kandidata, međutim na pitanje da li će to biti za srpskog člana Predsjedništva nisu bili određeni.

Da li su to dogovorili i sa ostalim opozicionim strankama, u PDP nisu konkretno odgovorili. U SDS-u kažu da će razgovarati.

A za razgovore je spreman i DNS ali, kažu, ne na ovakav način. Zato ne odustaju od svojih kandidata za dvije inokosne funkcije.

– Oni su dali svoje kandidate bez konsultacija, to je njihovo legitimno pravo, ali imamo i mi pravo da dajemo svoje – smatra Nenad Nešić.

Iz opozicionog SPS-a, Gorana Selaka, traže konsultacije. Spremni su podržati kandidate opozicije, ali samo pod jednim uslovom.

– Naš stav je od ranije poznat da ćemo mi podržati kandidate opozicije ako oni budu jedinstveni i ako on može da odnese pobjedu ali u narednih trideset dana održaćemo sjednicu Predsjedništva i prezentovati naša istraživanja – tvrdi Selak.

Selak ne krije da će, ako iz drugih opozicionih partija, budu kandidati za inokosne funkcije njegova partija tražiti mjesto premijera. Јelena Trivić kandidat PDP-a za predsjednika Republike kaže da ne brine za izborni rezultat ako opozicija bude išla sa više kandidata.

Iz vladajuće koalicije kažu da ne žele da se bave opozicijom, ali da sva ova priča o kandidatima pokazuje koliko su nejedinstveni.

– Opozicija nudi nesigurnost i neslogu – smatra Denis Šulić iz SNSD.

Na sastanku vladajuće koalicije prije nekoliko dana potvrđeno je da će sve stranke okupljene oko SNSD-a podržati zajedničke kandidate.

Iz SDS-a ranije se čulo da, ne bude li opozicija jedinstvena, od zadovoljavajućeg rezultata na izborima nema ništa.

Izvor: RTRS

Nastavite čitati

Trending