Pratite nas

Svijet

Kako je Izrael obezbijedio više doza vakcina od potrebnih

Objavio

u

Krajem prošle godine Izrael je ušao u žestoko nadmetanje sa mnogo moćnijim državama i organizacijama kako bi obezbijedio dovoljan broj vakcina za svoje građane, a sada ima veće zalihe doza od onih koje može da upotrebi i nalazi se među zemljama sa najbržim i najefikasnijim programom vakcinacije, piše Financial Times.

Mnoge je začudila informacija da je Izrael uspio da ubijedi kompanije sa vakcinama protiv korona virusa da prvo ispune njegovu narudžbinu, a odgovor na pitanje kako je to moguće leži u 17 razgovora između Alberta Bourle, izvršnog direktora “Fajzera”, Benjamina Netanjahua izraelskog premijera, i Julija Edelština, izraelskog ministra zdravlja, piše Financial Times.

U tim razgovorima izraleski političari su obećali da će sprovesti jedan od najbržih programa vakcinacije na svijetu i da će podatke o uticaju vakcinacije na pandemiju podijeliti, odnosno ustupiti “Fajzeru”.

Uslov je bio da kompanija osigura da Izrael ima doze u izobilju i da nove u zemlju stižu bez prekida.

“Na taj način će ‘Fajzer’ moći da se pohvali svojim uspjehom, da od toga ostvari zaradu i objavi podatke. Da nije bilo tog dogovora, kompanija nas ne bi ni pogledala, okrenula bi se stostruko većem tržištu”, rekao je Edelstin u intervjuu za Financial Times.

On je rekao da je Izrael jasno stavio do znanja “Fajzeru” da ni u jednoj fazi kompaniji neće ustupiti lične podatke građana.

Izrael je prvom dozom vakcinisao više od 2,6 miliona građana, od ukupno devet milione koliko živi u zemlji. Drugu dozu je primilo nešto više od 1,1 miliona stanovnika, uglavnom starijih od 60 godina.

Premijer Benjamin Netanjahu je rekao da se vakcinacija u zemlji odvija deset puta brže nego u SAD i da nijedna zemlja nije uspjela da postigne ono što je Izrael uspio da ostvari. On je u nedjelju najavio da će ove nedjelje biti podijeljeno još milion doza.

Izrael je sklopio ugovore i sa “Modernom” i “AstraZenekom”, a u martu će u zemlju biti isporučene i njihove doze vakcina. Plan je da do tada bude vakcinisan veći dio punoljetnih građana.

Rezultati vakcinacije u Izraelu pokazuju da je samo dvije nedjelje nakon imunizacije prvom dozom vakcine kompanija “Fajzer” i “Biontek” zabilježen mnogo manji broj pozitivnih testova među osobama starijim od 60 godina.

Osim toga, preliminarni podaci dobijeni među Izraelcima koji su primili dvije doze pokazuju da je vakcina efikasna 98 odsto.

Svijet

BAJDEN NAREDIO NAPAD Američki avioni bombardovali mete na istoku Sirije

Objavio

u

Američki predsjednik DŽozef Bajden naredio je udare iz vazduha na istoku Sirije na infrastrukturu milicije koju podržava Iran, saopšteno je iz Pentagona.

Ovi napadi odobreni su kao odgovor na nedavne udare na američko i osoblje koalicije u Iraku, te prijetnje po njihove živote. U napadima je uništeno više zgrada na granici koju koriste brojne milicije sa podrškom Irana poput `Kajtib Hezbolah` i `Kajtib Šuhada – navodi se u saopštenju Pentagona.

Napadi su izvršeni nakon što je 14 raketa ispaljeno na vazduhoplovnu bazu u regionu Kurdistana u Iraku, gdje su smještene američke snage. U napadu je ubijen jedan civilni radnik po ugovoru, a povrijeđeno je i nekoliko američkih radnika po ugovoru i vojnika.

Pentagon je američki napad nazvao “adekvatnim vojnim odgovorom” inapomenuo da je izvršen uz konsultacije sa koalicionim partnerima

Nastavite čitati

Svijet

AKTIVIRAO SE VULKAN ETNA Tokom noći počeo da izbacuje lavu u visinu do jedan kilometar

Objavio

u

Vulkan Etna na Siciliji aktivirao se tokom noći i počeo da izbacuje lavu u visinu do jedan kilometar.

Lava se izlila iz jugoistočnog kratera i slila ka Dolini Bove.

Brojni korisnici društvenih medija objavili su fotografije erupcije, prenio je Sputnjik.

Etna, jedan od najaktivnijih i najpoznatijih evropskih vulkana, bio je vrlo aktivan ovog mjeseca, što je izazvalo zabrinutost među Sicilijancima.

Nastavite čitati

Svijet

DUBAI U BOJAMA SRPSKE TROBOJKE Emirati odali počast Srbiji povodom Dana državnosti

Objavio

u

Povodom obilježavanja Dana državnosti najviša građevina na svijetu i ove godine, zasijala je u bojama srpske trobojke.

Impresivna građevina Budrž kalifa, koja je visoka 829.80 metara i nosi titulu najviše od 2009. godine u znaku je naše zemlje.

Prošle godine predsjednik Aleksandar Vučić, zahvalio se UAE zbog toga što su na taj način izrazili poštovanje za slavljenje državnog praznika republike Srbije.

Od prošle godine povodom Dana državnosti u bojama srpske zastave bili su osvjetljeni i Nijagarini vodopadi u Kanadi, prenosi Blic.

Nastavite čitati

Trending