Pratite nas

Društvo

Kako je Kurc pao u tri dana

Objavio

u

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc rekao je sinoć da podnosi ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu.

Taj potez dolazi nakon što su ga austrijski tužioci osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favorizovanje u anketama Kurca i njegove Austrijske narodne stranke (ÖVP) .

Rekao je da su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on lično bio zahvalan kad bi se presumpcija nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

“Važnija mi je moja zemlja od mene”

” I ja sam samo čovjek. Važnija mi je moja zemlja od mene”, rekao je Kurc i dodao da se zbog toga morao povući.

“Ono što nam sada treba je stabilnost”, kazao je i dodao kako se povlači da spriječi haos i osigura stabilnost.

I dalje planira ostati na čelu svoje konzervativne stranke ÖVP. Inače, krajem avgusta Kurc je izašao na unutarstranačke izbore kao jedini kandidat te dobio 99.4 odsto glasova.

Sinoć je za svog nasljednika na mjestu kancelara predložio šefa diplomacije Aleksandera Šalenberga.

Vođa Zelenih i vicekancelar Verner Kogler rekao je da je zadovoljan, što znači da je Kurc uspio spasiti vladajuću koaliciju.

“Vjerujem da je ovo pravi korak za budući rad vlade”, rekao je čelnik Zelenih i vicekancelar Verner Kogler u saopštenju, dodajući da je imao “vrlo konstruktivan” radni odnos sa Šalenbergom.

Pokrenute dvije istrage protiv Kurca, on odbacuje optužbe

Državno tužilaštvoo za privredni kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurca i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a.

Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka.

Kao protuuslugu je ministarstvo finansija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor.

Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017. prije nego što je Kurz postao šef ÖVP-a, a kasnije i kancelar.

Protiv njega se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibica skandala u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurc je odbacio krivicu.

Na pitanje je li u slučaju da bude osuđen spreman podnijeti ostavku, Kurc je rekao kako je malo vjerovatno da će doći do optužujuće presude.

Optužen da je postavio prijatelja na čelo državnog holdinga

“To ni uz najbolju volju ne mogu zamisliti”, rekao je Kurc.

Državno tužilaštvo, kako tvrdi stranka NEOS, posjeduje protokole dopisivanja preko platformi za komunikaciju koje dokazuju političke dogovore oko postavljanja Kurcovog prijatelja Tomasa Šmita na čelo državnog holdinga ÖBAG, koji je suvlasnik kompanija OMV i Telekom Austrija.

Koalicijska vlada ÖVP/FPÖ, na čelu s Kurcom, prije dvije godine je raskinuta nakon što su čelni političari desno-populističkog FPÖ-a, prije svega predsjednik stranke i tadašnji vicekancelar Kristijan Štrahe, uhvaćeni prilikom pokušaja prodaje političkog uticaja stranim investitorima u zamjenu za stranačke donacije.

Pokušaj podmićivanja je snimljen tajno tokom jednog sastanka na Ibici, zbog čega se i čitav kompleks pitanja pokrenutih s tim u vezi naziva afera Ibica.

Pretresli kancelarije u nekoliko ministarstava te Kurcov kabinet

Državno tužilaštvo za privredni kriminal je u srijedu izvršilo pretres u nekoliko ministarstava te u samom kancelarskom kabinetu zbog istrage sa sumnjom pronevjere i korupcije protiv Kurca i još devetero političara među kojima je i nekoliko bliskih saradnika austrijskog kancelara.

“Postoji sumnja da su sredstva iz ministarstva finansija bila utrošena na manipulisana ispitivanja javnog mnijenja koja su bila stranački motivisana”, stoji u saopštenju tužilaštva.

Rezultati ovih ispitivanja su, kako je nadalje saopšteno, nakon toga bili objavljivani u tabloidu “Österreich” i drugim medijima iz ovog koncerna, a sve u svrhu stvaranja političke prednosti za Kurca.

Kurc: Ne postoji razlog zbog kojeg bi podnio ostavku

U petak je Kurc tvrdio da ne postoji razlog zbog kojeg bi on podnio ostavku na mjesto predsjednika koalicijske vlade, unatoč istrazi zbog korupcije protiv njega i njegove stranke.

Kurc i njegova Austrijska narodna stranka “sposobni su i žele djelovati”, rekao je, dodajući da će učiniti što god je potrebno kako bi osigurao političku stabilnost.

Unutar stranke Zeleni već nekoliko dana raste otpor ostanku u koaliciji s ÖVP-om i Kurcom kao kancelarom.

Koalicioni partneri: Nastavak koalicije moguć samo bez Kurca

Austrijski vicekancelar Verner Kogler (Zeleni) i predstavnici ostalih parlamentarnih stranaka sastali su se kako bi razmotrili mogućnosti izlaska iz krize u koju je upala austrijska vlada nakon optužbi za korupciju na teret kancelara Kurca i njegovog ÖVP-a.

“Nastavak koalicije s ÖVP-om biće moguć samo bez Kura, u svjetlu teških optužbi za korupciju protiv njega”, rekla je čelnica zastupničkog kluba Zelenih Sigrid Maurer.

“Jasno je da takva osoba više nije pogodna za tu funkciju”, dodala je i pozvala konzervativnu stranku da imenuje nekog s neukaljanom reputacijom da nastavi voditi aktuelnu vladu.

Napetosti između Kurcove stranke i Zelenih već su neko vrijeme rasle zbog ÖVP-ovog stava prema migraciji i odbijanju prihvatanja izbjeglica iz Avganistana koji bježe od talibanske vlasti.

U Beču su proteklih dana održani i protesti protiv korupcije u vladi.

U utorak je trebala biti održana vanredna sjednica austrijskog parlamenta na kojoj se očekivalo pokretanje procesa iskazivanja nepovjerenja kancelaru.

Već se slažu nove koalicije

Čini se da je čelnica socijaldemokrata Pamela Rendi-Vagner danas signalizirala da bi Kurc mogao odstupiti kad je za državnu televiziju ORF rekla da “vanredne situacije zahtijevaju vanredne mjere”.

Rendi-Vagner opisala je savez četiri stranke – socijaldemokrata, Zelenih, liberalne stranke NEOS i Slobodarske stranke Austrije kao “malo vjerovatan, ali moguć”.

Čelnik FPÖ-a Herbert Kikl, glasni protivnik vakcinacije protiv virusa korona, zasigurno neće postati ministar zdravstva, rekla je Rendi-Vagner, dodajući da će biti spremna postati kancelarka ako Kurc bude smijenjen.

Ostale austrijske političke stranke takođe vode pregovore o potencijalnim alternativnim koalicijama kako bi se izbjeglo održavanje prijevremenih izbora.

(Index)

Društvo

BIH REKORDER U REGIONU PO INFLACIJI Izgubljena kontrola nad divljanjem cijena

Objavio

u

Inflacija u Bosni i Hercegovini ubjedljivo je najviša u odnosu na zemlje regiona, što i ne čudi, jer, kako tvrde ekonomisti, vlasti u Bosni i Hercegovini jedine su koje nisu adekvatno reagovale na divljanje cijena, prije svega energenata, ali i osnovnih životnih namirnica.

U Bosni i Hercegovini inflacija u maju iznosila je 14,4 odsto, u Srbiji 10,4, dok je u Hrvatskoj majska inflacija bila 10,8 odsto. Stopa inflacije u Crnoj Gori u maju ove godine u odnosu na maj prošle izonosila je 11,7 odsto, dok je u Sloveniji inflacija u maju bila 8,1 odsto, s tim da je u junu porasla za još 2,3 odsto.

Ovaj rast inflacije u Sloveniji za ekonomiste je znak da će junska inflacija u BiH biti daleko veća od sadašnjih 14,4 odsto.

– Mi imamo najdirektnije prenošenje inflacije. Jedino kod nas vlasti nisu preduzele mjere u pravcu smanjivanja cijena goriva i energenata niti su ograničavale rast cijena. Neki su pokušali bar malo ublažili, a mi nismo ni pokušali i to je ta neka razlika – rekao je za „Nezavisne novine“ ekonomista Marko Đogo.

Kada je riječ o inflaciji u Bosni i Hercegovini, jedan od najvećih uzroka je svakako cijena hrane, koja raste daleko brže nego u zemljama Evropske unije.

Primjera radi, zaključno s aprilom, cijena hrane u BiH za godinu dana porasla je za malo više od 20 odsto, dok je taj rast u Evropskoj uniji iznosio malo manje od devet odsto. Istovremeno, značajan uticaj na inflaciju u Bosni i Hercegovini imale su i cijene energenata, prije svega nafte, a u ovom trenutku Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja u tom smjeru nije intervenisala.

– Mnoge zemlje su pokušale da intervenišu na hranu, doduše nije Crna Gora, ali Srbija i Hrvatska su sigurno. U Sloveniji je, recimo, cijena nafte niža nego u Republici Srpskoj, što je dosta čudno, i značajno niža nego u susjednoj Austriji, što znači da su oni reagovali i što pokazuje da se mikropolitikama može napraviti nešto za sebe i građane – naglasio je Đogo.

Inače, kada je riječ o evrozoni, majska inflacija iznosila je 8,1 odsto i ono što zabrinjava jeste da i dalje raste, s obzirom na to da je u junu iznosila 8,6 odsto. Navjeća stopa inflacije zabilježena je u Estoniji – čak 22 odsto, a slijede je Litvanija sa 20,5 i Letonija sa 19 odsto. Najmanja inflacija zabilježena je na Malti i to 6,1 odsto, Francuskoj 6,5, Finskoj 8,1 itd.

Prognoze evropskih ekonomista kada je riječ o inflaciji nisu optimistične, a s ozbirom na to da Bosna i Hercegovina uvozi inflaciju, gotovo je sigurno da će se negativni trendovi nastaviti i u budućnosti.

Bruno le Maire, francuski ministar finansija, nedavno je rekao da je Evropa usred vrhunca inflacije, koja će trajati najmanje do kraja godine, ali da se očekuju visoki nivoi do kraja 2023, kada će čak i nakon 2023. godine inflacija biti strukturalno viša od onoga što doživljavamo posljednjih nekoliko decenija.

Stručnjaci u BiH, prije svih Centralna banka Bosne i Hercegovine, već jednom su revidirali svoje procjene u vezi s inflacijom i prognozirali su rast u prvom polugodišnu od 9,2 odsto, što će sasvim sigurno biti premašeno s obzirom na to da je inflacija u januaru bila 7,4 odsto, u februaru 8,7, martu 11, aprilu 14,1 i maju 14,4 odsto.

„Usporavanje inflacije očekujemo u drugom polugodištu, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2021. godine i pretpostavke odsustva daljeg intenzivnog rasta cijena hrane i energenata“, naveli su krajem marta iz Centralne banke BiH.

Visina inflacija

  • Bosna i Hercegovina 14,4%
  • Srbija 10,4%
  • Hrvatska 10,8%
  • Crna Gora 11,7%
  • Slovenija 8,

Nastavite čitati

Društvo

CIJENA PŠENICE I DALJE UPITNA U SEMBERIJI: Proizvođači očekuju cifru između 65 i 70 feninga

Objavio

u

Većina semberskih poljoprivrednika očekuje otkupnu cijenu ovogodišnje pšenice između 65 i 70 feninga po kilogramu i s tim će zahtjevom sutra na dogovor u Privrednu komoru u Banjaluci, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Nakon trećeg sastanka proizvođača žita i predstavnika mlinara u Bijeljini, Radić je rekao novinarima da su velike razlike u njihovim stavovima, neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa o cijeni koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj.

Radić kaže i da su neki semberski mlinari spremni da ispoštuju proizvođače i ponude cijenu od 65 feninga, a većina poljoprivrednika smatra da otkupna cijena pšenice treba da bude od 65 do 70 feninga po kilogramu.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je novinarima da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“, njenu cijenu još ne zna, a kaže da je obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje.

(SRNA)

Nastavite čitati

Društvo

VEČERAS Otvaranje ljetnjeg programa “Da nam živi grad”

Objavio

u

U Banjaluci od danas počinje bogat program za ljeto pod sloganom „Da nam živi grad“ u organizaciji Grada Banjaluka.

Grad Banjaluka pripremila je za sve svoje sugrađane bogat program za ljeto. Očekuje se pregršt kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u gradu na Vrbasu – istakli su iz Grada Banjaluka.

Tokom ove manifestacije građani i građanke Banjaluke moći će uživati u koncertima, radionicama i turnirima.

– Bitno je napomenuti i tradicionalnu manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“. Veliko porodično druženje koje ćemo ove godine imati na jezeru Manjača – rekli su iz Grada Banjaluka.

Besplatni časovi joge, fitnesa i plesa od sertifikovanih trenera održavaće se ponedjeljkom, srijedom i petkom u parku Mladen Stojanović.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending