Pratite nas

Politika

Kakva je uloga Branislava Okuke u sukobu Dodika i Lukača

Objavio

u

Ko je Branislav Okuka, jedan od Dodikovih ljudi iz sjene koji podmuklo rovari, najviše po Hercegovini! Ko je lažni bezbjednjak i samozvani ekspert, velika bruka i sramota koja se lažno iz Beograda predstavlja kao nekakva Čast otadžbine, i kakva je njegova uloga u sukobu Milorada Dodika i Dragana Lukača?

Jedan od Dodikovih „eksperata“ i savjetnika čije ime se ne nalazi na zvaničnim spiskovima zaposlenih u njegovom kabinetu je Branislav Okuka, prijeratni konobar i aktuelni predsjednik Izvršnog odbora „Udruženja Čast Otadžbine“ iz Beograda. Okuka je u ratu bio komandant Osmog odreda Specijalne policije na Ilidži, da bi poslije rata postao najveća podrška režimu Milorada Dodika, sa ulogom da za sinekuru javno napada, diskredituje i zastrašuje njegove protivnike i članove opozicije.

Za svoju neslavnu poslijeratnu ulogu i prljave poslove kao nagradu je dobio formalno zaposlenje u Rudniku i termoelektrani Gacko, gdje prima visoku platu, iako sa porodicom živi i radi u Srbiji, i jedan je od mnogih Dodikovih ulizica i članova Partije koji dobijaju visoke plate u javnom sektoru, a nikada ne dolaze na posao.

Od prijeratnog konobara, Okuka je napredovao do poslijeratnog potrčka Mome Mandića u Privrednoj banci Sarajevo, potom vozača u Akademiji za bezbjednost i diplomatiju u Beogradu, i na kraju do „savjetnika“ srpskog člana Predsjedništva, koji je prisutan na mnogim zvaničnim sastancima. Na funkciju stratega-savjetnika, Okuku je instalirao Dodikov kum Veljko Vukelić iz Inđije, prije toga ga isturivši u RITE Gacko da kontroliše tokove novca, te razmišljanja i planove šefa SNSD-a.

Iako ga u bezbjednosnim krugovima u Srbiji smatraju bezveznjakovićem, Okuka je u Republici Srpskoj uspio da se nametne kao osoba koja iz sjene kontroliše načelnike opštine Gacko Ognjena Milinkovića i Foče Milana Vukadinovića, a uspio je i da političkim vezama sa Dodikom svog prijatelja Aleksandra Kovača instalira za direktora Nacionalnog parka Sutjeska.

Iako ne može proći ljekarski pregled zbog zdravstvenih problema, Okuka ne krije ambicije da zamijeni Dragana Lukača na mjestu ministra unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srpske. Uoči nedavnih hapšenja, procurila je informacija do Lukača da upravo Branislav Okuka i direktor policije Siniša Kostrešević stoje iza pokušaja „skidanja“ glave Draganu Lukaču, i ako Dodik i ekipa ne uspiju u naumu Okuka i družina bi mogli biti u velikom problemu.

Okuka je veoma aktivan i na nivou „mrskih“ zajedničkih organa Bosne i Hercegovine, gdje zajedno sa Ristom Zarićem pokušava da „ovlada“ OSOM, prepakovanom UDBOM, a već duže vrijeme pokušava se nametnuti i direktoru SIPA Darku Ćulumu sa namjerom da crpi informacije oko istraga, ali mu to još uvijek nije pošlo za rukom.

Dodiku pored njegovih eksperata, bezbjednjaka i savjetnika poput Galijaševića, Perišića, Kovačevića, Okuke i sličnih zaista nisu potrebni neprijatelji. I dok većinu onih koji su prošli ili još uvijek prolaze kroz Dodikove kabinete krasi ekstremno poltronstvo i manjak bilo kakvih sposobnosti i vještina, Okuka je agresivno ušao u tokove novca, kontrolu načelnika opština, ali i unutarstranačke sukobe u SNSD-u. Poznato je da on, kao mentor Srđana Milovića, stoji iza pokušaja smjene Luke Petrovića u Elektroprivredi Srpske i da mu je namjera da na njegovo mjesto postavi upravo Srđana Milovića, a zadatak mu je i da oslabi uticaj osovine šura-zet, Luke Petrovića i Iliju Tamindžiju u Hercegovini, koji su sve stavili pod svoju šapu.

Sukobi u SNSD bukte na svim nivoima, a pitanje je dana kada će to prerasti u otvoreni rat između frakcija, kumova, savjetnika i dojučerašnjih potrčkala, koji su svjesni i shvataju da je sve izvjesniji pad režima Milorada Dodika, i da je to njihova nova šansa da se pilatovskim pranjem ruku ponovo domognu vlasti i moći, ali im to neće poći za rukom.

Nebojša Vukanović

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

DODIK: Cijena struje ostaje niska za građane Srpske

Objavio

u

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da Republika Srpska ima dovoljno električne energije, da “Elektroprivreda” neće biti prodata i da će cijena struje uvijek ostati niska za građane.

– Naša “Elektroprivreda” neće biti prodata, ekipa koju predvodim to je spriječila. Da to nismo učinili danas bismo imali pet puta skuplju struju – rekao je Dodik napominjući da u predstojećem periodu treba raditi na više polja zbog globalnih dešavanja i tokova.

On je napomenuo da, ako Srpska već ne može određivati cijenu nafte, onda može struje.

– Cijena struje ostaće uvijek niska za naše ljude. Sva sreća pa imamo oko 35 odsto viškova i možemo da prodamo i time poklopimo gubitke koji nastaju u vezi sa domaći konzum – rekao je Dodik.

Dodik je ukazao da je cijena električne energije u Srpskoj za stanovništvo niža za 44 odsto nego u Federaciji BiH.

– Manja je 60 odsto nego u Hrvatskoj, a 140 odsto nego u Italiji i na nekim drugim mjestima. I to je politika koju ćemo nastaviti – rekao je Dodik na Mrakovici, gdje je prisustvovao obilježavanju 80 godina od Bitke na Kozari.

On kaže da zna da se ono što treba da radi u budućem periodu svodi na nekoliko stvari.

– Da obezbijedim mir – to znam i to sam pokazao da mogu. Sigurnost, i to znam i pokazao sam, a ono što dodatno moram da radim je da obezbijedim dovoljno energije i hrane za naš narod zbog globalnih trendova – rekao je Dodik.

Srna

Nastavite čitati

Politika

POPOVIĆ TUŽI BANJCA! Pozvao istražne organe da objelodane ko je korisnik skaj aplikacije

Objavio

u

Nekadašnji potpredsjednik Narodne partije Srpske /NPS/Đorđe Popović pozvao je istražne organe da iznesu u javnost ko je korisnik skaj aplikacije.

Popović je naveo da će protiv predsjednika NPS-a Darka Banjca biti podnesena tužba za tvrdnje o skaj aplikaciji i blaćenju njegovog ugleda.

“Neću dozvoliti blaćenje mog ugleda i imena zarad jeftinih političkih poena i jasno iznesenih činjenica o raspadu stranke”, naveo je Popović u pisanoj izjavi.

Popović je ranije danas saopštio da je podnio neopozivu ostavku na sve funkcije u partiji i istupio iz članstva zajedno sa Opštinskim odborom iz Brčko distrikta za šta je, kako je naveo, odgovoran predsjednik NPS-a.

On je naveo u pisanoj izjavi da ne podržava način rada i pojedine odluke Banjca, kao i kadrovska rješenja i imenovanja za nosioce kandidatskih lista na području bijeljinske regije.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac rekao je danas da je Popović podnoseći ostavku na stranačke funkcije iznio dosta neistina i da NPS “ne može da nosi teret bilo kog pojedinca za kojeg postoji sumnja da je učestvovao u određenim radnjama”.

BL-PORTAL

Nastavite čitati

Politika

Nešić napao Eleka – Sijevale flaše, motke, opšti haos na Jahorini

Objavio

u

By

Predsjednik nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina Nedeljko Elek prijavio je noćas policiji da je napadnut u hotelu „Vučko“, ekskluzivno saznaje Srpskainfo.

Prema našim informacijama, Eleka je između ostalog napao i Mladen Lučić odobornik DNS u Istočnoj Ilidži i Predrag Nešić, brat predsjednika DNS Nenada Nešića. U društvu sa njima bio je i Nenad Nešić, ali prema prvim informacijama, policija nije utvrdila da je on učestvovao u ovoj tuči.

Lučić je inače i jedan od vlasnika firme „Legend“ i brat ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića.

Izvor Srpskainfo kaže da su za jednim stolom bili između ostalih kandidat za srpskog člana Predsjedništva BiH Nenad Nešić, njegov brat Predrag i Lučić, dok je za drugim stolom bio Elek sa društvom.

– U jednom trenuntku došlo je do svađe između njih i počele su letjeti i flaše. Tada je došlo do tuče između Predraga Nešića i Lučića sa jedne i Elaka sa druge strane. Šake su sjevale na sve strane – ispričao je iza Srpskainfo očevidac ovog sukoba.

On je dodao da je čuo da je u ovom sukobu oštećen i Elekov automobil.

Portparol PU Istočno Sarajevo Vesna Stokanović potvrdila je da je došlo do sukoba i da je o svemu obaviješten dežurni tužilac.

– Nakon kompletiranja predmeta N.P. će biti sankcionisan zbog prekršaja tuča i fizički napad, a L.M. zbog počinjenih prekršaja vrijeđanje i tuča i fizički napad – rekla je Stokanovićeva.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending