Pratite nas

Društvo

Kamere zaustavile auto-mafiju, duplo manje ukradenih vozila

Objavio

u

Broj krađa vozila u Srpskoj je 2020. gotovo prepolovljen u odnosu na godinu ranije, čemu su, između ostalog, doprinijele i kamere koje su postavljene u više desetina lokalnih zajednica.

“U toku 2020. prijavljena su 53 krivična djela koja se odnose na krađu vozila, što je manje za 48 krivičnih djela, ili 47,5 odsto u odnosu na prethodnu godinu, kada je prijavljeno 101 ovakvo krivično djelo”, rekli su za “Nezavisne” iz MUP-a Srpske.

Da kradljivci i dalje najčešće odvoze “Volkswagenov” golf, potvrdila je i prošlogodišnja statistika.

“Najčešća meta krađe bili su golfovi – njih 20, ili oko 38 odsto od broja svih ukradenih vozila”, precizirali su iz MUP-a Srpske.

Mirna Miljanović, načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a Republike Srpske, potvrdila nam je da je na smanjen broj krađa vozila uticalo više faktora.

“Osim pojačanog operativnog rada policije, redovnih kontrola, što saobraćaja, što raznih drugih, svakako da je ovome doprinijela i realizacija projekta ‘Bezbjedan grad’, koji podrazumijeva uspostavljanje sistema video-nadzora javnih površina u lokalnim zajednicama u cilju preventivne zaštite građana i njihove imovine, ali i borbe protiv kriminala i svih drugih oblika narušavanja javnog reda i mira”, navela je Miljanovićeva za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, sistem video-nadzora uspostavljen je u 27 lokalnih zajednica, a u toku je uspostavljanje u još 16 lokalnih zajednica u RS.

Prema podacima MUP-a Srpske, najveći broj prijavljenih krađa vozila tokom prošle godine zabilježen je na području policijskih uprava Banjaluka i Doboj. Međutim, i na području te dvije uprave bilježi se smanjenje broja ovakvih krađa.

Kako su rekli iz PU Banjaluka, broj krivična djela u vezi s krađom vozila tokom prošle godine bio je u padu za 40 odsto. Identičan pad bilježila je i dobojska policija.

“Broj krađa putničkih automobila smanjen je za 40 odsto. Tokom 2020. godine ukradeno je devet vozila, od kojih je pet pronađeno, dok je prethodne godine ukradeno 15 vozila”, rekli su iz PU Doboj.

Inače, zanimljivo je da je u Srpskoj tokom prošle godine prijavljeno pet puta manje krađa vozila u odnosu na FBiH, gdje je evidentirano 246 krađa.

Ukoliko strahujete da bi vaš ljubimac na četiri točka mogao postati plijen kriminalaca, postoje načini da smanjite rizik. Stručnjaci, između ostalog, savjetuju da, kad napuštate vozilo, bilo to makar nakratko, treba da zatvorite prozore, ugasite motor, izvučete ključ iz kontaktne brave i zaključate automobil.

U vozilu ne treba ostavljati torbu, novčanik, mobilni telefon, dokumente ili druge vrijedne predmete koji mogu privući lopova. Automobil ne treba ostavljati duži period na mračnim i pustim mjestima.

(Nezavisne)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

„KAŽU DA JE PREMINULA U SNU, I SMRT JE ZNALA DA JE JEDINO TAKO MOŽE PREVARITI“ Emotivni govor kćerke Suzane Rađen Todorić na komemoraciji rasplakao sve (VIDEO)

Objavio

u

By

Novinarka Suzana Rađen Todorić sahranjena je danas na gradskom groblju Pučile u Bijeljini.

Sahrani je prethodila komemoracija, koja je održana u Centru za kulturu Bijeljina.

U ime kolega od Suzane Rađen Todorić oprostio se Slobodan Durmanović, urednik i novinar BN TV i jedan od njenih najbližih saradnika, a na komemoraciji pristupnima se obratila i njena kćerka Mia koja je svojim govorom rasplakala prisutne.

– Mama je za svoju porodicu, roditelje, supruga, bratičinu Anju i mene bila i ostaće simbol snage, časti, dostojanstva, poštenja i ispravnosti. Za sve što smo ikada radili, međusobno smo jedni druge  pitali „Šta ti kaže mama“? Bila je stub na koji smo se svi mogli osloniti. U Suzani smo svi naučili da se ne zadržavamo na problemima, no da idemo prema rješenjima. Kažu da je preminula u snu, i smrt je znala da je jedino tako može prevariti. Da je bila budna, mama bi je u svom maniru otjerala – rekla je potresena Mia.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

BILJEŽE SE REKORDNE VRUĆINE: U Trebinju sunce „prži asfalat“, zmije “napadaju” Hercegovinu, a Hitna pomoć puna

Objavio

u

Posljednjih nekoliko dana u Hercegovini vladaju velike vurućine, a živa na termometru kreće se od 35 pa i preko 40 Celzijusovih stepeni.

Ove godine tropski talas ranije je stigao u BiH i prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda mjesec jun 2022. na ovom prostoru upisan je kao najtopliji od kada se rade zvanična merenja temperatura.

Za Trebinje nije strano da sunce tokom ljeta „prži asfalt“, a usljed tropskih noći, posjetioci ovog grada često kažu i da nisu ranije znali i da mjesec može grijati.

Za razliku od mališana koji se posebno raduju ljetu i kupanju na trebinjskim kupalištima, letnje vrućine teže padaju starijim stanovnicima tog grada, koji, uglavnom kažu da im to nije ništa nepoznato.

Foto: D.C.

– Navikli smo na ovakve vrućine. Nije ovo ništa novo, mada se klima promjenila. Što više tečnosti, hlad i neizlazak na sunce najbolji su lijek protiv vrućina – kaže Milan iz Trebinja.

– Ukoliko se pojavi neki od ovih simptoma, potrebno je rashladiti tijelo, uzeti hladnu tečnost, osim alkoholnih pića i kafe. U Hitnu pomoć se treba javiti kod najtežih simptoma, ako se osjete vrtoglavica i gubitak svjesti. Potrebno je nositi svjetlu odjeću i kape, a posebnu pažnju pri izlaganju suncu treba da obrate hronični bolesnici i mala djeca – istakao je Paovica.

Prema najavama meteorologa, visoke temperetaure mogu se očekivati tokom celog jula, a posebno u Hercegovini.

ZMIJE

OSIM velikih vrućina u Hercegovini, stanovnici tog ijdela Srpske tokom ljeta često se žale i na povećan broj zmija, koje se neretko mogu pronaći u pomoćnim objektima i domaćinstvima.

Mišo Pamučuna, pripadnik Civilne zaštite Trebinje, kaže da je u jednom danu imao i po tri poziva da pomogne u odstranjivanju zmija, a samo u prošlom mjesecu intervenisao je preko 20 puta.

Novosti.ba

Nastavite čitati

Društvo

NAJAVLJEN PROTEST PREVOZNIKA: Parkiraće kamione zbog cijena goriva

Objavio

u

Prevoznici u Republici Srpskoj i Federaciji BiH parkiraće sutra svoje kamione i obustaviti rad zbog enormnog poskupljenja cijene goriva.

Prevoznici sutra obustavljaju rad zbog cijene goriva

Predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić u izjavi za BN TV kazao je da su prevoznici na ovo primorani jer od vlasti mjesecima doživljavaju ignorisanje kada su u pitanju osnovni uslovi za rad koji, kako navode, postaju sve teži.

BN

Nastavite čitati

Trending