Kisićeva ističe da su maska i distanca NAJBOLJA PREVENCIJA

Zamjenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević izjavila je da virus korona ni u jednom trenutku nije nestao, već da je sve vrijeme u cirkulaciji, a da je povećanje broja zaraženih nastalo jer su se građani vratili svakodnevnim aktivnostima.

Gostujući sinoć u emisiji “Hit tvit”, Kisić je navela da su svi stručnjaci govorili o drugom talasu na jesen, jer su se nadali, i na nivou Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), da će toplo vrijeme ubiti ovaj virus.

Ističe da su takve komentare građani shvatili da virusa neće biti do jeseni.

– Nadali su se da će virus da ode na godišnji odmor i da će se vratiti u oktobru. Zapravo, virus nikada nije nestao, uvijek je bio u cirkulaciji. To što smo se mi nadali i SZO da će vremenske prilike da utiču na njega i da će ga ubiti topolo vrijeme, to se nije desilo – rekla je Kisić.

Podsjeća da su mjere u sprečavanju zaražavanja i širenju virusa ostale iste i da su jednostavne – nošenje maske i držanje fizičke distance.

– Ističemo svi da o ovom virusu ne znamo ništa, da je on velika nepoznanica za čitav svijet, ali je pokazano da preventivne mjere, koje su nam na početku izgledale banalno, spasavaju od zaražavanja – navela je Kisić.

Upravo od tih mjera kojih će se pridržavati svaki pojedinac, dodaje ona, zavisi intenzitet virusa u cirkulaciji.

– Ako bismo se tako ponašali 14 dana, taj virus bi nestao – navodi Kisić.

Iako, kaže, te preventine mjere djeluju jednostavno, svjesna je, ističe, da su one teško primjenjive u javnom prevozu, u zemlji i u čitavom svijetu gdje se ljudi svakodnevno kreću.

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.