Pratite nas

Nekategorisano

Ko je bila ustaša Nada Šakić: Brutalno mučila trudnice, ubijala žene i djecu a umrla je nekažnjena

Objavio

u

Film “Dara iz Jasenova” raspakao je sinoć mnoge, a zločini ustaša zgrozili javnost. Među najgorima u zlodjelima nad Srbima bila je Nada Šakić, koju je na velikom platnu tumačila mlada glumica Alisa Radaković.

Nada Šakić za kojom je Interpol Srbije bio raspisao međunarodnu potjernicu zbog sumnje da je učestvovala u masovnom ubistvu Srba, Jevreja i Roma u koncentracionim logorima Jasenovac i Stara Gradiška tokom Drugog svetskog rata, preminula je 5. februara 2011. godine.

Protiv Nade Šakić se u Srbiji vodio postupak od 1998. godine zbog sumnje da je izvršila krivično djelo genocida.

Šakićeva se teretila da je zajedno sa ostalim ustaškim osobljem logora u Staroj Gradiški maltretirala logorašice, tukla ih i šutirala, gazila po trudnicama, kao i da je učestvovala u fizičkoj likvidaciji klanjem i gušenjem više hiljada logorašica.

Sumnja se da je naređivala da se logorašicama u Jasenovcu daje vrlo malo hrane te je na taj način posredno dolazilo do njihove prirodne smrti, kao i da je 21. aprila 1945. godine naredila da se pobiju sve preostale žene, kao i djeca.

Pažnju javnosti su sada ponovo privukli njen lik i zločini nakon sinoćnog premijernog prikazivanja filma “Dara iz Jasenovca” u kojem su predočeni svi horori rata kroz koje su Srbi prolazili u ustaškom logoru.

Glumica Alisa Radaković, koja u “Dari iz Jasenovca” igra Nadu Šakić, rekla je za MONDO da je “ponosna što je učestvovala u snimanju”.

“Mislim da je važno što je film o jednom od najvećih genocida 20. vijeka konačno došao na red da bude snimljen, i ponosna sam što sam, makar u malom djelu, učestvovala u njegovom stvaranju. Boli me taj zločin, a boli me i naše nepoznavanje i zaborav onoga što se dešavalo. Ali, čini mi se da će ovaj filmski prilaz istini o stradanju to da promijeni. Istina uvijek pronađe svoj put”.

Ko je bila Nada, ustaški zločinac

Nada Šakić je rođena u Livnu, u BiH. Argentinski je državljanin, gdje je živjela od 1947. godine.

Nada, u Argentini poznata kao Esperanca Šakić, bila je ustaški starješina u logoru Stara Gradiška, a njen slučaj je svih ovih decenija pomalo bio u sjenci njenog muža i brata. Muž, Dinko Šakić, bio je od maja do kraja oktobra 1944. komandat ustaškog logora smrti Jasenovac, a njen rođeni brat je bio zloglasni Vjekoslav Maks Luburić, koji je tokom Drugog svjetskog rata bio ličnost od posebnog povjerenja Ante Pavelića i jedan od rukovodilaca ustaških koncentracionih logora.

U istrazi Državne komisije nakon oslobođenja, nesumnjivo je utvrđeno da su Nada i njena “partnerka u zločinima”, čuvar ženskog logora Maja Bužnod, počinile niz ubistava i svirepih mučenja nad logorašicama, zbog čega je Buždon osuđena na smrt 1945. godine, dok je Nada uspjela tada da pobjegne u Argentinu.

Svjedok: Zaklala logorašicu na stepeništu

Logoraši se sjećaju da je jednom prilikom, nakon molitve u katoličkoj crkvi u dnu logora, sjedila na klupi u parku. Ispred nje, na jedno dvadesetak metara, jedna mlada zatočenica je metlom čistila lišće sa staze. Bez ikakvog povoda, Nada je izvukla pištolj i ubila je na licu mjestu. Nastavila je potom da sjedi kao da ništa nije bilo.

Ljubomir Mihajlović, jedan od rijetkih preživjelih zatočenika ustaških logora u Sisku, Staroj Gradišci i Jasenovcu, svjedoči da je lično gledao kako Nada Šakić kolje jednu logorašicu na stepeništu glavnog ulaza u Kulu.

“Pošla je za njom skoro nezainteresovano, a onda ju je munjevito, lijevom rukom, uhvatila za kosu, da bi joj desnom prerezala grkljan”, seća se Mihajlović.

“Nakon toga se malo ‘utegla’, rukom pročešljala kosu i nastavila dalje kao da je prethodno učinila nešto najnormalnije”.

Nada i Dinko Šakić su odmah poslije Drugog svjetskog rata pobjegli u Argentinu, gdje su mirno živjeli do 1998., kada ih je ta država na osnovu međunarodne potjernice izručila Hrvatskoj.

Šakiće je, prilikom povratka iz Argentine radi suđenja – na aerodromu u Zagrebu oduševljeno dočekala grupa neoustaša. Italijanska “Republika” je pisala da je ranije “i predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman tokom svog boravka u Argentini srdačno primio Dinka Šakića, koga hrvatski neonacisti smatraju žrtvom komunističkog progona”.

Dinko u ćeliji s visokim komforom

Dinko Šakić je u oktobru 1999. u zagrebačkom županijskom sudu osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilnim stanovništvom. Proglašen je krivim jer je kao komandant logora komandovao i sprovodio mučenja i ubijanja logoraša i propuštao da spriječi i kazni zločine potčinjenih ustaša. Šakić je osuđen i zbog toga što je lično hicima iz pištolja ubio četvoricu logoraša i naredio vješanje 22 civila.

Šakić je kaznu služio u Lepoglavi u ćeliji s visokim komforom, s televizorom i kompjuterom kako bi mogao da piše memoare, a nekoliko puta mjesečno mogao je da posjeti i svoju ženu Nadu. Šakić je zbog lošeg zdravlja kasnije boravio u zatvorskoj bolnici u Zagrebu, da bi bio prebačen u bolnicu Dubrava, gde je 2008. i umro u 87. godini.

Nadi Šakić je takođe suđeno, ali je oslobođena, jer niko nije mogao da svjedoči da je nekog ubila.

S obzirom na to da osumnjičena nije mogla da se vrati kući i da je bila skromnog materijalnog stanja, država Hrvatska je preuzela i obavezu staranja o njoj i njenog smještanja u starački dom. Bio je to još jedan šamar istini i pravdi.

“Osjećam se izvrsno, pravda je pobijedila. Srećna sam što sam došla u svoju zemlju, što mi je bila najveća želja”, izjavila je Nada po izlasku iz zatvora.

Nada Šakić je ostala u Hrvatskoj gdje su se o njoj revnosno starali. Umjesto na robiji, živjela je u elitnom domu penzionera u Zagrebu i uživala sve privilegije dostojne nacionalnog heroja i zaslužnog građanina.

Interpol je 15. 7. 2011. godine na zahtjev Srbije raspisao potjernicu za Nadom Šakić, osumnjičenom za zločine u ustaškim logorima. Istoga dana hrvatski mediji su objavili da je optužena umrla 5. februara 2011. i da je kremirana na Zagrebačkom groblju Mirogoj.

Izbjegla kaznu, njenog muža na sahrani slavili!

Nada – Esperanca je izbjegla kaznu, iako je direktor Centra “Simon Vizental” Efraim Zurof jula 1998. predao novu dokumentaciju Hrvatskoj sa izjavama svjedoka o njenim zločinima u logoru Stara Gradiška. Zurof je upozoravao javnost na zastrašivanje svjedoka u slučajevima bračnog para Šakić.

Kad je Šakić umro, Centar Simon Vizental pozvao je hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da osudi organizatore sahrane osuđenog hrvatskog masovnog ubice Dinka Šakića, bivšeg komandanta zloglasnog koncentracionog logora Jasenovac, zato što se sahrana pretvorila u slavljenje njegovih ustaških zločina.

Centru su zgroženi činjenicom da je pored svih žrtava ustaškog režima i ljudi koji imaju savjest, masovni ubica sahranjen u svojoj ustaškoj uniformi, dok ga svešenik Vjekoslav Lasić slavi kao uzor svih Hrvata, pisao je direktor centra Efraim Zurof.

Argentinsko pravosuđe je jula 1999. ponovo pokrenulo istragu protiv šezdesetak hrvatskih ratnih zločinaca iz Drugog svjetskog rata, koji su se poslije rata sklonili u Argentinu.

U Argentinu se sklonilo 20.000 ustaša

Šakići su, kao i mnogi drugi nacistički visoki oficiri i političari, ušli u Argentinu 1947. godine, za vrijeme vladavine Huana Dominga Perona.

U Argentini su potražili utočište, između ostalih, poznati nacistički zločinci Erih Pribke, Adolf Ajhman, Jozef Mengele i Martin Borman. Neki su otkriveni i predati pravdi – Pribke je izručen Italiji 1995. godine, Ajhmana je otela izraelska tajna služba 1960. godine, ali neki su uspjeli da ostanu nekažnjeni za počinje zločine, kao Mengele i Borman.

Kako se procjenjuje, u Argentinu se poslije Drugog svjetskog rata sklonilo oko 20.000 ustaša.

Brat Nade Šakić, Maks Luburić takođe je posećivao Argentinu, pošto se decenijama poslije Drugog svjetskog rata slobodno kretao i bio jedan od prvaka i organizatora ustaške emigracije. Život je okončao u svojoj vili u Španiji 1969. prema navodima hrvatske emigracije uklonio ga je izvjesni Ilija Stanić, agent Udbe.

Mondo.ba

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Novac iz agrarnog budžeta išao i za usluge „Prointera“

Objavio

u

– Poljoprivrednici u Republici Srpskoj su u prošloj godini agrarni budžet dijelili sa kompanijom „Prointer“, koja je od resornog ministarstva dobila 209.640 KM kao podršku za vođenje Registra poljoprivrednih gazdinstava.

U registru se nalazi 41.998 subjekata što znači da je „Prointer“ za svako gazdinstvo u Srpskoj dobio nepunih pet maraka, što je duplo više nego godinu dana ranije kada su za isti posao podržani sa 112.086 KM.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu kako vođenje registra vrši Agencija za posredničke, finansijske i informatičke usluge (APIF), a da Prointer pruža određene usluge u tom procesu.

“APIF posjeduje mrežu od 43 poslovnice širom Republike Srpske, a na poslovima vođenja registra je angažovano oko 75 operatera. Kompanija Prointer pruža usluge korišćenje internet linka, uslugu WAN mrežnog održavanja koji uključuje centralnu lokaciju gdje se nalazi mrežna oprema za Registar, kao i sve udaljene lokacije za prikupljanje podataka za RPG, kao i uslugu održavanja „OpenSource Groupware“ proizvoda”, kazali su u ministarstvu.

Kažu kako je sa njima potpisan ugovor na osnovu sprovedene nabavke, putem otvorenog postupka te da je kriterijum bila najniža cijena.

Podsjećamo, proces registracije poljoprivrednih gazdinstava u Republici Srpskoj  započeo je formalno u novembru 2007. godine, a aktivno od februara 2008. godine.

Od maja 2008. godine počinje aktivno korištenje podataka i od tog perioda i svi novčani podsticaji uslovljeni registracijom u Registru.

Pravo na registraciju su imali svi subjekti koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, bez razlike u odnosu na obim proizvodnje.

Registar je kreirala firma KING ICT d.o.o. Zagreb, a nabavka softvera je finansirana iz kreditnih sredstava Svjetske banke.

Plaćen je 117.000 maraka odnosno duplo manje nego što sada ministarstvo daje novca “Prointeru” za prržanje podrške u njegovom vođenju.

U njemu se evidentiraju poljoprivredni proizvođači, njihovi resurse, obim proizvodnje i sve druge bitne informacije na osnovu kojih bi se trebala vršiti planska raspodjela podsticaja.

Takođe, preko njega se sprečavaju i malverzacije u vezi sa raspodjelom podsticaja.

Trenutno se u Registru nalazi 41.998 subjekata od čega je 3.658 komercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, 37.550 nekomercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i 790 poslovnih subjekata.

(Capital)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Svečano otkrivena bista maršalu Georgiju Žukovu

Objavio

u

Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom – pobjede koja je označila završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i najvećih ljudskih stradanja savremenog doba, danas je u Banjoj Luci svečano otkrivena spomen-bista sovjetskog vojskovođe i maršala Georgija Konstantinoviča Žukova.

Spomen-bistu na Trgu palih boraca otkrili su gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković i Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije g. Igor Kalabuhov, te u čast svih boraca položili vijence.

– Danas, u Banjoj Luci imamo priliku da istaknemo slobodarsku tradiciju bratskih naroda – ruskog i srpskog. Naša zajednička borba na strani prava i pravde obavezuje nas da, uz vječitu zahvalnost, čuvamo uspomenu na slavne dane antifašističke borbe – poručio je gradonačelnik Banje Luke.

On je naglasio da je danas održan i zajednički sastanak, koji je bila prilika da se razmijene mišljenja i stavovi o svim aktuelnim pitanjima vezanim za lokalni razvoj u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini i mogućnostima saradnje, te da izraze obostranu želju za uspješnim nastavkom saradnje Grada Banja Luka sa Ambasadom Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini.

– Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da mogu pozdraviti Njegovu ekselenciju ambasadora Ruske Federacije u BiH, g. Igora Kalabuhova, koji je prihvatio naš poziv da prisustvuje manifestaciji povodom obilježavanja 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.  Kao izraz dubokog poštovanja i neraskidivog prijateljstva naša dva naroda, koji su trajno povezani zajedničkim istorijskim nasljeđem, kulturom i vjerom, danas u Banjoj Luci zajedno otkrivamo bistu maršalu ruske vojske Georgiju Konstantinoviču Žukovu – poručio je gradonačelnik.

Njegova ekselencija ambasador Ruske Federacije u BiH, g. Igor Kalabuhov kazao je, tokom obraćanja na svečanosti otkrivanja biste, da mu je drago što je baš danas u Banjoj Luci.

Kako je rekao, prvo jer se danas obilježava Dan oružanih snaga Ruske Federacije i kao glavni razlog – otkrivanje biste.

-Velika mi je čast da prisustvujem istorijskom događaju i za Banju Luku i za nas, a to je otvaranje biste istaknutnog vojskovođe, maršala Sovjetskog Saveza, kako ga mi zovemo „maršala pobjede“ Georgiju Konstantinoviču Žukovu. Pamćenje njegove uloge i heroizma se pažljivo čuva u Rusiji, a ova bista je ubjedljiv dokaz da je Žukov bitan i za srpski narod – naglasio je ambasador.

Zahvalio je za ovaj izuzetno značajan projekat, koji, kako je kazao – smatraju prijateljskim gestom koji će nesumnjivo doprinijeti jačanju naše kulturne saradnje, kao i dodatnom duhovnom zbližavanju naših naroda.

-Posebno visoko cijenimo da ljudi u Republici Srpskoj njeguju kulturu sjećanja i da se zalažu za očuvanje istorijske istine o Drugom svjetskom ratu. Smatramo da pokušaji iskrivljenja istorije trebaju da budu spriječeni i to je naš dug kao nasljednika zajedničke pobjede i u tom stavu smo jednistveni – zaključio je ambasador Kalabuhov.

Maršal Žukov predstavlja dio onih istorijskih ličnosti, koji ni u jednom momentu nisu pokleknuli pred neprijateljem i zahvaljujući kojima danas živimo u slobodi, a naš dug prema njemu i svim narodnim herojima u istoriji, jeste da garantujemo da se taj sistem očuva i poboljša. Grad Banja Luka želi da ulaže napore da se očuvaju tekovine za koje se Žukov istinski borio i otkrivanjem danas ove biste, makar malim djelom iskaže poštovanje i zahvalnost.

Podsjećamo, maršal Žukov bio je vojskovođa koji je prošao sve stepenice vojne službe, od običnog vojnika do maršala, a uprkos brojnim povredama i bolestima nikada se nije predavao i sebe je u potpunosti stavio u službu svoje zemlje i naroda. Upravo iz tog razloga, davani su mu uvijek najteži zadaci i pod njegovim rukovodstvom Crvena armija je pobijedila do tada neuništiv Vermaht kod Moskve.

Mnogi zapadni vojni istoričari Žukova stavljaju u isti red sa Aleksandrom Velikim i Napoleonom jer su njegove zasluge u Drugom svjetskom ratu neprocjenjive i ogromne. Odbranivši Moskvu, a kasnije i Lenjingrad, general je učinio nešto što sa današnje perspektive izgleda pa gotovo nemoguće, a svako njegovo ratno dostignuće predstavlja spoj nevjerovatne hrabrosti i požrtvovanosti.

Preminuo je u 78. godini kao jedna od najpopularnijih osoba u Sovjetskom Savezu i sahranjen je sa svim vojnim počastima na Crvenom trgu ispod zidina Kremlja. Na 100-godišnjicu njegovog rođenja, Ruska Federacija je usvojila red Žukova i orden Žukova.

Georgij K. Žukov ostaće upamćen u istoriji kao najodlikovaniji maršal – četiri puta odlikovan je titulom Heroja Sovjetskog Saveza i jedan je od tri nosioca Ordena pobjede, a odlikovan je i jugoslovenskim Ordenom slobode i američkom Legijom za zasluge.

Inicijativu da Žukov dobije svoju bistu u Banjoj Luci, zajedno su podnijeli Grad Banja Luka i Gradski odbor SUBNOR-a Banja Luka.

Nastavite čitati

Nekategorisano

Tri samoubistva u UKC-u Srpske za samo mjesec dana

Objavio

u

U posljednjih mjesec dana u UKC-u Republike Srpske tri pacijenta koja su liječena od virusa korona izvršila su samoubistvo. U istom periodu u ovoj ustanovi od posljedica kovida preminula je i dvadesetosmogodišnja porodilja. Postavlja se pitanje šta se dešava u najvećoj zdravstvenoj ustanovi, čija je odgovornost i hoće li je biti.

Tri samoubistva za samo mjesec dana. Sva tri pacijenta koja su boravila u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske samoubistva su izvršila skokom kroz prozor. Na licu mjesta preminuli su pacijenti iz Čelinca, Banjaluke i Prnjavora. Nakon tragičnih događaja, saopštenjem se oglasio UKC. 

„Univerzitetski klinički centar Republike Srpske preduzeće određene tehničke mjere u svrhu sprečavanja neželjenih događaja ove vrste. Pristupilo se podešavanju mehanizama za otvaranje prozora kako bi se prozori mogli otvarati isključivo na kip“ – navedeno je u saopštenju UKC-a Republike Srpske. 

Bivši ministar zdravstva Slobodan Stanić pojašnjava da se stručna analiza neželjenog događaja trebala izvršiti nakon prvog slučaja. Da bi se izbjegli najgori scenariji neophodna je, kaže, kvalitetnija psihološka podrška. Važno je, dodaje, preduzeti i organizacione mjere koje podrazumijevaju duži boravak osoblja sa pacijentima, kao i tehničke mjere. 

„Rukovodstvo Kliničkog centra moralo je sa svim stručnjacima iz različitih oblasti razmotriti taj slučaj i preduzeti niz mjera. Da su preduzete adekvatne mjere nakon prvog slučaja ne bi se desio drugi, a pogotovo treći slučaj“ – zaključuje Stanić. 

Da se adekvatnije moglo reagovati nakon što je zabilježen prvi slučaj samoubistva smatraju i u PDP-u. 

„MUP nije pozvao direktora UKC-a da ga sasluša i pita šta se to dešava. Ko je potpisao tehnički prijem javne zdravstvene ustanove u kojoj se na petom spratu na teškom odjeljenju može uopšte otvoriti prozor na takav način? Tu postoji krivična odgovornost onoga ko je dao upotrebnu dozvolu“ – ističe odbornik PDP-a u Skupštini grada Banjaluka Ivan Begić. 

Pacijenti koji su izvršili samoubistvo u Univerzitetskom kliničkom centru liječeni su od virusa korona, dok je treća osoba bila post kovid pacijent. Da su posljedice pandemije uticale, ne samo na zdravstveni i ekonomski sistem, već i na mentalno zdravlje građana govori i neslavna statistika zabilježena tokom prošle godine kada je povećan broj samoubistava. U BiH samoubistvo je izvršilo 411 osoba , dok je u Republici Srpskoj Ministarstvo unutrašnjih poslova evidentiralo 218 samoubistava, što je za 7, 9 odsto više u odnosu na 2019. godinu. 

(BN)

Nastavite čitati

Trending