Pratite nas

Politika

Kolegijum Skupštine: Naredna sjednica gradskog parlamenta 25. i 26. marta

Objavio

u

Foto: A.Čavić

Treća sjednica Skupštine grada Banja Luka biće održana 25. i 26. marta, a slučaju potrebe, zbog obimnog dnevnog reda, radiće se i 30. marta.

Ovo je dogovoreno na današnjoj sjednici skupštinskog Kolegijuma, na kojoj je utvrđen i prijedlog za dnevni red sa 85 tačaka.

Na ovoj sjednici, odbornici će razmatrati prijedlog Budžeta Grada za 2021. godinu, koji je ostao u istim okvirima kao i Nacrt, u iznosu od 149,4 miliona KM.

Obrazlažući prijedlog Budžeta, gradonačelnik Draško Stanivuković kazao je da se dodatnim smanjenjem rashoda i preraspodjelom sredstava, došlo do povećanja sredstava na više stavki, te da su obezbijeđena sredstva za mnoge nove projekte.

-Sve ove stvari smo uspjeli ukomponovati u budžet u jednoj izazovnoj i teškoj godini, bez dodatnih zaduženja – istakao je Stanivuković, dodajući da se vodilo računa i o onome što su govorili odbornici, ali i o onome što je predloženo kroz javnu raspravu o nacrtu Budžeta.

Dodao je da je predviđeno 30 miliona KM za investicije.

Potpredsjednik Skupštine grada Saša Čudić, kazao je da je dnevni red predstojeće sjednice obiman, ali da odbornicima nije teško da rade koliko god vremena bude potrebno.

-Žao mi je što neka pitanja sada tek razmatramo, ali moram napomenti da smo, prije svega, kasnili sa izborima, pa samim tim i sa svim materijalima – kazao je Čudić.

Odbornik Ujedinjene Srpske Neven Stanić, kazao je da će na dnevnom redu sjednice biti važnih tačaka dnevnog reda, od budžeta, stope poreza na nepokretnosti, o čemu je bilo dosta rasprave na prošloj sjednici.

-Očekujemo da će sjednica trajati i više dana, ali da ćemo raspravom doći do određenih zaključaka. Kada je riječ o budžetu,  drago mi što je povećan iznos sredstava za kulturu, što je bio i jedan od mojih prijedloga – rekao je Stanić.

Osim prijedloga Budžeta, na martovskoj sjednici biće razmatrane i druge značajne odluke poput odluke o izmjeni načina kažnjavanja nepropisno parkiranih vozila čime bi bile ukinute „kandže“ a takva vozila fotografisana. Takođe, na dnevnom redu je i odluka o besplatnom internetu u centru grada, izmjene odluke za ostvarivanje prava lica koja boluju od rijetkih bolesti, te mnoge druge.

Na dnevnom redu je i set pitanja o dodjeli poslovnih prostora pod posebnim uslovima, te  više odluka iz oblasti prostornog uređenja.

Na današnjoj sjednici Kolegijuma razmatran je Nacrt programa rada Skupštine grada za ovu godinu, kao i javni poziv za dodjelu akreditacija za prisustvovanje sjednicama radnih tijela Skupštine grada. Razmatran je i način za modernizovanje i poboljšanje saradnje između Skupštine grada i Gradske uprave.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Panika u SNSD – prave još jedan “treći blok”

Objavio

u

Panika u redovima vladajuće koalicije, a posebno predvodnika iz SNSD-a postaje sve očiglednija i sve ju je teže prikriti kako se bliži 2022. godina. Nakon fijaska sa “preuzimanjem društvenih mreža” i angažovanjem hiljada “botova”, SNSD se vratio onom u čemu su ipak dokazani, a to je kupovina lažnih opozicionara i formiranje još jednog “trećeg bloka”.


Posljednji u nizu “trećih blokova” SNSD-a je “Spona” na čelu sa Darkom Matijaševićem, koji je zaposlen kod Milorada Dodika u Predsjedništvu BiH kao savjetnik. Instaliranje i promocija Spone kao trećeg bloka ipak predstavlja previše providan pokušaj pa je spremljenizdašan budžet i plan za kupovinu još nekoliko lažnih opozicionih kandidata za pojedinačne funkcije, a ponude se kreću od jedan do pet miliona maraka.


Matijašević je prije nekoliko dana, prema tvrdnjama dobro upućenih izvora, u torbi primio izdašnu “podršku” za formiranje trećeg bloka i obmanjivanje naroda, ali je u boračkoj populaciji već prepoznat kao prevarant i čovjek koji koristi borce za lične i stranačke interese.

Obmanjivanje glasača je sve teži posao za SNSD ali i sve je manje lažnih opozicionara koje mogu da kupe novcem građana Republike Srpske. Ankete i istraživanja ne mogu dovoljno brzo da isprate pad rejtinga SNSD, dok ostali iz “koalicije” i nemaju rejting koji bi mogao da pada ili raste.

Nastavite čitati

Politika

Poslanici u BiH regionalni šampioni u visini plate

Objavio

u

Poslanici u BiH zarađuju pet do sedam puta više od prosječnog građanina.

Da politički predstavnici u BiH za bh. uslove imaju basnoslovne plate, dok, s druge strane, nisu u stanju ispunjavati ni svoje elementarne dužnosti, što se u posljednje vrijeme, savršeno vidi i na primjeru nabavke vakcina, opšte je poznata stvar.

Ipak, razmjere bezobrazluka domaćih političkih zvaničnika prema građanima BiH dobijaju dodatnu dimenziju kada se uporede plate bh. političara s onima u regiji i posebno kada se uporede s prosječnim platama u BiH.

O svojim platama i naknadama u BiH odlučuju sami poslanici donošenjem odgovarajućih zakona. Kada je riječ o primanjima, posebno je lagodna pozicija poslanika u Parlamentu BiH. Svaki poslanik i delegat ima 4.500 KM, ali plata doseže i do 7.000 KM.

Prema podacima kojima raspolaže CCI, ukupna primanja poslanika u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz uključeni paušal (620 KM), naknadu za odvojeni život (300 KM), naknadu za smještaj (490 KM), prevoz te topli obrok, kreću se između pet i sedam hiljada KM.

Kada se, na primjer, gleda regija, u Srbiji plata poslanika iznosi svega oko 1.400 KM. U Crnoj Gori primanja skupštinskih poslanika su nešto viša te se kreću između 3.000 i 4.000 KM. U Hrvatskoj, u kojoj građani imaju značajno viši standard nego u BiH, plata saborskih poslanika iznosi između 14 i 19 hiljada kuna, odnosno između 3.600 i 5.000 KM, što je opet manje od onoga što zarađuju bh. parlamentarci.No stvari izgledaju još i puno gore kada se plate poslanika uporede s prosječnim platama u svakoj od zemalja regije. Prosječna plata u Srbiji danas iznosi oko 1.050 KM, što znači da poslanici imaju tek neznatno viša primanja od prosjeka u njihovoj zemlji. Prosječna neto plata u Hrvatskoj je oko 7.000 kuna, odnosno 1.800 KM, što znači da hrvatski saborski poslanici imaju oko 1,5 do 2 puta više plate od hrvatskog prosjeka. Prosječna neto plata u Crnoj Gori je 527 eura ili 1.030 KM. Dakle, poslanici u toj zemlji zarađuju tri do četiri puta više od prosjeka. Uporedimo to s Bosnom i Hercegovinom. Prosječna plata u BiH najniža je među navedenim zemljama i iznosi svega 993 KM. To znači da prosječan parlamentarac u BiH, s primanjima između 5.000 i 7.000 KM, zarađuje pet do sedam puta više od prosjeka! I u apsolutnim iznosima bh. parlamentarci uživaju najviše plate u regionu, iako su prosječna primanja u BiH najniža. Kada je riječ o primanjima ministara u Savjetu ministara BiH, oni zarađuju nešto manje od parlamentaraca te su im plate nešto više od 4.000 KM. Znatno niže plate dobijaju ministri u Srbiji – između 1.700 i 3.000 KM. Neto plate ministara u Hrvatskoj u prosjeku iznose oko 18.000 kuna, odnosno 4.650 KM, a u Crnoj Gori između 1.300 i 2.000 eura. 

(Avaz)

Nastavite čitati

Politika

“Ponosan sam što se promjene u Banjaluci osjete i prenose na Srpsku”

Objavio

u

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke ponovom prvih 100 dana mandata gradonačelnika i nove gradske uprave najvećeg grada u Srpskoj održao je konferenciju za medije.

Stanivuković je rekao da su on i njegov tim borbu počeli čuvenom rečenicom da ništa više neće biti isto, te da su se u tih 100 dana trudili da dokažu da u Banjaluci ali i u čitavoj Republici Srpskoj ništa više i nije isto. Promjena je, naglasio je on, riječ koja se najčešće čula i koja je odzvanjala svakom ulicom, skokakom i svakim dijelom najvećeg grada u Republici Srpskoj.

“Promjena se oslikavala kroz borbu protiv kriminala, korpupcije, bahatosti i osionih političara koji su privatizovali čitav grad ali i Republiku Srpsku”.

Stanivuković je dodao da se rečenica “Ako želiš da stekneš neprijatelje, pokušaj nešto da promjeniš” pokazala kao tačna.

“Imamo neprijatelje koji bi ne samo da naš rad ne postoji nego bi učinili sve da zaustave put promjena kojim je Banjaluka sigurno i odvažno krenula. Tako su odlaganjem budžeta usporili, zaustavili ili odgodili neke važne projekte i procese ali budžet nije zaustavio želju da pobijedi ljudskost.”

Gradonačelnik Stanivuković je rekao da takođe nisu uspjeli da zaustave želju gradske administracije da grad bude slobodan, a vrata uprave svakome otvorena, te da iz grada nisu uspjeli da sklone mnoge stvari, između ostalih i “Davidovo srce”.

“Važni i ključni procesi na koje smo ponosni su počeli i tek treba da se nastave. Uradili smo ono o čemu Banjalučani sanjaju i maštaju 20 godina. Ja jesam vlast, ali ću uvijek biti opozicija svemu onome što ne valja”.

Gradonačelnik Banjaluke je istakao da je posebno ponosan na jednu činjenicu, a to je da je banjalučka priča postala priča čitave Republike Srpske.

(BN TV)

Nastavite čitati

Trending