Koliko je radnika u Srpskoj ostalo bez posla zbog korona virusa?

Ono čime se hvale predstavnici vlasti, priznaju i u sindikatu: Republiku Srpsku zbog korona krize, bar do sada, nije zadesio talas masovnih otkaza, od kojeg su mnogi strahovali.

Broj otpuštenih radnika još se broji stotinama, mada je svako izgubljeno radno mjesto veliki gubitak, pogotovo za radnika koji završi na birou.

Prema podacima Saveza sindikata RS, na Zavod za zapošljavanje RS je, od početka epidemije, prijavljeno 1.850 ljudi, koji su do tada bili u radnom odnosu.

Procjenju da je, otprilike, polovina ovih radnika otpuštena, uglavnom kao tehnološki višak.

Mnogi su, međutim, ostali bez posla, iako nisu dobili otkaz. Velikom broju radnika, koji su radili na određeno, nisu produženi ugovori, iako bi mnogi od njih, u drugačijim okolnostima, vjerovatno ostali na radnim mjestima.

Onima koji su radili na crno, crno se piše, kažu u Savez sindikata RS.

Predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić priznaje da su to brojke koje, ipak, upozoravaju i da je situacija u kojoj su radnici u Srpskoj ove godine dočekali Praznik rada, puna neizvjesnosti i opterećena strahom, i od bolesti i od gubitka posla.

– Prava bitka za radnička prava tek predstoji, jer je pitanje šta radnike čeka kada epidemija prođe. Moramo se boriti za očuvanje radnih mjesta, veću sigurnost i solidnije plate – poručuje Mišićeva.

(Srpskainfo)

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.