Pratite nas

Region

KOLIKO SMO SLOBODNI Analitičari ocjenjuju domete Dodikovog govora u Beogradu

Objavio

u

Obraćajući se u Beogradu na ceremoniji otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik govor je posvetio slobodi.

On je naveo da su Srbi davno naučili da bez države nema slobode i da su zato vijekovi iza uvijek bili borba za srpsku državu, kao što se i danas Srbi bore u savremenim okolnostima.

Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj subjektivitet i sve neophodne elemente državnosti – teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica.

– Kroz sam Dejtonski sporazum Republika Srpska je skoro dobila elemente državnosti i ovdašnje rukovodstvo se ponaša kao država u državi, tako da je tu veliki stepen slobode. A na unutrašnjem planu gledano, ako BiH spada među najsiromašnije zemlje svijeta, a znamo da se stepen slobode određuje i stepenom vašeg bogatstva, besmisleno je govoriti o nekom idealu slobode – objašnjava politička analitičarka Tanja Topić.

Ograničen suverenitet

Međunarodna zajednica, posebno OHR, sastavni je dio političko-pravnog sistema BiH.

– Zbog toga je ograničen i suverenitet i sloboda odlučivanja domaćih donosilaca odluka. Na drugoj strani tim istim donosiocima odluka je prepušten prostor za odlučivanje, jer u zadnjih 10 godina OHR nije smjenjivao nikog. Dakle, visoki predstavnik nije koristio ovlašćenja koja ima – smatra Topićeva.

Njemački Bundestag glasanjem je zvanično potvrdio kandidaturu Kristijana Šmita kao kandidata za visokog predstavnika u BiH. Valentin Incko ovu funkciju je obavljao od marta 2009. godine, kao diplomata koji ima najduži staž na tom mjestu, u odnosu na svoje prethodnike.

Može li BiH sama

Banjalučki profesor Fakulteta političkih nauka i poznavalac međunarodnih odnosa, Miloš Šolaja, kaže da će ponašanje visokog predstavnika biti određeno i procesima koje vode unutrašnji politički akteri, ali i oni međunarodni.

– Visoki predstavnik nije dobio BiH na poklon, kao ni Incko, ali je činjenica da sve što uradi mora biti u skladu s Dejtonom. Ponašanje će biti određeno procesima koje vode unutrašnji akteri. Uticaće i kompletna međunarodna situacija i odnosi s Rusijom, Amerikom i Kinom. Glavni cilj je odlazak kancelarije visokog predstavnika, jer ako on ne uspije u tome, to znači da će OHR ostati vječito. BiH neće biti u stanju da funkcioniše sama – zaključio je Šolaja.

(Srpskinfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Region

Jadransko more se ne smiruje, još četiri zemljotresa

Objavio

u

Više zemljotresa pogodilo je područje Jadranskog mora u samo sat vremena.

Sajt “EMSC” ranije je objavio da je u 14.47 sati 119 kilometara od Splita zabilježen zemljotres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali, da bi potom u 15.01 bio zabilježen još jedan jačine 4,1 stepen.

Nakon ova dva uslijedila su još četiri zemljotresa.

Jedan je bio 96 kilometara južno od Splita i bio je jačine 3,3 stepena po Rihteru. Drugi, jačine 4,1 stepen zabilježen je 117 kilometara od ovog hrvatskog grada, dok je treći bio jačine 3,7 stepeni i zabilježen je desetak kilometara sjevernije.

Posljednji u nizu zabilježen je u 15.21 sati i imao je magnitudu 4 stepena po Rihteru, dok je epicentar bio 85 kilometara južno od Splita.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Region

Vraćen krst koji je danas ukraden sa spomenika Stefanu Nemanji

Objavio

u

Vraćen je krst koji je ranije danas ukraden sa spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu, javio je “Sputnjik”.

Mediji su ranije prenijeli da se incident se dogodio oko 16.00 časova, a očevici pretpostavljaju da je u pitanju bio migrant.

Djevojka koja se zatekla na licu mjesta rekla je da je muškarac prvo kružio oko spomenika, a potom je krenuo da čupa dio krsta.

“Videli smo da nešto pokušava da slomi. Bilo je ljudi okolo, on je otkinuo deo krsta. Odmah je neko viknuo: `Šta radiš to?`, a on je krenuo da govori: `Aj em sori`. Tada su dvojica momaka krenula ka njemu i on je počeo da beži”, rekla je djevojka.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova potvrdili su da se intenzivno traga za počiniocem.

Nastavite čitati

Region

Kolone vozila na ulazu u Srbiju, stranci krenuli po vakcinu

Objavio

u

Kolone vozila čekaju na graničnim prelazima da uđu u Srbiju zbog početka besplatne vakcinacije stranih državljana u Beogradu tokom vikenda, a najveća gužva je na prelazima sa BiH.

Na kamerama MUP-a vide se kolone vozila na ulazu u Srbiju na prelazima Mali Zvornik, Sremska Rača i Trbušnica.

Kolone vozila su i na prelazu Horgoš, na ulazu u Srbiju iz Mađarske, ali i na Batrovcima i prelazu Šid prema Hrvatskoj.

Tokom vikenda u Beogradu i Novom Sadu je omogućena vakcinacija stranih državljana.

Na portalu E-uprave navedeno je da interesovanje za vakcinisanje protiv kovida 19, osim državljana Srbije, mogu da iskažu i strani državljani sa, ali i bez boravka u Srbiji.

Tokom ovog vikenda u Beogradu je organizovana vakcinacija za privrednike i njihove zaposlene iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Albanije, kao i za kosovske privrednike.

Nastavite čitati

Trending