Pratite nas

Region

KOLIKO SMO SLOBODNI Analitičari ocjenjuju domete Dodikovog govora u Beogradu

Objavio

u

Obraćajući se u Beogradu na ceremoniji otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik govor je posvetio slobodi.

On je naveo da su Srbi davno naučili da bez države nema slobode i da su zato vijekovi iza uvijek bili borba za srpsku državu, kao što se i danas Srbi bore u savremenim okolnostima.

Republika Srpska je u Dejtonski sporazum unijela svoj subjektivitet i sve neophodne elemente državnosti – teritoriju, stanovništvo i suverenu vlast u okviru svojih granica.

– Kroz sam Dejtonski sporazum Republika Srpska je skoro dobila elemente državnosti i ovdašnje rukovodstvo se ponaša kao država u državi, tako da je tu veliki stepen slobode. A na unutrašnjem planu gledano, ako BiH spada među najsiromašnije zemlje svijeta, a znamo da se stepen slobode određuje i stepenom vašeg bogatstva, besmisleno je govoriti o nekom idealu slobode – objašnjava politička analitičarka Tanja Topić.

Ograničen suverenitet

Međunarodna zajednica, posebno OHR, sastavni je dio političko-pravnog sistema BiH.

– Zbog toga je ograničen i suverenitet i sloboda odlučivanja domaćih donosilaca odluka. Na drugoj strani tim istim donosiocima odluka je prepušten prostor za odlučivanje, jer u zadnjih 10 godina OHR nije smjenjivao nikog. Dakle, visoki predstavnik nije koristio ovlašćenja koja ima – smatra Topićeva.

Njemački Bundestag glasanjem je zvanično potvrdio kandidaturu Kristijana Šmita kao kandidata za visokog predstavnika u BiH. Valentin Incko ovu funkciju je obavljao od marta 2009. godine, kao diplomata koji ima najduži staž na tom mjestu, u odnosu na svoje prethodnike.

Može li BiH sama

Banjalučki profesor Fakulteta političkih nauka i poznavalac međunarodnih odnosa, Miloš Šolaja, kaže da će ponašanje visokog predstavnika biti određeno i procesima koje vode unutrašnji politički akteri, ali i oni međunarodni.

– Visoki predstavnik nije dobio BiH na poklon, kao ni Incko, ali je činjenica da sve što uradi mora biti u skladu s Dejtonom. Ponašanje će biti određeno procesima koje vode unutrašnji akteri. Uticaće i kompletna međunarodna situacija i odnosi s Rusijom, Amerikom i Kinom. Glavni cilj je odlazak kancelarije visokog predstavnika, jer ako on ne uspije u tome, to znači da će OHR ostati vječito. BiH neće biti u stanju da funkcioniše sama – zaključio je Šolaja.

(Srpskinfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Za HRT Dragan Čović hrvatski član Predsjedništva BiH

Objavio

u

Hrvatska radio-televizija (HRT 1) potpisala je Dragana Čovića kao člana Predsjedništva BiH, tokom prenosa njegove izjave.

Čović je izjavu dao sinoć, tokom ceremonije koja je organizuje povodom spajanja Pelješkog mosta, prenio je Klix.ba.

Predsjednik HDZ-a u Bosni i Hercegovini je na svečanosti dao izjavu za medije neposredno prije nego što je most spojen.

Čović je, podsjetimo, izgubio u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda od Željka Komšića. On je ranije vršio dužnost člana Predsjedništva BiH.

Zanimljivo je da ovo nije prvi put da HRT pravi ovakvu grešku. Isti slučaj se desio i 3. marta ove godine, kada je Čović prisustvovao sahrani gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.

(Nezavisne) 

Nastavite čitati

Region

Vučić: Za godinu, dvije nećemo imati granice

Objavio

u

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je vjeruje da se u Skoplju kreira budućnost u okviru inicijative “mini Šengen” i da već za godinu ili dvije nećemo imati granice.

“Tako da će kamioni moći slobodno da prolaze, ali i automobili. Čini mi se da smo postigli nešto o čemu smo maštali i to ćemo uraditi sami”, rekao je Vučić sinoć iz Skoplja za Pink.

Kaže će to značiti da ćemo moći do Grčke da odemo bez granica. Kazao je da će danas na ekonomskom forumu u Skoplju učestvovati 217 kompanija iz Srbije, kao i da više od 5. 000 kompanija naših radi u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, a u kojima je zaposleno oko 53. 000 ljudi.

“Verujem da možemo da izgradimo i smanjimo troškove i da uštedimo milijarde, a tako ćemo podstaći i dalji razvoj biznisa i poboljšati poslovni ambijent”, naglasio je Vučić.

Dodao je da će sljedeći sastanak u okviru regionalne inicijative biti održan u Beogradu i da će do 15. oktobra ministri morati da ispune određene obaveze po pitanu dogovora iz Skoplja.

Prije kraja godine ljudi će vidjeti mnogo toga, dodao je Vučić.

(Agencije)

Nastavite čitati

Region

Detalji mjera u CG: Preko granice bezuslovno, u njihove kafane ne

Objavio

u

Državljani BiH još mogu ući u Crnu Goru bezuslovno, što znači da im pri ulasku nije potreban nijedan dokaz da nisu zaraženi virusom korona, ali će novim mjerama, prilikom ulaska u ugostiteljske objekte u ovoj zemlji morati da imaju jedan od kovid dokumenata.

Naime, vijesti da Crna Gora uvodi nacionalnu digitalnu kovid potvrdu te nove mjere u ovoj zemlji zbunile su brojne građane BiH, kojima je Crna Gora često jedna od omiljenih destinacija za ljetni odmor.

Kako je za “Nezavisne novine” potvrđeno u Ministarstvu zdravlja Crne Gore, potvrde o vakcinaciji koje su izdate u BiH, u Crnoj Gori se ravnopravno koriste sa onima koje su izdate u ovoj zemlji.

“Isto važi za EU digitalni kovid sertifikat, a priznajemo i sve ostale koje imaju digitalno potpisani QR kod”, naveli su u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Dodali su da u slučaju da potvrda o vakcinaciji nema digitalni sertifikat, strani državljani, među njima i državljani BiH, mogu da je ovjere u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi u Crnoj Gori koja će važiti tokom njihovog boravka u ovoj državi.

Istakli su da je digitalna kovid potvrda validna samo uz važeći dokument – ličnu kartu ili pasoš.

Pojasnili su i da će građani BiH koji ove godine odluče da ljetuju u Crnoj Gori, ako žele da uđu u neki od ugostiteljskih objekata, morati na ulazu da prikažu ili digitalnu kovid potvrdu da su vakcinisani, potvrdu da su prebolovali virus korona, negativan PCR test ne stariji od 72 sata ili brzi antigenski test (BAT) ne stariji od 48 sati, koje turisti mogu napraviti u Crnoj Gori o svom trošku.

Dodali su da će strani turisti, nakon što urade neki od ova dva testa, dobiti crnogorsku potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.

Naveli su da će rad diskoteka i noćnih klubova u Crnoj Gori biti omogućen od petka, ali će se na ulazu tražiti ili test na virus korona ili jedna od potvrda.

“Potrebno je da osoba prikaže potvrdu da je u cijelosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv kovida-19 ili da posjeduje negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, a koji se može napraviti u Crnoj Gori o ličnom trošku”, rekli su u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Dodali su da će se pri ulasku u ove ugostiteljske objekte moći priložiti i dokaz da je osoba preboljela kovid-19 infekciju, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa.

“Takođe, može se priložiti i dokaz o negativnom brzom antigenskom testu koji nije stariji od 48 sati i koji se takođe radi o ličnom trošku”, kazali su u nadležnom ministarstvu.

Dodali su da je muzika na otvorenom u baštama kafića i dalje dozvoljena do ponoći, a ukoliko građani BiH borave na otvorenom prostoru ugostiteljskih objekata, nijedan od ranije navedenih kovid dokumenata nije neophodan.

Istakli su da će odluka o uslovima za boravak djece u Crnoj Gori biti poznata do petka, jer će tada biti objavljene i nove mjere za borbu protiv virusa korona u Crnoj Gori.

Nezavisne

Nastavite čitati

Trending