Pratite nas

Politika

Konačna odluka Suda BiH o izborima u Srebrenici i Doboju moguća i sutra

Objavio

u

Na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju bilo je ukupno deset žalbi, koje su u ponedjeljak uz izjašnjenje CIK-a proslijeđene Sudu BiH, a već sutra može se očekivati i konačna odluka Suda BiH o tome da li će ili neće biti poništeni i ponovljeni izbori u ove dvije lokalne zajednice. 

Na odluku CIK-a o poništenju izbora u Srebrenici bile su dvije žalbe, dok je na odluku o poništenju izbora u Doboju bilo čak osam žalbi, a ukoliko bi Sud BiH odbacio ove žalbe i potvrdio odluku CIK-a, u roku od 14 dana trebalo bi da bude poznat datum održavanja ponovljenih izbora.

“Tu bi moglo doći do određenih problema, jer vjerovatno će se ići na raspuštanje opštinske izborne komisije, zatim svih članova biračkih odbora. Poslije toga trebalo bi da budu izabrani novi članovi, zatim sprovedena njihova obuka, a sve to može da traje. U najboljem slučaju, a ukoliko se potvrdi odluka CIK-a o poništenju izbora, ponovljeni izbori vjerovatno će biti početkom aprila”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, kaže za “Nezavisne” da se nada da će se Sudsko vijeće baviti zakonom i da u tom slučaju gotovo sigurno odluka CIK-a neće biti potvrđena.

“Ako je po zakonu i pravdi, nemamo razloga da očekujemo bilo šta drugo osim da se poništi odluka CIK-a. U najgorem slučaju trebalo bi bar da se prepolovi broj mjesta na kojima bi eventualno trebalo ponoviti izbore u Srebrenici”, rekao je Grujičić.

On naglašava da još nije poznato na osnovu čega je CIK poništio izbore, odnosno gdje je počinjen prekršaj, šta je urađeno protivzakonito i kako je to uticalo na konačne rezultate izbora.

“Te informacije su nam trebale da bismo mogli dostaviti kontraargumentaciju i dokaz da to nije tako. Ovako, CIK je to dogovorio između sebe i neke dokaze su plasirali sudu, a mi uopšte ne znamo koji su to dokazi”, rekao je Grujičić.

Odgovarajući na pitanje da li će u slučaju ponavljanja izbora biti problema sa finansiranjem s obzirom na to da još nema budžeta, Grujičić kaže da neće, ali da bi problemi mogli nastati zbog biračkih odbora.

“Oni su najavili da će promijeniti i opštinsku izbornu komisiju i članove biračkih odbora. Znate li koliko je to ljudi? Pa ovi sadašnji koji su imali obuku i prošli sve nisu, navodno, uradili posao, a ti novi će kao sve uraditi kako treba i biće validni i regularni izbori. Svima je jasno šta se želi postići, ali vidjećemo šta će kada ponovo pobijedimo i kada rezultati budu bolji nego što su bili”, rekao je Grujičić.

Podsjećanja radi, nakon više od dva mjeseca od završetka lokalnih izbora u BiH, Centralna izborna komisija BiH 21. januara donijela je odluku da se ponište izbori u Srebrenici i Doboju, tačnije na 28 biračkih mjesta u Srebrenici i 89 redovnih biračkih mjesta u Doboju. Na ovu odluku stranke su imale pravo žalbe, što su i iskoristile, i u subotu su na protokol CIK-a dostavile žalbe o kojima će konačnu riječ dati Sud BiH.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Kreće nova runda razgovora oko Izbornog zakona

Objavio

u

Američki izaslanik za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini Metju Palmer i direktorica evropske službe za spoljne poslove Anđelina Ajhorst danas bi trebali krenuti u novu rundu razgovora s političkim predstavnicima BiH.

Oni bi danas trebalo da se sastanu sa stranačkim liderima u BiH, dok je za sutra planiran sastanak sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Njihova predhodna posjeta BiH nije rezultirala dogovorom o izmjenama Izbornog zakona BiH. Tada je rečeno da Međunarodna zajednica može i da će posredovati, ali da ne može da interveniše, te da je dogovor u rukama domaćih političara, prenosi BHRT.

Inače, Palmer je prije dva dana boravio u Hrvatskoj gdje je razgovarao sa premijerom te zemlje Andrejem Plenkovićem.

“Biće važno ukloniti etničke prefikse iz Ustava u skladu sa presudama evropskih sudova, posebno Evropskog suda za ljudska prava ‘Sejdić-Finci’. Vjerujem da će stranke moći to izbalansirati sa interesima konstitutivnih naroda. Postoji mehanizam da se ovo postigne. Široko govoreći, to bi bila neka varijanta ‘Fileovog modela’, koji omogućuje određena osiguranja za ono što Dragan Čović zove ‘legitimnog  predstavljanja Hrvata'”, rekao je tom prilikom Palmer.

Uz promjene Izbornog zakona, neophodne su i ograničene izmjene Ustava, za šta je potrebna dvotrećinska većina u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

(Agencije)

Nastavite čitati

Politika

Šmit se obraća u parlamentu BiH, srpski poslanici ne dolaze

Objavio

u

Poslanici iz Republike Srpske neće prisustvovati današnjoj sjednici Predstavničkog doma BiH, na kojoj je jedina tačka obraćanje Kristijana Šmita, visokog predstavnika u BiH.

Kažu da je odluka proširenog Kolegija ovog doma ponižavajuća te da nisu imali ovlasti da istu donesu na takav način.

Sjednica Predstavničkog doma BiH na kojoj je jedina tačka dnevnog reda obraćanje visokog predstavnika zakazana je za danas u 12 dati.

Snježana Novaković Bursać, šefica Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkog domu BiH, za “Nezavisne novine” kaže da je upravo dobila poziv za ovu sjednicu i da je jedina tačka dnevnog reda obraćanje visokog predstavnika te da ona nikad nije čula za ovakav dnevni red.

“Ne može tačka dnevnog reda glasiti obraćanje i mislim da je, nažalost, gospodin Zvizdić krenuo putem stvarnog omalovažavanja Predstavničkog doma, počevši u utorak sa odlukom proširenog Kolegijuma, za koju prošireni Kolegijum uopšte nema nadležnost. Prošireni Kolegijum je uzurpirao pravo, koje nema po Poslovniku, da odobri obraćanje. Dozvoljeno je obraćanje gospodinu Šmitu u svojstvu visokog predstavnika, a svi znamo da on to nije, jer nema adekvatnu rezoluciju Savjeta bezbjednosti koja to potvrđuje. To je još jedna devalvacija, kako Predstavničkog doma, tako cijele Parlamentarne skupštine BiH. Dakle, ovo je vrhunac. Zna se kako se gosti obraćaju, uobičajena je to praksa, ali to nikada nije nigdje viđeno kao tačka dnevnog reda”, kazala je Novaković Bursaćeva.

Dodaje da je poziv upravo dobila te da će se SNSD ponašati tako da u BiH trenutno nema visokog predstavnika.

Nenad Nešić (DNS), poslanik u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne novine” kaže da još nije dobio zvaničan poziv za sjednicu te da smatra da je to veoma neodgovorno i ako taj poziv danas stigne, jer je to kasno, a većina poslanika ima ranije preuzete obaveze.

“Imam stranačko potpisivanje koalicionog sporazuma u Prijedoru, u četvrtak u 12 časova, tako da neću moći, a smatram da gospodin Zvizdić i Kolegijum, kao što brukaju sve ostale institucije, tako brukaju i instituciju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, tako da neću prisustvovati toj sjednici i ne zato što imam nešto protiv gospodina Šmita, nego smatram da treba da postoje neki red i pravila, a ne da mi iz medija saznajemo za sjednicu”, rekao je Nešić.

Mira Pekić (PDP), poslanica u Predstavničkom domu BiH, za “Nezavisne novine” ističe da je zakazana sjednica, a tri kluba (SDS, PDP, DNS) ne učestvuju u radu Predstavničkog doma BiH.

“Ne dolazimo na sjednice, nismo bili ni u utorak. To je stav koji imamo od početka i toga ćemo se držati i u ovom slučaju”, kazala je Pekićeva te dodala da ne zna šta je namjera gospodina Šmita i da misli da je preuranjeno njegovo obraćanje te da je trebalo sačekati jedan period dok se neke stvari ne riješe.

I Mirko Šarović, šef Kluba SDS-PDP-DNS, u utorak je rekao da ne zna za sjednicu i za obraćanje, da ga niko nije obavijestio o tome.

“Naš stav o tom pitanju nije se promijenio. Mislim da Šmit ima problem i prilikom obraćanja Savjetu bezbjednosti zbog saglasnosti koju nije dobio u Savjetu bezbjednosti i tamo se iznalaze načini kako da se obrati”, rekao je Šarović.

Nezavisne

Nastavite čitati

Politika

“Humanitarna akcija” za pomoć porodici Dodik

Objavio

u

Korisnik Twittera Neđo Lepir pokrenuo je humanitarnu akciju “Pomozimo mlade nezaposlene Dodike” nakon današnjih izjava predsjednika SNSD-a Milorada Dodika o tome da članovi njegove porodice imaju određenih finansijskih problema.

Lepir je ovu akciju, kako je naveo, pokrenuo iz šale, ali je obećao da će sva eventualno donirana sredstva proslijediti za liječenje djece kojoj je taj novac potreban.

U trenutku objave ovog teksta prikupljeno je 95, a krajnji cilj je 500 evra.

Dodik je danas rekao da nema nijednu presudu suda da je kažnjen za bilo kakav kriminal, te se požalio Narodnoj skupštini RS.

– Moja porodica veze nema sa ovim, oni se bore za svoj život, kćerka koja ima četvero djece koja drži u zakup restoran i plaća kiriju i koja već negativno ostvaruje prihode – rekao je Dodik tokom skupštinskog obraćanja.

Dodao je da mu kćerka uredno isplaćuje plaće, plaća poreze i da ništa nije dužna državi.

– Niko nije zaposlen, moj sin nije zaposlen – žalio se Dodik.

Faktor

Nastavite čitati

Trending