Pratite nas

Politika

Konačna odluka Suda BiH o izborima u Srebrenici i Doboju moguća i sutra

Objavio

u

Na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju bilo je ukupno deset žalbi, koje su u ponedjeljak uz izjašnjenje CIK-a proslijeđene Sudu BiH, a već sutra može se očekivati i konačna odluka Suda BiH o tome da li će ili neće biti poništeni i ponovljeni izbori u ove dvije lokalne zajednice. 

Na odluku CIK-a o poništenju izbora u Srebrenici bile su dvije žalbe, dok je na odluku o poništenju izbora u Doboju bilo čak osam žalbi, a ukoliko bi Sud BiH odbacio ove žalbe i potvrdio odluku CIK-a, u roku od 14 dana trebalo bi da bude poznat datum održavanja ponovljenih izbora.

“Tu bi moglo doći do određenih problema, jer vjerovatno će se ići na raspuštanje opštinske izborne komisije, zatim svih članova biračkih odbora. Poslije toga trebalo bi da budu izabrani novi članovi, zatim sprovedena njihova obuka, a sve to može da traje. U najboljem slučaju, a ukoliko se potvrdi odluka CIK-a o poništenju izbora, ponovljeni izbori vjerovatno će biti početkom aprila”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, kaže za “Nezavisne” da se nada da će se Sudsko vijeće baviti zakonom i da u tom slučaju gotovo sigurno odluka CIK-a neće biti potvrđena.

“Ako je po zakonu i pravdi, nemamo razloga da očekujemo bilo šta drugo osim da se poništi odluka CIK-a. U najgorem slučaju trebalo bi bar da se prepolovi broj mjesta na kojima bi eventualno trebalo ponoviti izbore u Srebrenici”, rekao je Grujičić.

On naglašava da još nije poznato na osnovu čega je CIK poništio izbore, odnosno gdje je počinjen prekršaj, šta je urađeno protivzakonito i kako je to uticalo na konačne rezultate izbora.

“Te informacije su nam trebale da bismo mogli dostaviti kontraargumentaciju i dokaz da to nije tako. Ovako, CIK je to dogovorio između sebe i neke dokaze su plasirali sudu, a mi uopšte ne znamo koji su to dokazi”, rekao je Grujičić.

Odgovarajući na pitanje da li će u slučaju ponavljanja izbora biti problema sa finansiranjem s obzirom na to da još nema budžeta, Grujičić kaže da neće, ali da bi problemi mogli nastati zbog biračkih odbora.

“Oni su najavili da će promijeniti i opštinsku izbornu komisiju i članove biračkih odbora. Znate li koliko je to ljudi? Pa ovi sadašnji koji su imali obuku i prošli sve nisu, navodno, uradili posao, a ti novi će kao sve uraditi kako treba i biće validni i regularni izbori. Svima je jasno šta se želi postići, ali vidjećemo šta će kada ponovo pobijedimo i kada rezultati budu bolji nego što su bili”, rekao je Grujičić.

Podsjećanja radi, nakon više od dva mjeseca od završetka lokalnih izbora u BiH, Centralna izborna komisija BiH 21. januara donijela je odluku da se ponište izbori u Srebrenici i Doboju, tačnije na 28 biračkih mjesta u Srebrenici i 89 redovnih biračkih mjesta u Doboju. Na ovu odluku stranke su imale pravo žalbe, što su i iskoristile, i u subotu su na protokol CIK-a dostavile žalbe o kojima će konačnu riječ dati Sud BiH.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Za čiji dobar apetit plaća narod Srpske?

Objavio

u

Jedna od najmisterioznijih budžetskih stavki u RS je ona za Ugostiteljski servis Vlade RS. Ono što bi u svakoj normalnoj zemlji bila sporedna služba sa sporednim značajem u SNSD-ovoj strukturi ima sve veću težinu i sve veći budžet i kadrovski uticaj. Stotine hiljada KM narodnog novca već godinama “nestaje” u raskošnim ovalima najboljeg mesa, probranih morskih specijaliteta, ribe list, orade, hobotnice, manga, avokada, najboljih vina i drugih pića i to u količinama koje bi bez problema zadovoljile vojsku neke manje države.


Javna je tajna da je direktor Zoran Čavić siva eminencija Dodikovog kabineta koji je za desetak godina prešao put od konobara do bogataša. Još je “javnija” tajna da je popularni Čava Dodikovu naklonost stekao tako što narodnim novcem plaća sva privatna druženja, slave, rođendane, krštenja i druge zabave Dodika i njegove porodice. Hrana i piće su narodni, konobari takođe, tako da je Dodiku preostalo samo da bude dobro raspoložen, a kada je sve džabe nije ni teško.


Naročitu naklonost Čava ima i zbog svega onoga što o navikama velikog šefa zna jer godinama poslužuje Dodika i u “najopuštenijim” trenucima. Poznate đurđevdanske proslave, kojima se Dodik tako često i rado hvali, organizuje i plaća…pogodite ko?!


Bilo bi veoma interesantno da Čava objasni otkud i za vrijeme korone gigantski računi i količine elitnih pića i jela? Još zanimljivije je propitati sve ministre, pomoćnike i druge rukovodioce u Vladi RS da li su bahanalije koje su potpisali na računima kao svoju reprezentaciju zaista pojeli i popili oni sa “gostima” u vrijeme korone ili su ovali završili na 16. spratu, u Bakincima, Kalderi, Keju i drugim mjestima za odmor člana Predsjedništva BiH koji nema nikakva prava da se gosti na račun naroda. Slijede slična pitanja i o putnim troškovima i obezbjeđenju velikog baje koje takođe, nezakonito, plaća narod Srpske!

Nastavite čitati

Politika

Na Manjači maršira Nato: Pogodite ko je znao za to!

Objavio

u

U emisiji “Puls naroda”, koja se subotom emituje u programu BN radija, slušaoci su iznijeli svoje viđenje u vezi predstojeće velike vojne vježbe NATO snaga na Manjači, ali i ulaska BiH u NATO savez.

Zanimljivo je kako slušaoci komentarišu Dodikovu, kako navode, predstavu za javnost kada je u pitanju NATO. Jedni osporavaju njegovu politiku da jedno priča a drugo radi, dok drugi opravdavaju njegove postupke.

Kakav je glas naroda, barem onih koji su se uključili u emisiju “Puls naroda” poslušajte u emisiji:

BN

Nastavite čitati

Politika

Član Glavnog odbora SNSD-a prešao u SPS

Objavio

u

Član Glavnog odbora SNSD i bivši zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić nastaviće političko djelovanje kao član Socijalističke partije Srpske (SPS).

On je danas razgovarao sa predsjednikom SPS Goranom Selakom, te poručio da je izabrao mlade snage koje se istinski zalažu za Srpsku.

“SNSD je odustao od socijaldemokratije, a u SPS sam prepoznao mlade ljude koji se istinski zalažu za budućnost Republike Srpske i Modriče”, istakao je Savić.

Nezavisne

Nastavite čitati

Trending