Pratite nas

Politika

Konačna odluka Suda BiH o izborima u Srebrenici i Doboju moguća i sutra

Objavio

u

Na odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o poništenju izbora u Srebrenici i Doboju bilo je ukupno deset žalbi, koje su u ponedjeljak uz izjašnjenje CIK-a proslijeđene Sudu BiH, a već sutra može se očekivati i konačna odluka Suda BiH o tome da li će ili neće biti poništeni i ponovljeni izbori u ove dvije lokalne zajednice. 

Na odluku CIK-a o poništenju izbora u Srebrenici bile su dvije žalbe, dok je na odluku o poništenju izbora u Doboju bilo čak osam žalbi, a ukoliko bi Sud BiH odbacio ove žalbe i potvrdio odluku CIK-a, u roku od 14 dana trebalo bi da bude poznat datum održavanja ponovljenih izbora.

“Tu bi moglo doći do određenih problema, jer vjerovatno će se ići na raspuštanje opštinske izborne komisije, zatim svih članova biračkih odbora. Poslije toga trebalo bi da budu izabrani novi članovi, zatim sprovedena njihova obuka, a sve to može da traje. U najboljem slučaju, a ukoliko se potvrdi odluka CIK-a o poništenju izbora, ponovljeni izbori vjerovatno će biti početkom aprila”, ispričao je izvor “Nezavisnih” blizak Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, kaže za “Nezavisne” da se nada da će se Sudsko vijeće baviti zakonom i da u tom slučaju gotovo sigurno odluka CIK-a neće biti potvrđena.

“Ako je po zakonu i pravdi, nemamo razloga da očekujemo bilo šta drugo osim da se poništi odluka CIK-a. U najgorem slučaju trebalo bi bar da se prepolovi broj mjesta na kojima bi eventualno trebalo ponoviti izbore u Srebrenici”, rekao je Grujičić.

On naglašava da još nije poznato na osnovu čega je CIK poništio izbore, odnosno gdje je počinjen prekršaj, šta je urađeno protivzakonito i kako je to uticalo na konačne rezultate izbora.

“Te informacije su nam trebale da bismo mogli dostaviti kontraargumentaciju i dokaz da to nije tako. Ovako, CIK je to dogovorio između sebe i neke dokaze su plasirali sudu, a mi uopšte ne znamo koji su to dokazi”, rekao je Grujičić.

Odgovarajući na pitanje da li će u slučaju ponavljanja izbora biti problema sa finansiranjem s obzirom na to da još nema budžeta, Grujičić kaže da neće, ali da bi problemi mogli nastati zbog biračkih odbora.

“Oni su najavili da će promijeniti i opštinsku izbornu komisiju i članove biračkih odbora. Znate li koliko je to ljudi? Pa ovi sadašnji koji su imali obuku i prošli sve nisu, navodno, uradili posao, a ti novi će kao sve uraditi kako treba i biće validni i regularni izbori. Svima je jasno šta se želi postići, ali vidjećemo šta će kada ponovo pobijedimo i kada rezultati budu bolji nego što su bili”, rekao je Grujičić.

Podsjećanja radi, nakon više od dva mjeseca od završetka lokalnih izbora u BiH, Centralna izborna komisija BiH 21. januara donijela je odluku da se ponište izbori u Srebrenici i Doboju, tačnije na 28 biračkih mjesta u Srebrenici i 89 redovnih biračkih mjesta u Doboju. Na ovu odluku stranke su imale pravo žalbe, što su i iskoristile, i u subotu su na protokol CIK-a dostavile žalbe o kojima će konačnu riječ dati Sud BiH.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Navodi Borisa Udovičića netačni: Pominjana lica nemaju veze sa uređivačkom politikom portala Banjaluka-24.com

Objavio

u

Boris Udovičić je danas na svojoj fejsbuk stranici objavio podatke kojima navodi da iza portala Banjaluka-24.com stoji Aleksandar Ćulum i agencija AdKraft, što ovim putem demantujemo.

Agencija AdKraft je samo izradila web sajt, te NEMA NIKAKVE VEZE SA UREĐIVAČKOM POLITIKOM i OBJAVAMA na portalu banjaluka-24.com.

Agencija je SAMO KUPILA DOMEN, izradila web sajt, te se isti nalazi na njihovom serveru, što nema NIKAKVE VEZE SA OBJAVLJIVANIM SADRŽAJEM i uređivačkom politikom.

Agencija AdKraft je napravila na desetine sajtova i drugim klijetima (što se vidi u njihovom portfoliju), ali nema veze sa objavama koje ti klijenti postavljaju.

Portal banjaluka-24.com uređuju tri studenta novinarstva, politikologije i socijalnog rada, a upravo radi zaštite njih, jer se bave temama koje razotkrivaju mnoga zakulisna dešavanja, nismo objavili imena.

Nadalje, u narednih mjesec dana uprkos pritiscima na našu redakciju, objavićemo u rubrici ,,Impressum“ tačne podatke o sjedištu i sve detalje kada je u pitanju portal banjaluka-24.com.

Gospodinu Udovičiću smo se obratili dana 18.2.2020. godine sa zahtjevom da nam pošalje demanti, koji nam nikada nije poslao, te da smo ga dobili mi bi smo ga uredno objavili.

Ovim putem još jednom naglašavamo da podaci u fejsbuk objavi Borisa Udovičića nisu tačni, te da pomenuta lica i agencija nemaju nikakve veze sa uređivačkom politikom portala banjaluka-24.com, te molimo gospodina Udovičića da pošalje demanti za sve što smatra da je potrebno, a mi ćemo to uredno objaviti.

Nastavite čitati

Politika

NAJMLAĐI ODBORNICI U AKCIJI Ivan Begić i Miloš Stanišić o stanju u Banjaluci i Bijeljini

Objavio

u

Ivan Begić (PDP) i Miloš Stanišić (DNS), najmlađi odbornici u dva najveća grada u Srpskoj, Bijeljini i Banjaluci i razgovarali su o političkim izazovima u ova dva grada nakon izbora na kojima su pobijedili gradonačelnici iz stranaka koje su opozicija na nivou Republike Srpske.

Mladi gradonačelnici Banjaluke i Bijeljine, Draško Stanivuković i Ljubiša Petrović, bili su prave zvijezde novembarskih izbora, a veliku pažnju javnosti izazvali su i mladi odbornici koji ih podržavaju. 

Begić je široj javnosti poznat po performansima, a Stanišić po atraktivnim fotografijama na Instagramu.

– Bijeljine i Banjaluka su u vrlo sličnoj situaciji. U oba grada gradonačelnici dolazi iz jednog političkog bloka, a skupštinska većina iz drugog. Nažalost, bojim se da će grad trpjeti štetu ako skupštinska većina bude uporno opstruisala donošenje bitnih akata i usvajanje budžeta – kaže Stanišić.

Isto to poručuje i njegov četiri godine mlađi kolega iz Banjaluke.

– Mi smo imali situaciju da nas skupštinska većina poziva na saradnju i kaže da će usvojiti sve ono što je dobro za naše sugrađane, a onda ne podrže izbor zamjenika gradonačelnika ili smanje prihode u budžetu za više od četiri miliona maraka, samo da bi gradonačelniku “pravili probleme” – kaže Begić.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Politika

BANKE: Odluka o zabrani poslovanja sa Dodikom

Objavio

u

Dvije banke u BiH donijele su odluku o zabrani poslovanja sa Miloradom Dodikom.

Ovo otkriva na svom blogu Slobodan Vasković i dodaje da je to urađeno jer se Dodik nalazi na nalazi na američkoj “Crnoj listi”, a jedna od posljedica te činjenice je i zabrana bankama da posluju sa Dodikom.

Dodik je na “Crnu listu” SAD-a stavljen 17.01.2017. godine, “jer ‘minira’ Dajtonski sporazum i predstavlja prijetnju suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine”.

Vasković na blogu ne otkriva banke, koje su donijele takvu odluku, ali navodi da zna o kome se radi.

Dalje navodi da je to “novi udar na Dodika, nakon četiri godine gledanja “kroz prste” po ovom pitanju.

(BN)  

Nastavite čitati

Trending