Pratite nas

Biznis

“KORONA OŠIŠALA FRIZERE” Ova djelatnost je na ivici opstanka, prihodi smanjeni i do 70 odsto

Objavio

u

Pandemija korona virusa u mnogim djelatnostima napravila je velike probleme u poslovanju a neke od njih, poput frizera, dovela na rub opstanka jer su im u prošloj godini zbog epidemioloških mjera, kojima im je bio ograničavan rad, prihodi smanjeni od 50 pa čak i do 70 odsto.

Tako barem pokazuju procjene Udruženja frizera Srbije, iz kojih se vidi da su oni u grupi najvećih žrtava ove krize. Mnogi od njih, posebno u manjim gradovima, već su stavili katance na svoje lokale ili su pak, da bi opstali, pribjegli otpuštanju radnika, pa ovo zanimanje nije više deficitarno na birou za zapošljavanje, kao što je bilo prije korone.

Ovakvu nepovoljnu situaciju uslovila su pravila Krizbog štaba po kojima na početku pandemije ovi saloni su bili zatvoreni a dodatni udarac napravila je situacija prije Nove godine, kada im je radno vrijeme, bilo ograničeno do 18 sati. Zbog toga nisu uspeli da barem djelimično saniraju posledice iz prve polivine 2020. godine, prometom i prihodima koje su planirali da ostvare za vrijeme Novogodišpnjih praznika, koji su za ove zanatlije udarni.

Pazari nisu uspijevali da im pokriju troškove, koji su bili veći, jer su morali da nabave i dodatne materijale kako bi ispoštovali epidemiološke mjere. Pri tom, većina njih nije povećavala cijene usluga, što ih je satjeralo u ćorsokak. Situacija, se nešto mijenja nakon što im produženo radno vrijeme i omogućen rad vikendom ali i sa početkom vakcinacije.

Vlasnica jednog od uglednih salona u Beogradu, Ana M., kaže za Blic Biznis da je to još daleko od poslovanja prije korona virusom, ali ipak bolje.

– Frizerskim salonima sada je dozvoljen rad do 20 časova, i vikendom, što je velika povoljnost u odnosu na period prije Nove godine. Ograničenje rada do 18 sati i nedjeljom, tada nam je nanijelo dodatne probleme, koji su nastali u periodu vanrednog stanja, kada smo bili i zatvarani. Ta pravila su nam značajno smanjila promet, moj salon je zabilježio pad od blizu 50 odsto. U drugim salonima je to i veće, pa su neki od njih zatvoreni jer veliki broj mušterija radi od kuće, klubovi ne rade, restorani rade do osam, smanjeni su izlasci, pa frizeri i nemaju koga da friziraju – navodi Ana M.

Ona dodaje da su frizeri u novonastalim uslovima imali i dodatne troškove jer su za rad morali da ispoštuju i propisane epidemioločke mjere.

– Pored obaveznog nošenja maski, ugradila sam i dezo barijere. Zbog straha mušterija od zaraze koristim i jednokratne peškire i ogrtače za šišanje, što sve povećava troškove. Kada se napravi računicu vidite da oko 90 dinara košta taj jednokratni peškir, a za jednu mušteriju nekada vam je potrebno da promijenite i tri, onda vidite da su vam troškovi dodatno uvećani oko 30 odsto a pri tom cijene usluga nisu mijenjane. Sve više kolega zatvara salone i radi na crno, a da je stanje alarmantno, pokazuje i to što me dnevno bar dva frizera pozove koji traže posao, a prije korone mesecima nisam mogla da nađem radnika. Ipak, nadam se da će se situacija vakcinacijom malo promijeniti. Mislim da je država trebalo malo više da vodi računa i o nama jer mi možda jesmo mali ali veliki broj ljudi radi u našoj djelatnosti. Ja čak nisam dobila ni kredit od Fonda za razvoj iako sam konkurisala – objašnjava Ana M.

U Udruženju frizera Srbije potvrđuju da je situacija loša.

– Jako mali broj klijenata dolazi u frizerske salone u ovim vremenima, što je doprinijelo padu prihoda od 50 do 70 odsto. Postoji veliki strah da se većina salona iz ove situacije neće izvući. U unutrašnjosti je problem još veći jer u nekim mjestima pad prometa ide od 80 pa do čak 90 odsto. Zbog ovakve situacije ide se u rad na crno. Ipak, posle Nove godine, pomaci su primjetni pa očekujemo da će situacija narednih mjeseci popravi posebno što je počela i vakcinacija – kažu u Udruženju frizera Srbije.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Biznis

Banjalučka pivara predstavila: Novi izgled Nektar piva

Objavio

u

“Banjalučka pivara” predstavila je novi izgled “Nektara”, naprodavanijeg piva u Bosni i Hercegovini. Novim ruhom ostaju vjerni simbolici od vijek i po duge tradicije kvaliteta proizvodnje vrhunskog piva.

Ova kompanija, kao jedan od najstarijih industrijskih kolektiva u Banjaluci i jedna od najvećih kompanija prehrambene industrije BiHsvoje poslovanje usmjerava prema željama svojih potrošača i u potpunosti je posvećena napretku i poboljšanju kvaliteta u svim oblastima, što se ogleda i u praćenju trendova i inovacijama u samom izgledu proizvoda.

“Novi izgled našeg najpoznatijeg brenda inspirisan je željom za spajanjem duge tradicije i modernog dizajna. Trudili smo se da zadržimo bitne istorijske elemente koji odlikuju izgled “Nektar” piva od davnina, a opet da dizajn bude savremen i odvažan.

Srećni smo jer neprestano bilježimo rast prodaje i povećanje tržišnog učešća. I pored pandemije, u prvom kvartalu smo u BiH ostvarili rast bruto prihoda za osam odsto i rast tržišnog učešća za pet odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Pored toga, “Nektar” pivo bilježi i gotovo četiri puta veću prodaju na tržištu Srbije, kao i rast na tržištu Hrvatske za više od deset  odsto,” izjavio je Ilija Šetka, generalni direktor Banjalučke pivare.  

“Banjalučka pivara”, ovim poslovnim poduhvatom, slavi dugu tradiciju pivarstva, kao i uspjeh svog najpoznatijeg proizvoda kojeg odlikuje i originalna receptura.

“Nektar” pivo je dobitnik brojnih zlatnih medalja i nagrada za kvalitet na evropskim i regionalnim sajmovima. Izvozi se pored Srbije i Hrvatske u Sloveniju, Italiju, Maltu, Švedsku i mnoge druge zemlje, a čak i u daleku Australiju.

(BN)

Nastavite čitati

Biznis

Tonu u gubitke, a zapošljavaju nove radnike

Objavio

u

Gubitak Aerodroma Republike Srpske u prošloj godini iznosio je 256.735 KM,  a prihodi su im se u odnosu na 2019. godinu smanjili za više od dva miliona maraka. To ih nije spriječilo da zaposle nove radnike i povećaju troškove za plata i naknade za više od 17.500 maraka.

Konkretno, ukupni prihodi ovog preduzeća su u 2019. godini iznosili 5,9 miliona KM, dok su prošle godini ostvarili prihode od 3,9 miliona maraka.

U ukupnim prihodima najveći su prihodi od prodaje robe, i iznose 1,1 milion maraka, a u odnosu na 2019. godinu su  manji za preko dva miliona maraka jer su tada iznosili 3,4 miliona KM.

Kada su u pitanju rashodi, najviši su troškovi za plate i naknade zaposlenih i oni su se u odnosu na 2019. godinu povećali.

U 2019. godini ovi troškovi su iznosili 1.539.691 KM,  a prošle godine 1.557.210 odnosno veći su za čak 17.519 maraka.

Ono što je zanimljivo je da su Aerodromi RS povećali  broj radnika, pa je tako prosječan broj zaposlenih u 2019. godini iznosio 69, a u 2020. godini 74.

U planu poslovanja za ovu godinu uprava preduzeća je navela da je nakon najvećeg rasta saobraćaja od osnivanja aerodroma, uvođenjem redovnih linija kompanije Rynair, uslijedila gotovo potpuna obustava saobraćaja i pad prihoda za oko 40 odsto u prošloj godini u odnosu na 2019. godinu.

Naveli su i da je njihovo poslovanje u ovoj i narednim godinama praćeno velikom neizvjesnošću zbog obustave avio saobraćaja usljed pandemije korona virusa.

CAPITAL je ranije pisao da bi poslovanje banjalučkog aerodroma u ovoj godini bez redovne finansijske injekcije iz budžeta od 1,9 miliona maraka bilo bi neodrživo. Iako Vlada RS preduzeću “Aerodromi RS” novcem građana i privrednika godinama pomaže da opstane, uprava nije uspjela da to opravda, pa u godini velike neizvjesnosti umjesto rezova planira povećati troškove.

Plan poslovanja za ovu godinu,  pokazuje kako će preduzeće potrošiti oko 300.000 maraka više nego u prošloj godini, ili procentualno 7,26 odsto.

To se prije svega odnosi na troškove za plate i naknade za zaposlene poput regresa i slično, gdje će u odnosu na 2020. godinu biti potrebno izdvojiti 205.000 maraka više, ili 14 odsto.

Ranije je takođe najavljeno da bi sa zakašnjenjem od par godina i nakon uloženih miliona uskoro trebala biti otvorena kargo zgrada ovog aerodroma.

Izgradnja kargo objekta banjalučkog aerodrome počela je u maju 2017. godine, a rok za završetak radova je bio 120 dana. Inspekcija je nekoliko puta obustavljala gradnju zbog odstupanja od projektne dokumentacije.

Podsjećanja radi, izvoz svježe junetine iz BiH u Tursku 2015. godine je vršen putem banjalučkog aerodroma jer u tom momentu EU nije dozvoljavala provoz roba iz trećih zemalja u treće zemlje, putem svoje teritorije.

Na banjalučkom aerodromu je postojao tehnički centar, koji je u period kada se prevoz junetine odvijao avionom, pretvoren u hladnjaču.

Tadašnja uprava Aerodroma je procijenila da treba investirati u kargo saobraćaj, te su od ukupno sedam miliona maraka investicionog zajma, za kargo biznis i gradnju novog kargo centra izdvojili dva miliona.

Odmah nakon što je EU dozvolila transport mesa preko svoje teritorije, prevoz junetine iz BiH u Tursku je nastavljen kopnenim putem, a izgradnja banjalučkog kargo objekta stajala je godinama u mjestu.

(Capital)

Nastavite čitati

Biznis

Dodik preuzeo potpunu kontrolu nad ATV-om

Objavio

u

Kompanija „Prointer ITSS“, koja se povezuje sa Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, kupila je firmu „K-2“ audio usluge i time u potpunosti preuzela vlasništvo nad banjalučkom Alternativnom televizijom, saznaje portal CAPITAL.

Firmu „K-2“ osnovali su ranije radnici ATV-a koji su imali određen udio u vlasništvu televizije. Međutim, većina njih je 2019. godine svoj udio prodala firmi „Grand trade“ Mileta Radišića.

Prema zvaničnim podacima iz sudskog registra firme „Prointer“ i „K-2“ audio usluge jedini su suvlasnici ATV-a.

S obzirom na to da je u prethodnom periodu od „Inetgra inženjeringa“ kupio većinski udio, kao i udio koji je imao „Grand trade“, „Prointer“ je kupovinom firme koja je uz njih jedini preostali vlasnik, došao do potpunog vlasništva nad ovom medijskom kućom.

Alternativna televizija donedavno je imala nekoliko suvlasnika, od kojih je većinski bio „Integra inženjering“, u vlasništvu porodice Slobodana Stankovića.  „Integra“ je krajem 2017. postala većinski vlasnik ove medijske kuće.

Akcije u ATV-u, imao je i „Grand trade“ Mileta Radišića koji je, takođe, svoj udio prodao „Prointeru“.

Ovom kupovinom “Prointer” je nastavio da se širi na različitim poljima u RS. Tako se prvo sa informacionih tehnologija proširio i na polje energetike kada je krajem 2019. godine kupio firmu „Kaldera“ od Milenka Čičića.

“Prointer” je prošle godine kupio i preduzeće “Sector ADS” iz Banjaluke, koje je bilo u vlasništvu porodice ubijenog biznismena Slaviše Krunića, i ono od tada posluje pod novim nazivom – “Infinity archive digital solutions” ili skraćeno “Infinity ADS”.

Ove firme posluju u okviru grupacije „Infinity International Group“. Pored „Prointera“, „Kaldere“ i “Infinity ADS”, grupacija broji još dvije firme i to „EP Mobile“ te firmu Infinity Energy and ITSS  u Makedoniji.

„Prointer“ je suvlasnik i preduzeća “Inovativna korporacija” sa sjedištem u Bijeljini registrovano za djelatnosti finansijskih holding-društava iostalo finansijsko posredovanje.

(Capital)

Nastavite čitati

Trending