Pratite nas

Društvo

Korona “ugasila” jednu opštinu u Republici Srpskoj

Objavio

u

Od početka pandemije u Republici Srpskoj  od posledica virusa korona preminulo je oko 3 hiljade osoba. Kako pandemija utiče na i onako katastrofalnu demografsku sluku u Srpskoj?

Više od deset opština u Republici Srpskoj ima manje od 3 hiljade stanovnika. To znači da je korona za godinu dana ugasila jednu opštinu u Srpskoj. Ipak demograf Alesandar Čavić smatra da, iako je smrtnost od korone velika, to nije presudno uticalo na lošu demografsku sluku u Srpskoj.

Čavić smatra i da epidemija virusa korona indirektno utiče na smrtnost u Srpskoj jer zdravstvene ustanove već godinu dana obavljaju samo hitne zahvate dok se uobičejane intevencije odlažu.

“Svakako će to uticati na teža oboljevanja i povećanu smrtnost.”

I za ekonomsistu Slavišu Rakovića alarmantan je podatak da BiH, a samim tim i Republika Srpska, imaju najveću stopu smrtnosti od posledica virusa korona u regionu.

“Teško je procijeniti zašto je ta smrtnost iznad svjetskog procenta. Teško je krivca tražiti samo u ponašanju ljudi. Mislim da to ima veze sa dosta oslabljenim zdravstvenim sistemom”, naveo je on.

Vlast se očito ne snalazi, smatra Raković, jer mjere koje nameću na smanjuju epidemiju, a uništavaju ekonomiju.

Raković smatra da bi Srpska mogla izaći iz, kako kaže, začaranog kruga, samo ako uspije nabaviti dovoljan broj vakccina, a to bi o ovom momntu bilo bar pola miliona doza. Da je kolektivni imunitet, kroz vakcinaciju, jedini spas smatra i demograf Aleksandar Čavić.

Svjetska istraživanja pokazuju da nakon svake pandemije dođe do, tzv. bejbi buma, ali malo je vjerovatno da će se to desiti u Republici Srpskoj. Naime iz Srpske se svakodnevno iseljava sve više stanovništva i to mlađe dobi koje svoje porodice zasnivaju u inostranstvu, bez namjere za povratak u otadžbinu.

BN TV

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending