Pratite nas

Politika

Košarac dijelio šakom i kapom novac iz budžeta

Objavio

u

Nepostojanje plana putovanja, retroaktivno izdavanje putnih naloga, neracionalno ulaganje u održavanje službenih vozila i mnoge druge nepravilnosti otkrila je Kancelarija za reviziju institucija BiH tokom revizije finansijskog izvještaja Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

U revizorkom izvještaju za prošlu godinu navodi se da je to ministarstvo u prošloj godini raspolagalo budžetom u iznosu od devet miliona maraka.

Ono što je revizorima zapelo za oko jesu stimulacije koje su dodjeljivane mimo ikakvog reda, i to na prijedlog ministra Staše Košarca.

Stimulacije

U revizorskom izvještaju se navodi da su ukupna sredstva isplaćena za stimulacije u 2020. godini iznosila 40.860 KM. Prema Pravilniku o kriterijumima za dodjelu novčane nagrade zaposlenim, prijedlog za to podnosi rukovodilac organizacione jedinice, zamjenik ministra i sekretar. Međutim, revizori su utvrdili da je to preskočeno, pa je prijedloge za stimulaciju, umjesto njih, davao ministar Košarac.

– Postupcima revizije uočeno je da je u decembru 2020. godine isplaćena stimulacija za 105 zaposlenih, a da prethodno nije, u svim slučajevima, osiguran prijedlog rukovodilaca. Novčane nagrade su isplaćene na prijedlog i po rješenju ministra – navodi se u revizorskom izvještaju.

Dodaje se da je u rješenjima kao obrazloženje za isplatu novčane nagrade uglavnom navedeno da je “vanredno povećan obim poslova” ili “kvalitetno i efikasno obavljanje poslova prije planiranih rokova”. Pojedinačni iznosi stimulacija iznosili su 230 KM i 250 KM.

– Ne osporavajući isplate stimulacija u opravdanim okolnostima i za izuzetne rezultate u poslovanju, smatramo da isplata stimulacije u jednom mjesecu za značajan broj zaposlenih uz obrazloženje povećanog obima poslova, nije primjereno, imajući u vidu stvarni obim posla i način rada zaposlenih u okolnostima uzrokovanim pandemijom korona virusa – ističe se u revizorskom izvještaju.

Revizori su konstatovali da ministarstvo nije sačinilo ni plan službenih putovanja, a konstatovano je i retroaktivno izdavanje putnih naloga, odnosno izdavanje putnih naloga nakon obavljenog službenog puta.

Takođe, uz pojedine putne naloge nisu priloženi pozivi za službeni put u inostranstvo i izvještaji sa službenog puta kao vjerodostojni dokumenti na osnovu kojih se priznaju i pravilno obračunavaju troškovi službenog putovanja.

Revizori tvrde da je ministarstvo nastavilo i sa ekonomski neopravdanim ulaganjima u službeno vozilo za čije se održavanje duži niz godina izdvajaju značajna sredstva.

Ukupni izdaci za upotrebu službenih vozila u prošloj godini iznose 89.724 KM. Uprkos preporuci revizora, ministarstvo je i prošle godine izdvojilo značajna sredstva za održavanje službenog vozila “audi A6” proizvedenog 2015. godine, a koja su iznosila 19.634 KM. U 2018. godini ulaganja u navedeno vozilo iznosila su 11.798 KM a u 2019. godini 16.233 KM.

Zaposlenja
U revizorskom izvještaju se navodi da su u prošloj godini u ministarstvo zaposlene tri osobe na neodređeno vrijeme, i to putem javnog oglasa za koja nije osigurana saglasnost Savjeta ministara BiH.

Utvrđeno je i da je po ugovoru o djelu bilo angažovano 19 osoba, koji su mjesečno dobijali honorar u rasponu od 150 do 2.500 KM.

– Od ukupno angažovanih 19 izvršilaca njih sedam je bilo angažovano u kabinetu ministra uz obrazloženje da nije bilo prostora za popunu upražnjenih radnih mjesta u skladu sa zakonskim propisima – navodi se u izvještaju.

Dodaje se da je riječ o tri tehnička sekretara, koji su primali naknadu u visini od 800 KM, a angažovani su u periodima od dva, sedam i 12 mjeseci. Kabinet ministra angažovao je na period od šest mjeseci jednu osobu za poslove pripreme i vođenje pres konferencija, pisanja saopštenja za javnost, koju su plaćali 1.000 KM mjesečno.

Za dva savjetnika ministra, koji su bili angažovani na pet mjeseci, izdvajano je 900 KM i 1.500 KM mjesečno, dok je 1.500 KM mjesečno dobijao vozač ministra, koji je bio angažovan tokom cijele godine.

(Srpskainfo)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Politika

Vozač, saradnici i obezbjedjenje Milana Radovića sudionici tuče u banjalučkom noćnom klubu?!

Objavio

u

By

Prema izvorima faktormagzina u tuči koja se rano jutros dogodila u jednom banjalučkom noćnom klubu učestovali su vozač, saradnici i pratioci predsjednika Gradskog odbora SDS-a Banjaluka, Milana Radovića.

Incident se dogodio jutros oko četri časa a iz policije su saopštavajući incijale naveli da je jedna osoba uhapšena dok se za još nekoliko traga.

U Policijskoj upravi Banjaluka rekli su da su operativnim radom jutros identifikovali i uhapsili J.K. iz Banjaluke.

“Za osobama D.I., M.I. i M.Ć., a zbog postojanja osnova sumnje da su sa J.K. učestvovala u tuči, se traga”, rekli su u policiji.

Nadležnoj policijskoj stanici, oštećeni su juče oko 4 časa prijavili su da su u noćnom klubu u Banjaluci fizički napadnuti od strane više nepoznatih osoba.

“Oštećenim osobama je ukazana ljekarska pomoć na Univerzitetsko – kliničkom centru Republike Srpske. O događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka”, poručili su iz policije.

Izvor: Faktor magazin

Nastavite čitati

Politika

Vučić: BiH uvela sankcije Rusiji, Dodika i Srpsku nisu pitali

Objavio

u

By

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je BiH uvela sankcije Rusiji dajući na svih 23 deklaracije pozitivno mišljenje protiv Rusije, ali da ne misli da to ima veze sa Republikom Srpskom.

Nastavite čitati

Trending