Pratite nas

Društvo

Kostrešević protiv Borkovića: Namještaljkom i nezakonitim tretiranjem dokaza pokušava zatvoriti usta nekadašnjem prijatelju

Objavio

u

piše: Slobodan Vasković

1.

Siniša Kostrešević, honorarni direktor Policije i Narko”General” Kavačkog klana, u potpunoj je paranoji i čini, kako sam to i predvidio, ogromne greške, listom teške zloupotrebe i kriminalne radnje.

Dokumenta i dokaze pogledajte OVDJE.

2.

Jedna u dugom nizu je “smještanje” slučaja Aljoši Borkoviću, svom dugogodišnjem prijatelju, jer je posumnjao da radi za Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova RS, ali i zato što je što je narečeni odbio da za njega uradi neke poslove koji se kose sa zakonom.

3.

Odnosi između Lukača i Kostreševića su veoma, veoma loši; Kostrešević se plaši da će ga Lukač uhapsiti i međusobni obračuni su brojni, iako se Lukač ponovo primakao Miloradu Dodiku. Upravo to primicanje dodatno je uplašilo Kostreševića da će biti pušten niz vodu i krenuo je u frontalni napad na sve one za koje sumnja da imaju bilo kakav kontakt sa Lukačem, a nešto znaju o njemu.

4.

Upravo zbog toga je stradao i Borković, kome je, kako tvrde moji izvori, namješten slučaj iznude. Prije nego nastavim, da naglasim da, prema mojim informacijama, Borković nema nikakav dodir sa narkoposlovima Kostreševića, ali je na njegov zahtjev, kao IT stručnjak, radio dosta poslova/”poslova” iza kojih je stajao MUP-u RS.

5.

“Ili si sa mnom ili sa Lukačem”, rekao je, kako saznajem, svojevremeno Kostrešević Borkoviću; Kada mu je ovaj odgovorio da nema ništa sa Lukačem, ali i da neće da ispunjava njegove lične zahtjeve, Kostrešević mu je naglasio da će mu vratiti na svoj način – finansijskom i svakom drugom istragom.

6.

Međutim, Kostreševićev način je namještaljka!

7.

Prvo nezvanično, a potom i zvanično, saopšteno je da je – Banjalučanin Aljoša Borković (43), koji ima bogat kriminalni dosije, uhapšen 31.03.2022., u okviru akcije “Kupa” zbog sumnje da je hakovao računare pravnog lica iz Hrvatske te prisvajao poslovne tajne.

Potom su iz MUP RS saopštili da su “u ovim aktivnostima, a po naredbi nadležnog suda, izvršeni pretresi na tri lokacije koje koristi osumnjičeni i tom prilikom je pronađen i oduzet veći broj hard diskova, USB stikovi, memorijske kartice, SIM kartice i ostali uređaji za čuvanje digitalnih podataka, kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela” i dodali da će protiv Borkovića će biti podnesen izvještaj o krivičnim djelima postupajućem tužilaštvu.

8.

Informacija je prilično štura, a ono što je interesantno je brzina kojom je najavljeno podnošenje krivične prijave.

Kostreševiću se jako žurilo da bude podnešena krivična protiv Borkovića, što me posebno zaintrigiralo za ovaj slučaj, jer Borković nije nepoznat javnosti i oko njegovog imena plete se mnogo kontroverzi. Ima i dosje, jer je hapšen i prije deset godina.

9.

Istražujući ovaj slučaj, došao sam do podataka da je pozadina znatno dublja od navedenog “djela” za koje se Borković tereti, tako da ću objaviti cijelu seriju tekstova kako bi se ova, naoko, lagana krim priča potpuno razotkrila i kako bi se pokazalo na šta su sve spremni Kostrešević i njegovi poslušnici iz Narkocentrale u MUP RS, ali i pojedini tužioci koji su u njihovoj funkciji.

U ovom slučaju to je Biljana Janković, ali njom ću se “slojevitije” pozabaviti u nastavcima; Posebno zbog toga što ona figurira u još nekoliko vrlo ozbiljnih predmeta, od kojih neki ni do danas nisu riješeni.

10.

Sad idemo sa cijelim hodogramom dešavanja:

Policijski službenici su prilikom privođenja Borkovića izvršili pretres njegove porodične kuće, poslovog prostora u zgradi EuroHerz, kao i stana u ulici Romanijska. U njemu Borković ne živi već ga iznajmljuje.

Prilikom pretresa, iz porodične kuće i firme, čiji je Borković direktor, privremeno su oduzeti njegovi lični telefoni, kao i njegove supruge J.B., te nekoliko laptopova, hard diskova, USB uređaja i veći broj grafičkih kartica.

Nakon što su navedeni predmeti oduzeti, Osnovni sud  je izdao naredbu da se oni deponuju i čuvaju u depozitu koji se nalazi u sklopu “Centra za obuku” MUP RS u Zalužanima kod Banjaluke. Navedeni predmeti su nakon oduzimanja zapakovani, fotografisani i ostavljeni u depozit.

11.

Prema višestruko potvrđenim informacijama, dosadašnja istraga nije došla ni do kakvih dokaza da je Borković počinio krivično djelo.

Međutim, na ovom mjestu Kostrešević se uključuje u “igru” i naređuje  inspektorima koji vode n predmet da bez naredbe nadležnih institucija, na svoju ruku, pokušaju otvoriti računare i telefone.

Tako su, nekoliko dana zaredom, uključivali i pokušavali otključati mobilne telefone i laptopove koji su izuzeti iz Borkovićeve kuće.

Ovo je samo jedan u nizu dokaza da je prečesta policijska “praksa” da se bez naloga nadležnih organa pokušava ostvariti pristup uređajima; Nakon što se to nezakonito učini, nesavjesni i kriminalizovani policajci predmete ponovo uredno zapakuju i niko i ne zna da su uticali na dokaze.

12.

U ovom slučaju su, zaista, prenaivno naletili na “minu”, jer je Borković vrhunski IT stručnjak; Očito je da inspektori Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet nisu znali da novi mobilni uređaji pokazuju sve aktivnosti čak i kada nisu povezani na internet.

Radni kapacitet smartphone baterije je, u prosjeku, 8 do 14 časova.

Zvuči nevjerovano, ali je Kostreševićevim inspektorima jedan od Borkovićevih telefona na “bateriji” bio aktivan osam dana!!!

Naravno da to nije moguće, pa je na ovaj način dokazano da je telefon bio na punjaču umjesto u zapečaćenoj kesi sa dokazima.

13.

O tome svjedoči i nalaz i mišljenje sudskog vještaka koji se izjasnio da je “mobilni telefon od Borkovića oduzet 31.03.2022. godine i odnešen u sudski depozit, narednih nekoliko dana konstantno paljen”, te je pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću utvrdio da je zadnji put Borkovićev mobilni telefon bio uključen 07.04.2022. godine, što i potvrđuje nalaz i mišljenje koje obavljujem jednim dijelom, a u posjedu sam kompletnog.

14.

Iz navedenog se može vidjeti tačno vrijeme i mjesto gdje je uređaj uključen.

Takođe, na osnovu fotografija može se zaključiti da su bili prilično uporni, međutim bezuspješni.

Jasno je da su, budući da nisu našli nikakve dokaze za Borkovića, pokušali na svaki način pronaći bilo šta čime bi ga držali u šaci ili, pak, podmetnuli dokaze. Pored Borkovićevog telefona, isto je urađeno i sa telefonom njegove supruge.

15.

Važno je naglasiti i sljedeće – da su nadležni organi izdali naredbu za vještačenje i pravljenje forenzičkih kopija, navedenu radnju bi izvršavali policijski službenici Uprave za policijsku podršku, a nikako policijski službenici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet.

Zbog čega onda pripadnici Odjeljenja za visokotehnološki kriminalitet pokušavaju na sve načine da osumnjiče Borkovića? Prema izvoru iz navedenog odjeljenja, čitavu akciju “Kupa” je naredio direktor policije Siniša Kostrešević. Rukovođenje istragom je povjerio Tanji Plavša, supruzi svog savjetnika Ilije Plavše, duboko umočenog u narkoposlove.

Tanja Plavša je inspektor u Odjeljenju za visokotehnološki kriminalitet, pa je jasno otkud oni u “forenzici” telefona.

16.

Siniša Kostrešević i Aljoša Borković su nekad bili u izvanrednim odnosima, sve do momenta u kojem Borković nije želio da izvršava prljave zadatke za njega, nakon čega je optužen da radi za Lukača.

Ono što je tragikomično je da Kostrešević sada tvrdi da nikada nije bio u dobrim odnosima sa Borkovićem, što je notorna laž.

Potvrđuje to i prepiska koja je u mom posjedu, a emitujem samo jedan skrinšot, iz kojeg se može iščitati i bliskost.

17.

Uz to, nebrojeno puta su zajedno sjedili u ugostiteljskim objektima “Garden” i “XoXo”, a Borković je često dolazio kod Kostreševića u kancelariju.

Radi interesa istrage, ne mogu sada navoditi koje su teme razgovora bile na tim sastancima i šta je to tačno Kostrešević tražio od Borkovića, ali ću sve objaviti nakon što prođe mogućnost da naštetim istrazi.

Kostrešević se plaši šta bi Borković mogao reći o njegovim nezakonitim zahtjevima, kasnije poslovima,  koje je odbio, u to nema nikakve sumnje. Zato je i pokušao da slomije Borkovića i zatvori ga što je brže moguće. Ali o tome u nastavcima.

Za kraj, evo i javnih pitanja za Kostreševića: 

Da li poznaješ Aljošu Borkovića i ukoliko ga poznaješ kakva je priroda vaših odnosa?

Da li ste nebrojeno puta sjedili u “Gardenu”, “XoXo” i tvojoj kancelariji?

Da li si se redovno čuo sa Borkovićem putem aplikacija za komunikaciju kao i putem “čvrste veze”?

Da li su mu otvoreno rekao da može “biti dobar” isključivo sa tobom, te ako je dobar sa tobom da ne može biti dobar sa Lukačem.

Da li si, nakon što je Borković odbio saradnju, istom rekao da ćeš pokrenuti finansijsku i svaku drugu istragu protiv njega?

Da li si spreman pristati na poligrafsko ispitivanje, ali kod pravog poligrafiste koji zna svoj posao, u vezi svega navedenog? (nastaviće se)

Izvor: Slobonvaskovic.blogspot.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

GORIVO IDE NA ČETIRI MARKE: Može se to spriječiti jednim potezom, EVO ŠTA TREBA URADITI

Objavio

u

By

Cijene naftnih derivata na tržištu BiH za tri mjeseca povećane su za rekordnih 40,3 odsto, a da li će gorivo na domaćim pumpama dostići i cijenu od četiri marke, pa i više po litru, nije moguće za sada prognozirati.
U najnovijoj analizi Odjeljenja za makroekonomiju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH navedeno je da od kraja maja 2020. godine cijene naftnih derivata u BiH bilježe stalni trend rasta.- Dešavanja u Ukrajini uticala su na intenziviranje trenda rasta cijena, tako da je, prema posljednjim dostupnim objavljenim podacima, u 15. nedjelji ove godine cijena dizel goriva porasla za 40,3 odsto, a benzina za 28,2 odsto u odnosu na prvu sedmicu 2022. godine – navedeno je u analizi Odjeljenja za markoekonomiju UIO.

Iz Spoljnotrgovinske komore (STK) BiH poručili su da prate svaki dan dešavanja na svjetskom tržištu.

– Bojimo se da će sva ta dešavanja u svijetu koja su dovela do rasta cijena energenata potrajati. Cijena goriva se stabilizuje par dana, pa zatim poraste. Gorivo je posljednjih dana na benzinskim pumpama u BiH ponovo poskupjelo od pet do 10 feninga po litru – rekao je sekretar Udruženja međunarodnih drumskih prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Zijad Sinanović.

Naglasio je da niko trenutno ne može dati ozbiljan odgovor da li bi cijena goriva mogla da dostigne četiri marke, pa i više po litru.

– Niko ne može reći šta će biti, ne samo u narednih 15 dana, već i kraće – kazao je Sinanović.

Podsjetio je da su tražili privremenu suspenziju akciza na naftne derivate jer strahuju da bi BiH mogla ostati bez prevoza.

– Bojim se da će nam popucati ionako preumorni lanci snabdijevanja, kako od pandemije virusa korona, tako i od trenutnih dešavanja, gdje je značajna karika drumski transport. Bojim se da bismo mogli ostati bez prevoza jer mnogi prevoznici ne mogu redefinisati ugovore koje imaju. Mnogi su uspjeli ugovore vezati za cijenu goriva i njihovi partneri su ih razumjeli, dok opet drugi ne razumiju – naveo je Sinanović.

Naglasio je da i na graničnim prelazima zbog zadržavanja i komplikovanih procedura prevoznici gube energiju i nižu dodatne troškove u ovim teškim vremenima.

– Za rješavanje svih tih problema potrebne su hrabre odluke – poručio je Sinanović.

Na benzinskim pumpama u BiH cijene goriva prethodnih mjeseci mijenjale su se na dnevnom nivou, dok u posljednjih mjesec dana naftaši koriguju cijene na sedmičnom novu. Ta korekcija vezana je, naravno, za poskupljenje goriva od pet do deset feninga po litru.

Prihod

Odjeljenje za makroekonomiju UIO navelo je da projektovani iznos neto prihoda od akciza na naftne derivate za ovu godinu iznosi 533,4 miliona maraka. To je za 1,7 odsto više od ostvarenja prihoda po tom osnovu u prošloj godini.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

NIŽE CIJENE MAME KUPCE! Komšije ponovo šopinguju u BiH

Objavio

u

By

Da su se komšije vratile da šopinguju u BiH potvrđuje podatak da je za prva četiri mjeseca ove godine strancima koji su pazarili robu kod nas odobren povrat blizu tri miliona maraka PDV-a, dok je za cijelu prošlu godinu odobren povrat 7,5 miliona KM.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, od januara do kraja aprila ove godine na njihovu adresu stiglo je 68.329 zahtjeva za povrat PDV-a, za kupljenu robu u vrijednosti 20,1 milion maraka.

U toku prošle godine dobili su 193.660 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu u vrijednosti 51,78 miliona maraka.

– U BiH su najviše kupovali građani susjednih zemalja, Srbije, Hrvatske i Crne Gore, a najčešće je bilo riječi o robi široke potrošnje – naveli su za “Glas” u UIO.

Izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić rekla je da je već poznato da pogranične opštine profitiraju od komšija koji često pazare u našim marketima.

– Prijatno sam iznenađena da je tolika cifra, posebno ako znamo da se u Hrvatsku ne može prenijeti gotovo ništa. Očigledno na određenim graničnim prelazima ipak može. Za nas je dobro da to sve funkcioniše, da kupaca iz regiona ima. S druge strane, to su pokazatelji i da je ta roba široke potrošnje kod nas ipak za nijansu jeftinija nego u susjednim zemljama – rekla je Marićeva.

Pravo na povrat PDV-a ostvaruju fizička lica koja nemaju prebivalište u BiH, a zahtjev za povrat poreza podnosi se na obrascu “PDV-SL-2”, koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrasca “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od kojeg je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM.

Izuzetak

U Upravi za indirektno oporezivanje BiH navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja. Osim toga, povrat PDV-a nije moguće tražiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana.

Izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

Sin prijedorskog ,,blogera” skrivio saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić

Objavio

u

Sin prijedorskog blogera Borislava Radovanovića, Duško Radovanović, skrivio je prošle godine tešku saobraćajnu nesreću u kojoj je teško povrijeđen mladić iz Ljubije kod Prijedora (ime poznato redakciji, zbog porodice i prijatelja nećemo otkrivati ni inicijale).

Iako je mladić jedva izvukao živu glavu, mnogo vremena proveo u komi, Duško Radovanović i njegov otac, inače samoproklamovani borac za pravdu i istinu nisu niti jednom kontaktirali porodicu povrijeđenog mladića.

O samim detaljima saobraćajne nesreće, luđačke i vožnje pod dejestvom alkohola svog čeda Borislav Radovanović nije napisao niti jednu riječ, zato ćemo mi to morati učiniti.

Pisao je Radovanović štošta o ljudima iz opozcije što je uredno fakturisao i naplatio takođe ljudima iz opozicije kojima su smetali oni koje je klevetao.

Osim što radi na razbijanju opozicije, Radovanović je povezan i sa strukturama u vlasti.

Radovanović junior ček odlazi i na zabavi u organizaciji ,,doktora” Vlade Đajića.

Nastavite čitati

Trending