Pratite nas

Nekategorisano

“Krajina” traži milione maraka odštete od Srpske

Objavio

u

Banjalučko građevinsko preduzeće „Krajina“ tužilo je Republiku Srpsku tražeći odštetu od 2,28 miliona KM za zemljišnu parcelu na Banjalučkom polju. Spor je u završnoj fazi i presuda bi uskoro trebalo da bude donesena, saznaje portal CAPITAL.

Radi se o tužbi koju je ovo građevinsko preduzeće podnijelo u septembru 2019. godine kako bi naplatilo milionsku odštetu zbog ništavosti dijela ugovora zaključenog sa Srpskom.

Ugovor se odnosi na zajedničko ulaganje u stambeno – poslovni kompleks na Banjalučkom polju. Glavna rasprava u ovom predmetu održana je krajem januara pred Okružnim privrednim sudom Banjaluka, a presuda bi trebalo da bude donesena do kraja ovog mjeseca.

Direktor i jedan od akcionara GP „Krajina“ Borko Đurić kaže za CAPITAL da se spor vodi zbog neizvršenja ugovorne obaveze RS.

„Jedna parcela koja je bila u sastavu ukupnog kompleksa, a koju smo mi kupili i izvršili svoj ugovor, je na neki nama nepoznat način otišla negdje drugo. S obzirom na to da ugovor prema nama nije izvršen, podnijeli smo tužbu“, kazao je Đuriuć.

Pojasnio je da je sporna parcela uknjižena na drugo pravno lice bez valjanog osnova.

„Pokrenuli smo spor za nadoknadu štete za ono što smo platili, a nismo dobili,  iako bismo najsrećniji bili da postoji mogućnost da se nama ta parcela vrati u sastav kompleksa koji smo uredno prema ugovoru platili“, kazao je Đurić.

GP „Krajina“ godinama u Banjaluci gradi naselje Centar Aleja. U ovom dijelu grada planirana je i gradnja koncertne dvorana, srpsko-ruske crkve, škola, poslovne zgrade, a biće uređen i jedan park.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Osmi mart bez okupljanja: Gradski štab za vanredne situacije pozvao na poštovanje propisanih mjera

Objavio

u

Gradski štab za vanredne situacije i sa današnje sjednice pozvao je građane da poštuju sve propisane mjere jer je epidemiološka situacija na području grada i dalje nepovoljna.

Preporučene su pojačane mjere higijene, te nošenje maski na otvorenom gdje nije moguće držati fizičku distancu.

U okviru preventivnih mjera, najavljena je i medijska kampanja „Disciplinom do zdravlja“ koja ima za cilj podizanje svijesti o prevenciji širenja zaraze virusom korona.

Štab je pozvao građane da predstojeći praznik 8. mart obilježe u skladu sa epidemiološkim mjerama, bez okupljanja.

Dom zdravlja Banjaluka je zbog povećanog priliva pacijenata sa respiratornim infekcijama povećao broj timova za rad u ARI ambulantama i pedijatrijskim ambulantama.

Štab je danas preporučio rad od kuće u firmama u kojima je to moguće, o čemu će biti upućen i dopis svim javnim i privatnim firmama. Takođe, u planu je i modifikacija rada u Gradskoj upravi.

Najavljene su pojačane kontrole inspekcije, te pojačan epidemiološki nadzor nad firmama i ustanovama.

Sljedeća sjednica Štaba biće održana u srijedu, u 11 časova, a po potrebi – i prije.

Nastavite čitati

Nekategorisano

“Pošte Srpske” kupile pedeset neispravnih mopeda

Objavio

u

„Pošte Srpske“ kupile su 50 mopeda kod kojih su otkriveni nedostaci i oni su trenutno uskladišteni u Radnoj jedinici u Banjaluci, a ovo javno preduzeće je dobilo i tužbu jer dobavljaču nisu platili kompletan iznos za sporne motore, nakon čega su i „Pošte“ uzvratile kontratužbom, saznaje portal CAPITAL.

Ugovor o nabavci 50 mopeda, vrijedan 143.100 KM bez PDV-a, „Pošte“ su potpisale sa firmom „NIZ Komerc“ iz Banjaluke 1. novembra 2019. godine.

Inače, pretežna djelatnost preduzeća „NIZ Komerc“ je trgovina na veliko hranom, pićima i duhanskim proizvodima, o čemu svjedoče i brojni tenderi koje je dobilo sa institucijama i javnim preduzećima u RS kojima su dostavljali hranu i piće.

Sporni mopedi „Poštama“ su isporučeni početkom prošle godine i ubrzo su na njima otkriveni određeni nedostaci, nakon čega su “Pošte” uputile reklamaciju dobavljaču.

Umjesto dobavljača, sa „Poštama“ je pregovarao porizvođač – firma „Cromex“ koja je uvažila reklamaciju i prihvatila da riješi problem i to tako da prvo popravi jedan moped, pa da ga ponovo testiraju na šta je uprava „Pošta“ pristala.

Predstavnici firme „Cromex“ preuzeli su jedan moped 6. juna 2020. godine, ali kompletan problem, kako se vidi iz dokumentacije koja je u posjedu CAPITAL-a, još nije riješen, a mopedi su uskladišteni u Radnoj jedinici „Pošta“ u Banjaluci.

Tu se pojavio i novi problem jer je rukovodstvo Radne jedinice Banjaluka od uprave preduzeća tražilo da se mopedi iz njihovih prostorija izmjeste na drugo mjesto. Mopedi bi trebalo da budu izmješteni u prostorije „Pošta“ u Prijedor.

U „Poštama“ su za CAPITAL potvrdili da su kupili sporne motore, ali i da ih nisu platili, zbog čega je dobavljač podnio tužbu protiv njih.

„’Pošte Srpske’ su, u skladu sa Planom nabavki za 2019. godinu i provedenom javnom nabavkom, nabavile 50 mopeda od firme „Niz Komerc“ Banjaluka. U toku korištenja uočeni su nedostaci koji nisu otklonjeni od strane dobavljača ni nakon više pokušaja, a mopedi su još uvijek bili u garantnom roku“, kazali su u „Poštama“.

Dodali su da su tom dobavljaču uplatili samo dio predviđenog iznosa i to 15.000 KM, od čega se 6.000 KM odnosilo na plaćanje isporučenih bicikala, a 9.000 KM na  plaćanje mopeda.

 Zbog toga je firma „Niz Komerc“ podnijela tužbu protiv “Pošta”.

„Po uloženoj tužbi od strane dobavljača za neplaćanje preostalih ugovorenih  obaveza, te otkazivanja daljeg servisiranja mopeda u garantnom roku, „Pošte Srpske“ su uložile protivtužbu i predmet je trenutno u sudskoj proceduri“, istakli su u „Poštama“.

Kako saznajemo, dobavljač tvrdi da su motori pokvareni zbog lošeg rukovanja.

„Pošte Srpske“ su u međuvremenu raspisale novi tender za nabavku mopeda i bicikala, a ovaj put su tražili 70 mopeda. Ugovor je krajem prošlog mjeseca dodijeljen firmi „Agromehanika-komerc“ Banjaluka, a „Pošte“ će mopede platiti 200.396 KM bez PDV-a.

„Nabavka i zanavljanje mopeda za potrebe rada oko 700 poštonoša vrši se na nivou preduzeća svake godine, a u skladu sa planiranim potrebama i količinama na nivou preduzeća. U tom cilju, a u skladu sa Planom nabavke za 2020. godinu, proveden je postupak javne nabavke 70 mopeda“, kazali su u „Poštama“.

(Capital)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Prvi susret Stanivukovića i Viškovića: Razgovor o projektima važnim za Banju Luku

Objavio

u

Foto: A.Čavić

Gradonačelnik Banje Luke, Draško Stanivuković, razgovarao je danas sa predsjednikom Vlade Republike Srpske, Radovanom Viškovićem o budućoj saradnji i podršci najvećem gradu Republike.

Tokom ovog prvog sastanka održanog u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske, istaknuto je da će Vlada Republike Srpske ove godine finasirati u Banjoj Luci projekte ukupne vrijednoti preko 50 miliona KM.

Pokrenuto je pitanje izgradnje Centralnog spomen obilježja palim borcima, za šta je dogovoreno da Grad obezbijedi i riješi imovinsko-pravne odnose, potrebnu dokumentaciju i zemljište u centralnom dijelu grada a Vlada Republike Srpske finansijska sredstva.

Kako je rekao gradonačelnik Stanivuković, važno je da se krene u realizaciju ovog pitanja na šta se čeka više od dvije decenije.

-Bilo je riječi i o socijalnoj karti, koja je presudna za Grad ako želimo da riješimo sufinansiranje privatnih vrtića. Dakle, karta nam je polazna osnova i željeli smo da vidimo koji je dio obaveza republičkih, a koji gradskih vlasti – kazao je gradonačelnik.

U vezi sa budžetom Grada za ovu godinu, prema riječima gradonačelnika željeli su da čuju stav Vlade o podršci najvećem gradu Republike, ističući da su vrata Grada Banja Luka otvorena prema svima.

-Dobio sam uvjerenje da će Vlada RS i dalje podržavati razvoj grada. Postoji određen optimizam i izuzetno je važno da se nastavi saradnja sa republičkim nivoom vlasti. Vidjećemo da li će ovo što je dogovoreno danas biti i realizovano – naglasio je Stanivuković.

Kako je naveo, dogovoreno je da će Vlada RS izdvojiti pola potrebnih sredstva za izgradnju dvorane na Laušu, a ostatak Grad. Radi o projektu koji je vrijedan 1, 7 miliona KM i koji bi trebalo da bude okončan do kraja godine.

Gradonačelnik je informisao predsjednika Vlade RS o spremnosti Grada da obezbijedi besplatne udžbenike za učenike osnovnih škola.

-Preko 50, 70 možda i čak 100 odsto besplatne udžbenike za osnovce, smatrajući to strateškim opredjeljenjem. Takođe, Narodna skupštine RS usvojila je dokument da u naredne dvije godine svi osnovci u cijeloj RS imaju besplatne udžbenike. I ako najveći grad Republike može to da učini u svom budžetu, onda je važno da ima podršku Vlade RS – naveo je Stanivuković.

Predlagao je, kaže, nekoliko modaliteta finansiranja, od toga da Grad učestvuje sa 70 i resorno ministarssvo sa 30 odsto potrebnih sredstava.

-Na to mi je odgvoreno da bi to bila diskriminacija zato što nemaju svi gradovi u RS, a moj odgvoor je bio da li je diskriminaciji to što bepslatne udžbenike sada imaju samo učenici prvih i drugih razreda – istakao je Stanivuković.

Prema njegovim riječima, podrška Banjoj Luci za beplatne udžbenike bila bi i podsticaj za druge lokalne zajednice.

-Međutim, stav Vlade je odlučan da oni treba da urade za sve zajednice ili nijednu. Mi ne dijelimo to mišljenje i odvažno krećemo u pravcu da obezbijedimo beplatne udžbenike – kazao je on.

Takođe, informisao je delegaciju Vlade RS da bi bilo štetno po Grad da se smanjuje porez na nepokretnosti, od čega većina građana ne bi imala koristi.

Predsjednik Višković je rekao da projekti koji će Vlada Republike Srpske ove godine finasirati u Banjoj Luci prevazilaze 50 miliona KM, te se uglavnom odnose na infrastrukturu i puteve, te uređenje korita Vrbasa u gradskom dijelu što bi moglo da krene u realizaciju od septembra.

-Milion i po KM biće uloženo putem preduzeća „Putevi“, i to za klizište na putu Bronzani Majdan – Banja Luka, zatim za rehabilitaciju puta Rudraska ulica-Toplice, te za kružni tok u Dragočaju. Željeznice Republike Srpske uradiće i osigurati pružni prelaz u Zalužanima – naveo je Višković.

Kod Medicinske elektornike, kako je istakao, u planu je gradnja trafostanice za uredno snabdijevanje Banje Luke električnom energojom, po okončanju imovinsko-pravnih odnosa.

-U zdravstveni sektor do 2027. godine na području Banje Luke planirane su investicije od oko 300 miliona KM – naveo je on.

Kako je istakao, Vlada Republike Srpske uvijek je otvorena za saradnju sa lokalnim zajednicama, da je do sada a i ubuduće će finansirati njihove projekte.

Govoreći o besplatnim udžbenicima, Višković je kazao da ih Vlada RS ne može sufinasirati samo za djecu iz Banje Luke, nego da se mora voditi računa i o djeci iz drugih opština i gradova.

Tokom sastanka u Administrativnom centru Vlade RS, bilo je i riječi o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, gdje je, usljed povećanog broja oboljelih od korona virusa, naglašeno da je neophodno nastaviti sa pridržavanjem propisanih mjera. Nadzorni gradski organi kontrolišu i nastaviće sa pojačanim kontrolama pridržavanja mjera kod različitih subjekata. Banja Luka će pratiti preporuke i uputstva Republičkog štaba za vanredne situacije.

(Grad Banja Luka)

Nastavite čitati

Trending