Pratite nas

Društvo

Kriminalne afere potresaju MUP Srpske: Optužnica protiv Lukača, kap koja je prelila prepunu čašu

Objavio

u

Vlada Republike Srpske nema namjeru da smijeni aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača protiv koga je Okružno javno tužilaštvo Banjaluka podiglo optužnicu zbog krivičnog djela ugrožavanja bezbjednosti, a zaštitom Lukača vlada potvrđuje da štiti pojedince optužene za teška krivična djela i što je još gore, da ne vjeruje u vladavinu prava u Republici Srpskoj.

Ako jedna institucija kao što je Vlada ne vjeruje u pravosudne institucije Republike Srpske, šta onda očekivati od običnih građana.

Optužnicom protiv ministra Lukača svakako će biti ozbiljno narušeni odnosi sa drugim bezbjednosnim agencijama u regionu koji su u proteklim godinama u nekoliko navrata dobro poljuljani zbog brojnih afera u koje su bili uključeni pripadnici MUP-a Republike Srpske, ali i visokorangirani službenici ove policijske agencije, zaključno sa ministrom Lukačom.

Zbog brojnih afera, koje su uglavnom završavale vraćanjem optuženih, ali i osuđenih inspektora na posao u policiju, javnost je odavno izgubila povjerenje.

Nesreća u kojoj je poginuo Nikola Đurović

U avgustu 2011. godine u banjalučkom naselju Rakovačke bare poginuo je Nikola Đurović.

Za ovu nesreću u međuvremenu pravosnažno je osuđen Nenad Radinković, ali porodica nastradalog sina jedinca nikada nije prihvatila ovakvu presudu.

Porodica Đurović u više navrata je isticala da je glavni krivac za nesreću bio bivši ministar unutrašnjih poslova Stanislav Čađo.

Iako je policija molila nadležne institucije da ponovo otvore istragu, nikada im to nije udovoljeno i slučaj je stavljen ad acta.

Insperktore dovodili u vezu sa zelenašem

U septembru 2012. godine u Banjaluci je uhapšen Branislav Smiljanić zbog zelenašenja i teških iznuda. Nakon hapšenja Smiljanića pod lupom je bilo više policijskih inspektora, među kojima i šefovi krim- policije u Banjaluci.

Iako su postojali snimljeni telefonski razgovori u kojima su visokorangirani policijskih službenici za Smiljanića hapsili dužnike, te ih privodili u službene prostorije MUP-a RS, a optuženog zelenaša oslovljavali sa šefe, tužilaštvo nikada nije podiglo optužnicu protiv njih, jer je slučaj zastario.

Mnogi od inspektora koji su se dovodili u vezu sa Smiljanićem danas obavljaju značajne funkcije u policiji Republike Srpske.

Inspektori za narkotike osuđeni za šverc droge i prebijanje građana

Inspektori za narkotike u tadašnjem Centru javne bezbjednosti (CJB) Banjaluka Srđan Radulović, Ognjen Stijak i Marko Kovačević uhapšeni su u oktobru 2013. godine zbog sumnje da su bili organizovana kriminalna grupa koja se na području Banjaluke bavila prodajom heroina, kokaina i marihuane.

I dok je Kovačević odležao pravosnažnu zatvorsku kaznu, suđenje Raduloviću i Stijaku u nekoliko navrata je ponavljano i još uvijek traje.

Međutim, ono još pogubnije iz ovog postupka jesu drugi inspektori koji su uhapšeni u istoj akciji, a pravosnažno su osuđeni zbog iznude iskaza, premlaćivanja osumnjičenih, falsifikovanja isprava, povrede ljudskog dostojanstva i brojnih drugih krivičnih djela.

Iako su pravosnažno osuđeni, mnogi od njih su u međuvremenu vraćeni na posao u policiju Republike Srpske, jer Zakon o policijskim službenicima nalaže da se otkaz dobija ukoliko je neko osuđen na kaznu veću od šest mjeseci zatvora. Ovaj zakon ni u jednom svom stavu nije naveo da osim visine kazne na otkaz može uticati i izvršenje krivičnog djela koje je blisko povezano sa poslom koji se bave policijski službenici.

Specijalci MUP-a RS opljačkali novac

U septembru 2015. godine na autoputu Banjaluka- Gradiška opljačkano je vozilo zaštitarske firme „Sektor sekjuriti“, a prema zvaničnim informacijama ukradeno je oko 617.000 maraka u različitim apoenima.

Ovaj iznos međutim doveden je u pitanje tokom sudskog postupka, jer su advokati odbrane isticali u više navrata da su poslovne knjige bile „frizirane“.

Četiri mjeseca nakon pljačke na autoputu uhapšeni su pripadnici Specijalne jedinice policije Vladan Malić, Goran Paraš i Aleksandar Popović, te njihov saučesnik Oleg Banda.

Svi oni su u međuvremenu pravosnažno osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Iako se sumnjalo da su u pljački učestvovali i drugi pripadnici Specijalne jedinice policije njihov identitet nikada nije utvrđen, kao ni da li su učestvovali u drugim oružanim pljačkama u Republici Srpskoj izvršenim na gotovo identičan način.

Krivične prijave protiv načelnika u Policijskoj upravi Banjaluka

Javnost je bila iznenađena krajem prošle godine  kada su radnici Policijske uprave Banjaluka podnijeli banjalučkom Okružnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv načelnika PU Miloša Brkića, njegovog zamjenika Dragana Ćibića i načelnice Odjeljenja za pravne i kadrovske poslove u PU Banjaluka Bojane Sombolac.

Ovu informaciju prvi je objavio naš portal, a u prijavi se do detalja su opisane koruptivne radnje u Policijskoj upravi Banjaluka, ali i zloupotrebe ličnih podataka građana od strane pojedinih načelnika Policijske uprave Banjaluka.

U fokusu prijave je i zloupotreba video nadzora u šalter sali za registracije, ali i deponovani lični kartoni sa podacima građana koji se nalaze u Policijskoj upravi Banjaluka. Zloupotrebe ličnih podataka u Policijskoj upravi Banjaluka prijavljene su Agenciji za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

U aferi se spominje i proces registracije vozila, odnosno pogodovanja prilikom registracija.

Gerila.info je u posjedu dokumentacije u kojoj se navodi da se već godinama u Policijskoj upravi Banjaluka „odabrane registracije“ dodjeljuju jednoj agenciji za registracije vozila, a zatim naravno, završavaju na luksuznim automobilima.

Ubistvo Davida Dragičevića i progon građana 

U martu 2018. godine građani Banjaluke bili su šokirani nakon što je na ušću rijeke Crkvene u rijeku Vrbas pronađeno beživotno tijelo mladića Davida Dragičevića, šest dana nakon što je prijavljen njegov nestanak.

Još veći šok uslijedio je nakon što je u ekspresno brzom roku organizovana pres konferencija u Policijskoj upravi Banjaluka na kojoj je bez prisustva tužioca koji je rukovodio istragom i bez ijednog potvrđenog materijalnog dokaza iznesena tvrdnja kojom je pokojni mladić ocrnjen da je u noći nestanka opljačkao nečiju kuću.

Uslijedio je do tada nezapamćeni revolt slobodnih građana koji su mjesecima pružali, a i danas pružaju podršku porodici ubijenog mladića Davida Dragičevića u borbi za istinu i pravdu. Banjalučko tužilaštvo je tri mjeseca nakon pronalaska beživotnog tijela Dragičevića utvrdilo da se radilo o ubistvu, ali ubice do danas nisu pronađene.

Krajem 2018. godine počeo je nezapamćeni progon Banjalučana i drugih građana koji su pružili podršku porodici ubijenog mladića.

Progon su karakterisala hapšenja na ulici, brutalna hapšenja na ulici, a mučne scene jurišanja policije na goloruk narod, među kojima su bili penzioneri obišle su region i svijet. Osim hapšenja, građani su bili zatrpani prekršajnim i krivičnim prijavama koje su u međuvremenu odbačene, a zbog kojih će troškove sudskih postupaka plaćati svi građani Republike Srpske.

Niko nije snosio odgovornost zbog ovih progona građana za koje je sud u međuvremenu utvrdio da nisu bili zakoniti, a svi su upirali prstom upravo u aktuelnog ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača da je po njegovom naređenju to rađeno.

Uprkos optužnici od Lukača nije oduzeto oružje

Iako javnost komentariše da će se Lukač i ovaj put izvući kao što je to uradio sa prethodnom optužnicom koja ga je teretila za nanošenje tjelesnih povreda kada je naprasno izmjenjen zakon kako bi kompletan postupak protiv njega zastario, ovoga puta Lukača ipak očekuje osuđujuća presuda, jer su dokazi o napadu na tada narodnog poslanika Draška Stanivukovića neoborivi.

Iako je protiv ministra Lukača podignuta optužnica, od njega nije oduzeto oružje što je inače praksa u ovakvim slučajevima.

Naime, član 54. st. 1. t. 3) Zakona o oružju i municiju RS glasi “nadležna policijska uprava će oduzeti oružje, municiju i isprave o oružju fizičkom licu ukoliko to nalažu interesi bezbjednosti iz čl.11. stav 3. tačka 6) ovog zakona.”

A čl.11.st.3.t.6. kaže da je uslov za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja i municije da “ne postoje…sukobi sa okolinom, agresivno i ekscesno ponašanje i druge okolnosti koje lice čine nepodobnim za posjedovanje oružja”.

Policija RS je do sada na osnovu ovog člana oduzela veću količinu oružja licima koji imaju narušene odnose, a kamoli protiv kojih je podignuta optužnica.

Darko Trifunović: Nekima je funkcija iznad Republike Srpske

Darko Trifunović, stručnjak za bezbjednost ističe da bi u svakoj civilizovanoj državi ministar protiv kojeg je podignuta optužnica podnio ostavku na svoju funkciju.

Darko Trifunović, stručnjak za bezbjednost

-Ovdje ne govorimo o nekoj podnesenoj krivičnoj prijavi, već o podignutoj optužnici. To samo dokazuje da je nekima funkcija iznad Republike Srpske- kategoričan je Trifunović.

Dodaje kako protiv ministra unutrašnjih poslova RS optužnicu nije podiglo ni Sarajevo, ni neko drugo tužilaštvo u Federaciji BiH, pa da se priča spinuje o političkim motivima, već tužilaštvo u Republici Srpskoj.

-Zbog čega Lukača nije smjenila Vlada Republike Srpske, ako se zna da je ministar unutrašnjih poslova optužen za krivično djelo koje je povezano sa funkcijom koju obavlja. Jasno je kao dan da Republika Srpska nema budućnost sa ovakvim ljudima, pa zato narod ne treba da čudi zašto nema stranih investicija. Oni govore u javnosti da nas mrzi cijeli svijet i da su svi protiv nas, a na taj način ustvari samo prikrivaju vlastiti kriminal- istakao je Trifunović.

On dodaje da će optužnica protiv Lukača dodatno opteretiti već narušene odnose sa bezbjednosnim agencijama u Srbiji.

-Brojni su slučajevi koji su još ranije opteretili ove odnose, a sa kojima se javnost imala prilike upoznati prethodnih godina i u koje su bili umiješani visokorangirani policijski službenici u Republici Srpskoj. Dakle, mi ovdje ne govorimo o 95 odsto policijskih službenika koji pošteno rade svoj posao i za nas stoje i na zimi i na Suncu, već o nekolicini onih koji su umiješani u kriminalne radnje- zaključio je Trifunović.

Gerila.info

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

“Sport je most koji najbolje povezuje ljude“ Stanivuković učestvovao u trci “Tribalion Tara 2021” (FOTO)

Objavio

u

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković sa ekipom svojih prijatelja iz Bijeljine i Beograda učestvovao je u avanturističkoj Tribalion trci na Tari.

Gradonačelnik je istakao da se trudi da ga politika i posao ne odvoje od onog što on istinski jeste i onoga u čemu uživa, a to su svakako boravak u prirodi, sportske aktivnosti i velika ljubav prema životinjama.

– Srećan sam što učestvujem u ovoj trci, jer osim što radim ono što volim, takmičim se u ekipi koju čine ljudi iz različitih gradova, što me dodatno raduje, jer je i ovo način koji nas okuplja i povezuje. Sport je most koji zasigurno najbolje povezuje ljude, a kroz druženja i okupljanje ljudi grade i jačaju svoje odnose – istakao je gradonačelnik.

Gradonačelnik je poručio da svojim primjerom želi skrenuti pažnju mladim ljudima o važnosti sporta i zdravog života, koji su presudni za očuvanje zdravlja svakog čovjeka, te da svojim aktivnostima želi razbiti predrasude i pokazati da se i političari mogu ponašati drugačije, koristiti bicikl kao prevozno sredstvo ili pješačiti i tako biti primjer drugima.

Podsjećamo na stazi dugoj 21 km, sa 1.150 metara kumulativnog uspona i 35 izazovnih prepreka poput savladavanja visokih zidova, penjanja uz konopac, nošenja i vuče tereta, vodenih prepreka, puzanja kroz blato, plivanja, samo su neki od izazova sa kojima se suočavaju učesnici ove trke.

Prema riječima organizatora ruta trke sa preprekama prelazi preko platoa Kaluđerskih Bara, vrtoglavo se spušta do dna kanjona Rače i srednjevijekovnog manastira Rača koji čuva ulaz u zemlju kojom su Tribali vijekovima vladali.

– Nestvarnom stazom kanjona, pored veličanstvenog vodopada u srcu šume, raskošnim usponom, kroz fantastičnu prirodu, vodi vas ka cilju novog Tribaliona i onom savršenom osjećaju da ste ponovo pomjerili sopstvenu granicu – objasnili su organizatori.

Srpskainfo

Nastavite čitati

Društvo

Popunite anketu i učestvujte u kreiranju izgleda novog parka u Banjaluci

Objavio

u

Kako bi novi gradski park što više bio po mjeri građana, Grad Banjaluka želi da čuje mišljenje upravo onih kojima je park namijenjen.

S tim u vezi, objavljena je onlajn anketa kako bismo čuli potrebe građana za novim parkom i zelenim prostorima u gradu, uopšte.

Neka od pitanja su: Koji komercijalni sadržaji imaju mjesto u gradskom parku, opišite kako provodite slobodno vrijeme u otvorenom prostoru, da li smatrate da Banjaluka i danas opravdano nosi titulu “Zelenog grada” i slično…

Popunite anketu i učestvujte u stvaranju najvećeg parka u Banjaluci koji je svoje mjesto našao na Banjalučkom polju, pored Tržnog centra „Delta planet“.

Podsjećamo, sutra u 12 časova, na mjestu gdje će biti novi park biće organizovan piknik za građane, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Anketa je dostupna na ovom linku

Nastavite čitati

Društvo

“Prenositi sjećanje na ŽRTVU SRPSKOG NARODA” Delegacija PDP položila cvijeće u Donjoj Gradini (FOTO)

Objavio

u

Predstavnici Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo, Jelena Trivić i Milan Švraka, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić i predstavnici PDP-a Milanko Mihajilica i Anja Petrović prisustvovali su danas Danu sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida NDH u koncentracionim logoru Jasenovac i položili cvijeće na najvećem jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini.Donja Gradina, kao najveće stratište u kompleksu logora Jasenovac i novijoj istoriji čovječanstva, svjedok je i najstrašnijeg sunovrata ljudskog razuma i najgorih strahota kroz koje čovjek može proći, navodi se u objavi PDP-a na društvenim mrežama.

Donja Gradina, kao najveće stratište u kompleksu logora Jasenovac i novijoj istoriji čovječanstva, svjedok je i najstrašnijeg sunovrata ljudskog razuma i najgorih strahota kroz koje čovjek može proći, navodi se u objavi PDP-a na društvenim mrežama.

U istoriji će ostati zabilježeno da je u jasenovačkom kompleksu logora ubijeno više 500.000 Srba, 80.000 Jevreja i 23.000 Roma samo zato što su bili pripadnici svojih naroda. Istorija bilježi i nepojmljiva zvjerstva kroz koja su prolazili stradalnici.

Naša obaveza je da pamtimo, na pokoljenja prenosimo sjećanje na ogromnu žrtvu našeg i drugih naroda, okupljamo se i molimo za sve nevino stradale i novomučenike jasenovačke, cijeneći i kao najveću vrijednost čuvajući slobodu i mir, kažu u PDP-u.

Nastavite čitati

Trending