Pratite nas

Politika

KRISTIJAN ŠVARC ŠILING: Htio sam 2007. da smijenim Dodika, Amerikanci su me spriječili

Objavio

u

Christian Schwarz-Schilling, njemački političar, diplomata i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini rekao je da u Bosni i Hercegovini ne vlada normalno političko stanje, nego da je politika otišla u ekstremistiku fazu i podjelu zemlje. Pojedini političari žele sve ono što je Slobodan Milošević želio od početka, kako je kazao, podjelu BiH na tri dijela. Prisjetio se kako je pokušao smijeniti Milorada Dodika.

Upravo je gost N1 2007. godine pokušao smijeniti Milorad Dodika, ali mu Amerikanci to nisu dozvolili.

“Da. Pokušao sam. Ne mogu reći objašnjenje zvanično. Imali su problema sa Kosovom, pa nisu mogli otvoriti ‘novo gradilište’, da tako kažem. Tada je Dodik referendumom pokušao odvajanje RS. Rekao sam, ako bude nastavio govoriti o njemu – snosit će lične konsekvence. Tokom tadašnje kampanje to više nije spomenuo. Osam dana poslije izbora je došao sa tim pitanjem. U tom momentu sam rekao – ako to uradi, snosit će lične posljedice, viza, viznog režima, tokova novca i tako dalje”, prisjetio se Schwarz-Schilling u Pressingu na N1.

Jednom je kazao da Vučić koristi Dodika za destabilizaciju BiH i podržava ga u naumu da odcijepi Republiku Srpsku, iako javno podržava suverenitet BiH?

“Da, to zvanično kaže. Ali je čudno da njegove izjave, koje su u vezi sa BiH. Oni idu, vode pregovore, ali ne u Sarajevu, nego u RS. RS je uvijek ta koja državne zvaničnike želi i pokušava da bude domaćin ona tim posjetama. Druge zemlje moraju voditi računa o tome, da nije entitet taj koji vodi pregovore. Pregovori za BiH se mogu voditi samo u Sarajevu, to je put koji bi oni rado kročili”, istakao je u Pressingu njemački političar.

Komentarisao je i nedavne izjave Milorada Dodika o članici CIK-a, kao i Bakira Izetbetgovića o lošem narodu…

“Sami kažete, kakva je to situacija. Ne možemo reći da je to normalno stanje. To je ekstremistički. Politika je otišla u ekstremistiku fazu i podjelu zemlje. Oni žele ono što je Milošević htio od početka, podjelu BiH na tri dijela. Jedan dio Srbiji, jedan Hrvatskoj, i jedan dio bi pripao muslimanima. Nemoguće je sada tako nešto dopustiti, jer bi to bila pobjeda agresije. To nije moguće”, rekao je gost N1.

Istakao je da SAD sada vide te naume, te da su donijeli odluku da BiH mora krenuti putem normalnosti.

Srbija i Hrvatska sprečavaju napredak BiH, ne gledaju demokratske institucije – nego vide samo etničku situaciju.

“To im je autoritet. Zato žele i podjelu BiH. Ta podjela bi bila postizanje ratnih ciljeva. Ratni ciljevi se ne smiju naknadno sada postići, da se gubitnicima iz ratnog perida – dodijele ratni ciljevi. Oni bi time postigli svoj cilj. Zato se mora spriječiti tako nešto”, rekao je dodavši da je to osnovni cilj Zapada i UN.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Za čiji dobar apetit plaća narod Srpske?

Objavio

u

Jedna od najmisterioznijih budžetskih stavki u RS je ona za Ugostiteljski servis Vlade RS. Ono što bi u svakoj normalnoj zemlji bila sporedna služba sa sporednim značajem u SNSD-ovoj strukturi ima sve veću težinu i sve veći budžet i kadrovski uticaj. Stotine hiljada KM narodnog novca već godinama “nestaje” u raskošnim ovalima najboljeg mesa, probranih morskih specijaliteta, ribe list, orade, hobotnice, manga, avokada, najboljih vina i drugih pića i to u količinama koje bi bez problema zadovoljile vojsku neke manje države.


Javna je tajna da je direktor Zoran Čavić siva eminencija Dodikovog kabineta koji je za desetak godina prešao put od konobara do bogataša. Još je “javnija” tajna da je popularni Čava Dodikovu naklonost stekao tako što narodnim novcem plaća sva privatna druženja, slave, rođendane, krštenja i druge zabave Dodika i njegove porodice. Hrana i piće su narodni, konobari takođe, tako da je Dodiku preostalo samo da bude dobro raspoložen, a kada je sve džabe nije ni teško.


Naročitu naklonost Čava ima i zbog svega onoga što o navikama velikog šefa zna jer godinama poslužuje Dodika i u “najopuštenijim” trenucima. Poznate đurđevdanske proslave, kojima se Dodik tako često i rado hvali, organizuje i plaća…pogodite ko?!


Bilo bi veoma interesantno da Čava objasni otkud i za vrijeme korone gigantski računi i količine elitnih pića i jela? Još zanimljivije je propitati sve ministre, pomoćnike i druge rukovodioce u Vladi RS da li su bahanalije koje su potpisali na računima kao svoju reprezentaciju zaista pojeli i popili oni sa “gostima” u vrijeme korone ili su ovali završili na 16. spratu, u Bakincima, Kalderi, Keju i drugim mjestima za odmor člana Predsjedništva BiH koji nema nikakva prava da se gosti na račun naroda. Slijede slična pitanja i o putnim troškovima i obezbjeđenju velikog baje koje takođe, nezakonito, plaća narod Srpske!

Nastavite čitati

Politika

Na Manjači maršira Nato: Pogodite ko je znao za to!

Objavio

u

U emisiji “Puls naroda”, koja se subotom emituje u programu BN radija, slušaoci su iznijeli svoje viđenje u vezi predstojeće velike vojne vježbe NATO snaga na Manjači, ali i ulaska BiH u NATO savez.

Zanimljivo je kako slušaoci komentarišu Dodikovu, kako navode, predstavu za javnost kada je u pitanju NATO. Jedni osporavaju njegovu politiku da jedno priča a drugo radi, dok drugi opravdavaju njegove postupke.

Kakav je glas naroda, barem onih koji su se uključili u emisiju “Puls naroda” poslušajte u emisiji:

BN

Nastavite čitati

Politika

Član Glavnog odbora SNSD-a prešao u SPS

Objavio

u

Član Glavnog odbora SNSD i bivši zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić nastaviće političko djelovanje kao član Socijalističke partije Srpske (SPS).

On je danas razgovarao sa predsjednikom SPS Goranom Selakom, te poručio da je izabrao mlade snage koje se istinski zalažu za Srpsku.

“SNSD je odustao od socijaldemokratije, a u SPS sam prepoznao mlade ljude koji se istinski zalažu za budućnost Republike Srpske i Modriče”, istakao je Savić.

Nezavisne

Nastavite čitati

Trending