Pratite nas

Nekategorisano

Krpelji već ujedaju!

Objavio

u

S dolaskom toplijih dana građani izlaze u prirodu, posjećuju parkove i time se izlažu riziku od ujeda krpelja.

Banjalučanka Mirjana P. kaže da je neki dan sjedila s djecom u parku “Mladen Stojanović”, te da je tek nakon što je došla kući vidjela ujed krpelja.     

“Nakon što sam primijetila ujed, odmah sam se javila u Dom zdravlja. Ljekari su ubrzo reagovali, tako da nije bilo nikakvih komplikacija”, kazala je Mirjana P.

Još jedna Banjalučanka koja je iskoristila sunčane dane kako bi vikend provela u prirodi požalila se na ujed krpelja.      

“Provodeći vrijeme u prirodi nisam ni razmišljala da bi me mogao ujesti krpelj.  Ipak, kada sam ga primijetila na koži, odlučila sam se javiti ljekaru, koji je odmah uklonio krpelja”, kazala je ova Banjalučanka.

U domovima zdravlja u Srpskoj kažu da mi se do sada javilo nekoliko pacijenata s lakšim simptomima ujeda krpelja.

Zbog toga ljekari upozoravaju da svaki boravak u šumi sa sobom nosi rizik od ujeda krpelja,  te ističu da je potrebno obratiti pažnju i zaštititi se.

U Domu zdravlja Banjaluka su za “Nezavisne” potvrdili da je do sada  bilo  nekoliko slučajeva ujeda krpelja, uglavnom sporadičnih.      

I u Domu zdravlja u Prijedoru potvrđuju da se nekoliko građana javilo zbog ujeda krpelja.    

“U Službu porodične medicine i Službu hitne medicinske pomoći javljali su se pacijenti zbog ujeda krpelja. Broj pacijenata koji su se javili je uobičajen za ovo doba godine”, navode iz Doma zdravlja Prijedor.  

Ističu da su svi pacijenti koji su se u proteklom periodu javljali zbog ujeda krpelja bili lakši slučajevi, te da se uglavnom  radilo o osobama mlađe životne dobi koji su dolaskom toplijih dana boravili u prirodi.     

Da se radi o lakšim, sporadičnim slučajevima, potvrdili su i iz Doma zdravlja Doboj, koji su naveli da je dosad bilo 10 do 15 slučajeva ujeda krpelja.    

“To su bili lakši slučajevi, koji podrazumijevaju da nije bilo ni lokalne reakcije kod pacijenata koji su se javili u Dom zdravlja. Pacijenti koji su se javili bili su srednje životne dobi”, kazali su iz Doma zdravlja Doboj.      

Zora Kremenović, šefica Odjeljenja porodične medicine iz Doma zdravlja Banjaluka, kaže da svaki boravak u šumi, posebno među niskim rastinjem, nosi opasnost od kontakta s krpeljima.

“Na mjestu ugriza krpelja može se pojaviti crvenilo i oteklina koja potraje nekoliko dana uz blaže izražen svrbež. Ova promjena nije posljedica infekcije, već iritativnog djelovanja stranih tvari koje se ugrizom unesu u kožu”, dodaje Kremenovićeva. Međutim, kako navodi, ako se nakon nekoliko dana od ugriza krpelja pojave simptomi bolesti, poput vrućice, bolova u mišićima i zglobovima, opšte slabosti ili glavobolja, mučnina, povraćanje te pojava kožnih promjena, potrebno je potražiti ljekarsku pomoć. 

Dodaje da se ugrizom krpelja najčešće prenose borelioza, lajmska bolest, eritema migrans, krpeljni meningoencefalitis, tularemija, erlihioza, babezioza i neke rikecioze.

Vladimir Šušnjar, direktor “Eko-bela” iz Banjaluke, firme koja se između ostalog bavi i uništavanjem krpelja, kazao je da nemaju dogovor sa Gradskom upravom Banjaluke o suzbijanju krpelja, te da na teren izlaze na poziv građana.

“Suzbijanje krpelja zasad radimo po pozivu građana, jer sa Gradskom upravom nemamo potpisan ugovor o suzbijanju krpelja, a ako bi došlo do dogovora, mogli bismo odmah startovati sa suzbijanjem krpelja”, ističe Šušnjar.

Dodaje da će, s obzirom na da je prethodno bilo mnogo vlage, nakon čega su nastupili topliji dani,  ove godine biti mnogo krpelja.

Prevencija bolesti koje prenose

–  Izbjegavanje područja bogatih krpeljima tokom ljetnih mjeseci (najveća aktivnost krpelja)

–  Sprečavanje kontakta s krpeljima zaštitom tijela odjećom dugih rukava i nogavica, umetanjem nogavica u čarape ili čizme

–  Za boravak u prirodi koristiti odjeću koja nije sačinjena od dlakavih tkanina (vuna, flanel) jer se za nju lakše zakači krpelj, ne odlagati odjeću na travu ili grmlje, ne provlačiti se kroz nisko rastinje

–  Nositi odjeću svijetlih boja da bi se krpelj lakše uočio na odjeći i uklonio

– Primjena repelenata na odjeću, obuću ili direktno na kožu (u obliku stika, tečnosti, spreja)

–  Nakon svakog boravka u prirodi gdje ima krpelja obavezno po dolasku kući pregledati odjeću i tijelo te ako se naiđe na krpelja, odmah ga ukloniti

– Vakcinacija za prevenciju krpeljnog meningoencefalitisa za osobe koje su češće izložene ugrizu krpelja i to u krajevima gdje ima krpeljnog meningoencefalitisa (endemsko područje)    

 Šta učiniti nakon ugriza krpelja?

Ugriz krpelja ne znači odmah i pojavu bolesti. S obzirom na to da većina krpelja nije zaražena uzročnicima zaraznih bolesti, najčešće je dovoljno samo pažljivo ukloniti krpelja. Krpelj se može ukloniti s kože pažljivim izvlačenjem, uz pomoć pincete – kojom se zahvati za gornji dio trupa, što bliže koži, i lagano izvuče. Oni koji su spretni i imaju dobar vid to mogu napraviti i sami. Oni koji se boje ili se ne smatraju dovoljno spretnim treba  da se obrate ljekaru. Ako se dogodi da dio krpelja pukne ili ostane u koži, nema razloga za brigu, najvažnije je ukloniti trup i spriječiti da krpelj duže bude u koži. Ostaci glavice ili rila se mogu ukloniti kasnije.

(Nezavisne)

Nekategorisano

Ko je Dodikov pilot Boban Kusturić?

Objavio

u

Boban Kusturić važi za čovjeka od velikog povjerenja Milorada Dodika. Međutim, Dodik u poslednje vrijeme izbegava da leti sa njim jer je upozoren da njegov miljenik u poslednje vrijeme koristi veliku količinu raznih opijata.

Dospio je u žižu javnosti kada su građani saznali kako se koriste državni resursi, i to da folk zvijezda Ceca Ražnjatović leti helikopterima Vlade RS.

Boban Kusturić je direktor Helikopterskog servisa RS, te ima više ličnih kadrova na važnim pozicijama i to:

Svoju kumu Dušicu Vidaković (koja je vrlo “bliska prijateljica” Milorada Dodika) je postavio za zamjenika direktora Helikopterskog servisa RS, kao i na poziciju člana Savjeta Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi Bosne i Hercegovine;

Svoju prvu suprugu Dijanu Milanković je postavio za generalnog direktora RTRS;

Svog brata Dejana Kusturića je postavio za direktora Fonda Zdravstvenog osiguranja;

Svog drugog kuma  Čedomira Šušnjar postavio za direktora Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA);

Od brata suprugu je zaposlio u Palatu Predsjednika RS kao sekretaricu;

Svog šurijaka Slavišu Milanković je progurao za zamjenika načelnika Prnjavora;

Povezan je “mnogo” sa direktorom policije Sinišom Kostrešević, kao i sa sinom Igorom Dodik;

Dovodi se u vezu da kontakte sa bezbjednosno interesantnim licima iz regiona, te zbog toga obavještajno-sigurnosne službe sumnjaju da Helikopterima Vlade RS prevozi nedozvoljene stvari;

Poznato je obavještajnim strukturama da ima veliku količinu novca, pa će biti interesantno posmatrati kako će dokazati svoj kapital.

Zbog ovakve kadrovske politike u SNSD-u opravdano i vlada nezadovoljstvo, što je još jedna potvrda da je Republika Srpska postala privatna država “PORODICE & CO”!

Nastavite čitati

Nekategorisano

Slučaj “Memić”: Jednomjesečni pritvor za Alisu

Objavio

u

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Alisi Ramić (djevojačko Mutap) te Muameru Ožegoviću, recepcionaru ilidžanskog hotela Crystal u vrijeme smrti Dženana Memića.

Sudska je to odluka nakon što je pred Sudom BiH juče održano ročište na kojem je razmatran prijedlog Tužilaštva BiH, koje je zatražilo jednomjesečni pritvor za Alisu Ramić (Mutap), bivšu djevojku Dženana Memića, i još tri osobe koje se dovode u vezu s ovim slučajem, prenosi portal Klix.

Aktivni i bivši pripadnik Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Nebojša Veljović i Nedžad Hrvat pušteni su da se brane sa slobode uz mjere zabrane.

Mjera pritvora, između ostalog, predložena je zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi puštanje osumnjičenih na slobodu, izazvalo uznemirenje javnosti i građana.

Tužioci su napomenuli da se oni terete za organizovani kriminal, tj. pomoć počinitelju nakon počinjenja krivičnog djela, protuzakonito posredovanje i prikrivanje dokaza.

Ranije ove godine uhapšeni su Alisin otac Zijad Mutap, bivši šef Odsjeka za saobraćajne istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) Hasan Dupovac i službenik MUP-a KS Josip Barić. Oni su uhapšeni u sklopu istrage o eventualnim nezakonitostima u istrazi stradanja Dženana Memića 2016. godine. 

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Baja Mali Knindža 25. juna u Banjaluci

Objavio

u

U ljetnoj bašti konjičkog kluba Čokorska polja 25. juna sa početkom u 20 časova nastupiće Baja Mali Knindža.

Cijena ulaznice je 20 KM, a karte se mogu kupiti u Jova baru i Konjičkom klubu.

☎️ Informacije na brojeve telefona: 066/066-555, 051/273-111

Nastavite čitati

Trending