Pratite nas

Nekategorisano

Lukač požurio da potroši milione u Zalužanima

Objavio

u

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS (MUP RS) potrošilo je 3,6 miliona KM više od plana za 2020. godinu na drugu fazu izgradnje Internata u Zalužanima koja je trebalo da bude izvršena tek ove godine.

Planom javnih nabavki ovog ministarstva za 2020. godinu, planirane su nabavke ukupne procijenjene vrijednosti 12.517.264 KM bez PDV-a. Međutim, kako je utvrdila Glavna služba za reviziju RS, MUP je prošle godine proveo nabavke i zaključio ugovore vrijednosti 15,5 miliona maraka.

Razlika od 3,6 miliona u planiranim i realizovanim nabavkama u prošloj godini odnosi na drugu fazu radova na objektu Internata u Zalužanima, iako su ti poslovi trebali biti izvršeni tek u 2021. godini.

Godišnjim planom javnih nabavki u 2020. godini predviđeno je da u izgradnju internata u Zalužanima bude uloženo 4,3 miliona KM, ali, prema podacima na Portalu javnih nabavki, MUP već u junu 2020. godine dodjeljuje firmi „UnijatM“ iz Prijedora ugovor u vrijednosti 7,9 miliona maraka.

Znači da su odmah ugovoreni i radovi od 3,6 miliona KM za drugu fazu Internata, a koji su trebali biti nabavljeni i izvršeni ove godine.

Neplanirani direktni sporazumi

U revizorskom izvještaju se navodi da je MUP šest postupaka nabavki vrijednosti 457.200 KM započeo u 2020. i nastavio u 2021. godini, a od četiri nabavke vrijednosti 148 000 maraka se odustalo.

Prema njihovim riječima, javne nabavke u iznosu od 1.766.919 KM za koje su provedeni postupci javnih nabavki i zaključeni ugovori u 2020. godini finasirane su iz sredstava javnih investicija.

„Revizijskim ispitivanjem obuhvaćeno je 16 postupaka javnih nabavki ugovorene vrijednosti 12.061.433 KM bez PDV, od kojih je jedna nabavka provedena pregovaračkim postupkom bez objave obavještenja ugovorene vrijednosti 305.590 KM, sedam nabavki otvorenim postupkom ugovorene vrijednosti 11.673.878 KM, dva postupka konkurentskim zahtjevom ugovorene vrijednosti 54.348 KM i šest postupaka direktnim sporazumom ugovorene vrijednosti 27.617 KM“, stoji u Izvještaju.

Kako su dodali nabavke koje su provedene direktnim sporazumom nisu predviđene prvobitnim planom javnih nabavki.

Podsjetimo, Odlukom o usvajanju Budžeta RS, ovom ministarstvu su odobrena sredstva od 222,2 miliona KM, a drugim rebalansom oko 226 miliona maraka.

Kako su napomenuli u izvještaju, nakon drugog rebalansa budžeta, izvršeno je ukupno osam relokacija sredstava u okviru Ministarstva i to u iznosu od oko pet miliona.

„Na osnovu rješenja ministra izvršeno je pet relokacija u iznosu od 1,3 miliona maraka i tri na osnovu rješenja Vlade RS“,navodi se u Izvještaju.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Nekategorisano

Vlada medicinarima daje crkavicu, već najavili proteste

Objavio

u

Ukoliko Vlada RS ostane pri stavu da će radnicima u zdravstvu plate biti povećane za samo pet odsto, zaposleni u ovoj branši neće imati izbora nego da obustave rad i krenu u proteste.

Na to upozoravaju iz četiri sindikata, čiji su predstavnici prije par dana bili na razgovoru sa resornim ministrom Alenom Šeranićem, sa kojega su otišli više nego nezadovoljni i razočarani.

Objašnjavaju da bi, u tom slučaju, plata ljekara u prosjeku bila veća za 80-90 maraka, plata medicinskih sestara i tehničara za 40-50, a plata pomoćnog osoblja za tek dvadesetak KM.

To bi bilo regulisano novim zakonom o platama zaposlenih u javnim ustanovama u zdravstvu, koji bi po hitnom postupku bio upućen u Narodnu skupštinu RS, a koji bi na snagu stupio već 1. juna.

Iz Strukovnog sindikata doktora medicine RS poručuju da su se, kad je riječ o povećanju plata, nadali svemu, samo ne ovome. Naglašavaju da je ponižavajuće povećanje od pet odsto ljudima za koje vlast priznaje da su godinu i po dana izgarali radeći.

– Bolje da nas ne nagrađuju, nego da nas ponižavaju! Ovo će izazvati ogroman odliv medicinskog kadra iz Republike Srpske u FBiH, Srbiju, u inostranstvo. Ravno je katastrofi kako se ponašaju prema nama. Čekamo u utorak odgovor, odnosno da vidimo nacrt zakona, a već narednih dana će svi sindikati organizovati sastanak. Imaćemo jedinstven stav, koji je suprotan stavu Vlade – kaže za Srpskainfo predsjednik Glavnog odbora SSDM Goran Bjeković.

Prema njegovim riječima, povećanjem plata za pet odsto zaposlenima u zdravstvu, Vlada će sebi dati autogol.

– Ne mogu se oni kleti u koronu, a mi je liječimo. Oni nek se sjete svojih mobilnih bolnica, respiratora bez monitoringa, stativa i stetoskopa koje im je Srbija poslala, garaža od 30 i nešto miliona KM. Bolesnike ne liječe zgrade i oprema, nego ljudi, a ključni momenat su entuzijasti medicinske sestre i tehničari, koji su ovde poniženi.

A da ne pričamo o tome koliko su omalovažene čistačice, te vozači saniteta koji su cijelo ljeto proveli u skafanderu, da bi sada dobili povećanje plate od nekih 20-30 KM – kaže Bjeković i dodaje da hirurg specijalista sa dežurstvima ne može da podmiri trošak potrošačke korpe, dok od medicinskih sestara veću platu imaju kasirke u marketima.

Iz Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu RS poručuju da je plata medicinske sestre u 2008. bila veća od prosječne plate u Srpskoj, dok je sada za 100-150 KM manja.

– Ministar zdravlja nam je rekao da je Vlada mogla da obezbijedi povećanje od pet odsto, a da sindikatima prepuštaju da to mogu  preraspodijeliti. Matematički, to bi značilo da bi onima sa visokom stručnom spremom bio smanjen ovaj postotak, dok bi bio povećan onima sa srednjom stručnom spremom. Mi na to ne pristajemo – kaže za Srpskainfo predsjednik ovog sindikata Željko Šukalo.

Prema njegovim riječima, sindikat na čijem je čelu i dalje je stava da cijena rada treba da bude 170 KM.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Nekategorisano

Lijepa vijest: U Banjaluci rođeno 17 beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci u posljednja 24 časa rođeno je 17 beba.

Kako Srna prenosi, rođeno je sedam dječaka i 10 djevojčica.

(BN) 

Nastavite čitati

Nekategorisano

Dodikov fijasko na samitu, niko ga nije ozbiljno shvatio

Objavio

u

Po svemu sudeći, ugled predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika u međunarodnim krugovima prilično je poljuljan.

Zahvaljujući našim izvorima uspjeli smo saznati šta je, kao jednu od tema za razgovor, pokušao nametnuti Dodik i kako se sve to završilo.

Naime, u jednom trenutku Dodik je zatražio da učesnici samita Brdo-Brijuni procesa raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona BiH. Njegov zahtjev zapravo je bio, kako saznajemo, jedan onima koje već godinama ponavlja predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

Dodik je otišao tako daleko u “imitiranju” Čovića, da je čak ponavljao i njegovu poznatu mantru kako je Željko Komšić nelegitiman član Predsjedništva, jer ga nisu birali Hrvati nego Bošnjaci. 

Međutim, učesnici samita su u potpunosti izignorisali ovaj Dodikov zahtjev. Osim njega, o izmjenama Izbornog zakona u BiH više niko nije progovorio ni riječi. Kakav je fijasko doživio Dodik možda i najbolje ilustruje činjenica da o ovoj temi ni riječi nije progovorio ni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

(Oslobođenje)

Nastavite čitati

Trending