Pratite nas

Društvo

Lukač stopirao nabavku uniformi zbog firme iz Zenice

Objavio

u

– Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS) odlučilo je da prihvati primjedbe firme „Patrio“ iz Zenice, te da obustavi tender i promijeni uslove nabavke uniformi i njenih dijelova za Specijalnu antiterorističku jedinicu, za kadete MUP-a kao i uniforme za policajce u Centru za obuku u Zalužanima.

MUP RS je obzirom da je odlučio da odmah usvoji žalbe, shodno tome izmjenio i tendersku dokumentaciju za ove nabavke, a izmjene se uglavnom odnose na sitne detalje vezane za izgled uniformi.

„Na prednjem dijelu našiva se meki čičak, u formatu amblema, na koji se postavlja tkani crni amblem „Specijalna antiteroristička jedinica“, boja kačketa je crna“, jedna je od izmjena vezanih za nabavku uniformi za SAJ.

MUP je uvažio i primjedbu firme iz Zenice kojom se zahtijeva da se osim JUS standarda mogu primijenjivati i neke druge metode.

Važno je istaći da su izmijenjeni i rokovi, pa je tako rok za prijem ponuda sa 24. avgusta prebačen na 2. septembar, a za isti datum je zakazano i otvaranje ponuda.

Ono što je zanimljivo je da je policajce u Republici Srpskoj prethodnih godina oblačila firma „KM trade“ iz Visokog, a koju su mediji povezivali upravo sa preduzećem „Patrio“ koje se žalilo i čije je žalbe MUP RS, kao što je napomenuto, usvojio djelomično ili u cjelosti.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić u izjavi za CAPITAL ističe da bi baš detalji u izradi uniformi trebali biti najmanje važni.

„Teško je izdefinisati neke sitne detalje gdje onda možda pobjeđuje forma, a ne suština. Po meni ta uniforma i njeni dijelovi treba da budu kvalitetni, da odgovaraju svojoj namjeni, da imaju određeni rok za koji su predviđeni i uslove u kojima su predviđeni, a da li će biti meki ili tvrdi čičak to su neki detalji gdje je jako teško svaki proizvod analizirati i definisati do u detalje i uvijek će neki detalj ostati nedefinisan koji može biti predmet eliminacije ili prolaska“, kazao je Ćorić.

Naglasio je da bi ovakvi tenderi trebali biti više uopšteni nego da kreiraju neke sitne detalje koje mnoga preduzeća iz RS iz nekih, čisto formalnih razloga, ne mogu ispuniti.

„Imali smo ranije sastanak sa premijerom i resornim ministrima na temu kako raspisati taj tender i da se on razbije na više lotova, kako bi ti lotovi bili po više proizvoda, da ne budu na jednom lotu i čizme i cipele i kravata jer su različiti proizvodi i različita su preduzeća koja se time bave. Ako je taj tender zajednički onda veliku prednost imaju trgovačka preduzeća koja objedinjuju te proizvode i prolaze na tim tenderima“, istakao je Ćorić.

Podsjetimo, kako je CAPITAL ranije pisao odmah po raspisivanju tendera za nabavku policijskih uniformi vrijednog 9,6 miliona maraka, iako je bio podijeljen na lotove kako je obećano domaćim proizvođačim mnogi od njih su već tada rekli da im je ovaj milionski posao nedostižan zbog uslova postavljenih u tenderu.

(Capital)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

BIH REKORDER U REGIONU PO INFLACIJI Izgubljena kontrola nad divljanjem cijena

Objavio

u

Inflacija u Bosni i Hercegovini ubjedljivo je najviša u odnosu na zemlje regiona, što i ne čudi, jer, kako tvrde ekonomisti, vlasti u Bosni i Hercegovini jedine su koje nisu adekvatno reagovale na divljanje cijena, prije svega energenata, ali i osnovnih životnih namirnica.

U Bosni i Hercegovini inflacija u maju iznosila je 14,4 odsto, u Srbiji 10,4, dok je u Hrvatskoj majska inflacija bila 10,8 odsto. Stopa inflacije u Crnoj Gori u maju ove godine u odnosu na maj prošle izonosila je 11,7 odsto, dok je u Sloveniji inflacija u maju bila 8,1 odsto, s tim da je u junu porasla za još 2,3 odsto.

Ovaj rast inflacije u Sloveniji za ekonomiste je znak da će junska inflacija u BiH biti daleko veća od sadašnjih 14,4 odsto.

– Mi imamo najdirektnije prenošenje inflacije. Jedino kod nas vlasti nisu preduzele mjere u pravcu smanjivanja cijena goriva i energenata niti su ograničavale rast cijena. Neki su pokušali bar malo ublažili, a mi nismo ni pokušali i to je ta neka razlika – rekao je za „Nezavisne novine“ ekonomista Marko Đogo.

Kada je riječ o inflaciji u Bosni i Hercegovini, jedan od najvećih uzroka je svakako cijena hrane, koja raste daleko brže nego u zemljama Evropske unije.

Primjera radi, zaključno s aprilom, cijena hrane u BiH za godinu dana porasla je za malo više od 20 odsto, dok je taj rast u Evropskoj uniji iznosio malo manje od devet odsto. Istovremeno, značajan uticaj na inflaciju u Bosni i Hercegovini imale su i cijene energenata, prije svega nafte, a u ovom trenutku Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regionu koja u tom smjeru nije intervenisala.

– Mnoge zemlje su pokušale da intervenišu na hranu, doduše nije Crna Gora, ali Srbija i Hrvatska su sigurno. U Sloveniji je, recimo, cijena nafte niža nego u Republici Srpskoj, što je dosta čudno, i značajno niža nego u susjednoj Austriji, što znači da su oni reagovali i što pokazuje da se mikropolitikama može napraviti nešto za sebe i građane – naglasio je Đogo.

Inače, kada je riječ o evrozoni, majska inflacija iznosila je 8,1 odsto i ono što zabrinjava jeste da i dalje raste, s obzirom na to da je u junu iznosila 8,6 odsto. Navjeća stopa inflacije zabilježena je u Estoniji – čak 22 odsto, a slijede je Litvanija sa 20,5 i Letonija sa 19 odsto. Najmanja inflacija zabilježena je na Malti i to 6,1 odsto, Francuskoj 6,5, Finskoj 8,1 itd.

Prognoze evropskih ekonomista kada je riječ o inflaciji nisu optimistične, a s ozbirom na to da Bosna i Hercegovina uvozi inflaciju, gotovo je sigurno da će se negativni trendovi nastaviti i u budućnosti.

Bruno le Maire, francuski ministar finansija, nedavno je rekao da je Evropa usred vrhunca inflacije, koja će trajati najmanje do kraja godine, ali da se očekuju visoki nivoi do kraja 2023, kada će čak i nakon 2023. godine inflacija biti strukturalno viša od onoga što doživljavamo posljednjih nekoliko decenija.

Stručnjaci u BiH, prije svih Centralna banka Bosne i Hercegovine, već jednom su revidirali svoje procjene u vezi s inflacijom i prognozirali su rast u prvom polugodišnu od 9,2 odsto, što će sasvim sigurno biti premašeno s obzirom na to da je inflacija u januaru bila 7,4 odsto, u februaru 8,7, martu 11, aprilu 14,1 i maju 14,4 odsto.

„Usporavanje inflacije očekujemo u drugom polugodištu, prvenstveno zbog baznog efekta iz 2021. godine i pretpostavke odsustva daljeg intenzivnog rasta cijena hrane i energenata“, naveli su krajem marta iz Centralne banke BiH.

Visina inflacija

  • Bosna i Hercegovina 14,4%
  • Srbija 10,4%
  • Hrvatska 10,8%
  • Crna Gora 11,7%
  • Slovenija 8,

Nastavite čitati

Društvo

CIJENA PŠENICE I DALJE UPITNA U SEMBERIJI: Proizvođači očekuju cifru između 65 i 70 feninga

Objavio

u

Većina semberskih poljoprivrednika očekuje otkupnu cijenu ovogodišnje pšenice između 65 i 70 feninga po kilogramu i s tim će zahtjevom sutra na dogovor u Privrednu komoru u Banjaluci, najavio je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije Boško Radić.

Nakon trećeg sastanka proizvođača žita i predstavnika mlinara u Bijeljini, Radić je rekao novinarima da su velike razlike u njihovim stavovima, neki poljoprivrednici insistiraju na cijeni od 82 feninga i smatraju da je za sve ispod toga rješenje u protestima, dok su drugi spremni na pokušaj dogovora i postizanja kompromisa o cijeni koja bi zadovoljila mlinare, pekare i poljopriredne proizvođače u Republici Srpskoj.

Radić kaže i da su neki semberski mlinari spremni da ispoštuju proizvođače i ponude cijenu od 65 feninga, a većina poljoprivrednika smatra da otkupna cijena pšenice treba da bude od 65 do 70 feninga po kilogramu.

Poljoprivrednik Lazo Urošević rekao je novinarima da je 20 vagona pšenice predao semberskom „Žitoprometu“, njenu cijenu još ne zna, a kaže da je obećano da će biti kao i u Srbiji, plus tri feninga na osnovu transportnih troškova.

Prema njegovim riječima, realna cijena u Republici Srskoj bila bi najmanje 70 maraka za sto kilograma i s tim bi seljak imao jako malu zaradu.

Predsjednik Regionalnog udruženja sela Semberije i Majevice Savo Bakajlić istakao je da je za poljoprivrednike ovo najteža i najskuplja godina proizvodnje.

(SRNA)

Nastavite čitati

Društvo

VEČERAS Otvaranje ljetnjeg programa “Da nam živi grad”

Objavio

u

U Banjaluci od danas počinje bogat program za ljeto pod sloganom „Da nam živi grad“ u organizaciji Grada Banjaluka.

Grad Banjaluka pripremila je za sve svoje sugrađane bogat program za ljeto. Očekuje se pregršt kulturnih, sportskih i turističkih manifestacija u gradu na Vrbasu – istakli su iz Grada Banjaluka.

Tokom ove manifestacije građani i građanke Banjaluke moći će uživati u koncertima, radionicama i turnirima.

– Bitno je napomenuti i tradicionalnu manifestaciju „Ljeto na Vrbasu“. Veliko porodično druženje koje ćemo ove godine imati na jezeru Manjača – rekli su iz Grada Banjaluka.

Besplatni časovi joge, fitnesa i plesa od sertifikovanih trenera održavaće se ponedjeljkom, srijedom i petkom u parku Mladen Stojanović.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending