Pratite nas

Nekategorisano

Mart za vatrogasce bio najteži mjesec u posljednjih nekoliko godina: Zbog neodgovornih građana intervenisali više od 200 puta

Objavio

u

Hrabri banjalučki vatrogasci su prošli mjesec imali pune ruke posla gaseći mnogobrojne požare na otvorenom, a zbog vjetra, sušnog perioda i visoke temperature za ovo doba godine, mart je bio najteži mjesec u posljednjih nekoliko godina.

Komandant vatrogasne brigade Banjaluka Miroslav Malinić rekao je za Srpskainfo da su samo u martu imali više od 200 intervenicija i dodao da su to u najvećem broju slučajeva bili požari na otvorenom.

– Najčešći uzroci požara bili su nepažnja građana i namjerno spaljivanje velikih površina. Mi smo prošli mjesec imali oko 200 intervencija, a od toga se 125 odnosilo samo na gašenje požara na otvorenom, odnosno niskog rastinja, trave, šume – rekao je Malinić.

Ističe da su vatrogasci na mjesečnom nivou okvrino imali od 70 do 80 intervencija, ali da je u martu taj broj bio znatno veći.

– Nesavjesni građani namjerno su spaljivali velike površine. Ovdje ne govorim o poljoprivrednom otpadu koji je nastao zbog krčenja korova, nego oni pale čitave površine, njive, livade. Pale sve što je zaraslo. Vrijeme je bilo pogodno za paljenje u smislu da drveće još nije počelo da lista, odnosno nije krenula vegetacija. Ljudi čekaju vjetar jer onda zapaljena površina brže i lakše gori, ali najveći problem je što zbog trenutka nepažnje požar se može oteti kontroli – ispričao je Malinić.

Dodaje da su ukoliko dođe do nekontrolisanog širenja vatrene stihije u opasnosti ljudski životi i njihova imovina, sve ono što su stvarali godinama.

Prema njegovim riječima, prethodno moraju biti ispunjeni osnovni uslovi bezbjednosti kako ne bi došlo do neželjenih ili čak kobnih posljedica.

– Morate imati sva neophodna sredstva za gašenje požara. Ne smije se paliti ništa što se ne može kontrolisati. Požar se ne smije ostavljati bez nadzora, a otpad koji želite da zapalite mora biti udaljen minimalno 100 metara od ivice šume gdje se požar može prenijeti i proširiti – upozorio je on.

Ističe da požari nisu nastali zbog elementarnih nepogoda ili visokih temperatura, jer je zima tek prošla, već je glavni razlog bio ljudski nemar.

– Mogu garantovano da tvrdim da je uzrok namjerno paljenje. Do ovih požara nije došlo zbog atmosferskog pražnjenja, vremenskih prilika ili zbog neispravnih električnih instalacija – kaže on.

Apelovao je na građane da uopšte ne pale vatru, a naručito ukoliko nisu u stanju da je drže pod kontrolom.

– Najbolje bi bilo da ne pale nikakve površine, ili da to odgovorno rade. Oni trebaju otpad od krčenja površina da skupe na manje količine, gdje goriva materija ne može građane dovesti u opasnost i izazvati požare većih razmjera. Zamislite da vatrena stihija zahvati prostor od 10 do 15 dunuma zemlje, pa u nekim situacijama ni profesionalni vatrogasci sa svom opremom i brzom intervencijom ne mogu iskontrolisati požar, a kamoli građani – naglasio je Malinić.

Prema statističkim podacima iz Vatrogasne brigade Banjaluka saopšteno je da je samo u martu požar buktio na ukupno šest stambenih objekata gdje je intervenisalo osam vozila i 32 vatrogasca.

Osam požara zahvatilo je industrijske, privredne i pomoćne objekti gde je intervenisalo ukupno 22 vatrogasca.

– Na gašenju šumskog požara bilo je  36 intervencija,  a u ovu akciju su bila uključena 43 vozila i 94 vatrogasca. Bilo je ukupno 12 zapaljenih dimljaka na čemu je intervenisalo 33 vatrogasca. U martu je zapaljeno 27 kontejnera, a u gašenju požara je učestvovalo 55 vatrogasaca i 27 vozila. Ovi požari su se u najvećem broju slučajeva dešavali danju – navedeno je u saopštenju.

Kada je riječ o ostalim vrstama intervencija, u kojima su hrabri vatrogasci priskočili građanima u pomoć kao što su saobraćajne nesreće, poplave, zaglavljeni liftovi, otvaranje stanova, asistencije i obezbeđenja, njih je u martu bilo 22.

Iz policijske uprave Banjaluka rekli su za Srpskainfo da je u martu ove godine na području grada evidentirano ukupno 65 požara, a od toga je bilo 50 šumskih požara, tačnije pet u državnoj i 45 u privatnoj svojini, dok je 15 požara je bilo na poslovnim, pomoćnim i stambenim objektima.

– Najčešći uzroci ovih požara koji su se desili su nehat ili nepažnja građana, a u ovom mjesecu najveći broj požara se desio na otvorenom prostoru, na livadama, parcelama i šumama koje su zapuštene, te obrasle suvom travom, korovom i niskim rastinjem – rekli su iz policijske uprave.

Prema njihovim rečima požari su mnogo češće nastajali nepažnjom građana, nego pod drugim okolnostima, a utvrđeno je da je češće do požara dolazilo vikendom nego radnim danima.

– Građani su čisteći svoje zemljište nekontrolisano spaljivali suve trave i korov na svojim parcelama. To je dovelo do razvijanja požara, a zbog sušnog vremena i spore vegetacije, požari su podpomognuti duvanjem vjetra izmakli kontroli i širili se obuhvatajući veće površine – poručili su oni.

Dodaju da su parcele koje su bile zahvaćenje vatrenom stihijom bile u vlasništvu fizičkih lica, šuma u vlasništvu Šumskih gazdinstava i šuma u vlasništvu fizičkih lica, a od posljedica požara dolazilo je i do požara na stambenim i pomoćnim objektima građana.

– U martu je došlo do povećanog broja požara iz razloga što je temperatura vazduha bila iznad prosjeka, nije bilo kišnih dana, pa je nastupio sušni period i kasnila je vegetacija, što izrazito pogoduje širenju požara na otvorenom prostoru – precizirali su iz Policijske uprave Banjaluka.

Kako kažu, svake godine putem sredstava javnog informisanja apeluju i obavještavaju građane kako da postupaju sa paljenjem korova i drugog poljoprivrednog otpada, te da to rade na način propisan Zakonom o zaštiti od požara.

– Zakonom o zaštiti od požara  propisane su mjere zaštite od požara koje se moraju poštovati, a pod tačkom 10. definisana je mjera koja se odnosi na paljenje vatre na otvorenom prostoru i glasi „zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre – rekli su nadležni.

Policijska uprava Banjaluka raspolaže samo sa informacijama koje su joj prijavljene.

(Srpskainfo)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Nekategorisano

Izbo bivšu djevojku, ostavio je u parku, pa pokušao da se ubije skokom sa nadvožnjaka

Objavio

u

By

Osječko-baranjska policijska uprava kratko je jutros saopštila kako su sinoć nekoliko minuta iza ponoći dobili dojavu o pokušaju samoubistva muške osobe (24), a nakon dolaska na mjesto događaja u blizini su pronašl tijelo djevojke rođene 2002. godine.

Da jedan mladić pokušava da se ubije u Našicama, javljeno je policiji u noći između petka i subote, pet minuta iza ponoći. Kada su izašli na teren, pronašli su ga kako leži na pruzi, gdje je skočio s nadvožnjaka. Otkrili su tada i da nekih 150 metara dalje leži beživotno tijelo mlade djevojke, u parku pored groblja. Našice su u potpunom šoku, piše Večernji.hr.

Kako se nezvanično saznaje, Jelenu Lukačić (20) usmrtio je njen bivši dečko Luka Dundović (24), a potom je pokušao da presudi i sebi. Njih dvoje su, govore prijatelji, bili u ljubavnoj vezi, koja je okončana oko Božića. On sa time, kažu, nije mogao da se pomiri pa ju je učestao zvao i slao joj poruke.

Jelenu je do parka nedaleko od njene kuće prije zločina dovezao novi dečko s kojim je u petak uveče izašla. Dogovorili su se da će mu se obavezno javiti kada stigne kući. Znao je da ju je Luka toga dana kontaktirao i slao joj poruke. Kratak put do svoga doma, od svega 200 metara, nesrećna djevojka nije uspjela da pređe. Kako se pretpostavlja, Luka ju je dočekao pred kućom.

Odvukao ju je u park i usmrtio. Još se ne zna kako je smrt nastupila, ali navodno je ubistvo počinjeno nožem. Njen sadašnji dečko zabrinuo se što mu se djevojka ne javlja. Kada se poslije toga ponovo provozao putem prema njenoj kući, ugledao je Luku Dundovića na nadvožnjaku.

– Odjeća mu je bila krvava. Pitao sam ga gdje je Jelena, a on mi je odgovorio: “Mrtva je.” Brzo sam otišao do njene kuće i pozvao joj majku pa smo pozvali policiju – ispričao je taj mladić za hrvatske medije.

– Čuo sam ženu kako viče “Ubio mi je dijete!” Bilo je tada deset minuta iza ponoći. Nisam prilazio, ali vidio sam više policijskih vozila i Hitnu pomoć – rekao je komšija Ivica.

Policija je o zločinu kratko izvijestila, potvrdivši kako se sumnja u nasilnu smrt djevojke. – Osoba koja se dovodi u vezu s tim događajem nalazi se pod nadzorom policije. Provodimo kriminalističko istraživanje s ciljem utvrđivanja svih okolnosti – saopštili su iz PU osječko-baranjske.

Porodica Lukačić doselila se prije dvije godine u Našice iz obližnje Donje Motičine. Jelena je radila u trgovini u obližnjem Jelisavcu, a uz roditelje, ima još dvije starije sestre i mlađeg brata. Trebalo je u subotu ujutro da radi, a kako se nije pojavila na poslu, zvali su je na mobilni i ne sluteći zašto se ne javlja… Luka je, pak, zaposlen u jednoj firmi za održavanje puteva, a građani kažu da je iz mirne porodice.

Nije imao zabranu prilaska bivšoj djevojci.

– Nije ga prijavljivala policiji jer je mislila da će prestati zove – ispričao je žrtvin rođak.

Prijatelji su se na društvenim mrežama opraštali od Jelene.

– Izgledala je kao anđeo, sad je to i postala – napisali su.

Luka Dundović ima teške tjelesne povrede, ali nije u životnoj opasnosti.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Nekategorisano

GUŽVA NA STARTU Ko će sve ući u trku za predsjednika Srpske

Objavio

u

By

Prijavu za učešće na opštim izborima u BiH, zakazanim za 2. oktobar, predali su 91 politička stranka i 17 nezavisnih kandidata, čime je ozvaničena predizborna trka u Bosni i Hercegovini.

Ono što je zanimljivo jeste da je od ovog broja čak 48 stranaka podnijelo prijavu da uđe u trku za predsjednika ili potpredsjednika Srpske.

Ko će na kraju od njih, zaista, i imati svog kandidata, ostaje da se vidi, ali za sada je sigurno da u trku za predsjednika Srpske ulaze Jelena Trivić iz PDP, Radislav Jovičić iz DNS i Zoran Kalinić iz pokreta Naša priča Republika Srpska.

I lider SNSD, Milorad Dodik, nedavno je izjavio da ta stranka planira imati svog kandidata u trci za predsjednika, a isto su ranije najavili i njegovi koalicioni partneri iz Ujedinjene Srpske, koji su takođe podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske.

Dogovor

Ko će od te dvije partije na kraju odustati od trke za predsjednika Srpske znaće se uskoro, s obzirom na to da je na posljednjem sastanku koalicije vladajuće većine dogovoreno da idu sa jednim kandidatom iza kojeg će stati sve stranke.

Na zvaničnoj stranici Centralne izborne komisije vidljivo je da su mogućnost da uđu u trku za predsjednika Srpske, pored navedenih stranaka, ostavili i NDP, SPS, SDS, Demos, Prva SDS, Srpska radikalna stranka dr Vojislav Šešelj, Demokratski centar RS Igor Davidović, Srpska napredna stranka RS – FBiH, Srpski narodni pokret, Ekološka partija RS, Za pravdu i red – Lista Nebojše Vukanovića, Seljačka stranka, Srpska napredna stranka FBiH, kao i do sada nepoznate stranke poput Novo doba, Re-Balans, Krug i Stranka život.

Narodni poslanik Nebojša Vukanović potvrdio je da su podnijeli prijavu za učešće u trci za predsjednika Srpske, ali da ne planira da ima svog kandidata.

– Prijavu smo podnijeli jer smo imali tu mogućnost, ali ne planiramo da kandidujemo nikoga na tu funkciju. Jasno je da ćemo podržati Jelenu Trivić – istakao je Vukanović za Srpskainfo.

Nesloga

Politikolog Darko Kuzmanović ističe da veliki broj prijava za funkciju predsjednika Srpske pokazuje ogroman stepen nesloge među opozicijom.

– Može se postaviti pitanje da li opozicija uopšte ima ikakvu šansu da u ovoj situaciji, sa ovolikim brojem stranaka koje su ostavile mogućnost da kandiduju nekoga na tu funkciju, pobijedi na izborima – kaže Kuzmanović za Srpskainfo.

S druge strane, kako dodaje on, ovoliki broj kandidata je pokazatelj ogromne količine sujete i ličnog egoizma koji ispoljavaju i kandidati i političke partije.

Da je svima prioritetan opšti interes, kako ističe Kuzmanović, što partije i kandidati konstantno predstavljaju, stranke bi se dogovorile.

– Određene stavove, koji im se i ne podudaraju, oni bi prevazišli i ustremili se ka ostvarivanju zajedničkog cilja, a to je smjena vlasti. Međutim, do takve situacije nije došlo. Kada imamo veliki broj kandidata, naravno, takva situacija najviše odgovara SNSD, koji ima ogromne šanse da izađe kao pobjednik narednih izbora – smatra Kuzmanović.

Nezrelost

Ukoliko do toga dođe, ističe on, krivci će biti opozicione političke partije i kandidati koji nisu bili u stanju da pregovaraju. Kuzmanović kaže da su se opozicioni političari u velikoj mjeri ponašali nezrelo u političkom smislu.

– Ono što sam i ranije predlagao, a da bi se stalo u kraj ovakvoj situaciji, jer je bilo jasno da kandidati i političari neće biti u stanju da prevaziđu svoje sujete, jedino rješenje bilo bi uvođenje dvokružnog izbornog sistema. Time bi se napokon stalo u kraj ovakvim praksama i situacijama – uvjeren je Kuzmanović.

On kaže da dvokružnim izbornim sistemima u prvom krugu može biti i 50 kandidata za funkciju predsjednika, ali u drugi izborni krug prolaze samo dva najbolja.

– U toj situaciji kandidati imaju i veći legitimitet, a s druge strane, veći je demokratski potencijal samih izbora. Dvokružni izborni sistem bi s jedne strane eliminisao marginalne političke figure u trci za inokosne funkcije, a s druge strane donio i druge razne benefite kada su u pitanju izbori – zaključuje Kuzmanović.

TRKA ZA POTPREDSJEDNIKA

Osim za predsjednika Srpske, očito je da će građani imati i šarolik izbor kada je u pitanju kandidat za potpredsjednika Republike Srpske, jer su trku najavile brojne stranke.

Prijavu su podnijeli DF, Bosanskohercegovački BH zeleni, Hrvatska kršćanska demokratska unija BiH, HDZ 1990, HDZ BiH, Narodni evropski savez BiH, NS, A-SDA, Narod i pravda, Nezavisni blok – BN, Savez za novu politiku, Stranka za BiH, Građanski savez, Platforma za progres, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatska demokratska unija BiH, SDP BiH, BPS Sefer Halilović, HSP dr Ante Starčević BiH, Liberalna stranka BiH, SDA, Hrvatska stranka prava BiH, SMS, BOSS, Hrvatski savez HKDU-Hrast, te Hrvatska stranka prava BiH i Herceg-Bosne.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Nekategorisano

Životna priča Milke iz Udbine – jedno vrijeme živjela i u Banjaluci

Objavio

u

Nekad je bila prelijepa djevojka iz Udbine koja je uvijek nosila crveno, a pokopana je kao usamljena starica na koju je sreća odavno zaboravila.

Milka Perić, baka Crvenkapica iz Udbine, koju su hiljade ljudi upoznale zahvaljujući videu YouTube kanala TV Loki, umrla je kako je i živjela – potpuno sama. Milka Perić godinama je prezimljavala bez krova nad glavom i ogrjeva, imala je jedan obrok dnevno, ali je odbijala milostinju i do kraja života ostala veliki lokalpatriot.

Udbinu nije htjela napustiti nikada, pa čak ni u najgora ratna vremena. Tokom Oluje, tada 47-godišnja Milka, nakratko je otišla u Banjaluku, ali vratila se desetak dana nakon što je otišla. O Udbini i njenim stanovnicima znala je sve. I svi su poznavali Milku.

Sve to priča Robert Labrović, snimatelj i vlasnik YouTube kanala Loki TV, koji je svijet upoznao s Milkom. Zahvaljujući njemu, Milka je posljednjih nekoliko godina života dobilanešto ljubavi i saosjećanja, barem kroz poklone i pisma koja su joj slali gledaoci Loki TV-a.

Na tom YouTube kanalu nalazi se mnoštvo video-zapisa Milke u kojima se izmjenjuju bijes, ogorčenost, istinska ljubav prema životu i sreća usamljene starice kada ima koga počastiti kavom.

Sa 13 ostala bez majke, sa 16 počela raditi u pilani

Život je Milki oduzeo gotovo sve – ljepotu, porodicu, dom i razum. Imala je samo 13 godina kada joj je umrla majka, a otac se uskoro oženio drugom ženom.

“Imala je 16 godina kada su je primili u pilanu da radi kao pisarka, jer je imala predivan rukopis. Kažu da je bila izrazito lijepa i uvijek je nosila crveno”, govori Indexu Robert Labrović o Milki.

Nakon teške životne epizode u koju je, govori se, bio upleten direktor pilane, Milka je prebačena u pogon gdje je godinama radila teški fizički posao s muškarcima.

Budući da je rođena i živjela u selu Tolići, nije mogla živjeti tamo i putovati na posao pa joj je pilana dodijelila baraku. U nekoliko videa starica opisuje pakao koji je prolazila kao maloljetna djevojka među radnicima pilane, pogotovo jer su joj dali sobu pored muškog zahoda.

I sama je starica u videima Loki TV-a često ponavljala da se jako bojala u situacijama kada bi se radnici potukli u pilani pa je trčala i krila se u grmlju. Na poslu je, kaže Labrović, doživjela i nesreću kada joj je pila uhvatila kosu i počupala je

U nesreći je Milka izgubila i dio kose, a ubrzo nakon toga i razum. U pilani je postala predmet ismijavanja, a krajem osamdesetih otišla je u prijevremenu penziju. Od nesrećeu kojoj je izgubila kosu nosila je kape, mnoštvo kapa po kojima je znaju svi koji su je vidjeli uživo ili na YouTubeu.

Život joj je oduzeo sve

U Oluji je otišla, ali se brzo vratila. Robert Labrović kaže da se u rodni kraj Milka vratila nakon desetak dana iz Banjaluke u koju je izbjegla, a iz Udbine više nikad nije odlazila. Postala je samotnjak, počela kompulzivno sakupljati stvari i smeće, a tokom posljednjih dvadeset i pet godina promijenila je nekoliko objekata u kojima je živjela. Sve su to bile napuštene kuće bez vode i struje.

Baka Milka spavala je u mračnim, vlažnim i hladnim ruševinama u kojima je skupljala svešto bi drugi bacili. Kapu, odnosno više njih, nikad nije skidala. Robert Labrović kaže da jojje opština Udbina obezbijedila starački dom, ali je Milka odbila preseliti se. Bojala se kako će preživjeti bez svoje penzije koja je do njene smrti iznosila oko 1.500 kuna.

Starački dom osigurao joj je jedan topli obrok dnevno koji bi joj radnici ostavili na prozoru.

Labrović kaže da ju je upoznao 2013. godine (upravo onda kada je objavljen video u kojemu govori kako joj smeta sunce) i omogućio da za usamljenu staricu iz Udbine saznacijeli Balkan. Novinar kaže da su često razgovarali te bi Milka, nakon što istrese bijes i gorčinu u psovkama i prijetnjama, sjela na kafu i razgovarala kao i svaka druga osoba.

“Znala je sve o svima. Toliko podataka ne može imati ni neka novinska agencija, vjerujte mi. Odlično je čitala, poznavala kraj i sve događaje koji su se odigrali tokom njenog života”, kaže Labrović.

“Postoji jedna zanimljivost. U Udbini su mi rekli da je Milka, u djevojačko doba bila izrazito lijepa djevojka, jednom na sajmu u Zagrebu radila kao hostesa za jednu švicarsku firmu i tom prilikom na poklon je dobila sat”, dodaje Labrović.

“Živim u kući od jedne žene koja je umrla u Beogradu”

Svi koji su pogledali nekoliko videa s Milkom koje je snimio Robert Labrović morali su primijetiti da stalno spominje, kao da se opravdava, ruševnu kuću u kojoj živi. Kuća bez prozora, vrata, struje i vode bila je njen dom.

“Žena je umrla u Beogradu”, ponavlja Milka podatak o vlasnici kuće u kojoj je provela neke od posljednjih godina života. Labrović kaže da je žena, zapravo, njena pokojna tetka koja je izbjegla u Oluji.

Milka je imala dva brata i sestru i pretpostavlja se da su se oni tokom rata odselili u Srbiju. Milka je u videima često spominjala majku koja je umrla dok je bila dijete, oca kojemu je konj prebio nogu i maćehu za koju je govorila da je bila “vražja”.

Posljednjih devet godina, otkako je postala svojevrsna zvijezda Udbine, Milka je dobila empatiju i ljubav nepoznatih ljudi koji su je gledali na YouTubeu. Povremeno je dobivala pakete s hranom i odjećom, a mnogi su joj slali i nešto novca za kafu.

U svakom videu u kojem bi joj Labrović predao kovertu s novcem, starica je insistirala da ga odvede na kafu i plati je. Više je voljela plaćati kafu drugima nego da njoj neko plati kavu.

Milka Perić pokopana je u porodičnoj grobnici u svom rodnom selu Tolići u opštini Udbina. Pokop je, kaže nam Labrović, finansirala opština Udbina. Milka je sahranjena dostojanstveno. Bilo bi lijepo vjerovati da je konačno dobila sav mir, toplinu i ljepote kojeje odavno zaslužila, a život joj nije pružio.

Nastavite čitati

Trending