Pratite nas

Biznis

Mediji: Radović zarađuje milione u poslu sa bivšom “zelenom beretkom”

Objavio

u

Aktuelni potpredsjednik SDS Milan Radović, kome su u Republici Srpskoj puna usta priče o siromaštvu i teškom životu građana, na izgradnji samo dvije zgrade u Sarajevu zaradiće više miliona maraka.

Njegov partner u građevinskom biznisu je Malčo Rovčanin, poznati sarajevski ugostitelj, a u ratu pripadnik “Zelenih beretki”, inače strah i trepet za sarajevske Srbe.

Prema pisanju portala, u ovom trenutku, aktuelna su njihova dva gradilišta u centru Sarajeva.

Navodno, zidaju na desetine hiljada kvadrata stambeno-poslovnog prostora, a dokumenti u posjedu “Faktora” potvrđuju da će Radović sa poslovnim partnerom, bliskim stranci Bakira Izetbegovića, na ovim poslovima inkasirati više od deset miliona maraka.

U “Faktoru” dalje navode da je “prvi poslovno-građevinski poduhvat Radovića i Rovčanina u završnoj fazi”.

“Nakon što su kupili urušenu staru autrougarsku zgradu, uz samu Miljacku u centru Sarajeva, počeli su gradnju velelepnog objekta sa više desetina hiljada kvadarta poslovnog i stambenog prostora”, piše pomenuti portal.

Radovi bi trebalo da budu okončani do kraja godine.

Na ovom portalu tvrde i da gradnja, navodno, nije prošla bez problema sa zakonom, pa je tako “Opština Centar insistirala da se postojeći austrougarski objekat ne ruši, ali on je ipak sravljen do temelja, a u završnom rešenju novog kompleksa trebalo bi da bude samo fasada na prva dva sprata koja bi podsjećala na nekadašnju zgradu”.

Dodaje se da je “ostatak ovog bloka izgrađen u modernom stilu”.

Zgrada je u obliku slova L, sa podzemnom garažom, poslovnim prostorima i luksuznim stanovima. Sve u svemu, podzemne garaže, prizemlje, četiri sprata, objekat i mansarda.

Izgrađena je uz sam most Čobanija, na šetalištu uz Miljacku, preko puta zgrade Pozorišta. Procjenjuje se da je gradnja samog objekta koštala više od 15 miliona maraka. U prodaji, kvadarat poslovnog prostora dostiže cenu do 6.000 maraka, stambenog oko 5.000 dok se garažno mjesto prodaje i za vrtoglavih 50.000 KM. Procjenjuje se da će Rovčanin i Radović na ovom objektu zaraditi, minimalno, deset miliona maraka.

Srpsko-muslimanska poslovna veza

Prema podacima Faktora, “Trust invest” su Radović i Rovčanin osnovali 2016. godine.

Sjedište je na Skenderiji, osnivački kapital je u udjelima po 50 odsto, a trenutno je u kompaniji zaposleno sedam radnika.

Rovčanin je direktor i ovlašćeno lice za zastupanje, osnivački kapital je bio 2.000 maraka.

Objekat Hotel Gaj – SkenderBrick

Tokom ove godine pomenuti tandem odlučio je da kupi, kako piše “Faktor”, atraktivno zemljište nekadašnjeg “Hotela Gaj” u blizini Skenderije.

Navodno je Rovčanin vezan za ovo zemljište, jer je godinama na toj lokaciji držao restoran “Vinoteka” koji je zatvoren nakon njegovog hapšenja zbog utaje poreza 2008. godine. Od opštine Centar dokupili su za 439.000 maraka građevinsko zemljište kako bi objedinili parcelu. Opet nije moglo bez kršenja zakona pa su prije kupovine zemljišta, srušili postojeći objekat kako bi se pripremili za gradnju. Objekat će imati 6.143 kvadrata. Prema procjeni vještaka, u koju je navodno “Faktor” imao uvid, gradnja ovog objekta koštaće 12.252.500 KM, te da je građevinska cijena kvadrata od 1.300 do 1.700 maraka. Sve u svemu, procjenjuje da će se na gotovom objektu zaraditi 19.198.400 KM.

Prema saznanjima “Faktora”, dobro uhodani građevinari Radović i Rovčanin se neće zaustaviti na pomenute dvije lokacije. Navodno, “pikirali” su i novu lokaciju u blizini bolnice na Koševu.

U tom dijelu grada trebalo bi da grade luksuzni kompleks od više hiljada kvadrata.

U očekivanju da ova afera dobije rasplet, pitamo Radovića kakva je uloga Mlađana Dinkića, nekadašnjeg predsjednika stranke G17+ u navedenim finansijsko-špekulativnim operacijama?

Biznis

VRATIĆU KOKAIN U KOKA-KOLU: Ilon Mask otkrio svoje planove o još jednoj kupovini

Objavio

u

By

Nakon kupovine Tvitera za 44 milijarde dolara, najbogatiji čovek na svetu, Ilon Mask, otkrio je da želi da pod svoje vlasništvo stavi još jednu ogromnu kompaniju.

– Koka-kolu kupujem sledeću i vraćam kokain u nju – naveo je on šaljivo u objavi na svojoj novoj društvenoj mreži, pozivajući se na originalni recept za popularno gazirano piće koje je 1886. lansirano kao lek za razne bolesti.

Ipak, uprkos činjenici da je i kupovina Tvitera počela kao šala 2017. godine, deluje da je proizvođač bezalkoholnih pića, sa tržišnom kapitalizacijom od 284 milijarde dolara, preskup čak i za najbogatijeg čoveka na planeti.

Izvor: Republika.rs

Nastavite čitati

Biznis

Neradna nedjelja gasi radna mjesta u Banjaluci

Objavio

u

By

BANJALUKA – Neradna nedjelja, o čijem uvođenju se u Banjaluci uveliko razmišlja, bila bi mač sa dvije oštrice i imala bi i svoje negativne efekte, pa se tako procjenjuje da bi brojni radnici ostali bez posla, a ispaštao bi i turizam, jer se strahuje da bi gosti odustajali od vikend-posjeta gradu na Vrbasu.

Smatraju to u poslovnoj zajednici, odakle pritom upozoravaju da bi ovdje moglo doći i do diskriminacije, jer, kako pojašnjavaju, zašto bi se, recimo, omogućila neradna nedjelja trgovcima, dok ostale branše rade.

Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka, ističe da su već dva puta pisali Gradskoj upravi grada Banjaluka u vezi s ovom inicijativom.

“Mi imamo veliko protivljenje privrednika u vezi sa ukidanjem radne nedjelje. Smatramo da je to populistička odluka, gdje neko hoće da ostvari određene političke poene. Međutim, s tim Banjaluka gubi imidž regionalnog centra. Mi vikendom u Banjaluci imamo autobuse iz svih krajeva BiH”, rekao je Račić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovim riječima, poslovna zajednica će nastojati da se bori svim silama da ova inicijativa gradske vlasti ne zaživi.

“Bijeljina je to uradila pa se danas svi kaju. Smanjen je broj radnika. U Banjaluci, procjenjuje se, ta odluka bi smanjila broj radnika za oko 500 do 600, samo u prvom mahu. Sa druge strane, nisu ni svi radnici za to da se zabrani rad nedjeljom. Nekim radnicima odgovara dodatak koji dobijaju za radnu nedjelju”, tvrdi Račić.

Bojan Risović, predsjednik Udruženja poslodavaca trgovine Republike Srpske, smatra da bi efikasnije bilo da se grad i država opredijele za legislativu kojom bi ozbiljnije bila podignuta osnovica za plate ljudima koji rade nedjeljom.

“Dakle, ako imate nezaposlene mlade ljude, koji žele nedjeljom da rade za veću platu, to bi im bilo omogućeno, dok bi se porodični ljudi, koji to žele, taj dan odmarali. Tada bi bili zadovoljni i kupci, koji ne bi bili uskraćeni za to da nedjeljom nabave namirnice kada to žele. Osim toga, Banjaluci je cilj da dođu turisti. Zamislite brojne ljude koji iz Banjaluke vikendom idu u Zagreb ili Beograd. Da li bi oni tamo išli da ništa ne radi nedjeljom”, rekao je Risović za “Nezavisne novine”.

On ističe da bi, u slučaju da nedjelja bude neradni dan u Banjaluci, kupci svoje kupovine raspodijelili na preostalih šest dana u sedmici, te bi potrošnja, odnosno promet bio isti, ali bi sedmina radne snage u ovoj branši bila nepotrebna.

“Po našim kalkulacijama, kada je riječ o Banjaluci, ukidanjem radne nedjelje, samo u ‘Tropiku’ bi prestala potreba za 100 do 115 zaposlenih, a identična situacija bila bi i u drugim prodajnim lancima”, istakao je Risović.

Mladen Šukalo, samostalni stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Banjaluka, tvrdi da nemaju indikatore o tome kojim danima u gradu na Vrbasu ima najviše turista, ali je logično da su to vikendi.

“Ja vjerujem da će se iz te odluke izuzeti ugostiteljski objekti i neki turistički centri. Tek ćemo vidjeti da li će ta odluka eventualno da utiče na turističku potrošnju”, naveo je Šukalo.

Bogdan Marjanović, predsjednik Asocijacije samostalnih trgovina regije Banjaluka, podsjeća da inicijativa o neradnoj nedjelji u ovom gradu postoji već duže vrijeme.

“Da nije bilo korone, ja mislim da bi to bilo i usvojeno. Na neke stvari se moramo naviknuti i radnici hoće da imaju slobodan dan”, rekao je Marjanović.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, iznio je juče i neke od detalja ove ideje, odnosno inicijative.

“Naša prva ideja je da svi trgovci ne rade nedjeljom, a kada pričamo o ugostiteljskim objektima i mogućnosti razvoja turizma, plan je da oni nedjeljom rade. Kada pričamo o dragstorima, a da ne uđemo u zabludu da sve tržne centre pretvorimo u dragstore, sve do 50 kvadrata može biti dragstor. Moći će da rade i benzinske pumpe”, naveo je Stanivuković.

Nekoliko dana ranije, iz Gradske uprave Banjaluka rekli su da je odluka o neradnoj nedjelji u fazi usaglašavanja te se, kako su naveli, još ne može precizno govoriti o djelatnostima na koje će se neradna nedjelja odnositi.

“Fokus nam je svakako na trgovinskim djelatnostima, gdje građani mogu da zadovolje svoje potrebe u preostalih šest dana”, poručio je gradski menadžer Bojan Kresojević.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Biznis

Jadran odvodi banjalučke konobare

Objavio

u

Banjalučki ugostitelji ostaju bez konobara. Po nekoliko njih za dan daje otkaze u banjalučkim kaficima i restoranima i odlaze da rade preko ljeta na Jadran ili na kruzere. Vlajko Berić, konobar iz Banja Luke, za nekoliko dana seli se u Medulin u Istri. Tamo ostaje do polovine oktobra.

“Prvi razlog je naravno zarada. Svi mi idemo tamo zbog veće zarade, a drugi razlog je iskreno zato što možemo steći još dosta veće isksutvo nego koje se pruža ovdje u gradu na Vrbasu. Ja konkretno sam dobio jako dobru ponudu jer sam 11 godina aktivno u ovom poslu. Tako da sam s tom ponudomi više nego zadovoljan. Što se tiče tih cifri one se sigurno kreću od 1.200 evra pa čak i do 2.200 evra”, kaže Vlajko Berić, konobar.

Da je došlo “pet do 12” priznaju i poslodavci u ugostiteljstvu. Stjerani su uz zid i kažu, pod hitno moraju da mjenjaju uslove rada svojih zaposlenih.

“Radnici moraju imati mnogo bolje uslove vezano za priamnaj za sve one uslove rada, inače nećemo imati s kim raditi i neće imati ko za nas raditi. Pozivam sve poslodavce ajde recimo da malo razmisle na koji način bi radnici trebali ostati kod njih u firmama a s druge strane kako privući nove radnike”, kaže Dalibor Šajić, predsjednik Udruženja “Horeka”.

“Turizam je jedna od grana privrede koja je u posljednje vrijeme ima izuzetno dinamičan razvoj i naravno da su privrednici iz ovoga sektora privrede veoma zainteresovani da u budućem periodu organizuju radnu snagu i onu koja nedostaje i naravno nove profile zanimanja koje turizam zahtjeva u ovom trenutku”, kaže Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske.

Pitanje je da li su poslodavci zakasnili, odnosno hoće li imati kome ponuditi veće plate i bolje uslove. Konobari kažu da se na banjalučke poslodavce kod kojih je radio ne može požaliti, ali da svi oni moraju cijeniti znanje i iskustvo.

“Smatram da se tu treba povući jedna paralela i gledati koliko ko ima znanja. Generalno da li je konobar školovan ili je to konobar koji tek ulazi u zanat i uči taj zanat. Tako da se tu vrlo jasno treba povući paralela šta zanči restoranski konobar, a šta znači konobar koji radi u kafićima gdje se služe topli napici i osvježavajuća pića”, kaže Vlajko Berić, konobar.

I u Ministarstvu trgovine i turizma su svjesni da će morati, zajedno sa poslodavcima poraditi na kvalitetnom osposobljavanju zaposlenih u turizmu, ali i prekvalifikacijama iz drugih sektora.

“Nedostaje nam i obučenog i kvalifikovanog kadra i u narednom periodu ćemo zaista posvetiti dodatnu pažnju kroz brojne i saradnju sa privrednom zajednicom, ali i  sa našim fakultetima i srednjim školama, na podizanju i svijesti o potrebi postojanja ovog kadra a naravno i o poboljšanju statusa radnika zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu”, kaže Suzana Gašić, ministar trgovine i turizma Republike Srpske.

Zanimanja konobar i kuvar u banjalučkoj Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi stavljena su na listu deficitarnih.

Za učenike koji upisuju prvi razred srednjih škola, a odluče se za deficitarna zanimanja, obezbijeđena je mjesečna stipendija u iznosu od 100 maraka i imaju obezbijeđen prevoz.

Nastavite čitati

Trending