Pratite nas

Politika

Milanović: „Grad ne smije ostati bez budžeta“

Objavio

u

Foto: A. Čavić

Dragan Milanović, šef  Kluba odbornika PDP-a u Skupštini grada Banjaluka, za Banjaluka.net istakao je da je veoma važno da budžet, kao najvažniji akt ovog tijela, bude usvojen na sljedećoj sjednici.

„Zadovoljan sam načinom na koji je kreiran Prijedlog budžeta i, s obzirom na situaciju u kojoj se trenutno nalazimo, smatram da je finansijskom podrškom obuhvaćeno mnogo toga. Posebno bih istakao to da su, iako će prilivi zbog epidemije biti znatno manji, pronađena sredstva za pomoć privredi generalno, te udruženju ugostitelja i hotelijera Horeca, kao najviše pogođenim, posebno 200.000 KM“, rekao je Milanović.

On je dodao da je izuzetno značajno što su Prijedlogom budžeta predviđena sredstva u iznosu od  31 milion KM za infrastrukturne projekte.

„U prethodnom mandatu za investicije je izdvajano u prosjeku 24 miliona KM, dok sada imamo predviđena sredstva u iznosu od 31 milion KM za iste namjene. Samo je izborna godina imala veća izdvajanja za investicije, dok su sve tri ranije godine u prethodnom mandatu imale značajno manje izdvojenih sredstava za investicije u odnosu na ovu, iako je godina krize i pandemije“, naglašava Milanović i dodaje da su nastavljeni brojni započeti projekti.

Jedan od značajnijih, kako kaže, svakako je sportska dvorana na Laušu i izgradnja novog gradskog parka.

„Predloženi budžet je vrijedan pažnje i napravljen je da se uradi maksimalno, a shodno ovoj situaciji. Važno je napomenuti  da su urađene i značajne uštede. Ove godine imamo veći anuitet za povrat kredita, iako više nemamo suficita, koji su potrošeni prošle godine u koroni, a koji su se akumulirali proteklih godina. Nemamo granta Vlade koji je bio prethodnih godina, a to su sve strane koje umanjuju prihodovnu stranu u budžetu. U svim tim okolnostima budžet je napravljen da je približan prošlogodišnjem i mislim da je vrijedan pažnje i podrške“, kazao je Milanović.

Prema njegovim riječima, postoji spremnost da se podrže kreativni i konstruktivni amandmani skupštinske većine i poziva da se zajednički dođe do najboljeg rješenja budžeta, jer grad ne smije ostati bez budžeta.

„Budžet nije sjajan, ali moramo imati polaznu osnovu“

Saša Kondić, šef Kluba poslanika SPS-a za Banjaluka.net ističe da budžet nije sjajan, ali da je, shodno najavama finansijske blokade ukoliko on ne bude usvojen, Banjaluci u ovom trenutku ipak neophodan.

On smatra da ovako predložen Budžet, ipak po hitnom postupku treba da bude usvojen, kako bi se krenulo sa mrtve tačke i omogućila polazna osnova za investicije i projekte u gradu.

„Evidentno je da budžet nije sjajan, ali moramo imati polaznu osnovu za sve buduće investicije i projekte u Banjaluci i ne smijemo dozvoliti da se grad blokira. Mi ćemo podržati budžet, a odmah potom krenuti sa inicijativama za rebalans budžeta, gdje ćemo tražiti sve ono što smatramo njegovim nedostacima“, ističe Kondić.

Kao jednu od najvećih mana prijedloga budžeta, Kondić istiće smanjena izdvajanja za donacije sportskim udruženjima, smanjene grantove boračkim organizacijama i manja izdvajanja na polju kapitalnih investicija.

Pored ovih zapažanja, Kondić smatra da zbog izuzetno loše situacije u kojoj su se usljed pandemije virusa korona našli, veća pomoć mora biti obezbijeđena i za privrednike, naročito za ugostiteljske i radnike u turizmu.

„To su sve stavke koje nam govore da taj budžet nije najsjajniji, daleko od toga. Većina primjedbi stranaka skupštinske većine imaju realno uporište, ali sa određenim se lično ne slažem. Potrebno je da se bužetom predvidi nastavak investicija  koje su započete prošle godine, da se pokrenu nove investicije, program zapošljavanje djece poginulih boraca kao prioritet, da se sport vrati bar na iznos na kojem je bio u prošloj godini, da se obezbijedi bar 300.000 KM kao subvencije na kamate za kupovinu stanova mladim bračnim parovima, a to je nešto što imaju i drugi gradovi. Ljudi su najveći resurs i to je sigurno jedan od najefikasnijih načina da iz zadržimo u našoj Banjaluci. Recimo, Prijedor izdvaja 120.000 KM za te namjene, zašto Banjaluka ne bi 300.000 KM?“, zaključuje Kondić.

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Višković: Ne vjerujem dok vakcine ne budu u Srpskoj

Objavio

u

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas u Banjaluci da je zadovoljan što proces imunizacije protiv virusa korona u Srpskoj teče, ali ne i sa dinamikom na tom planu.

Višković je rekao novinarima da je očekivao da će to ići znatno brže.

“Nažalost, ne našom krivicom, dešava se da ne idemo toliko dinamično u procesu imunizacije. Međutim, važno je da nemamo zastoj i da se krećemo u tom procesu”, kaže Višković.

On je rekao da je juče na sjednici Vlade, ali i na jutrošnjoj sjednici Republičkog štaba za vanredne situacije odlučeno da se odobre dodatna 7,2 miliona KM za nabavku 160.000 doza kineske vakcine za 80.000 stanovnika Srpske.

“Obećano nam je da kada izvršimo svoje obaveze, što ćemo učiniti već početkom naredne sedmice, možemo očekivati tu isporuku, i to krajem ovog ili početkom idućeg mjeseca. Ipak, u kontekstu ranijih obećanja, ne vjerujem dok te vakcine ne budu u Srpskoj”, poručio je premijer.

Višković je rekao da je sa premijerom Srbije Anom Brnabić dogovarao pomoć te zemlje u vakcinama prema Srpskoj da bi se nesmetano nastavila imunizacija, te da Republika ne bi došla u taj vakuum i zastoj.

“Zahvalan sam joj na tome i imunizacija u Srpskoj teče… Ako na to dodamo pomenutih 7,2 miliona KM za kineske vakcine, gotovo se približavamo cifri od 30 miliona KM koje smo uplatili za više od milion vakcina za Srpsku. Isporuka, nažalost, nije onakva kakvu smo planirali i kako je neko obećavao”, rekao je Višković.

On je rekao da je ruskoj strani plaćeno oko 13 miliona KM za nabavku oko 400.000 doza ruske vakcine protiv virusa, te da je potpisan ugovor za okvirno oko 1,2 miliona doza, ukoliko zatrebaju.

“U ugovoru stoji da je rok isporuke vakcina do šest mjeseci. Taj ugovor je potpisan 21. januara ove godine, a pregovore smo do potpisa ugovora vodili od septembra prošle godine. To znači da `Krajina grupa`, koja je dobavljač vakcina, Vlada i ruski isporučioci nisu prekršili ugovor, iako smo imali obećanje da će isporuka ići sukcesivno, ili mjesečno do nekih 50.000 doza. Nažalost, to se nije desilo i to je jedini propust tog ugovora. Očekujemo i imamo obećanje ruskih partnera da će oni ispuniti svoje obaveze. Nama se žuri, a njima, očito, ne žuri”, rekao je Višković.

Nastavite čitati

Politika

,,Godišnja rata kredita približava se vrijednosti autoputa Banjaluka – Gradiška”

Objavio

u

“Republika Srpska ove godine treba da vrati oko 700 miliona KM duga, dok će ta rata za samo nekoliko godina da iznosi 1,2 milijarde KM”, rekao je ekonomista i zamjenik predsjednika SDS-a Milan Radović u emisiji “Puls” BN televizije istakavši da vlast tako godišnje potroši jedan autoput.

Zaduženja Srpske neprestano se gomilaju. Na naplatu stiže i danak za ranije loše ekonomske odluke.

„Republika Srpska ove godine treba da vrati oko 720 miliona KM duga, sljedeće godine ta cifra se penje na 770 miliona KM, slijedi skok na blizu 900 miliona, a potom će godišnja rata Republike Srpske da iznosi 1,2 milijarde KM.“

Na novinarsko pitanje da li tako vlast na jednu godišnju ratu kredita daje čak vrijednost jednog autoputa, Radović je odgovorio potvrdno.

To je ujedno i 40 odsto budžeta Republike Srpske, podsjetio je on.

Da bi rata bila manja, vlast bi mogla da objedini zaduženja  koja do sada, prema Radovićevim proračunima, iznose više od vrtoglavih šest milijardi KM.

BN TV

Nastavite čitati

Politika

NEŠIĆ O NON-PEJPERU “Neko u EU je shvatio da je BiH nemoguća država”

Objavio

u

Predsjednik DNS i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Nenad Nešić komentarisao je famozni slovenački nezvanični dokument koji predviđa prekrajanje granica šest zemalja Balkana, podjelu BiH i stvaranje “Velike Albanije” i “Velike Srbije”.

Čini se da je neko u Evropskoj uniji shvatio da je BiH nemoguća država, pa pokušavaju naći rješenje koje bi bilo dugotrajno, normalno rješenje koje ne bi izazvalo neke sukobe. Kao što je mirni razlaz u BiH i možda nam neko šalje signale iz EU, jer ne vjerujem da se u Evropskoj uniji nešto može desiti slučajno – rekao je Nešić.

On je upitao zašto bi iko u BiH bježao od mirnog razlaza.

– Ako već ne možemo da zajedno živimo, zašto ne bismo bili dobre komšije?- upitao je Nešić.

Naveo je, ne želeći nikoga da uvrijedi, da je jasno da se uvijek veliki igrači kriju iza nekih manje bitnih, kao što je u slučaju “non pejpera” Slovenija.

– Možda je ovo ispipavanje pulsa kod nas u BiH, a možda i nekome ovdje odgovara da se takav dokument pojavi da bi se sakrilo stvarno stanje, kriza sa pandemijom kovida-19, odnosno, kako naša vlast nije spremno dočekala pandemiju, kao što jesu Srbija i ostale zemlje u regionu – kazao je Nešić.

Dodaje da je ostalo nejasno zašto su Komšić i ostali članovi Predsjedništva ćutali 40 dana, koliko se pretpostavlja da si znali za ovaj dokument.

– Zaparala je uši izjava gospodina Džaferovića koji odmah spominje rat. Ko želi rat? Mi u Republici Srpskoj sigurno ne želimo rat. Vjerujem da to ne žele ni u Federaciji BiH i nije mi jasno zašto onda odmah na priču o mirnom razdruživanju  neko želi da odgovori ratom – rekao je Nešić.

Istakao je da upravo ono što članovi Predsjedništva BiH rade, pokazuje da je BiH nemoguća država.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati

Trending