Pratite nas

Politika

MILIČEVIĆ DANAS NAJAVIO VELIKU STVAR: Sada je sve jasno, OVO JE PLAN SDS

Objavio

u

Da se za slobodu vrijedi boriti, znali su hrabri poslanici Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini kada su prije 30 godina donijeli odluku da formiraju Republiku Srpsku.

Uz ovaj, još su dva događaja odredila sudbinu srpskog naroda u Bosni i Hercegovini i politički utabanala stazu za institucionalni okvir Republike Srpske. Prvi je Petrovdan 1990. godine kada je formirana Srpska demokratska stranka, kao politički zastupnik srpskog naroda Bosne i Hercegovine, koja svojim glasom treba da zastupa i odbrani prava Srba u političkoj golgoti raspada bivše Jugoslavije.

Drugi, jednako važan događaj koji bio je presudan za nastanak Republike Srpske bio je plebiscit srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, održan 9. i 10. novembra na kome se 98 odsto srpskog naroda u BiH podržalo ideje tadašnjeg rukovodstva Srpske demokratske stranke da svoj politički put Srbi iz BiH žele da nastave u zajednici sa Srbijom i Crnom Gorom.

Da nije bilo Petrovdana 1990. i okrilja Mitrovdana 1991. ne bi bilo ni Svetostefanske skupštine 1992. godine. Stoga je uloga Srpske demokratske stranke neraskidivo vezana u stvaranju Republike Srpske i za njeno istorijsko trajanje, lice i naličje srpskog političkog identiteta zapadno od Drine. Zbog toga je dužnost Srpske demokratske stranke da bdije nad sudbinom Republike Srpske više i snažnije od bilo koje druge političke partije.

Izazovi pred Republikom Srpskom danas, 30 godina od njenog nastanka, značajno su drugačiji od onih Svetostefanskih iz 1992. godine. Tada se branio identitet, teritorija, obilježja i goli život. Danas imamo sve te vrijednosti jer smo ih obranili te 1992. godine. Danas trebamo odbraniti narod od ekonomskog egzodusa, škole i bolnice od zatvaranja, institucije od onih koji žele da ih privatizuju i ime koji mnogi žele da diskredituju i ukaljaju.

Često me žalosti pojava kada vidim da se ognjište demobilisanog ili poginulog borca gasi jer njegovi potomci, u nemogućnosti pronalaska zaposlenja ili pogođeni sistemskom nepravdom odlaze bez povratka prema zapadu.

Žalosti me i kad vidim da oni koji vode naše institucije teško odbranjene u ratu, danas gaze njihov dignitet i narodni novac prisvajaju kao svoj. Prevelika cijena je plaćena da bi danas neko ponižavao Narodnu skupštinu Republike Srpske, boračku populaciju ili zdravstvene radnike.

Svi zajedno moramo da radimo na stvaranju normalnog društvenog ambijenta u kome će Republika Srpska biti majka svim njenim građanima. Srećan ti rođendan, Republiko Srpska.

Piše: Milan Miličević, predsjednik Glavnog odbora SDS

Izvor: Srpskainfo.com

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

SANJA VULIĆ SPUSTILA ŠMITA: Ovako ga niko nije do sad prozvao, DA LI IMA ODGOVOR NA OVO?

Objavio

u

By

Član Predsjedništva SNSD-a Sanja Vulić izjavila je da sud u kojem dominaciju u glasanju i dogovaranju imaju sudije stranci i Bošnjaci je donio odluku o kojoj danima prije bruji Sarajevo, a portparol im je Šmit.

Ona je naglasila da će biti zanimljivo šta je Ustavnom sudu bio osnov za ovakvu odluku.

– Odluka nije objavljena sa detaljima tako da kada bude objavljena biće zanimljivo pročitati šta je Ustavnom sudu bio osnov za ovakvo postupanje. Sav cinizam se ogleda u tome da naglašavaju da odluka o privremenoj mjeri ne prejudicira konačnu odluku.

Sanja Vulić tvrdi da odluke Ustavnog suda se kreiraju u centrali SDA i da je danas učinjen neviđen pravni apsurd.

– Jedina činjenica za dokazivanje, biće da se odluke Ustavnog suda kreiraju u centrali SDA. Da je pravne države, kao što nije, sudije bi bile u postupku odlučivanja o Šefiku Džaferoviću koji im mentoriše, a koji je sa uživanjem gledao odsjecanje srpskih glava. Stavljati van snage zakone donesene u parlamentarnoj proceduri je neviđeni apsurd.

Na kraju, Vulićeva tvrdi da su Srbi više prava imali za vrijeme Turske i Austrougarske nego danas pod Kristijanom Šmitom koga naziva “njemačkim turistom” i traži da se provjeri da li se Šmit nakon dolaska u BiH kao mjesto stanovanja prijavio adresu Ustavnog suda.

-Srbi su imali veća prava za vrijeme Turske i Austrougarske okupacije već u 21. vijeku u tzv. državi BiH! Njemački turista, Kristijan Šmit misli da je Srbe o jadu zabavio, a ne zna da ko mržnju sije, mržnju će i požnjeti! Šmit i Ustavni sud dižu tenzije i uživaju u sarajevskoj igri pravne nesigurnosti. Ali Republika Srpska ima svoje demokratske institucije i predstavnike džaba što Šmit samo što se ne preseli u Ustavni sud kao podstanar. A, svakako sam rekla da njegovu prijavu boravka treba provjeriti u Službi za poslove sa strancima, da vidimo da li se prijavio na adresi Ustavnog suda.

Izvor: Nacional.live

Nastavite čitati

Politika

Andrea Dorić imenova za izvršnog direktora Puteva RS

Objavio

u

By

Član Izvršnog odbora Socijalističke partije i poslanik ove stranke u Narodnoj skupštini Republike Srpske Andrea Dorić imenovana je danas za izvršnog direktora Puteva Republike Srpske, saznaje mojabanjaluka.info. 

Nakon što su se socijalisti pocijepali na dvije frakcije, Đokićevu i Selakovu, Andrea Dorić je ostala uz Gorana Selaka, odnosno u Socijalističkoj partiji Srpske. Kao kadar SPS-a je imenovana za vršioca dužnosti Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjoj Luci u septembru 2021. godine.

Nakon dva i po mjeseca Selak je napustio koalciju sa SNSD-om nakon čega je Dorićeva smijenjena sa mjesta direktora Centra. Ona se nakon toga vratila u Socijalističku partiju, a predsjednik ove stranke Petar Đokić rekao je “da poštuje spremnost Dorićeve da se vrati i nastavi svoje političko djelovanje u toj partiji, koja joj je omogućila mandat u Narodnoj skupštini”.

Izvor: Mojabanjaluka.info

Nastavite čitati

Politika

Đajić angažovao presuđenog ubicu, razbojnika i silovatelja Gorana Suvaru za kampanju

Objavio

u

Najpoznatiji konzument opojne droge kokain u Republici Srpskoj i direktor najveće zdravstvene ustanove Vlado Đajić angažovao je presuđenog kriminalca, razbojnika, silovatelja i ubicu Gorana Suvaru za svoje prljave u poslove u ovoj predizbornoj kampanji.

Glavna meta donedavnog robijaša Gorana Suvara prema Đajićevim kratkim crticama koje mu je napisao treba biti gradonačelnik Banjaluke, ali i bivši odbornik PDP-a Ivan Begić, koji je Suvaru više puta u javnosti optužio za ucjene i uhođenja, što naravno nije dobilo nikakav pravosudni epilog.

Goran Suvara ima zadatak da na najaprizemnije moguće načine pokuša diskreditovati sve one koji smetaju Đajićevom širokom nosu.

Suvara je angažovan i od strane jednog opozicionog lidera.

Za iste potrebe Đajić je angažovao i prijedorskog blogera Borislava Radovanovića, čiji sin se bavi dilanjem droge za pomenutog ,,doktora” Đajića.

Uskoro više detalja.

Nastavite čitati

Trending