Pratite nas

Društvo

Milioni narodnih para slivaju se u Dodikovu Alternativnu televiziju

Objavio

u

Banjalučka Alternativna televizija (ATV) iz budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, na ime pomoći,u vrijeme virusa korona dobila je 200.000 KM. To je samo dokaz da se iz Vlade sredstva svih građana dodjeljuju podobnim. 

Poznato je da je ATV u vlasništvu dvorske firme “Prointer”, koja je povezana sa Igorom Dodikom, sinom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i koja ne samo iz budžeta nego i iz svih javnih preduzeća crpi novac za razne projekte…

Samo za ATV i jednu lokalnu hercegovačku televiziju iz budžeta grada Trebinja, Elektroprivrede i HET-a u posljednjih pet godina dato je blizu 700.000 maraka, kako otkriva trebinjski portal Direkt.

Kako je postala produžena ruka najmoćnije porodice u Srpskoj, ATV novac stiže iz budžeta lokalnih zajednica i javnih preduzeća koja su pod kontrolom SNSD.


Tako u 2019. godini ta televizija je imala čak 45 ugovora vrijednih 484.421 KM.

Značaj ovog, vlasti bliskog, medija 2019. godine, kako je pisao portal Žurnal, prepoznale su institucije i javna preduzeća pa nije bilo teško da od ukupnog broja ugovora, čak 33, budu sklopljena direktnim sporazumom. Za tu direktnu saradnju iz raznih javnih budžeta izdvojeno je 144.495 KM sa uračunatim PDV-om.

Najunosnije ugovore televizija je sklapala sa opštinama i gradovima. Za promotivne aktivnosti Dervente dobila je ugovor od 15.000 KM. Za pojavljivanje na ATV-u i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, nekadašnji član SDS-a, a sada dio vladajuće strukture, odriješio je kesu dodijelivši im te godine ugovor težak čak 93.600 KM.

I vlasti u Trebinju odgovara “alternativni” način prezentacije pa su 2019. godine 22. maja izdvojili 15.000 KM za promociju. Jedanaest dana kasnije društvu se priključuje i Gradska uprava Banjaluka koja na ime promocije ugovara posao od 20.475 KM. Nakon ovog, uslijedila su još tri tendera uprave najvećeg grada u RS – 2. septembra za spot o aktivnostima Odjeljenje za komunalne poslove dalo je 6.984 maraka, 26. oktobra za promociju značaja Civilne zaštite dato je 6.949 KM i 1. novembra za gostovanja i prologe iz gradske kase izdvojeno je novih 17.550 KM.

TV usluge platili su i Prnjavor i Zvornik, s ATV-om su sklopili ugovore vrijedne 17.550, odnosno 35.100 KM.

Za priloge na ATV-u Rudnik i termoelektrana Ugljevik za afirmaciju iskopanja rude platio je 6.903 KM. Nakon toga, 24. juna iste godine, za “neposredni marketing”, daju još 23.400 KM. ..

Isti iznos za promociju, kako je ranije otkrio Žurnal, pripremile su 27. juna i “Pošte Srpske”, iako su ranije, 18. januara već dale 5.850 KM… Nije izostao ni Univerzitetski klinički centar RS koji je ATV-u 10. juna za rubriku “Doktor u kući” plaćao 7.020 KM.

A, dobar ugovor za ATV stigao je i 31. avgusta kada Hidroelektrane na Drini, za medijsko predstavljanje, daju 34.515 KM… Prethodno, s proljeća medij je potpomogla i “Elektroprivreda RS” marketinškim ugovorom teškim 35.100 KM.

Zanimljivo da su ATV finansirale i siromašne opštine, poput Kalinovika, koja je jedna od 19 izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj, ali nerad tamošnjih opštinskih organa i nebriga vlasti na nivou Republike uvijek može da se “spakuje” u tople ljudske priče i lijepu opštinsku prezentaciju. ATV ima recept pa je 4. januara sklopljen ugovor vrijedan 4.933 KM. To se svidjelo predstavnicima ove opštine pa su 21. jula za medijsko praćenje dali još 6.142 KM.

Promovisali su se i Mrkonjić Grad – dva ugovora vrijedna ukupno 10.741, Šamac – 8.200, Čelinac – 7.020, Višegrad – 7.020, Rogatica – 6.961, Han Pijesak – 1.755, Modriča – 7.020 i Laktaši – 8.000 KM.

Građani će za svoj novac moći da gledaju i promocije raznih šumskih gazdinstava koja posluju u okviru “Šuma RS”. “Lisina” plaća 4.680, a “Borja”, “Visočnik”, “Ribnik” i “Šipovo” po 7.020 KM..

Sve to je nastavljeno i u 2020. kao i u ovoj godini sa znatno većim iznosima, među kojima je i ovaj od 200.000 KM direktno iz Budžeta Republike Srpske, što je otkriveno tokom usvjanja konsolidovanog izvještava za prošlu godinu.

Da se novac poreskih obveznika uzaludno prosipa najbolji dokaz su istraživanja koja pokazuju da ta medijska kuća ima veoma nizak rejting i da “upumpavanje novca” kako bi se veličala vlast SNSD-a više ne prolazi, jer građani najbolje znaju kako im je i do čega ih je dovela vlast SNSD-a.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

MATEJEV TELEFON MOGAO BI DATI KLJUČNE ODGOVORE Kartica se može očistiti od blata i izvući gotovo svi podaci

Objavio

u

By

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Konačan odgovor na pitanje zašto je mladi Splićanin Matej Periš kobne noći, u majici kratkih rukava, istrčao iz kluba “Gotik” u Beton Hali, trčao ulicama, pa sišao do rijeke gdje se potom, kako je utvrđeno obdukcijom, utopio mogao bi dati mobilni telefon koji je pronađen u džepu mladićevih pantalona.

Stručnjaci za telekomunikacije su pojasnili da se iz pronađenog telefona najverovatnije mogu izvući gotovo svi podaci, iako je gotovo pet mjeseci bio u vodi, a najvažniji od njih mogli bi biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Potraga za Splićaninom Matejom Perišem, kome se 31. decembra 2021. tokom proslave Nove godine u Beogradu izgubio svaki trag, konačno je obustavljena poslije pet i po mjeseci, nakon što je njegovo tijelo pronađeno u Dunavu, kod Ada Huje.

Obdukcija je razriješila misteriju o načinu nastupanja Matejeve smrti i utvrđeno je da se dvadesetsedmogodišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, ali glavno pitanje – zašto je uopšte te noći Matej ostavio prijatelje, istrčao iz kluba i potom ušao ili upao u vodu, može dobiti odgovor nakon analize njegovog telefona.

KARTICA MOŽE DA SE SPASI I SA NJE MOGU DA SE IZVUKU PODACI

Branislav Blagojević, sudski vještak, rekao je da je za početak najbitnije u kakvom stanju je telefon koji je pronađen zajedno sa tijelom, te da li ima mehaničkih oštećenja.

– U 99 odsto slučajeva u kojima sam ja radio sa takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke, posebno one od posljednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi – priča Blagojević.

izvor: Alo

Nastavite čitati

Društvo

Plate u Republici Srpskoj veće nego u Srbiji, manje nego u Hrvatskoj

Objavio

u

By

Uporedili smo plate policajaca, doktora, inspektora, čistačica…

Za povećanje plata, penzija, socijalnih i boračkih davanja, iz budžeta Republike Srpske biće izdvojeno ukupno 167 miliona maraka.

Zbog, kako kažu, ublažavanja udara inflacije rebalansom je predviđeno uvećanje najniže plate  sa 590 na 650 KM., ali i jednokratna pomoć od 100 maraka za mlade, penzionere I demobilisane borce VRS.

Na kritike opozicije da Vlada daje jednokratnu pomoć od 100 KM u svrhu predizborne kampanje, ministrica finansija Zora Vidović poručuje da vlast nije kriva što je inflacija u izbornoj godini.

Radi smanjenja posljedica inflacije i povećanja troškova života, plate zaposlenih u obrazovanju, kulturi, pravosuđu, upravi, javnim službama i Ministarstvu unutrašnjih poslova, od maja su povećane za 10 odsto. Ako se uporede sa platama u regionu, plate u Republici Srpskoj biće manje od plata za iste profesije u Hrvatskoj, a veće od plata u Srbiji.

PLATE U REPUBLICI SRPSKOJ U OBRAZOVANJU:

– Nastavnici VSS: uvećanje 60 EUR, nova neto plata: 705 EUR
– Nastavnici VIŠ: uvećanje 55 EUR, nova neto plata: 653 EUR
-Čistačica: uvećanje 31 EUR, nova neto plata: 352 EUR
– Vanredni profesor: uvećanje 110 EUR , nova neto plata 1262 EUR
-Docent, profesor: uvećanje 100 EUR , nova neto plata 1151 EUR
-Asistent: uvećanje 76 EUR, nova neto plata 880 EUR

PLATE U HRVATSKOJ U OBRAZOVANJU:

– Nastavnik osnovna skola 1101 EUR
– Plata profesora u srednjoj školi 1125 EUR.

PLATE U SRBIJI U OBRAZOVANJU:

– Nastavnik 510 EUR
– Univerzitetski profesor 850 EUR

PLATA U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRPSKE:

– Policajac SSS: uvećanje 54 EUR, nova neto plata 635 EUR
– Inspektor VSS: uvećanje: 83 EUR, nova neto plata 959 EUR

PLATA U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE HRVATSKE:

– Policajac 683 €
– Inspektor 1186 €

PLATA U MINISTARSTVU UNUTRAŠNJIH POSLOVA REPUBLIKE SRBIJE:

– Policajac 550 EUR
– Inspektor 680 EUR

PLATE U ZDRAVSTVU U REPUBLICI SRPSKOJ

– Supspecijalita: uvećanje 113 EUR, nova neto plata 1289 EUR
– Specijalista: uvećanje 105 EUR, nova neto plata 1202 EUR
– Medicinsko osoblje SSS: uvećanje 49 EUR, nova neto plata 586 EUR

PLATE U ZDRAVSTVU U HRVATSKOJ:

– Doktor 1423 EUR
– Medicinska sestra 805 EUR

PLATE U ZDRAVSTVU U SRBIJI
– Doktor 940 EUR
– Medicinska sestra 530 EUR

Izvor: Una

Nastavite čitati

Društvo

Devet banjalučkih profesora diglo glas: Gradska administracija u punoj mjeri uključena u investitorski urbanizam

Objavio

u

By

Devet profesora Arhitektonsko-građevinskog fakulteta u otvorenom pismu diglo je glas protiv predloženih izmjena dijela regulacionog plana centralne zone Banje Luke koje se do 27. maja nalaze na javnom uvidu.

Kao i u septembru prošle godine, njihove glavne teme su tzv. “rupa” i izgradnja objekta pored Hrama Hrista Spasitelja.

Njihovo pismo prenosimo u cjelosti:

Proteklih dana, javnosti je predstavljeno nekoliko vrlo važnih nakana vezanih za budućnost gradskog tkiva Banje Luke. Govorilo se o novom velikom parku, o centralnom gradskom području, o spomeniku palim borcima. Ponovo, po osjećaju javne dužnosti, reagujemo na takve najave i istovremeno, primjećujemo da smo o mnogim od tih tema već više puta pisali. Ne samo da naši argumenti skoro nikad nisu bili uvaženi, nego smo u svakoj novoj prilici mogli da svjedočimo gorim i gorim verzijama, te novim napadima na urbanu strukturu i identitet ovog grada. Time, konačno, blijedi i naša obaveza da u ovom javnom dijalogu (tj. monologu) nastupamo diplomatično i uzdržano.

1 – Obuhvat, izgrađenost i „idejna rješenja“

Sama inicijativa za izmjenom dijela regulacionog plana u potpunosti je nelegitimna (iako legalna) i zasnovana je jedino i isključivo u namjeri gradske administracije da izađe u susret maksimalističkim zahtjevima špekulatnske izgradnje, a na očiglednu štetu javnog interesa. Podsjećamo:

– Nedavno, 2018. godine, usvojen je predmetni regulacioni plan. Već taj plan je uklonio bilo kakva sporna ograničenja, kojima bi se privatnim investitorima ograničila prava da na svojim parecelama gradnjom ostvare profit. Već taj plan je, ogriješivši se o mnoga pravila struke, široko otvorio vrata za izgradnju stambeno-poslovnih objekata u prostoru koji to ne može da podnese. Ipak, uvijek se, kako vidimo, može tražiti više, a gradska administracija će uvijek bespogovorno poslušati.

– Jedina moguća osnova za izmjenu dijela regulacionog plana mogla je ležati u konkursu održanom 2019. godine, međutim, rezultati tog konkursa su nedvosmisleno ukazivali, ako ne na smanjenje izgrađenosti na tom području, onda barem na poštovanje trenutno važećih parametara.

– Umjesto poštovanja konkursa, procedura, kontinuiteta i dobrog ukusa, dobili smo komični i uvredljivi igrokaz navodnog biranja „idejnog rješenja“, kojim se prikrivalo skoro dvostruko povećanje spratnosti iznad tzv. „rupe“. Novi Nacrt plana ne samo da odobrava deset, jedanaest (u praksi i više) spratova na datoj lokaciji, nego dodaje svim ostalim građevinskim markicama u bloku po jednu ili dvije dodatne etaže. Nad ulicama Bana Lazarevića i Srpskom, samo uz legalna prekoračenja, nadvijaće se devet-deset nadzemnih etaža (prizemlje, šest ili sedam spratova, jedan mogući dodatni, te povučena etaža, skoro identična običnoj).

– Grad je odavno ušao u vrlo složen i važan proces donošenja Urbanističkog plana, krovnog gradskog planskog dokumenta. Taj proces je pri kraju – ako zanemarimo mogućnost njegovog blokiranja zarad održavanja onoga što je status quo. U ovom trenutku, prije donošenja UP-a, bilo kakve parcijalne izmjene u zonama od najveće važnosti za Banju Luku, mogu samo da svjedoče o punoj uključenosti gradske administracije u investitorski urbanizam.

2 – Trg kod Hrama – ili: jedino što nam je ostalo

Pređimo na ono što je, ako ne najveće, a onda, vjerovatno, najneprijatnije u ovom nacrtu: na teško oštećenje ambijentalne cjeline Banskog dvora, Banske uprave (današnje Gradske uprave) i Hrama Hrista Spasitelja. Već važeći plan iz 2018. godine predviđa mogućnost izgradnje malog objekta u porti Hrama (i o tome se nekoliko puta pisalo). Nacrt izmjene Plana, uprkos mnogim primjedbama, sada dopušta još veći objekat, s podrumom, prizemljem i potkrovljem (kao minimumom koji, za sada, možemo očekivati).

Banski dvor zaštićen je kao nacionalni spomenik od 2014. godine, međutim, značaj i prostorno dejstvo ovog objekta (i cjelokupnog ansambla, kojeg čini sa Gradskom upravom, Hramom i Palatom predsjednika) daleko prevazilazi okvire proste zaštite graditeljskog nasljeđa. Radi se o slici – dvije naspramne „iste“ bijele zgrade, koje uokviruju kupolu i zvonik – koja je jedna od ključnih za identitet Banje Luke i koja je jedina, možda, u stanju da ovom gradu podari auru prestonog. Izgradnja bilo čega dodatnog u tom prostoru oštro narušava takvu sliku i ambijentalno ugožava sve uključene objekte. Čak nije jasno da li je ugroženiji Banski dvor, kojem su blokirani prednja fasada i glavni ulaz, ili Hram koji se, takvom gradnjom, pretvara od centralne gradske (pa i republičke) ckrve na glavnom trgu – u provincijalnu i izolovanu crkvu, sa parohijskim domom i ogradom.

Dosadašnji razvoj ovog slučaja pokazao je je da institucije, kojima je zadatak da se staraju o očuvanju ovog tako važnog mjesta, nemaju dovoljno integriteta (ili „kičme“) da taj zadatak izvrše. Predstavnici Grada, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa, te Komisija za očuvanje naconalnih spomenika BiH, po svemu sudeći, nisu adresa na kojoj se mogu donijeti ključne odluke. Stoga, izlazeći donekle iz okvira struke, ali polazeći od iskrene zainteresovanosti za dobro grada i kulturnog nasljeđa, želimo ovom prilikom da uputimo apel Eparhiji Banjalučkoj da planove za ovaj objekat i njegovu lokaciju temeljno preispita. Vjerujte nam da oštećenje centralnog banjalučkog trga može samo predstavljati tamnu mrlju na vrlo obimnom graditeljskom legatu Eparhije.

Zbog izuzetnog značaja svih navedenih tema, tražimo od gradske administracije da odobri produženje javnog uvida, kao i da zakaže javnu prezentaciju pred-nacrta izmjene dijela regulacionog plana.

Stručnu javnost i građane pozivamo da u velikom broj upute primjedbe i javno iskažu svoje mišljenje.

P.S.
Vijest o održanom konkursu za spomenik vrlo je svježa, a sama tema posebno složena. Nakon javnog prezentovanja svih konkursnih rješenja, nastojaćemo da se uključimo u javnu debatu o ovom važnom projektu.

Izvor: Bl portal

 

 

 

Nastavite čitati

Trending