Pratite nas

Društvo

Milioni narodnih para slivaju se u Dodikovu Alternativnu televiziju

Objavio

u

Banjalučka Alternativna televizija (ATV) iz budžeta Republike Srpske za prošlu godinu, na ime pomoći,u vrijeme virusa korona dobila je 200.000 KM. To je samo dokaz da se iz Vlade sredstva svih građana dodjeljuju podobnim. 

Poznato je da je ATV u vlasništvu dvorske firme “Prointer”, koja je povezana sa Igorom Dodikom, sinom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i koja ne samo iz budžeta nego i iz svih javnih preduzeća crpi novac za razne projekte…

Samo za ATV i jednu lokalnu hercegovačku televiziju iz budžeta grada Trebinja, Elektroprivrede i HET-a u posljednjih pet godina dato je blizu 700.000 maraka, kako otkriva trebinjski portal Direkt.

Kako je postala produžena ruka najmoćnije porodice u Srpskoj, ATV novac stiže iz budžeta lokalnih zajednica i javnih preduzeća koja su pod kontrolom SNSD.


Tako u 2019. godini ta televizija je imala čak 45 ugovora vrijednih 484.421 KM.

Značaj ovog, vlasti bliskog, medija 2019. godine, kako je pisao portal Žurnal, prepoznale su institucije i javna preduzeća pa nije bilo teško da od ukupnog broja ugovora, čak 33, budu sklopljena direktnim sporazumom. Za tu direktnu saradnju iz raznih javnih budžeta izdvojeno je 144.495 KM sa uračunatim PDV-om.

Najunosnije ugovore televizija je sklapala sa opštinama i gradovima. Za promotivne aktivnosti Dervente dobila je ugovor od 15.000 KM. Za pojavljivanje na ATV-u i gradonačelnik Doboja Boris Jerinić, nekadašnji član SDS-a, a sada dio vladajuće strukture, odriješio je kesu dodijelivši im te godine ugovor težak čak 93.600 KM.

I vlasti u Trebinju odgovara “alternativni” način prezentacije pa su 2019. godine 22. maja izdvojili 15.000 KM za promociju. Jedanaest dana kasnije društvu se priključuje i Gradska uprava Banjaluka koja na ime promocije ugovara posao od 20.475 KM. Nakon ovog, uslijedila su još tri tendera uprave najvećeg grada u RS – 2. septembra za spot o aktivnostima Odjeljenje za komunalne poslove dalo je 6.984 maraka, 26. oktobra za promociju značaja Civilne zaštite dato je 6.949 KM i 1. novembra za gostovanja i prologe iz gradske kase izdvojeno je novih 17.550 KM.

TV usluge platili su i Prnjavor i Zvornik, s ATV-om su sklopili ugovore vrijedne 17.550, odnosno 35.100 KM.

Za priloge na ATV-u Rudnik i termoelektrana Ugljevik za afirmaciju iskopanja rude platio je 6.903 KM. Nakon toga, 24. juna iste godine, za “neposredni marketing”, daju još 23.400 KM. ..

Isti iznos za promociju, kako je ranije otkrio Žurnal, pripremile su 27. juna i “Pošte Srpske”, iako su ranije, 18. januara već dale 5.850 KM… Nije izostao ni Univerzitetski klinički centar RS koji je ATV-u 10. juna za rubriku “Doktor u kući” plaćao 7.020 KM.

A, dobar ugovor za ATV stigao je i 31. avgusta kada Hidroelektrane na Drini, za medijsko predstavljanje, daju 34.515 KM… Prethodno, s proljeća medij je potpomogla i “Elektroprivreda RS” marketinškim ugovorom teškim 35.100 KM.

Zanimljivo da su ATV finansirale i siromašne opštine, poput Kalinovika, koja je jedna od 19 izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj, ali nerad tamošnjih opštinskih organa i nebriga vlasti na nivou Republike uvijek može da se “spakuje” u tople ljudske priče i lijepu opštinsku prezentaciju. ATV ima recept pa je 4. januara sklopljen ugovor vrijedan 4.933 KM. To se svidjelo predstavnicima ove opštine pa su 21. jula za medijsko praćenje dali još 6.142 KM.

Promovisali su se i Mrkonjić Grad – dva ugovora vrijedna ukupno 10.741, Šamac – 8.200, Čelinac – 7.020, Višegrad – 7.020, Rogatica – 6.961, Han Pijesak – 1.755, Modriča – 7.020 i Laktaši – 8.000 KM.

Građani će za svoj novac moći da gledaju i promocije raznih šumskih gazdinstava koja posluju u okviru “Šuma RS”. “Lisina” plaća 4.680, a “Borja”, “Visočnik”, “Ribnik” i “Šipovo” po 7.020 KM..

Sve to je nastavljeno i u 2020. kao i u ovoj godini sa znatno većim iznosima, među kojima je i ovaj od 200.000 KM direktno iz Budžeta Republike Srpske, što je otkriveno tokom usvjanja konsolidovanog izvještava za prošlu godinu.

Da se novac poreskih obveznika uzaludno prosipa najbolji dokaz su istraživanja koja pokazuju da ta medijska kuća ima veoma nizak rejting i da “upumpavanje novca” kako bi se veličala vlast SNSD-a više ne prolazi, jer građani najbolje znaju kako im je i do čega ih je dovela vlast SNSD-a.

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

U funkciji još jedan radar u Banjaluci

Objavio

u

U naselje Srpske Toplice, u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branislav Nušić” u Banjaluci od danas je u funkciji deseti stacionirani radan, potvrđeno je iz Minstarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Ovaj radar nalazi se na lokaciji, magistralni put MI – 101, u Ulici Manjačkih Ustanika, gdje je ograničenje brzine 40 km/h”, naveli su iz MUP-a RS.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

Radnici u javnom sektoru ogorčeni na SNSD: Umjesto praznika, odveli ih na stranački skup

Objavio

u

SNSD i Vlado Đajić dotakli su dno. Nakon što je javnost informisana da ja na sve zaposlene u Vladi i ministarstvima, te institucijama RS izvršen nezapamćen pritisak da učestvuju u manifestaciji povodom Dana srpskog jedinstva, juče je Đajić otišao i korak dalje.

Nakon što se većina zaposlenih u republičkim organima uprave pojavila na zakazanom mjestu u zakazano vrijeme, pogotovo oni zaposleni u blizini Administrativnog centra RS na koje je vršen najveći pritisak, radnici su shvatili da nije dovoljno što su dovedeni da stvore utisak da Dodik i SNSD ima podršku naroda, nego su još natjerani da umjesto iza srpskih zastava stanu iza Dodikove stranačke zastave!

Vlado Đajić je bio dovoljno drzak da se ovom prevarom i pohvali, pa kaže kako je riječ o defileu “Gradskog odbora SNSD” Banja Luka, iako je svakom jasno da je kompletan defile sačinjen od radnika iz javnog sektora. Poniženi radnici su bili ogorčeni, barem ogromna većina njih koja radi za platu i gleda bahaćenje SNSD-ovih “asova” i “starleta”. Naravno, bilo je i onih koji su u svemu iskreno uživali kao što je grupa na slici, koju redom čine isključivo uposlenice ministarstva finasija i ekonomskih odnosa- na čijem čelu su SNSD ministri! Jedini koji su donekle uspjeli da se obrukaju poput Đajića i SNSD su Stevandić i US, koji po Banjaluci razvijaju srpske zastave u trenucima dok su im najviše rangirani stranački funkcioneri u bjekstvu zbog višemilionskog kriminala u Institutu za javno zdravstvo. Lažni patriotizam SNSD i njihovih satelit stranaka se tako i potpuno ogolio pred građanima, kojima je očigledno dosta mazanja očiju i korištenja srpskih zastava, srpskih boraca i patriotskih osjećanja u svrhe bjesomučnog bogaćenja nekolicine dezertera, ratnih profitera i njihovih porodica.

Nastavite čitati

Društvo

Novi udar na džepove građana Srpske: Nakon piletine poskupljuju i jaja

Objavio

u

Promjene u Evropi diktiraju kretanja i na domaćem tržištu, a nakon što je piletina poskupjela od 50 do čak 100 odsto, očekuje se i skok cijena konzumnih jaja.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić, naglasivši da je najveći poremećaj izazvalo poskupljenje kukuruza, koji je osnovna sirovina za pripremanje stočne hrane, a osim toga skočila je cijena i sojine sačme.

Govoreći o proizvodnji jaja, pojašnjava da je u tom segmentu stanje još teže.

– Suočeni smo sa prevelikom proizvodnjom u regionu i prekomjernim uvozom jaja na naše tržište iz okruženja, tako da su domaći proizvođači ostvarili veoma ozbiljne gubitke – istakao je Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, koje jedino u BiH izvozi jaja za industrijsku preradu u Evropsku uniju.

Miličić pojašnjava da je plasman jaja u EU nastavljen te da su na taj način djelimično smanjili višak ponude na domaćem tržištu.

– S obzirom na to da dolazi do promjena cijena konzumnih jaja u EU, neminovno je da će doći do rasta cijena i kod nas. Prinuđeni smo da uskladimo cijene sa troškovima proizvodnje. Teško je prognozirati koliko će cijene rasti. Sigurno je da će biti znatno manje poskupljenje u odnosu na rast cijena sirovina, a da li će biti deset ili 20 odsto, vidjećemo – rekao je Miličić.

Dodao je da je povećano interesovanje fabrika za jaja za preradu, ali da je za domaće proizvođače krajnji cilj plasman konzumnih jaja na evropsko tržište.

Miličić ističe da živinarima ne ide na ruku ni komplikovanje opšte političke situacije u BiH, zbog koje su najvažnije stvari za proizvođače na neki način skrajnute.

– Postigli smo dogovore sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je nosilac posla i očekujemo sastanke do kraja mjeseca i informacije o pregovorima sa Briselom – pojasnio je Miličić.

Preduzeće “Agreks” je prvo u Srpskoj i BiH dobilo dozvolu za plasman jaja “B” klase u EU, a prvi kamioni otišli su u Hrvatsku u januaru prošle godine.

Ponuda u marketima

S obzirom na to da proteklog mjeseca gotovo nije bilo moguće pronaći pileće bijelo meso u domaćim marketima, živinari ističu da se tržište postepeno stabilizuje. Osim nestašice cijena pilećeg bijelog mesa je u pojedinim marketima dostigla deset maraka po kilogramu.

Glas Srpske

 

Nastavite čitati

Trending