Pratite nas

Hronika

Milionski kriminal! Zašto su pali Zeljković i direktori firmi?

Objavio

u

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (Ujedinjena Srpska), uhapšen je juče nakon cjelodnevne potrage za njim od strane policije RS.

Lišen je slobode zbog kriminala vezanog za nabavke u vrijeme najveće korona krize. Još juče su u velikoj akciji MUP-a RS i Republičkog tužilaštva privedeni direktori firmi „Procontrol“ Slavko Bojić i „Travel For Fun“ Saša Marković, kao i direktor firme „Promeding“ Dragan Dubravac.

Šta su radili?

Početkom aprila 2020. Institut dodijelio dva ugovora firmi „Procontrol“ za nabavku zaštitnih maski i zaštitnih odijela (jedan vrijedan 345.000, a drugi 1,65 miliona KM bez PDV-a) a u oba slučaja ova firma nije ispunjavala uslove postavljene u tenderskoj dokumentaciji.  Ugovor od 1,65 miliona je u međuvremenu raskinut uz obrazloženje da „Procontrol nije ispoštovao rok isporuke“.

Takođe u aprilu mjesecu prošle godine, JZU Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, proveo je pregovarački postupak bez objave obavještenje sa konzorcijumom Travel for Fun i Promeding d.o.o. Laktaši za nabavku 30.000 zaštitnih odjela, 50.000 FFP2 zaštitnih maski i 500 digitalnih bezkontaktnih termometara

U nabavci zaštitne medicinske opreme učestvovala je, ni manje ni više nego turističa agencija Travel4Fun i to kao jedini ponuđač. Iz Instituta su tada pokušali sve objasniti tako što su kazali da je ova agencija učestvovala na tenderu kao član grupe ponuđača koju čini i registrovani veleprometnik medicinskim sredstvima, Promeding d.o.o. Laktaši, mada u obavještenju o nabavci ove firme nema nigdje.

Ukupna vrijednost ugovora iznosila je 1.880.500 KM bez PDV-a, kako su tada rekli u Institutu, iako je prema zvaničnim podacima ugovor potpisan na 2.388 miliona KM.

Reakcije

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske, za BUKU je komentarisao akciju policije RS prilikom koje je uhapšeno nekoliko osoba zbog višemilionskog kriminala pri kupovini zaštitne opreme.

Obzirom da je direktor Instituta Branislav Zeljković kadar Ujedinjene Srpske, pitali smo predsjednika ove stranke Stevandića kakvim informacijama on raspolaže.

Kako nam je rekao, “ovo je namještaljka u kojoj neko pokušava praviti simetriju sa kriminalnim nabavkama u FBiH”.

On odbacuje bilo kakvu mogućnost da je njegov kadar, direktor Instituta Zeljković, umiješan u neke od neregularnih radnji.

„On je najbolji i najobrazovaniji kadar. Ima samo pluseve u svom radu. Dolazi iz intelektualnog i univerzitetskog miljea i ovo mu pokušavaju namjestiti. Bilježi samo dobit sa ovom ustanovom i neko mu se sveti“, rekao je Stevandić za BUKU.

Stevandić navodi da se nije u međuvremenu čuo sa Zeljkovićem, koji je juče bio izvan zemlje, ali, kako kaže, očekuje da će se vratiti kad vidi sve ovo.

„Uvijek ću staviti ruku u vatru za ovakve ljude koji na ovako dobar način vode institucije. Ako se neko sad igra sa nama da bi pravio te simetrije tako što će napasti Zeljkovića, iza kojeg stoji mala partija, grdno se prevario“, kazao je Stevandić.
Svako ko radi javni posao i ogriješi se o zakon treba da bude procesuiran, ali nejasno je zašto su za ova hapšenja odabrali današnji dan (Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave) rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, komentarišući privođenja u vezi s navodnim zloupotrebama u Institutu za javno zdravstvo RS.

On je rekao da bi volio da se dokaže da su hapšenja opravdana, ali da će biti veoma kritičan ako se pokaže da je u pitanju zloupotreba pravosudnog sistema.

Rekao je da bi, u slučaju da se pokaže da su u pitanju zloupotrebe, to značilo skrnavljenje pravosudnog sistema, te da oni koji ova hapšenja sprovode na današnji dan pokazuju da im ni do čega nije stalo.

Naglasio je da postoje indicije da bi se moglo raditi o zloupotrebi.

Novinar Stefan Blagić, koji je prvi pisao o malverzacijama u Institutu za javno zdravstvo, a u vezi sa nabavkama medicinske opreme od turističke agencije Travel for fan, kaže da je ovo danas svojevrsna pobjeda novinarstva i slobodnih medija

On je podsjetio da je sve počelo kada su tokom pandemije došli do saznanja da Turistička agencija “Travel for fun” nabavlja medicinsku opremu za dom zdravlja i bolnicu u Doboju, a radilo se o ugovorima teškim preko 200 000 KM.

“Podrazumijeva se, jako nam je sumnjivo bilo što jedna turistička agencija nabavlja medicinsku opremu, pa smo započeli sa detaljnijim istraživanjem. Ubrzo potom, došli smo do frapantnih saznanja, što o partijskim, što o rodbinskim poveznicama aktera naše priče, da bismo na kraju saznali i za višemilionski ugovor koji je navedena agencija napravila sa Institutom za javno zdravstvo. Počeli smo objavljivati informacije do kojih smo stigli, da bi se, vremenom, uključili i čitaoci, dostavljajući informacije koje sami imaju o akterima navedenih malverzacija”, rekao je Blagić.

On navodi da mu je izuzetno drago što afera kupovine medicinske opreme napokon dobija određeni epilog, ali, kako kaže, treba sačekati i sam kraj sudskog procesa, kako bismo bili sigurni u sve navedeno.

“Uglavnom, ova hapšenja tumačim kao svojevrsno pobjedu novinarstva i slobodnih medija.”

Povodom hapšenja u Banjaluci oglasio se i predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

“Očekujem da današnja hapšenja predstavljaju konačni početak obračuna pravosuđa sa počiniocima „kovid afera“, koje Republiku Srpsku potresaju još od početka pandemije, a na koje mi ukazujemo i podnosimo krivične prijave već više od godinu dana. Nadam se da će slučajevi koji su rezultirali današnjim privođenjima dobiti svoj konačni epilog pred pravosudnim organima. Niko ne smije biti amnestiran ukoliko je počinio krivično djelo, bez obzira na političku pripadnost i uticaj koji kroz to ima”, rekao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

On kaže da su brojne afere već otkrivene i postoji osnov sumnje da je kroz njih počinjeno i više krivičnih djela, ali da pravosuđe do sada nije reagovalo.

Borenović je dodao da kriminalci ne biraju dan kada će činiti krivična djela, da za njih nema sveca, ni praznika, pa tako ne treba birati kada će biti privođeni i hapšeni.

“Zato su ružne izjave da nisu trebali baš danas biti privedeni. Dan srpskog jedinstva ne treba biti prepreka da organi gonjenja rade svoj posao, budući da je takvima svaki dan, dan kriminalnog ujedinjenja. ”

Buka

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Hronika

Teško povrijeđene dvije osobe iz Banjaluke

Objavio

u

By

Dvije osobe uz Banjaluke teško su povrijeđene u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila na području Kozarske Dubice.

UPolicijskoj upravi Prijedor rekli su da se nesreća dogodila na lokalnom putu u mjestu Slabinja.

– Dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je učestvovao D.T. iz Laktaša upravljajući kamionom „Iveko“ i M.S. iz Banjaluke upravljajući vozilom „pežo“ – pojasnili su u policiji.

U saobraćajnoj nesreći lakše tjelesne povrede zadobio je vozač D.T, dok su vozač M.S. i suvozač S.S. iz Banjaluke, zadobili teške tjelesne povrede i prevezeni na Univerzitetsko-klinički centar u Banjaluci.

Izvor: Srpskainfo

Nastavite čitati

Hronika

SAOBRAĆAJNA NEZGODA KOD KOZARSKE DUBICE: Teško povrijeđene dvije osobe iz Banjaluke

Objavio

u

Dvije osobe iz Banjaluke teško su povrijeđene u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila na području Kozarske Dubice.

Kako kažu iz PU Pridjedor, nezgoda se dogodila u mjestu Slabinja.

– Na lokalnom putu u mjestu Slabinja opština Kozarska Dubica dogodila se saobraćajna naezgoda u kojoj je učestvovao D.T. iz Laktaša upravljajući teretnim vozilom „Iveko“ i M.S. iz Banja Luke upravljajući teretnim vozilom „Peugeot – sapoštili su iz policije.

U saobraćajnoj nezgodi lakše tjelesne povrede zadobio je vozač D.T, dok su vozač M.S. i suvozač S.S. iz Banja Luke, zadobili teške tjelesne povrede i prevezeni na Univerzitetsko-klinički centar u Banja Luci.

Nastavite čitati

Hronika

“Silovao me Suvara zvani Hans”: Potresno svjedočenje žene o zločinu koji je počionio Đajićev saradnik

Objavio

u

Na suđenju Dušku Suvari, optuženom za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije ženske osobe na području Glamoča tokom 1992. godine, zaštićena svjedokinja Državnog tužilaštva se prisjetila dana kada ju je optuženi silovao i seksualno zlostavljao.

Braća Suvara su saradnici Vlade Đajića.

Svjedočeći iz posebne prostorije uz distorziju slike, svjedokinja S-2 ispričala je da je 1992. godine živjela u Glamoču, u porodičnoj kući s mužem i dva sina.

Kazala je da je 30. juna, negdje oko 20 sati, bila s mužem u kući, dok su njeni sinovi bili vani, piše BIRN – Detektor.ba.

Tada je ispred kuće naišla grupa naoružanih uniformisanih vojnika, među kojima je bio i Suvara, koji je nju i njenog muža, nakon što je pucao u ulazna vrata, ugurao uz stepenice u dnevni boravak s pištoljem i poluautomatskom puškom, dok su se ostali vojnici smijali, rekla je svjedokinja. Ispričala je da Suvaru, koji ima nadimak Hans, poznaje odranije.

Posvjedočila je da je s mužem sjela na kauč, a da im je Suvara, koji je kod sebe imao i bajonet, prislonio glavu uz glavu, stavio im pištolj na sljepoočnice, a zatim zatražio da mu daju 500 maraka i zlato.

Tvrdi da je tada, nakon što su mu kazali da te pare nemaju, počeo galamiti, pucati u plafon te bajonetom udarati od stol i viseću kuhinju.

Ja sam na ruci imala prsten, međutim on nije pristao, nego je rekao da hoće mene. Moj muž ga je molio da to ne radi”, izjavila je svjedokinja, dodavši da je naredio njenom mužu da ostane u kući, a nju istjerao niz stepenice.

Prisjetila se da ju je Suvara gurao kroz baštu puškom, dok je pištolj držao pod njenim potiljkom te da su tada sreli njenog starijeg sina, kojeg je on otjerao.

Izjavila je da misli da su hodali dva ili dva i po kilometra prema polju, prije nego joj je naredio da svuče odjeću sa sebe, prilikom čega ga je ona molila da to ne radi. Kazala je da ju je nakon toga silovao i seksualno zlostavljao na razne načine te da je nožem parao po leđima, ali da u tom momentu nije osjećala nikakav bol jer je, kako je ispričala, molila Boga da je ubije.

“Iživljavao se na sve moguće načine, možda dva sata ili više. Stalno mi je psovao mater”, izjavila je S-2, objasnivši da ju je poslije toga vratio kući, gdje ona nije zatekla svog muža niti sinove, te da je nakon toga otišla u jednu firmu, gdje se sakrila.

Ubrzo je saznala da su se njen muž i sinovi nalazili kod komšija.

“U kući komšije sam zatekla djecu izbezumljenu. Plakali su jer su mislili da sam ja ubijena, jer su se čuli pucnji pa su oni mislili da sam ja mrtva”, rekla je S-2, dodavši da je sutradan dala izjavu policiji, nakon čega su je odveli kod ginekologa, ali je on nije mogao pregledati jer nije bilo struje.

Svjedokinja je kazala da su Glamoč napustili 7. maja 1993. godine.

Tužilaštvo BiH tereti Duška Suvaru zvanog Hans da je 1992. godine, kao pripadnik tzv. vojske RS, dolazio u mjesta na području Glamoča nastanjena civilnim stanovništvom bošnjačke nacionalnosti, te uz prijetnje po život oštećenih i članova njihovih porodica, ženske osobe prisilno odvodio iz njihovih kuća, silovao ih i seksualno zlostavljao, nanoseći im teške duševne i tjelesne povrede. Nastavak suđenja je zakazan za 25. februar.

Inače, Suvaru je uhapsila SIPA, u martu 2019, u Banjoj Luci.

Ko je Duško Suvara

Suvara je u Okružnom sudu u Banjaluci 1997. godine osuđen na 14 godina zatvora zbog razbojništva u kome je ubijen i opljačkan portir preduzeća Panonka u Banjaluci.

Potom ga je isti sud 2008. godine opet osudio na 15 godina zatvora zbog ubistva Anice Mijatović (57) iz Banjaluke, koje se dogodilo 1995. godine. Kazna mu je objedinjena s ranijom presudom i u zatvoru je proveo oko 15 godina.

Nedugo po izlasku iz zatvora Okružni sud u Banjaluci osudio ga je na još jednu jedinstvenu kaznu od 15 godina zatvora zbog ubistva, pokušaja ubistva i više pljački koje su 90-tih počinjene u Glamoču.

Proglašen je krivim da je u noći između 31. januara i 1. februara 1994. godine ubio Fiju Duganhodžića i Đug Fizu u glamočkom naselju Duboki Put, kao i da je 19. marta 1993. godine pokušao da ubije Mleću Zeljković u naselju Luke.

Zajedno sa još desetoricom optuženih osuđen je što su tokom 1993. i 1994. godine u Glamoču opljačali pet bošnjačkih porodica, kojima su uz prijetnju oružjem oteli ukupno 5 700 njemačkih maraka. Među osuđenim razbojnicima bio je i njegov brat Goran Suvara zvani Drot kome je izrečena kazna od šest godina zatvora- inače, jedan od onih koji su “dobro poznati bh. policiji”.

Suvari su sve presude izricane godinama nakon što su djela počinjena, tako da je praktično s prvom presudom od 15 godina “odležao” i kazne koje su mu izrečene 2008. i 2014. godine.

Nastavite čitati

Trending