Pratite nas

Društvo

Milunović: Radnicima plaćen topli obrok, samo oni to ne vide

Objavio

u

Dok Sindikat uprave Republike Srpske preko poslanika u Narodnoj skupštini Republije Srpske uveliko lobira da se usvoje zakonska rješenja na osnovu kojih bi se zaposlenima u vladi, policiji i prosvjeti vratila naknada za topli obrok i regres izgubljena 2007. godine, Ministar rada i boračko invalidske zaštite Duško Milunović ne pokazuje zainteresovanost za jednu takvu ideju.

Naprotiv, on tvrdi kako 55.000 radnika zaposlenih u gore navedenim institucijama i ustanova ima topli obrok, ali da ga jednostavno ne vide.

Navedenoj kategoriji radnika nije oduzeto pravo na topli obrok, nego je naknada za topli obrok uračunata u iznos osnovne plate i posebno se ne iskazuje“, kaže ministar Milunović u odgovoru na pitanja koja mu je uputio poslanik Milan Petkoviću.

Petković je ministra Milunovića upozorio da sa ovakvim odgovorom neće biti zadovoljan, ali na njegovovo pitanje o tome da li Vlada Republike Srpske ima u planu da vrati pravo na topli obrok nije dobio konkretniji odgovor.

Međutim, kada se ono što Milunović tvrdi uporedi sa primanjima radnika, ispostavlja se kako veliki broj njih ne zarađuje ni minimalnu platu, pokazuje računica portala CAPITAL.

Za primjer smo uzeli čistačice u republičkim ustanovama koje u prosjeku zarađuju oko 600 maraka mjesečno.

Najniži topli obrok koji se u Republici Srpskoj  može isplatiti je 140 maraka, a najniži regres je u visini minimalne plate odnosno 540 maraka.

Ako se od njenog mjesečnog primanja oduzme topli obrok i regres, a koji na mjesečnom nivou iznosi 45 marka, dolazi se do toga da je njena osnovna plata tek 415 maraka, što je za 135 maraka manje od zagarantovanog minimalca.

Ono što je takođe interesantno je da Vlada Republike Srpske za svoje radnike primjenjuje dvostruje aršine.

Naime, radnici u Elektroprivredi Republike Srpske, Šumama, Željeznicama RS i drugim javnim preduzećima u državnom vlasništvu primaju naknade za topli obrok i regres i njima te naknade ne ulaze u platu.

U Sindikatu uprave Republike Srpske uvjereni su da će njihova inicijativa o vraćanju toplog obroka i regresa biti zakonski definisana jer imaju podršku svih političkih stranaka u Narodnoj skupštini RS, pa i one iz koje dolazi ministar Milunović.

Smatraju kako je on najgori ministar u istoriji Vlade Republike Srpske kada je u pitanju oblast rada i dodaju kako ne poznaje posao na kojem je angažovan.

Suštinski, po nametnutom zakonu platu čini koeficijent složenosti poslova, cijena rada te naknada za topli obrok i regres. Međutim,  taj zakon nije usklađen sa ostalim normama. Plata je jedna stvar, a naknade nešto sasvim drugo. Naknada za topli obrok je trošak ishrane i to ne može biti vrednovano kao rad. Plata bi trebala da se isplaćuje za obavljeni rad, a Vlada je u to uračunala i sve naknade. Tražimo da se jasno definiše šta je plata, šta je topli obrok a šta je regresi da se nepravda ispravi”, kaže predsjednik sindikata Božo Marić.

CAPITAL: Dejan Tovilović

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

U funkciji još jedan radar u Banjaluci

Objavio

u

U naselje Srpske Toplice, u neposrednoj blizini Osnovne škole “Branislav Nušić” u Banjaluci od danas je u funkciji deseti stacionirani radan, potvrđeno je iz Minstarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

“Ovaj radar nalazi se na lokaciji, magistralni put MI – 101, u Ulici Manjačkih Ustanika, gdje je ograničenje brzine 40 km/h”, naveli su iz MUP-a RS.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

Radnici u javnom sektoru ogorčeni na SNSD: Umjesto praznika, odveli ih na stranački skup

Objavio

u

SNSD i Vlado Đajić dotakli su dno. Nakon što je javnost informisana da ja na sve zaposlene u Vladi i ministarstvima, te institucijama RS izvršen nezapamćen pritisak da učestvuju u manifestaciji povodom Dana srpskog jedinstva, juče je Đajić otišao i korak dalje.

Nakon što se većina zaposlenih u republičkim organima uprave pojavila na zakazanom mjestu u zakazano vrijeme, pogotovo oni zaposleni u blizini Administrativnog centra RS na koje je vršen najveći pritisak, radnici su shvatili da nije dovoljno što su dovedeni da stvore utisak da Dodik i SNSD ima podršku naroda, nego su još natjerani da umjesto iza srpskih zastava stanu iza Dodikove stranačke zastave!

Vlado Đajić je bio dovoljno drzak da se ovom prevarom i pohvali, pa kaže kako je riječ o defileu “Gradskog odbora SNSD” Banja Luka, iako je svakom jasno da je kompletan defile sačinjen od radnika iz javnog sektora. Poniženi radnici su bili ogorčeni, barem ogromna većina njih koja radi za platu i gleda bahaćenje SNSD-ovih “asova” i “starleta”. Naravno, bilo je i onih koji su u svemu iskreno uživali kao što je grupa na slici, koju redom čine isključivo uposlenice ministarstva finasija i ekonomskih odnosa- na čijem čelu su SNSD ministri! Jedini koji su donekle uspjeli da se obrukaju poput Đajića i SNSD su Stevandić i US, koji po Banjaluci razvijaju srpske zastave u trenucima dok su im najviše rangirani stranački funkcioneri u bjekstvu zbog višemilionskog kriminala u Institutu za javno zdravstvo. Lažni patriotizam SNSD i njihovih satelit stranaka se tako i potpuno ogolio pred građanima, kojima je očigledno dosta mazanja očiju i korištenja srpskih zastava, srpskih boraca i patriotskih osjećanja u svrhe bjesomučnog bogaćenja nekolicine dezertera, ratnih profitera i njihovih porodica.

Nastavite čitati

Društvo

Novi udar na džepove građana Srpske: Nakon piletine poskupljuju i jaja

Objavio

u

Promjene u Evropi diktiraju kretanja i na domaćem tržištu, a nakon što je piletina poskupjela od 50 do čak 100 odsto, očekuje se i skok cijena konzumnih jaja.

Rekao je to za “Glas Srpske” predsjednik Udruženja zajednice živinara RS Predrag Miličić, naglasivši da je najveći poremećaj izazvalo poskupljenje kukuruza, koji je osnovna sirovina za pripremanje stočne hrane, a osim toga skočila je cijena i sojine sačme.

Govoreći o proizvodnji jaja, pojašnjava da je u tom segmentu stanje još teže.

– Suočeni smo sa prevelikom proizvodnjom u regionu i prekomjernim uvozom jaja na naše tržište iz okruženja, tako da su domaći proizvođači ostvarili veoma ozbiljne gubitke – istakao je Miličić, koji je i direktor preduzeća “Agreks” iz Donjeg Žabara, koje jedino u BiH izvozi jaja za industrijsku preradu u Evropsku uniju.

Miličić pojašnjava da je plasman jaja u EU nastavljen te da su na taj način djelimično smanjili višak ponude na domaćem tržištu.

– S obzirom na to da dolazi do promjena cijena konzumnih jaja u EU, neminovno je da će doći do rasta cijena i kod nas. Prinuđeni smo da uskladimo cijene sa troškovima proizvodnje. Teško je prognozirati koliko će cijene rasti. Sigurno je da će biti znatno manje poskupljenje u odnosu na rast cijena sirovina, a da li će biti deset ili 20 odsto, vidjećemo – rekao je Miličić.

Dodao je da je povećano interesovanje fabrika za jaja za preradu, ali da je za domaće proizvođače krajnji cilj plasman konzumnih jaja na evropsko tržište.

Miličić ističe da živinarima ne ide na ruku ni komplikovanje opšte političke situacije u BiH, zbog koje su najvažnije stvari za proizvođače na neki način skrajnute.

– Postigli smo dogovore sa predstavnicima Kancelarije za veterinarstvo BiH, koja je nosilac posla i očekujemo sastanke do kraja mjeseca i informacije o pregovorima sa Briselom – pojasnio je Miličić.

Preduzeće “Agreks” je prvo u Srpskoj i BiH dobilo dozvolu za plasman jaja “B” klase u EU, a prvi kamioni otišli su u Hrvatsku u januaru prošle godine.

Ponuda u marketima

S obzirom na to da proteklog mjeseca gotovo nije bilo moguće pronaći pileće bijelo meso u domaćim marketima, živinari ističu da se tržište postepeno stabilizuje. Osim nestašice cijena pilećeg bijelog mesa je u pojedinim marketima dostigla deset maraka po kilogramu.

Glas Srpske

 

Nastavite čitati

Trending