Pratite nas

Politika

Ministarstvo pravde dalo posao firmi koja ne ispunjava uslove

Objavio

u

– Ministarstvo pravde Republike Srpske u prošoj godini je u više navrata kršilo Zakon o javnim nabavkama, između ostalog, i sklapajući ugovor sa firmom koja nije ispunjavala uslove iz tendera. Pored toga, ministarstvo je jednom službeniku davalo znatno veću platu od one koja je predviđena za to radno mjesto, utvrdila je Glavna služba za reviziju javnog sektora RS.

Bez obzira na te propuste ministarstvo, na čijem se čelu nalazi Anton Kasipović, je dobilo pozitivno mišljenje revizora.

„Кod revidiranih postupaka javnih nabavki utvrđeno je da je ugovor o nabavci kancelarijskog materijala, vrijedan 29.538 КM bez PDV-a, izabranom ponuđaču dodijeljen na osnovu ponude koja nije ispunjavala zahtjeve iz tenderske dokumentacije, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama“, navedeno je u izvještaju.

Pored toga, revizori su utvrdili i da plan javnih nabavki ministarstva za 2020. godinu i izvještaj o realizaciji zaključenih ugovora za 2020. godini nisu usklađeni sa nastalim promjenama u toku godine, odnosno da ne sadrže sve provedene postupke nabavki, kao ni informacije o određenim nabavkama.

Takođe, utvrdili su i da postupak nabavki usluga smještaja u zemlji nije sproveden u skladu zakonom, jer ministarstvo nije donijelo odluku o pokretanju postupka, te pripremilo i objavilo poziv za dostavljanje ponuda.

Sudovi tuženi za 11 miliona KM

Revizori su se osvrnuli i na sporove u kojima se javljaju institucije pravosuđa RS te naveli da vrijednost sudskih postupaka koji potencijalno mogu da budu presuđeni na teret institucija pravosuđa Srpske iznosi 10,6 miliona KM, dok je vrijednost postupaka koji bi mogli biti presuđeni u korist institucija pravosuđa RS iznosi 8,3 miliona КM.

„U tim sporovima Ministarstvo pravde se ne javlja kao stranka u sudskom postupku, već kao nosilac obaveze po osnovu resorne nadležnosti. Ministarstvo nije vršilo rezervisanja po osnovu izvršene procjene nepovoljnog ishoda sudskih sporova, jer smatra da ishodi tih sporova neće imati negativne efekte na njihove finansijske izvještaje“, navedeno je u revizorskom izvještaju.

„Procijenjena vrijednost nabavke u tenderskoj dokumentaciji i obavještenju o nabavci za usluge servisiranja i održavanja vozila i kancelarijskog materijala značajno se razlikuju u odnosu na vrijednosti iz Plana javnih nabavki za 2020. godinu“, naveli su, između ostalog, revizori.

Jedna od zamjerki ministru odnosila se i na obračun plate za jednog zaposlenog koja je bila znatno veća od predviđene za tu poziciju.

„Obračun plate za jednog zaposlenog u toku 2020. godine vršen je na osnovu rješenja ministra po koeficijentu 12,60, dok je za navedeno radno mjesto utvrđen koeficijent 9,60. Preporuka za navedeno je data u prethodnom revizijskom izvještaju i nije provedena. Za pomenutog zaposlenog je u februaru 2021. godine doneseno novo rješenje o  utvrđivanju plate kojim je koeficijent za obračun osnovne plate utvrđen u skladu sa zakonom“, piše u izvještaju.

(Capital)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Na Manjači maršira Nato: Pogodite ko je znao za to!

Objavio

u

U emisiji “Puls naroda”, koja se subotom emituje u programu BN radija, slušaoci su iznijeli svoje viđenje u vezi predstojeće velike vojne vježbe NATO snaga na Manjači, ali i ulaska BiH u NATO savez.

Zanimljivo je kako slušaoci komentarišu Dodikovu, kako navode, predstavu za javnost kada je u pitanju NATO. Jedni osporavaju njegovu politiku da jedno priča a drugo radi, dok drugi opravdavaju njegove postupke.

Kakav je glas naroda, barem onih koji su se uključili u emisiju “Puls naroda” poslušajte u emisiji:

BN

Nastavite čitati

Politika

Član Glavnog odbora SNSD-a prešao u SPS

Objavio

u

Član Glavnog odbora SNSD i bivši zamjenik načelnika opštine Modriča Nikola Savić nastaviće političko djelovanje kao član Socijalističke partije Srpske (SPS).

On je danas razgovarao sa predsjednikom SPS Goranom Selakom, te poručio da je izabrao mlade snage koje se istinski zalažu za Srpsku.

“SNSD je odustao od socijaldemokratije, a u SPS sam prepoznao mlade ljude koji se istinski zalažu za budućnost Republike Srpske i Modriče”, istakao je Savić.

Nezavisne

Nastavite čitati

Društvo

“Prenositi sjećanje na ŽRTVU SRPSKOG NARODA” Delegacija PDP položila cvijeće u Donjoj Gradini (FOTO)

Objavio

u

Predstavnici Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Perica Bundalo, Jelena Trivić i Milan Švraka, poslanik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mira Pekić i predstavnici PDP-a Milanko Mihajilica i Anja Petrović prisustvovali su danas Danu sjećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida NDH u koncentracionim logoru Jasenovac i položili cvijeće na najvećem jasenovačkom stratištu u Donjoj Gradini.Donja Gradina, kao najveće stratište u kompleksu logora Jasenovac i novijoj istoriji čovječanstva, svjedok je i najstrašnijeg sunovrata ljudskog razuma i najgorih strahota kroz koje čovjek može proći, navodi se u objavi PDP-a na društvenim mrežama.

Donja Gradina, kao najveće stratište u kompleksu logora Jasenovac i novijoj istoriji čovječanstva, svjedok je i najstrašnijeg sunovrata ljudskog razuma i najgorih strahota kroz koje čovjek može proći, navodi se u objavi PDP-a na društvenim mrežama.

U istoriji će ostati zabilježeno da je u jasenovačkom kompleksu logora ubijeno više 500.000 Srba, 80.000 Jevreja i 23.000 Roma samo zato što su bili pripadnici svojih naroda. Istorija bilježi i nepojmljiva zvjerstva kroz koja su prolazili stradalnici.

Naša obaveza je da pamtimo, na pokoljenja prenosimo sjećanje na ogromnu žrtvu našeg i drugih naroda, okupljamo se i molimo za sve nevino stradale i novomučenike jasenovačke, cijeneći i kao najveću vrijednost čuvajući slobodu i mir, kažu u PDP-u.

Nastavite čitati

Trending