Pratite nas

Biznis

Moderni trendovi u stočarstvu – robot preuzeo mužu krava na farmi Đokića u Dvorovima

Objavio

u

Proizvodnja mlijeka veoma je zahtjevan i odgovoran posao. Oni koji su danas osavremenili farme, pričaju da je na samom startu sve bilo drugačije. Krave su se muzle ručno, nije bilo teško jer se kretalo sa malim brojem grla, kako se posao širio ruke su odmijenile muzilice, koje su u potpunosti iz upotrebe potisnula savremena izmuzišta građena u sklopu staja. Tako je na mnogim velikim farmama i danas…

“Novo vrijeme je donijelo novo breme”, do radne snage i onih koji su voljni da rade na stočarskim farmama sve je teže doći, što je do izražaja došlo u posljednjih nekoliko godina. Kako bi očuvali pa i nastavili širenje egzistencijalne proizvodnje neki su farmeri u Srpskoj odlučili da krenu u veći izdatak te da posao povjere “robotima za mužu”. Jedan takav, na gazdinstvo Đokića u Dvorovima kod Bijeljine stigao je prošle godine, nedavno je instalisan na farmi i na zadatku je već mjesec dana.

Iskustva farmera u susjednim zemljama sagledali su Đokići prije nego što su se odlučili da investiraju sredstva u robotizaciju muže. Dok robot već na njihovom imanju obavlja zahtjevne dnevne zadatke, i sami zaključuju da se nisu pokajali.

Tokom našeg prisustva na farmi mlada domaća junica dala je za pet minuta, koliko je trajala muža deset i po litara mlijeka. Ovo kvalitetno muzno grlo iz domaćeg odgoja na mužu do robota, dolazi tri puta dnevno.

Do stresa kod krava dolazi kada se prelazi sa klasičnog načina muže u izmuzištu na koje su grla navikla, na robotsku mužu, pa je u prvim danima kada robot preuzima posao, pad proizvodnje mlijeka izvijestan.

Ovaj sistem obavlja automatsku mužu 24 sata dnevno, kontroliše kvalitet mlijeka, čisti uređaje za mužu, transport i skladištenje mlijeka, prati sve aktivnosti i zdravstveno stanje krava, analizira produktivnost svakog grla i daje prijedloge za povećanje proizvodnje mlijeka. Uvođenjem ovog postrojenja, kvalitet mlijeka ali i opšteg stanja životinja je poboljšan.

Automatizovani sistem selektivno usmjerava krave u pojedine dijelove štale, po principu “odmaranje, muža, hranjenje”.

U kompletnom procesu važnu ulogu igra ogrlica koja je na vratu svakog muznog grla.

Robotizacijom muže na farmama eliminišu se i mastitisi, što je jedan od izraženijih problema u ovoj proizvodnji.

Koliko je sistem napredan potvrđuje i činjenica da stanje grla na farmi proizvođač može pratiti i putem aplikacije na mobilnom telefonu.

Uz robotizaciju muže dovoljno je da o svemu brine samo jedna osoba na farmi. Ono što je sigurno Đokići će ovom investicijom povećati proizvodnju kvalitetnog mlijeka uz određene uštede i uz manje dnevnih radnih zadataka.

Cijeli sistem povezan je sa laktofrizom, odnosno spremnikom za mlijeko. Ni u ovom slučaju za one koji brinu o farmi obaveza nema.

Dok robot obavlja posao, ima vremena i za svođenje prošlogodišnjih računa dok se uporedo vrše pripreme za novi proizvodni ciklus. Prošla godina je bila rodna kada su žitarice u pitanju kaže Nebojša, ipak cijene kukuruza i pšenice tek su ove godine uhvatile trend rasta kada je došlo i do pomijeranja cijena sjetvenih repromaterijala, goriva i komponenti u stočnoj hrani. S druge strane dok cjene inputa rastu, cijena mlijeka ostaje ista, čime mljekari ne mogu biti zadovoljni, to im kažu obara računicu, koju jedino popravlja premija.

Otkup mlijeka je redovan i tu zastoja nije bilo. Nekada su mljekare sjeća se i ovaj proizvođač mlijeko po litru plaćale po 0,85 KM. Iako je sada stanje dosta drugačije, te je čini se i prostora za napredovanje manje, trude se vrijedni mljekari da održe pa i povećaju proizvodnju uz podsticajnu podršku resornog ministarstva. Nastavljaju i da investiraju u savremenu radnu mehanizaciju i kombajne, nadajući se da će i cijena mlijeka uhvatiti trend rasta.

NTV Arena

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Biznis

Ministri iz SNSD i HDZ kupuju zgradu od 8 miliona u Banjaluci

Objavio

u

Za prostor površine između 1.800 i 2.000 kvadratnih metara, Savjet ministara trebalo bi izdvojiti 8,5 miliona maraka. Dakle, u najjeftinijoj varijanti, kvadrat tog poslovnog prostora koštao bi 4.250 maraka. Najskuplja bi značila da je jedan kvadrat 4.720 KM.

Četiri puta državni ministar saobraćaja i komunikacija Vojin Mitrović pisao je urgenciju Savjetu ministara da se na dnevni red uvrsti prijedlog odluke o odobravanju sredstava za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, namijenjenog Direkciji za civilnu avijaciju Bosne i Hercegovine (BHDCA).

Ukratko, za prostor površine između 1.800 i 2.000 kvadratnih metara, Savjet ministara trebalo bi izdvojiti 8,5 miliona maraka. Dakle, u najjeftinijoj varijanti, kvadrat tog poslovnog prostora koštao bi 4.250 maraka. Najskuplja bi značila da je jedan kvadrat 4.720 KM, piše portal Istraga.ba.

Ministar Mitrović ove je sedmice, u četvrtak, ponovo zatražo da Savjet ministara donese odluku o izdvajanju 8,5 miliona KM za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD) i zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara i ministar finansija Vjekoslav Bevanda (HDZ) bili su za.

No, zbog protivljenja zamjenice predsjedavaćeg i ministrice spoljnih poslova BiH Bisere Turković, odluka je skinuta s dnevnog reda. A evo šta piše u materijalima.

U julu prošle godine SNSD-ov ministar odlučio je pokrenuti proceduru kupovine poslovnog prostora u Banjaluci za potrebe Direkcije za civilnu avijaciju BiH (BHDCA).

“Ovom odlukom odobravaju se sredstva za kupovinu/nabavku poslovnog prostora za potrebe smještaja Direkcije za civilno vazduhoplovstvo BiH u Banjaluci, ukupne površine od 1.800 do 2.000 metara kvadratnih, nabavne vrijednosti do 8,5 miliona KM s uključenim iznosom pripadajućeg poreza”, navedeno je u Prijelogu odluke koja je Savjetu ministara dostavljena 30. jula prošle godine.

Dva dana prije nego što će SNSD-ov ministar uputiti prijedlog ove odluke prema Savjetu ministara, pribavio je i mišljenje ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande.

“Ministarsto financija i trezora daje pozitivno mišljenje na Nacrt odluke o odobravanju sredstava i načinu provođenja postupka kupovine/nabave u Banjaluci za potebe Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH”, naveo je u svom aktu HDZ-ov ministar Bevanda.

Uprkos tome, odluka nije uvrštena u dnevni red, a ministru Mitroviću se žurilo da u Banjaluci kupi zgradu. Stoga se odlučio da piše urgencije. Prva je napisana 10. avgusta 2020. godine, a u njoj traži “uvrštavanje Prijedloga odluke o odobravanju sredstava za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci na dnevni red naredne sjednice Savjeta ministara”.

Prijedlog nije uvršten. Mjesec i po kasnije, 24. septembra 2020. godine, Mitrović opet piše urgenciju. I opet uzalud, jer su bošnjački ministri bili protiv uvrštavanja u dnevni red. Ministar komunikacija i saobraćaja 23. novembra 2020. godine obnavlja urgenciju. Nakon što mu zbog blokade bošnjačke zamjenice predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Bisere Turković prijedlog nije uvršten na dnevni red, Mitrović 18. decembra upućuje novu urgenciju.

Ponovo je odbijen. Sve je, opet, obnovljeno i u aprilu ove godine, ali prijedlog je skinut s dnevnog reda sjednice Savjeta ministara. Protiv uvrštavanja su bili bošnjački ministri, dok su kadrovi SNDS-a i HDZ-a podržali Mitrovićev prijedlog da se u Banjaluci kupi zgrada za 8,5 miliona maraka.

“Procjena potrebnih finansijskih sredstava urađena je nakon provedenog ispitivanja tržišta nekretnina u Banjaluci. Tržišne cijene poslovnog prostora kreću se između 2.500 i 5.000 KM po kvadratu, zavisno od lokacije i karakteristika prostora”, navedeno je u obrazloženju Prijedloga odluke.

(Agencije)

Nastavite čitati

Biznis

Tekstilci i obućari ljuti na Viškovića: Prave tender da mi ne možemo da se prijavimo!

Objavio

u

Tekstilci i obućari ljuti su na premijera Republike Srpske Radovana Viškovića jer im je obećao da će biti proizvođači uniformi i obuće za pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske, ali se, kako tvrde, ponovo pokušavaju eliminisati kao i prilikom ranijih nabavki. Zbog toga su zatražili hitan sastanak i očekuju da bude održan danas, saznaje portal CAPITAL.

„Očekujemo da imamo sastanak kod premijera, obećao nam je da će tender od 11 miliona maraka za uniforme i obuću biti u lotovima i da domaći proizvođači mogu da se prijave, ali sad čujemo da se to komplikuje, zbog čega tražimo da nam zvanično kaže šta je u pitanju. Ovaj put nećemo odustati bez borbe, kao što je to bilo prošli put“, stav je više privrednika koji su željeli ostati anonimni iz straha da bi im kritika vlasti „mogla doći glave“.

Tvrde da je nevjerovatno da domaći proizvođači prave uniforme i čizme za policiju i vojsku zemalja EU i NATO, a da domaće institucije postavljaju pitanje da li je našoj policiji to dobro.

„Prave tender da mi ne možemo da se prijavimo. Najavljujemo da ćemo se žestoko boriti, žaliti se i tražiti da domaće institucije prepoznaju kvalitet koji prepoznaju svi drugi. Ne opremamo samo evropske, opremamo i federalnu policiju i vojsku Srbije, Crnu Goru, a onda vam pred kućom ne daju da radite, ne mogu kukati na naš kvalitet, a da nisu ni probali naše proizvode“, ogorčeni su proizvođači.

Iz Privredne komore RS samo je potvrđeno da je o proizvodnji uniformi i obuće za MUP nedavno razgovarano na Skupštini Udruženja tekstila, kože i obuće.

„Poseban akcenat stavljen je na problem javnih nabavki. Ovaj sektor ima kapacitete, iskusnu radnu snagu i veoma značajne reference, stečene radom za poznate svjetske brendove, da može odgovoriti svakom zahtjevu. Zbog toga je značajno stavljanje domaćih kapaciteta u prioritet, kada su u pitanju javne nabavke uniformi i obuće za ugovorne organe“, navedeno je u prošlosedmičnom saopštenju.

Podsjećamo, privrednici su se prije više od tri godine pobunili zbog istog problema o čemu je CAPITAL pisao u tekstu „Firma iz FBiH oblači policajce Republike Srpske“.

(Capital)

Nastavite čitati

Biznis

Nova uprava „Akvane“ ne može da zaustavi stare tendere

Objavio

u

Nova uprava banjalučke „Akvane“ pokušava na sve načine da zaustavi tendere koje je pokrenuo stari menadžment, ali bezuspješno. Tako će, iako nisu planirali, morati da sprovedu nabavku hrane u vrijednosti od 380.000 maraka.

Međutim, u toj namjeri nova uprava „Akvane“ bez zakonskog osnova donijela je Odluku kojom otkazuje nabavku pokrenutu još prošlog ljeta, utvrdila je Kancelarija za razmatranje žalbi (KRŽ) BiH koja je postupala po žalbi firme „Novoteks“. Ta firma je na spornom tenderu dala najpovoljniju ponudu, ali ugovor sa njima „Akvana“ nije zaključila.

Uprava je svoju Odluku pokušala da opravda činjenicom da je stari direktor, koji je pokrenuo nabavku, smijenjen, te da se razmatra da Gradski olimpijski bazen, koji u velikom procentu učestvuje u nabavci, bude izdvojen iz „Akvane“. To, prema njima, uveliko mijenja potrebu za nabavkom.

Takođe, naveli su i to da prema „Novoteksu“ imaju milionski dug po sudskoj presudi, a koji nisu izmirili. Ništa od toga se nije moglo predvidjeti u vrijeme raspisivanja tendera za nabavku, zbog čega su smatrali kako postoji osnov da se nabavka obustavi.

Međutim, u KRŽ-u su stava kako nije postojao osnov za tako nešto.

„Odluka o otkazivanju postupka javne nabavke nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH jer je ugovorni organ propustio da izabranom ponuđaču dostavi prijedlog ugovora na potpis i zaključi ga u skladu sa zakonom“, navodi se u rješenju KRŽ-a.

Direktor „Akvane“ Velibor Vukajlović kaže za CAPITAL kako su Rješenje Kancelarije primili tek juče, te da nisu još uvijek odlučili na koji način će postupiti.  Novi tender se, kako je rekao, neće raspisivati.

„Kancelarija za žalbe naložila je da nastavimo postupak, tj. da ponudimo ugovor dobavljaču ili da iskoristimo pravni lijek, tj. sudsko odlučivanje. Kako smo juče zaprimili Rješenje, još uvijek nismo odlučili. Svakako ćemo zatražiti stručno,  pravno mišljenje“, rekao je on.

Dodao je kako su namirnice predviđene nabavkom potrebne, ali je osporio količine i cijene koje su bile predviđene.

„Naši planovi se tu razlikuju u odnosu na prethodnu upravu“, kazao je Vukajlović.

Inače, ova nabavka je bila podijeljena u šest dijelova. Staro rukovodstvo na čelu sa Vedranom Mitrovićem je planiralo nabavku mesa vrijednog 177.500 KM, voća i povrća 75.000 KM, kolonijalne robe 54.000, mlijeka i mliječnih proizvoda 39.000 KM, hljeba u vrijednosti 19.500 KM te svježe i smrznute ribe, voća i povrća za koji su planirali izdvojiti oko 18.000 KM.

Dostava bi se vršila sukcesivno u periodu od pet godina.

Podsjećamo, „Novoteks“ Novaka Milakovića je godinama bio jedan od glavnih dobavljača „Akvane“ koja je u višemilionskim gubicima. Zbog dugovanja gradskog preduzeća zatražena je prodaja imovine „Akvane“.

„Akvana“ je u centar pažnje javnosti došla kada je rukovođenje gradom preuzela nova administracija na čelu sa gradonačelnikom Draškom Stanivukovićem.

Njegov tim za reviziju je utvrdio kako je iz „Akvane“ nestao ekspres restoran plaćen 100.000 maraka. Takođe, javnost je saznala i to da su pomoćnica ministra trgovine i turizma Republike Srpske Dragana Ristić i njena majka Jevrosima dobijale novac za pjevanje, iako se nikada nisu bavile pjevanjem.

(Capital)

Nastavite čitati

Trending