Pratite nas

Politika

Monopol za vodovod: Firma Dodikovog zeta dobija poslove

Objavio

u

Samo od početka godine firma Interkont-Komerc iz Banja Luke, u vlasništvu Dodikovog zeta, dobila je poslove vrijedne više od 415 hiljada maraka od komunalnih preduzeća u Republici Srpskoj. Na većini tendera ova firma bila je jedini ponuđač

Krajem oktobra prošle godine Vodovod Doboj raspisao je tender za nabavku fazonskih komada i vodovodne armature procijenjene vrijednosti 150.000 KM. Na tender se javila samo jedna firma- Interkont-Komerc iz Banja Luke sa ponudom od 90.000 KM.

Krajem februara ove godine Vodovod Doboj zaključio je ugovor sa firmom Interkont-Komerc u vrijednosti od 90.000 KM bez PDV-a. Vrlo brzo objavljena je ispravka obavještenja o dodjeli ugovora ovoj firmi. Ispravljena je vrijednost ponude firme sa 90.000 KM na 149.909,30 KM bez PDV-a.

Firma Interkont-Komerc bila je jedini ponuđač i na tenderu za nabavku vodomjera, rezervnih dijelova za vodomjere, vodomjer za radijsko čitanje i radio moduli Vodovoda Doboj. Kako nije bilo drugih ponuda Vodovod Doboj u februaru ove godine posao vrijedan 89.995,30 KM bez PDV-a dodijelio je ponovo istoj firmi.

Na tenderu Komunalnog preduzeća Park Mrkonjić Grad za nabavku vodomaterijala za potrebe redovnog održavanja tokom 2021.godine, pristigle su četiri ponude. Najuspješniji ponuđač bila je ponovo firma Interkont-Komerc. Ugovor vrijedan 56.073,66 KM bez PDV-a zaključen je početkom marta.

U aprilu od Vodovoda i kanalizacija Istočno Sarajevo ova firma dobila je posao nabavke pocinčanih cijevi, fitinga, ventila i spojnoga materijala. Ugovor je vrijedan 35.596,96 KM bez PDV-a.

Krajem  maja na tenderu za nabavku vodovodnog materijala – fazonski komadi i armature, jedina prihvatljiva ponuda za Komunalno preduzeća Vodovod Gradiška bila je ponuda iste firme. Vrijednost ugovora bila je  65.295 KM bez PDV-a. Par dana ranije dobili su posao nabavke vodomjera vrijedan 19.119,70 KM bez PDV-a od Vodovoda Srbac.

Krajem decembra prošle godine na tenderu Vodovoda i komunalije Zvornik  za nabavku vodovodnog materijala za 2021 godinu javila se samo firma Interkont-Komerc. Kako nije bilo konkurencije, dobili su posao vrijedan 120.593,04 bez PDV-a. Četiri dana kasnije VIK Zvornik  sa njima zaključuje još jedan ugovor.

Na tenderu za nabavku mjernih instrumenata-vodomjera za potrebe VIK-a Zvornik vrijedan 46.818 KM bez PDV-a javila se ponovo samo jedna firma- Interkont komerc iz Banja Luke.

Firma Interkont komerc iz Banja Luke u vlasništvu je Spasoja Zeljkovića, supruga sestre Milorada Dodika. Da je poslovanje firme u vlasništvu Dodikovog zeta sa javnim preduzećima u Republici Srpskoj ustaljena praksa potvrđuju i ranija pisanja medija.

Podsjetimo, portal Capital.ba polovinom 2017. godine objavio je istraživanje da je firma Interkont – Komerc tokom 2015. godine zaradila 1.170.201 maraka nabavljajući materijal za vodovode u Istočnom Sarajevu, Doboju, Gradišci, Prijedoru, Trebinju i Banjaluci.

Prema pisanju tog portala ugovori koje je firma potpisivala sa javnim preduzećima u Republici Srpskoj govore da postoje jake političke veze koje stoje iza ovih poslova. Tokom 2017. godine i za dva mjeseca 2018. godine firma Dodikovog zeta zaradila je 3,4 miliona KM.

Uspješno poslovanje ove firme nastavljeno je bez obzira na pandemiju korona virusa. Ukupni prihodi u 2020. godini porasli su na 4,1 milion maraka. Rasla je i dobit. U 2019. godini ukupna dobit bila je 93.124 KM dok je u 2020. godini ova firma ostvarila dobit od 472.446 KM.

Povećanju dobiti doprinos su dali i poslovi sa javnim preduzećima u Republici Srpskoj. Izdvojićemo samo neke od većih ugovora iz 2020. godine koje ova firma dobila od komunalnih preduzeća u Republici Srpskoj.

Interkont-Komerc u 2020. godini za Vodovod Prijedor isporučivao je opremu za daljinsko očitavanje vodomjera. Ugovor vrijedan 170.438,60 KM. Na tenderu su bili jedini ponuđači.

Za Gradsku upravu Grada Doboja u 2020. godini isporučili su opremu za mjerenje i detekciju curenja vode uz obuku operatera. Ugovor je vrijedan 139.976,90 KM bez PDV-a, a bili su jedini ponuđači.

Za nabavku sitnog fitinga za potrebe izvođenja vodovodnih priključaka i saniranje kvarova u 2020. godini Vodovod Banja Luka sa firmom Interkont-Komerc potpisao je okvirni sporazum vrijedan 252.071,76 KM bez PDV-a. Na ovom tenderu firma nije bila jedini ali je bila najuspješniji ponuđač.

(Žurnal)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Politika

Poštujemo Dejton, integritet BiH i Republike Srpske

Objavio

u

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske u sklopu BiH.

– Saslušao sam rukovodstvo Republike Srpske u vezi nametnute odluke u vezi kažnjavanja negiranja genocida u Srebrenici — kazao je Vučić, nakon razgovora sa rukovodstvo Republike Srpske i srpskim članom u Predsjedništvu BiH.

“Oktroisane, nametnute, odluke nisu dobre, moraju biti donijete u saglasnosti tri naroda i to je duh Dejtonskog sporazuma”, kazao je Vučić.

On je rekao da je Srbija za mir i stabilnost u regionu.

“Srbija traži da se poštuje Dejtonski sporazum, teritorijalni integritet BiH i Republike Srpske u okviru BiH”, kazao je Vučić.

On je rekao da razgovori nisu bili laki, i da je bilo riječi i o ekonomskim projektima i pomoći koju će Srbija pružiti zdravstvenom sektoru Srpske i za četiri opštine u Srpskoj.

On je rekao da će Srbija i Srpska donijeti zakone identične o zaštiti srpskog jezika i ćirilice.

Srbija neće podržati smjene srpskih političara u BiH

Na pitanje da li će Srbija spriječiti smjenu srpskih političara koji bojkotuju rad zajedničkih institucija u BiH, Vučić je ponovio da nametanje odluka “nije dobro” i da ne vjeruje da će do toga doći.

“Srbija smara da nametanje odluika nije dobro i ne vjerujemo da će bilo ko krenuti u dalje korišćenje bonskih ovlašćenja. Za Srbiju su prihvatljive samo one odluke koje su u kojima su saglasni Hrvati, Srbi i Bošnjaci i tako će da ostane. Da učestvujem u nelegitimnom smjenivanju legitimino izabranih pripadnika vlasti, ne pada nam na pamet da u tome učestvujemo”, kazao je Vučić na konferenciji za novinare u Beogradu.

(BN)  

Nastavite čitati

Politika

Pamtiti “Oluju” kao stradanje Srba biblijskih razmjera

Objavio

u

“Pamtimo stradale bližnje, ali nezlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsednuti njima”, rekao je patrijarh na centralnoj manifestaciji povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine.

Centralna manifestacija povodom Dana sećanja na sve stradale i prognane Srbe u vojnoj akciji “Oluja” 1995. godine, održava se u zemunskom naselju Busije. 

U prisustvu državnog vrha Srbije i rukovodstva Republike Srpske, intonirane su himne Republike Srpske i Srbije – “Moja republika” i “Bože pravde”.

Na početku obeležavanja opelo za stradale je održao patrijarh Porfirije.

Patrijarh je poručio da Bog ne broji čijih je žrtava više, čijih je manje i istakao da su pred Bogom sve žrtve iste, zvali se oni Jovan, Jozo ili Jusuf. “Pamtimo stradale bližnje, ali nezlopamtimo, osveta i mržnja umanjuju onoga koji su opsednuti njima”, rekao je patrijarh.

“Moleći se danas za stradale, za naše bližnje, ne želimo da zloupotrebljavajući žrtve produbljujemo spiralu sukoba niti da vodimo ratove komemorativnim politikama sećanja”, poručio je patrijarh.

“Ne smemo zaboraviti, ali moramo oprostiti”, podsetio je poglavar SPC na poruku patrijarha Germana.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je okupljenima da pokazujemo koliko volimo svoj narod i kako nećemo da zaboravimo sve ono kroz šta su naši Krajišnici morali da prođu.

“Kada se podsećamo egzodusa i etničkog čišćenja 250.000 Srba, mi podsećamo sebe na to ko smo i kuda idemo”, poručio je Vučić.

Istakao je da su u naš identitet zauvek ugrađene kolone na traktorima.

“Govorimo o onome identitetu u koji su ugrađeni večno i Jasenovac i Jadovno, i Prebilovci”, rekao je predsednik.

Vučić je istakao da ga je sramota one Srbije koje se stidela svojih krajiških izbeglica, koja je zatvarala svoje puteve i drumove da ih drugi Srbi ne bi videli, kao da ima potrebe da se stidimo suza naših.

“Nikada to više ne sme da se ponovi”, poručio je predsednik.

Predsednik je istakao je ponosan na činjenicu što je u Srbiji stasala drugačija politika drugačija generacija mladih ljudi koji hoće ponosno i uzdignuto da drže svoju srpsku glavu.

“Neću da se izvinjavam onima koji su ubijali desetine i stotine hiljada Srba, hoću da razgovaramo sa njima u miru, hoću da čuvam mir, ali neću da gazimo po ubijenim Srbima, neću da gazim po Krajišnicima. Nikada se kao danas nije prekrajala istorija”, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da ne treba računati da ćemo dobiti izvinjenje ili da će neko da se pokaje zbog zločina nad Srbima.

“Za njih postoji jedna istina – Srbi štrče, Srbi su neposlušni, Srbi su nepokolebljivi i nepokorni, takvi nisu potrebni”, rekao je Vučić.

Srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poručio je prisutnima da su se okupili da pamte stradanje biblijskih razmera, još jedno u nizu koje se desilo Srbima sa tog prostora.

“Stradanje koje se može i treba smatrati konačnim rešenjem srpskog pitanja na prostoru hrvatskih država, u poznatoj ideologiji ustaške Nezavisne države Hrvatske, koja je promovisala da jednu trećinu treba pobiti, jednu raseliti i jednu prekrstiti”, podsetio je Dodik.

Ukazao je da su danas prostori gde su živeli Srbi pusti i prazni. “Tamo nisu dozvolili narodu ni da se vrati da bi ostvario svoja imovinska druga prava”, naveo je Dodik.

Srbija i Republika Srpska obeležavaju Dan sećanja na stradale i prognane Srbe u akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”.

Centralna ceremonija održava se u zemunskom naselju Busije – gde se te 1995. godine zaustavio veliki broj krajiških Srba.

Obeležavanju tragičnog događaja za srpski narod, koji Hrvatska slavi kao dan pobede i domovinske zahvalnosti, prisustvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić i rukovodstvo Republike Srpske, koji su se prethodno sastali u vili “Mir”.

Na platou ispred crkve u Busijama gde se održava svečnost okupljeno je nekoliko hiljada građana.

“Sećam se velike kolone, kada su deca, od 10, 15 godina na traktorima vozili porodice… Treba oprostiti, ali ne i zaboraviti”, rekao je za Tanjug jedan stariji gospodin.

Oluja je, kažu, bila genocid.

“Veliki je broj proteranih, ali šta ćete… Takva nam je sudbina, da nas proteruju sa svih mesta. To je bio genocid, da se više nikad ne ponovi”, rekao je jedan žitelj Busija.

Povodom godišnjice, oglasili su se državni zvaničnici i udruženja, i istakli da je etničko čišćenje prošlo nekažnjeno, kao i da se samo nekolicina Srba vratila svojim kućama, jer uslovi za povratnike ostaju nezadovoljavajući.

Akcija “Oluja” počela je 4. avgusta 1995. godine napadom na tadašnju Republiku Srpsku Krajinu.

Prema podacima Komesarijata za izbeglice – oko 220 hiljada Srba je tada izbeglo iz Hrvatske.

Dokumentaciono-informacioni centar “Veritas” u svojoj evidenciji ima 1.877 imena Srba poginulih i nestalih tokom i nakon hrvatske vojne operacije.

Od tog broja je 1.228 (65 odsto) civila, od kojih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina, ističe se u saopštenju te nevladine organizacije.

Mnoge žrtve ni danas nisu otkrivene niti identifikovane.

(BN)

Nastavite čitati

Politika

Aktivnosti SNSD-a dokaz zarobljenosti institucija Srpske

Objavio

u

„Sramota je što nakon odgovora iz Narodne skupštine Republike Srpske na nametnuti Inckov zakon i prethodno postignut dogovor parlamentarnih stranaka, SNSD nastavlja sa stranačkom aktivnošću potpisivanja peticije koja je bez ikakve pravne snage. Posebna je sramota što peticiju dijele po javnim institucijama i prisiljavaju ljude da potpišu“, rekla je potpredsjednica PDP-a Jelena Trivić. 

Ona kaže da je organizovanje stranačkih aktivnosti u institucijama još jedan dokaz zarobljenosti institucija Srpske.  

„To je klasična i najniža zloupotreba pozicije vlasti za ostvarivanje stranačkih interesa i po ko zna koji put iskazivanje nepoštovanja prema republičkim institucijama. Takođe, da je to samo SNSD-ova stranačka aktivnost, govori i činjenica da niti jedna druga stranka nije pozivala da se potpiše peticija, pa ni njihovi koalicioni partneri, koji su ih do sada uvijek pratili u stopu u svemu. Ta peticija treba biti obustavljena, jer nas nigdje ne vodi, banalizuje jednu ozbiljnu temu, a narod stavlja u neprijatnu situaciju. Institucije i političari treba da rješavaju probleme, a ne da se kriju iza naroda“, kaže Trivićeva. 

Trivićeva kaže da je u redu reći da su pogriješili i obustaviti aktivnost, umjesto što nastavljaju sa peticijom koja od samog početka nema nikakvog smisla. 

„Treba se okrenuti ozbiljnoj državnoj politici, poštovanju institucija, a ne strančarenju, što je sada, ovom peticijom, na djelu. S druge strane, SNSD se svojevremeno hvalio članstvom od 200 hiljada ljudi, a peticiju je, kako nas SNSD izvještava, do sada potpisalo oko 100 hiljada ljudi, što znači da im je i njihovo članstvo reklo šta misli o tome. Narod Republike Srpske je pokazao razum i shvatanje situacije, u dobroj mjeri odbijajući da budu dio te stranačke igrarije. Mi znamo da će podatke ljudi iz peticije koristiti za svoje stranačke aktivnosti i da je to jedini razlog zašto ovo rade, ali korištenje jedne ovako ozbiljne teme, a povrh svega zloupotreba institucija u tu svrhu, nije primjereno, odgovorno, ni moralno“, zaključuje Trivićeva.

(BN) 

Nastavite čitati

Trending