Na korona virus u Srpskoj POZITIVNA još 31 osoba

U Republici Srpskoj je laboratorijski potvrđen još 31 slučaj zaraze novim virusom korona, rekao je vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković.

Po njegovim riječima, najveći problem trenutno je u određenim poslovnim subjektima.

– Tamo gdje nije bilo pridržavanja mjera, došlo je do širenja zaraze. Institut će predložio i da se postepeno raspuste republički karantini, a osobe se šalju u kućnu izolaciju – rekao je Zeljković.

– Sve nove osobe ce biti poslate u kućnu izolaciju ako je to moguće u skaldu sa procjenom epidemiologa. Republički štab za vanredne situacije ce razmotriti ovaj prijedlog uskoro – ističe on.

– U Republici Srpskoj je do sada 2.232 osobe pozitivno na korona virus – rekla je epidemiolog Jela Aćimović

Ona je rekla da je u regiji Trebinje juče potvrđeno još 20 osoba pozitivnih, a u vezi sa radom u jednom poslovnom subjektu, 42 osobe su trenutno na liječenju u UKC, a pet je na resporatoru.

U ostalim bolnicama je 91 osoba, a najviše u Prijedoru.

– Porast broja oboljelih je trenutno u smislu blažih kliničkih slika, ali je poštovanje mjera neophodno.

– Među oboljelima u junu su većinom kontakti već pozitivnih što znači da ne poštujemo mjere u smisu distance, maski, okupljanja i da smo se malo opustili više – kaže Aćimovićeva.

– Porast je i u okruženju takođe i potreban je veliki oprez – dodaje ona.

U RS je trenutno 59 odsto oporavljenih.

– Veliki broj oboljevanja je među mladim osobama – podsjeća ona.

U posljednja 24 časa testirano 211 je laboratorijskih uzoraka u RS.

U Zvorniku su tri osobe pozitivne na virus korona u posljedna 24 časa, precizirano je iz Instituta.

– Dobro smo razmislili kako se infekcija najčesce prenosi i šta možemo uraditi da izbjegnemo širenje, a da zivot ne stane.

Sada razmišljamo kako je najsigurnije da se rashlade prostorije u ovim vrelim danima, a do sada smo preporučivali da se ne koriste klima uređaji – kaže Aćimovićeva.

– Daćemo određene preporuke u veze sa proslavama, ali zdravlje je na prvom mjestu i molimo sve za strpljenje – rekao je Zeljković na pitanje da li će i kada u RS biti dozvoljena organizovanja vjenčanja i svadbi.

– Maske i dalje treba nositi i na otvorenom prostoru gdje god ima okupljanja i u kontaktu sa osobama, razgovora, druženja i slično – dodao je Zeljković.

srpskainfo.com

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena.