Pratite nas

Društvo

Na pomolu ekološka katastrofa u prnjavorskom ribnjaku

Objavio

u

Uđasna katastrofa, sračunata nebriga i lopovluk, pogodili su nadaleko poznati prnjavorski Ribnjak, više od godinu dana u stečaju, sa pet tona već uginule i stotine tona ribe na izdisaju!

Bez hraniteljske ruke sama se snalazi u sve plićim bazenima, bez dotoka tekuće vode, koja ionako ubrzano isparava pod sve jačom žegom.

Reporter “Novosti” se uvjerio u apokaliptično stanje na 850 hektara površine Ribnjaka, uz magistralni put Prnjavor – Derventa. To mjesto je postalo pravo carstvo za zmije, ptice grabljivice, šakale i, pogotovo, za ribokradice.

Najstravičnija je situacija u bazenu 10, iz kojeg su beskurpulozni lopovi ispustili ogromne količine vode, radi lakše krađe.

Uz jata već uginulih riba, onih koji u samrtnim trzajima broje poslednje trenutke, većim dijelom bazen je zatravio, voda isparila ili već pretvorena u močvaru, a strašan smrad se sve više širi. I drugim životinjama i ljudima preti zaraza.

– Sramota i pregolema tuga je da smo organizovano i čestito poslednji put ribu nahranili još 2019. godine – kaže Mladen Kitić, nekadašnji poslovođa, sada po stečaju jedan od šest posljednjih radnika poslatih na biro za nezaposlene.

Oni u smjenama, sa mjesecima neisplaćenim platama, obilaze ostatke nekadašnjeg ne samo krajiškog giganta u proizvodnji ribe.

– Cijenimo da je više od pet tona šarana, smuđa, tolstolobika i druge ribe, već uginulo. Taj broj neprestano raste, pošto se nastavlja višegodišnja nebriga na koju odavno bez odjeka upozoravamo. Ribokradice sve više otvaraju takozvane šibere i ispuštaju vodu iz bazena radi lakše krađe. Već odavno nema navodnjavanja ribnjaka tekućom vodom iz Ukrine.

Zabrinjavajuće je da se ptice i divljač hrane uginulim ribama i tako šire eventualne zaraze – upozorava Kitić.

Nakon lokalne inspekcije koja je konstatovala pomor ribe, u Prnjavoru očekuju i dolazak republičkih inspektora kako bi se rasvetlila ova katastrofa.

NEKO HOĆE ZA MALE PARE RIBNJAK

S obzirom na sračunato propadanje, u Prnjavoru sve više vlada uvjerenje da radnici i ribe nisu žrtve samo šakala i ostalih grabljivaca. Još veći su oni “šakali” koji stoje iza ove katastrofe u namjeri da se isuši, a potom za male pare kupi ovaj nekadašnji gigant. Njegova vrijednost procijenjena je na 10,5 miliona maraka, sa 620 pod vodom od ukupno 850 hektara vrijedne zemlje.

(Novosti)

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

NEVRIJEME NAPRAVILO HAOS U REPUBLICI SRPSKOJ: Evo koja su mjesto je najgore prošlo

Objavio

u

By

Danas je oko 18 časova jako olujno nevrijeme zahvatilo Modriču.

Ulice grada su pod vodom i saobraćaj se odvija otežano. Grad je ostao bez električne energije, a pojedini dijelovi grada su jos uvijek bez struje.

Fotografije pogledajte OVDJE.

Izvor: Radio Modriča

Nastavite čitati

Društvo

VELIKO NEVRIJEME U REPUBLICI SRPSKOJ: Grad napravio haos

Objavio

u

By

Veliko nevrijeme praćeno obilnim padavinama zahvatilo je danas u poslijepodnevnim satima pojedina područja Bosne i Hercegovine.

Uz veliku količinu kišnih padavina koje su pale u glavnom gradu BiH i okolici, u pojedinim mjestima zabilježen je i grad.

Tako je zabilježen grad u Busovači i Ilijašu, a posebno velike količine grada pale su na Sokocu gdje je led stvorio bijeli pokrivač pa je naoko izgledalo kao da je pao snijeg.

Kako se može vidjeti na videu na Facebook stranici Crna hronika BiH, grad je na Sokocu prekrio čak i krovove kuća.

Video pogledajte OVDJE.

Izvor: Banjaluka.net

Nastavite čitati

Društvo

POSTIGNUT DOGOVOR! Prevoznici prekidaju protest

Objavio

u

Već sutra će biti formirana radna grupa koja će prikupiti relevantne informacije i tražiti najbolji način da se pomogne prevoznicima, rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni unutrašnji transport RS.

Grbić je nakon sastanka sa Nedeljkom Ćorićem, ministrom saobraća i veza RS, rekao da su dogovorili da će prevoznici prekinuti bojkot, te da će se tražiti modaliteti kako da se prevoznicima pomogne.

Ćorić je rekao da je Vlada RS već imala neka rješenja kao što je ukidanje akciza na gorivo, ali da ovaj prijedlog nije usvojen na nivou BiH.

“Sutra ćemo formirati radnu grupu koja će da prikupi sve relevantne informacije kako da pomognemo prevoznicima”, rekaoje Ćorić.

Dodao je da nije uredu da gorivo u RS ima veće cijene nego neke druge države u okruženju.

Ćorić je dodao da su pokušali apelovati prema nadležnim institucijama i insistirati da se održi hitan sastanak u vezi sa problemimana graničnim prelazima.

Srna

Nastavite čitati

Trending