Pratite nas

Društvo

NA UDARU PROMJENA Tvrđavu Kastel vide kao javnu ustanovu

Objavio

u

Nova administracija je najavila reforme u svim sferama funkcionisanja Banjaluke i te promjene neće mimoići ni tvrđavu Kastel, koja bi, prema najavama, najvjerovatnije trebala postati javna ustanova.

Slični planovi za jedan od simbola po kojem je Banjaluka prepoznatljiva najavljivani su i prethodnih godina, ali za sada se od toga nije daleko otišlo.

Nova administracija, kao i prethodne, poručuje da se situacija u kojoj se ova tvrđava nalazi mora što prije promijeniti, kako bi se njeni potencijali mogli maksimalno iskoristiti. Jedna od kočnica za razvoj, kako objašnjavaju iz Grada, jeste što je tvrđava Kastel trenutno dio Kulturnog centra Banski dvor, koji predstavlja neku vrstu tehničkog rukovodioca za taj prostor. To znači da nijedna ustanova ili gradska služba trenutno nije zadužena za osmišljavanje sadržaja za ovu tvrđavu.

Taj dio posla zavisi od interesa privatnih organizatora raznih manifestacija, koncerata, predstava i slično, da određenog datuma u godini zakupe ovaj prostor. Prema informacijama koje stižu iz Grada, u narednom periodu bi se to trebalo promijeniti.

Kada je u pitanju nova organizacija Kastela, gradonačelnik Draško Stanivuković je poručio da je u igri nekoliko modaliteta, ali da se ide na to da tvrđava postane zasebna organizaciona jedinica, kao javna ustanova.

– Žalosno je da Kastel zjapi prazan, čeka ljeto da se nešto desi ili nekog ko će unajmiti onakav prostor, koji je simbol Banjaluke i koji se samo iznajmljuje za neke koncerte i događaje koje neko drugi napravi. Znamo da će za naše planove biti potrebna određena sredstva, pogotovo ako će to biti institucija – rekao je Stanivuković i naglasio je da je cilj da tvrđava Kastel bude samoodrživa radna jedinica.Dodao je da će u narednom periodu biti pripremljen detaljan plan, organizacioni i finansijski, koji će biti upućen Skupštini grada, koja će se izjasniti po tom pitanju.Do tada će sve na tvrđavi Kastel funkcionisati kao i u prethodnom periodu. Direktor Banskog dvora Mladen Matović je objasnio da ova ustanova, iako je Kastel dio Banskog dvora, ne priprema sadržaje koji se tamo održavaju.

– Nadležno gradsko odjeljenje priprema kalendare kulturnih i turističkih manifestacija i u njihovom sklopu se nalaze događaji koji će se održavati na Kastelu. Oni te prijedloge šalju Skupštini grada, koja treba da ih odobri. Tek kada prođe ta procedura mi ćemo imati informacije o onom što bi se u toku 2021. godine moglo održati na Kastelu. Moja procjena je da bi te planove mogli dobiti u martu – precizirao je Matović i dodao da se na taj način planira oko 90 odsto događaja koji se svake godine održavaju na Kastelu.

Napomenuo je da Banski dvor samo koordiniše te događaje i da sprovode odluke Grada.  

Kaže da “ima naznaka” da bi se neke stvari po pitanju tvrđave Kastel mogle promijeniti, ali da će se ti planovi tek u narednom periodu finalizirati.

– Šta god da se odluči po pitanju Kastela, radi se o ozbiljnom poslu koji treba dobro osmisliti i pronaći pravi modalitet, koji će omogućiti da ta tvrđava funkcioniše – rekao je Matović.

Tvrđava Kastel je najstariji istorijski spomenik u Banjaluci i nalazi se u središnjem dijelu grada, uz obalu Vrbasa. Ukupna površina Kastela iznosi 48.000 kvadratnih metara, bedeme čine devet bastiona i dvije kapi-kule u sklopu bedema. U unutrašnjosti tvrđave, pored ljetnje pozornice, igrališta za djecu i restorana, nalazi se i Kamena kuća u funkciji galerije. Upravo na tom prostoru se inače održava svake godine veliki broj događaja, koji okupljaju više hiljada posjetilaca.

O tome najbolje svjedoče podaci iz 2019, kada je na ljetnoj sceni održano više od 30 manifestacija, koje je ispratilo preko 80.000 posjetilaca. Lani zbog pojave virusa korona nije bilo moguće da se održavaju veća okupljanja, tako da je prostor Kastela uglavnom bio pust.

(Srpskanfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Društvo

Gradska uprava uskoro kupuje udžbenike koji će biti uručeni učenicima!

Objavio

u

Grad bi do kraja sljedeće sedmice trebalo da raspiše javnu nabavku za besplatne udžbenike za sve osnovce, rekao je za “Nezavisne” gradonačelnik Draško Stanivuković.

Kako je ranije najavljeno, grad će s početkom nove školske godine za sve osnovce obezbijediti besplatne udžbenike, a Stanivuković je istakao da je Banjaluka prvi grad u regionu koji će pokrenuti ovakav projekat.

Naveo je da u gradu na Vrbasu ima oko 16.000 osnovaca, a da će grad obezbijediti sredstva za njih oko 12.000.

Podsjećamo da besplatne udžbenike za učenike prvog i drugog razreda u RS već obezbjeđuje Vlada Srpske.

Stanivuković je kazao da će besplatni udžbenici biti poklon za sve porodice u gradu.

“Grad će u te svrhe izdvojiti oko 1,5 miliona KM. Pokušali smo ranije da dogovorimo sastanak sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali nismo dobili dovoljno informacija od njih. Zbog toga ćemo napraviti svu kalkulaciju cijena i raspisati javnu nabavku”, naveo je Stanivuković.

Dodao je da je moguće da se na javnu nabavku javi Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, ali i neke knjižare, te da će više detalja o načinu na koji će porodice s osnovcima dobiti knjige, da li će se morati prethodno prijaviti i gdje, imati nakon okončanja javne nabavke.

“Cilj je da od 15. do 30. avgusta roditelji preuzmu udžbenike za svoju djecu koja pohađaju osnovnu školu”, zaključio je Stanivuković.

(Nezavisne)

Nastavite čitati

Društvo

U Banjaluci rođeno sedam beba

Objavio

u

U porodilištu Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci u protekla 24 časa rođeno je sedam beba – dvije djevojčice i pet dječaka.

U službi hitne pomoći pregledano je 110 odraslih pacijenata i 12 djece, a obavljeno je i 18 kućnih posjeta. Ukupno je bilo 140 intervencija.

U protekla 24 časa zabilježena su dva krivična djela i dogodilo se osam saobraćajnih nezgoda, podaci su banjalučkog Područnog odjeljenja Republičke civilne zaštite.

Vatrogasna brigada nije imala intervencija, a snabdijevanje grada vodom i strujom jutros je uredno.

Nastavite čitati

Društvo

Počeli radovi na novom parku u Rosuljama

Objavio

u

FOTO: S. Ćuković

Na mjestu zelene površine u naselju Rosulje niče novi park, koji će Banjaluci pokloniti gradonačelnik Draško Stanivuković i njegova porodica.

Ideja je, kako je kazao gradonačelnik, da upravo on započne realizaciju inicijative prema kojoj će se širom grada manje zelene površine oplemeniti i pretvoriti u lijepe skverove, a u čemu će moći učestvovati i druge porodice i kompanije.

“Vodeći se poslovicom “da se život mjeri po onom što čovjek ostavi iza sebe“, želimo da upravo ove manje zelene površine oplemenimo stazom, klupom, česmom, bistom i da dobijemo veliki broj ovih skverova pored zgrada i tako uljepšamo naš grad”, kazao je Stanivuković, koji je danas posjetio budući park na lokaciji uz tranzit, u blizini vrtića i Osnovne škole “Aleksa Šantić“.

U parku će, između ostalog, biti postavljena i klupa za dojenje i bista u znak podrške svim majkama, navedeno je u saopštenju Gradske uprave.

“Park je, dakle, posvećen porodici i to je upravo simbolika današnjeg dana kada se obilježava Međunarodni dan porodice”, naveo je Stanivuković.

Po ovom principu, i druge porodice i društveno odgovorne kompanije mogu da odaberu zelenu površinu u gradu i doniraju za njeno uređenje.

Gradonačelnik je pozvao sve one koje imaju mogućnosti da se uključe i podrže ideju Grada o pravljenju skverova.

Iz Gradske uprave su dodali da je i replika čuvene fontane koja se gradi u Parku “Mladen Stojanović“ donacija jedne kompanije i porodice, a neki od sljedećih projekata koje Grad priprema, a koje bi mogle da podrže porodice ili kompanije, su gradnja vidikovca najvjerovatnije na Banj brdu, zatim uređenje posebnih mjesta na kojima bi mogli da sviraju ulični svirači i sl.

Nastavite čitati

Trending