Pratite nas

Društvo

Nadležne službe vrše provjere objekata uz garažu UKC-a

Objavio

u

Izgradnja nove podzemne garaže za potrebe UKC RS i dalje izaziva posebnu pažnju. Mještani čiji su domovi u blizini gradilišta, zabrinuti su da bi radovi mogli ugroziti njihova domaćinstva. Zbog toga je danas, po nalogu gradonačelnika Banjaluke, na terenu je bio građevinski inspektor.

Mještani Banjaluke koji žive u blizini Kliničkog centra gdje se trenutno gradi nova garaža, zabrinuti su da bi radovi na objektu mogli da izazovu klizište i ugroze njihova domaćinstva. Za pomoć su se obratili banjalučkoj Gradskoj upravi. Nadležni građevinski inspektor obišao je sporne lokacije.

„Obišli smo sve kuće koje su vlasnici prijavili. U narednim danima angažovaćemo ovlašćene sudske vještake građevinske struke koji će procijeniti da li su objekti sigurni, znači, da li ima pomjeranja tla i da li se mogu koristiti u skladu sa svojom namjenom. A onda ćemo dalje voditi postupke ukoliko bude potrebe za tim. Naravno, o svemu ćemo obavijestiti republičku građevinsku inspekciju koja je zadužena za kontrolu i inspekcijski nadzor nad izgradnjom ove garaže.“, kaže Urbanističko-građevinski inspektor u Gradskoj upravi Banjaluka Sanja Džida.

Iz Inspektorata Republike Srpske kažu da do sada nisu zaprimili nijednu žalbu građana po navedenom i da svi radovi na izgradnji garaže imaju uredne građevinske i tehničke dozvole. Poručuju da će republički inspektori uskoro izaći na teren.

„Nadležna inspekcija će u okviru redovnih periodičnih kontrola vršiti provjeru izvođenja radova u različitim fazama. Do sada ovaj organ nije obaviješten da zbog gradnje predmetnog objekta postoji bilo kakva opasnost za okolne objekte.“

I iz UKC RS navode da nisu dobili nikakve žalbe niti primjedbe građana, te da se ovoj ustanovi nije obratio niko ni od inspekcijskih organa. Ističu da se pažljivo prate svi radovi na izgradnji objekta.

„Od početka gradnje kompleksa prati se slijeganje tla na parkingu i nisu uočena nikakva horizontalna pomjeranja, što otklanja sumnju da se radi o klizištu. Po završetku zemljanih radova na gradilištu, treba da se smanji i intenzitet slijeganja tla koji ni na koji način ne ugrožava objekte i građane, kako ste naveli u dopisu.“, saopšteno je iz UKC RS.

I ranije su od strane mještana stizala upozorenja da nova podzemna garaža nije adekvatno obezbijeđena, te da bi moglo doći do slijeganja tla na prostoru oko Kliničkog centra.

Prije samo mjesec dana, pojavile su se ogromne pukotine na parkingu ispred UKC RS, zbog čega je bilo zabranjeno parkiranje na nekoliko lokacija koje se nalaze neposredno uz 35 miliona vrijedno gradilište. I tada, kao i danas, iz najveće zdravstvene ustanove RS tvrde da se radi o postojanom i predviđenom slijeganju tla koje traje već dugi niz godina i koje je očekivano, a da su sve druge priče samo zlonamjerna spekulacija.

BN

Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*

code

Društvo

Počeli protesti u Sarajevu, očekuju se okupljanja i u drugim gradovima BiH

Objavio

u

By

U više gradova Bosne i Hercegovine za danas su najavljeni protesti zbog poskupljenja osnovnih životnih namirnica, goriva i raznih usluga. U Sarajevu je počelo okupljanje građana na platou Skenderija.

Odatle će se okupljeni uputiti prema državnom parlamentu gdje se očekuje da protesti počnu u 16.30. Kako je za N1 potvrdio Mirza Hadžiabdić, portparol MUP-a KS, protesti su prijavljeni MUP-u, a kao organizator se navodi Harun Salkić.

Protesti u Banjaluci trebali bi početi u 19 sati na Trgu Krajine zakazani su protesti u organizaciji Udruženja Restart RS.

Protesti su zakazani i u Tuzli, Mostaru, Zenici, Bihaću, Goraždu, Travniku, Bijeljini, Prijedoru, Doboju i mnogim drugim gradovima.

Izvor: N1

Nastavite čitati

Društvo

Poznat identitet muškarca čije je tijelo pronađeno u Vrbasu kod Banjaluke

Objavio

u

By

Identifikacijom je utvrđeno da je u rijeci Vrbas, u mjestu Jagare kod Banjaluke, prije dva dana pronađeno tijelo Nenada Koprene (66), potvrđeno je “Nezavisnim novinama” iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka.

Iz ovog tužilaštva podsjećaju da je, s ciljem da se utvrdi uzrok smrti, naređena obdukcija, koja će biti obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske u Banjaluci.

Podsjetimo, tijelo je pronađeno 4. jula ujutru, te je tada ovaj slučaj prijavljen Policijskoj upravi Banjaluka. Policajci su izvršili uviđaj, kojem je prisustvovao dežurni mrtvozornik.

Izvor: Nezavisne novine

Nastavite čitati

Društvo

ŽIVOT SVE SKUPLJI Ogorčeni građani pozivaju na proteste

Objavio

u

By

Već nekoliko dana na Fejsbuku građani iz cijele Bosne i Hercegovine dogovaraju organizaciju protesta koji bi trebali biti održani danas širom države.

Građani su ogorčeni velikim talas poskupljenja svih životnih namirnica i usluga dok plate stagniraju što je dovelo stanovnike BiH u još težu finansijsku situaciju. Od vlasti će danas, napominju na miran način, tražiti brze i efikasne mjere i programe pomoći.

Grupa na Fejsbuku “50.000 građana za proteste protiv vlasti u BiH” trenutno broji skoro 25 000 članova, dok dodatno više od 30 000 ljudi prati stranicu.

Protesti u Sarajevu, Banjaluci, Mostaru, Tuzli

Okupljanje u Sarajevu je zakazano u 15:30 na platou Skenderije, a protesti bi trebali biti održani ispred državnog parlamenta s početkom u 16:30.

U 19 časova protesti su zakazani i na Trgu Krajine u Banjaluci, a organizator je Udruženje Restart RS pod satiričnim sloganom “Nećemo plate, hoćemo obećanja”.

Pored ova dva grada, oko 17 časova protesti su najavljeni i u Mostaru, Tuzli, Zenici, Bijeljini, Bihaću, Istočnom Sarajevu, Prijedoru, Goraždu, Travniku, Gradačcu, Visokom, Cazinu, Trebinju, Vitezu i drugim gradovima BIH.

Organizatori navode da građani u svojim gradovima trebaju tražiti: suspenziju akciza za gorivo dok se prosječna cijena u maloprodaji ne vrati na 2.20 KM, obračun PDV na cijenu goriva od 2 KM, uvođenje nulte porezne stope na osnovne prehrambene proizvode.

Još neki od zahtjeva građana su povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, te povećanje minimalne plate i dječijeg doplatka

Izmjenu Zakona o platama – razdvojiti parlamentarce, ministre i ostale čija primanja su veća od 2,5 puta od prosječne neto plate. Linearno povećanje plata svima kojima je plata manja od 2,5 puta od prosječne neto plate za minimalno iznos godišnje inflacije. Linearno povećanje penzija i invalidnina za minimalno iznos godišnje inflacije, povećanje dječijeg doplatka u BiH na minimalni iznos od 100 KM, piše Dnevni Avaz.

Podsjetimo, prošle subote grupa građana u Sarajevu je protestnom vožnjom iskazala nezadovoljstvo zbog nekontrolisanog rasta cijena goriva.

Izvor: Srpskainfo.com

Nastavite čitati

Trending