Pratite nas

Politika

NAJAVIO I TUŽBU Dodik: Ako ostane ovakav sastav CIK nećemo učestvovati na izborima 2022. godine

Objavio

u

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik (SNSD), poručio je da postoji mogućnost da SNSD ne izađe na izbore 2022 godine.

Pokrenuli smo već raspravu o tome u okviru stranke. Angažujemo pravnike i niko ne treba olako to da shvati. Činjenica je da lokalni parlamenti biraju lokalne izborne komisije, a te komisije određuju glasačke odbore. Naše neučestvovanje bi moglo da dovede do toga da se ne izabere opštinska komisija, glasački odbori, da se ne odrede mjesta za održavanje izbora i tih izbora onda neće ni biti-rekao je Dodik.

Odluka još nije zvanična, ali Dodik ostavlja mogućnost da bude sprovedena u djelo.

-Mi smo spremni da učestvujemo u izradi novog Izbornog zakona, a odluku o tome šta ćemo učiniti donijećemo blagovremeno-rekao je Dodik.

On je dodao da je jedna od ravnopravnih opcija neizlazak na izbore, isto kao što je i izlazak.https://3ad82aaa2cfa05050b16ee4e519c7029.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-37/html/container.html

-To ne može niko promijeniti, samo odlukama lokalnih parlamenata možete da utičete. Ako ovakav sastav ostane i ovakav odnos prema Republici Srpskoj, i narodu ove CIK, sigurno nećemo učestvovati na izborima-rekao je Dodik.

On je najavio da će njegova partija u toku sledeće sedmice podnijeti pojedinačno tužbe prema svim članovima CIK BiH, za kršenje zakona u vezi sa ponašanjem u pogledu izbora i onoga što je vidljivo oko odluke o ponavljaju izbora u Doboju i Srebrenici.

Istakao je da se SNSD već priprema za nove izbore, naglasivši da je nedopustivo da se od lokalnih zajednicama Doboj i Srebrenica pravi „slučaj“.

-Svim članovima CIK koji su glasali za takvu odluku biće podnesena krivična prijava. Pravni tim SNSD na tome već radi i finalizacija tih prijava će se desiti sledeće sedmice – rekao je Dodik.

On smatra da je CIK zloupotrijebio položaj.

-Radi se o politički motivisanim porukama, o nedoraslim ljudima, u samoj CIK. Građani Doboja i Srebrenice ne zaslužuju  takve ljude koji su nesposobni-rekao je Dodik.

Dodao je da nema ništa protiv priznavanja izbora u Mostaru.

-Ali vidjeli ste kakvi su prigovori bili iz Mostara, onda je neko rekao da se ti izbori priznaju, a daleko više je prigovora bilo u Mostaru nego što je bilo u Doboju i Srebrenici. U  Srebrenici u roku koji je bio propisan, na dan izbornog procesa nije bilo nijedne žalbe, formalno gledano nije bilo moguće pokrenuti proces poništenja. Ali, ovdje u BiH ovakvoj kakva je, sve je moguće. U nemogućoj BiH sve je moguće-rekao je Dodik.

Dodik je istakao da tužbe SNSD CIKu nisu odgovor na tužbu koje je CIK podnio protiv njega.

Neophodno je izvršiti reformu pravosuđa

Dodik je izjavio i da je Bosni i Hercegovini neophodna reforma kompletnog pravosuđa.

-Mi nismo protiv reforme VSTS, ali to sigurno nije kozmetika i to traži da se promijeni odnos odgovornosti prije svega ljudi u pravosuđu, koji danas nikome živome ne odgovaraju-rekao je Dodik

Dodao je da je model pravosuđa u BiH u startu pogrešno postavljen.

-Vidimo da oni koji ih biraju njima trebaju da odgovaraju, a u svim zemljama Evropske unije to je neki dio izvršne vlasti ili zakonodavne, samo u Bosni i Hercegovini to je nakaradno postavljeno modelima koje su ovdje promovisali ranije službenici međunarodnih struktura-rekao je Dodik.

On je istakao da treba jasno razgraničiti na koje nivoe će se odnositi zakoni koje treba mijenjati.

-Nije problem ni da se promijeni Zakon o sukobu interesa, ali on mora da odgovara nadležnostima i nikakvo zadiranje u nadležnosti u tom pogledu neće biti moguće. Dakle, Zakon o sukobu interesa na nivou BiH može da tretira samo one koji rade na nivou BiH i njenim institucijama, a sve ostalo moraju da budu zakoni koji će se tretirati na nižim nivoima-poručio je Dodik.

Istakao je da je najveća korupcija u javnim nabavkama, što predstavlja veliki problem za BiH.

-Naravno i zakon koji se odnosi na javne nabavke, to je leglo najveće korupcije. Najvećeg kriminala, dsanas je najvažnije biti član komisije za žalbe nego bilo šta u ovoj zemlji-rekao je Dodik.

Put ka EU nije sporan

Dodik je naglasio da nije protiv puta ka EU, ali da se Evropska unija nije dobro pokazala i snašla u pandemiji koronavirusom.

-Postoji u BiH kakvo takvo jedinstvo što se tiče putu ka Evropskoj uniji, koja polako gubi svoj uticaj kao što je ovo oko nabavke vakcina i pandemija-rekao je Dodik.

Ipak, postoje i različita mišljenja, kao što je ono u vezi sa NATO.

-To je nešto što smo regulisali procesom reformi. Ostali članove Predsjedništva misle da je to pitanje riješeno, ali nije. Nije upitna saradnja sa NATO već proces integracija koji je za nas neprihvatljiv, iz niza argumenata o kojima smo ranije pričali-rekao je Dodik.

(Srpskainfo)

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Kolaps zbog Đajića: Stanje na UKC je najbolji pokazatelj zašto politika i zdravstvo ne mogu zajedno

Objavio

u

Direktor UKC i predsjednik Gradskog odbora SNSD Vlado Đajić nije zapažen po uspjesima ni na profesionalnom ni na političkom planu, ali svakako predstavlja primjer najdirektnijeg uticaja politike na kolaps zdravstvenog sistema u Srpskoj. Da politika i zdravlje građana ne idu zajedno, potvrđeno je na brojnim primjerima, ali kod Đajića je to najočiglednije. Hipokratova zakletva, profesionalizam i briga o građanima su daleko na dnu liste prioriteta direktora UKC, koji mnogo više brine o sigurnim glasovima, održavanju ćutanja medicinskih radnika o uslovima na UKC, političkim pritiscima na zaposlene i mutnim poslovima koje završava sa stranačkim šefovima i kolegama.


Osim što vrši funkciju direktora UKC, Đajić je i narodni poslanik i doktor na neurologiji, angažovan je na 11 klinika, profesor je na medicinskom fakultetu i predsjednik Gradskog odbora SNSD, a ni jedan od tih poslova ne obavlja kako treba. Zaslužan je za kolaps u organizaciji UKC, za prijetnje zaposlenima da moraju da pređu u SNSD i dovođenje polusvijeta i sitnih kriminalaca, koji su zaduženi da kao stražari vode računa da radnici ne pričaju o uslovima rada i organizaciji koja u ovoj ustanovi od izuzetnog značaja faktički i ne postoji. U isto vrijeme, debelo je povezan sa ljudima iz kriminalnog miljea, a nije tajna da posjeduje veliki broj vrijednih nekretnina u Srpskoj, u zemljama okruženja, ali i u Austriji i Njemačkoj.


Ipak, ni Đajić ni njegovi pijuni ne mogu da ućutkaju zaposlene, pa mnogi od njih već javno pričaju da je UKC u kolapsu, te da ni jedan posao i nabavka ne mogu da prođu bez ugrađivanja Đajića. Od nabavke kisika za pacijente preko firme TGT iz Laktaša, odakle inače izvlači novac za kampanju i gdje je debelo “uklopljen” u cijenu, pa do traženja procenta od svih dobavljača za SNSD, Đajić ne preza ni od čeg kako bi UKC u potpunosti podredio svojim i interesima SNSD-a.


A dok direktor “cijedi” dobavljače, uslovljavajući ih da moraju donirati za stranku, prema istima ima ogromne neizmirene obaveze, a ogroman je i dug za poreze i doprinose zaposlenima. Kolaps je i na odjeljenjima, gdje pacijenti moraju sami da kupe sredstva i materijal poput gaza, zavoja, alkohola i ostalog. Ono o čemu se priča mnogo tiše među zaposlenima je ogromna smrtnost pacijenata na UKC, gdje svaki drugi pacijent nakon operacije dobija sepsu, kao i o respiratorima sumnjivog kvaliteta i slabo obučenog osoblja za rad na istima, zbog čega je smrtnost pacijenata priključenih na respiratore mnogo veća nego bilo gdje drugo.


Zaposleni takođe pričaju i o namjerno pokvarenim aparatima za dijagnostiku, da bi se građani primorali da dijagnostiku rade kod privatnika, i to najčešće u dijagnostičkom centru Arar, gdje je Đajić ima 50% vlasništva.


Na svim odjelima, doktori ne rade operacije i zahvate pod izgovorom da je pandemija, a onda iste te zahvate i operacije rade u privatnim klinikama, dok direktor uredno ubire procenat od ove “poslovne ideje”.


Ipak mnogi među zaposlenima na UKC su svjesni da će neko morati da odgovara za očigledan i lako dokaziv kriminal Đajića, pa su sve glasnije i priče i svjedočenja o uslovima rada i nepostojanju organizacije na UKC zbog čega su direktno ugroženi životi pacijenata i zbog čega je smrtnost među najvećima u Evropi.


Ono u čemu bi Đajić mnogao uspjeti i po čemu bi mogao ostati zapamćen jeste da posluži kao primjer i da se zbog njegovog “djelovanja” svim doktorima i medicinskom osoblju u potpunosti zabrani politički angažman. Đajić je za kratko vrijeme pokazao zbog čega politika i zdravstvo ne mogu zajedno i kako je zbog politike i te kako moguće zaboraviti hipokratovu zakletvu, brigu o bližnjima i profesionalizam. Ostaje da se vidi ko će još uz Đajića biti označen kao odgovoran za kolaps i kriminal na UKC, ali je već svima jasno da se bliži momenat kada više neće biti moguće gurati probleme pod tepih i kada će neko morati i da odgovara.

Nastavite čitati

Politika

Begić pozvan na saslušanje: MUP je Izvršni komitet Izvršnog komiteta SNSD-a!

Objavio

u

FOTO: A. Čavić / GUBL

– Ministarstvo unutrašnjih poslova je Izvršni komitet Izvršnog komiteta SNSD-a – poručio je Ivan Begić nakon što je dobio poziv za saslušanje od PU Banjaluka.

– Ovo stvarno ljuti čovjeka. Imate slušaj da presuđeni kriminalac Marinko Lovre (ženi izvadio zdrav organ, primao mito) za šta je i presuđen umjesto da ide u zatvor, dobije od Vlade Đajića posao da nas liječi u UKC-u Republike Srpske. Nevjerovatno. Onda Izvršni komitet donese odluku da popravi rejting stranke u Banjaluci i to misli da radi političkim progonom preko MUP-a, kaže Begić.

Begić poziva MUP da prestane proganjati građane zbog javno izraženog mišljenja, pa sviđalo se ono nekome ili ne.

– Dan slobode medija koji se u svijetu danas obilježava bi trebao biti opomena i za MUP. Sjetimo se da su 25. decembra 2018. na Trgu Krajine svijetu pokazali da su iznad svakog čovjeka, pa i medija. Taj dan su hapšeni i novinari, mlatili i krv prolili narodnim predstavnicima, zbog čega su kažnjeni na iizborima. Ako ovako nastave nisam siguran da li će se dobro provesti na izborima 2022. godine, zaključio je Begić.

Begić dodaje da mu poziv nije uručen lično, da su podaci u njemu netačni, te da će razmisliti da li će se tako nepismeno napisanom pozivu odazvati, budući da za takvo nešto ima i zakonsko pravo.

– Ako nisu u stanju napisati poziv, kako očekujete da su u stanju pravično provesti prekšajni ili krivični postupak, kategoričan je Begić.

Begiću se na teret stavljaju prekršaji iz člana 22. i 24. Zakona o javnom redu i miru koji se odnosi na ometaanje ili sprečavanje djelovanja državnih organa, ali nije precizirano kada je Begić to uradio i gdje.

(BN)

Nastavite čitati

Politika

Borenović: Nema koalicije sa SNSD-om u Prijedoru, Gradski odbor raspušten!

Objavio

u

Postoji jasan stav Predsjedništva PDP-a da nema koalicije sa SNSD-om niti na jednom nivou i ta se odluka mora poštovati, rekao je za Insajder.in lider PDP-a Branislav Borenović.

– Mi smo donijeli odluku da idemo na Sabor, odnosno unutarstranačke izbore u Prijedoru. Imenovan je povjerenik, čovjek koji će voditi sve te aktivnosti, kaže Borenović za Insajder.in.

Povjerenik Gradskog odbora PDP-a u Prijedoru je advokat Miodrag Mišo Deretić.

– PDP u Prijedoru mora da ima svoje jasno definisano mjesto i zato još jednom ponavljam: Nema koalicije sa SNSD-om! To je zabranjeno od strane predsjedništva, kategoričan je Borenović.

Ostatak izjave pogledajte u video klipu.

Insajder.in

Nastavite čitati

Trending