Pratite nas

Politika

Nedodirljiva Obrenka: Nezakonito sebi uvećala platu, pa nagrađena novim mandatom

Objavio

u

Obrenka Slijepčević izabrana je danas u četvrti mandat za predsjednika Komisije za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, iako su prije samo nekoliko dana republički revizori utvrdili da je sebi isplaćivala platu po koeficijentu većem od onog utvrđenog Odlukom Narodne skupštine RS (NSRS).

Pored toga, već godinama se ukazuje na to da je broj sukoba interesa koji utvrdi ova komisija zanemariv, te da se dešavalo da pojedini poslanici u NSRS i kompletan mandat provedu u sukobu interesa. Zahvalnost su joj uzvratili novim mandatom.

Kada je riječ o revizorskom izvještaju Komisija je dobila brojne kritike i mišljenje sa rezervom zbog znatnih propusta.

„Primijenjeni koeficijent za obračun plate predsjednika Komisije je veći od koeficijenta utvrđenog Odlukom Skupštine. Takođe, za članove komisije utvrđene su i isplaćene naknade u većim iznosima u odnosu na Odluku NSRS“, istakli su revizori u Izvještaju.

Kako su naveli, predsjedniku Komisije su vršene isplate naknade shodno odlukama koje nisu odobrene od strane Skupštine.

“Prema odlukama predsjednika Komisije vršeno je uvećanje plate po osnovu dodatnog rada za zaposlene u Stručnoj službi, što nije u skladu sa odredbama Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u organima uprave RS”, navedeno je u Izvještaju.

Revizori navode da i naknade povodom Osmog marta nisu u skladu sa kolektivnim ugovorom, a sklapani su i ugovori o djelu za sistematizovana radna mjesta što je takođe protivzakonito.

Dobro upućeni izvori CAPITALA kažu da Komisija plaća Slijepčevićki telefonske račune za privatni telefonski broj, kao i brojne druge neopravdane troškove koje nemaju veze sa poslovanjem.

Osim ovog, Komisija prema navodima revizije nije donijela Plan javnih nabavki za 2020. godinu, niti su donošene posebne odluke o pokretanju postupka javne nabavke, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Ćetkovićki krivična prijava, a Slijepčevićki mandat

Protiv direktorice Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) Jelene Ćetković podnesen je izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog sumnje da je zloupotrebom službenog položaja oštetila agenciju za 256.698 KM.

Njoj i Radmili Stojnić se na teret stavlja ne postupanje po preporukama Glavne službe za reviziju RS, te neovlašteno povećanje plate za direktoricu APIF-a. Za razliku od Ćetkovićeve, Slijepčevićka kod koje je takođe revizor utvrdio nezakonito nagrađivanje i povećanje plate, nagrađena je novim mandatom.

Ova Komisiji je lani imala na raspolaganju budžet od 359.200 KM.

Podsjetimo, Republička komisija za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske počela je rješavati pristigle zahtjeve od 2009. godine, a Slijepčevićeva je od samog osnivanja na čelu ovog tijela, odnosno već tri mandata.

CAPITAL: Bojana Ninković

Nastavite čitati
Kliknite da ostavite komentar

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Politika

Bobar pristupio SPS-u

Objavio

u

Dugogodišnji sportista i nagrađivani glumac Banjalučkog studentskog pozorišta Slobodan Bobar pristupio je danas Socijalističkoj partiji Srpske – SPS.

On se u prostorijama SPS u Banjaluci sastao sa predsjednikom Gradskog odbora SPS Banjaluka Sašom Kondićem, sa kojim je razgovarao o budućem političkom angažmanu.

– SPS je prije svega partija mladih i u Banjaluci nastavljamo da okupljamo tim mladih, energičnih i dokazanih ljudi, a u Banjaluci svakako imamo tim koji će dolaskom Slobodana Bobara biti još jači – poručio je Kondić.

Bobar je dijete banjalučkog FK Borca, u kojem je prošao sve uzrasne kategorije, a kao glumac BSP nosilac je brojnih priznanja i nagrada sa festivala iz BiH i Srbije.

Nastavite čitati

Politika

“Pet odsto je poniženje, a ne rješenje” Maja Dragojević Stojić o povećanju plata zdravstvenim radnicima

Objavio

u

Problemi u zdravstvenom sistemu ne mogu se riješiti bilo kakvom jednokratnom pomoći niti mizernim povećanjem plata od pet odsto. To je samo flaster na duboku ranu koja krvari već dugo, kaže dr Maja Dragojević-Stojić, članica Predsjedništva SDS.

Ona napominje da je mnogo je vrijednih i stručnih radnika napustilo ovu zemlju, ne samo zbog malih plata, već zbog sveopšteg ambijenta i osjećaja poniženosti.

– Da li stvarno mislite da svi napori medicinskih radnika tokom pandemije vrijede toliko da stanu u jednu milostinju od pet odsto – upitala je Dragojević-Stojić.

Ona kaže da bi vlast ukoliko cijeni medicinare, trebalo da napravi sistem u kojem će njihov rad i sposobnost procjenjivati uvijek bolji od njih, i po stručnosti i znanju, a nikako lošiji.

– Stvorite im uslove rada zbog kojih će svakog dana motivisani ići na posao. Dajte im plate koje zaslužuju na osnovu njihovog nesebičnog zalaganja u cilju zaštite zdravlja građana. Omalovažiti njihov rad i svesti ga na pet posto je ponižavajuće i nedopustivo – poručila je Maja Dragojević-Stojić, koja je po struci doktorka, specijalistkinja kadriologije.

Srpskainfo

Nastavite čitati

Politika

Zašto se kasni sa košenjem trave u Banjaluci? (VIDEO)

Objavio

u

Nastavite čitati

Trending